X

Roma-Chapecoense

Péntek este a Roma egy barátságos meccset fog játszani a brazil Chapecoense ellen.

A tavaly novemberi légi szerencsétlenség után, a Chapecoense csapatára irányult az egész világ figyelme. A brazil csapat nem tartozik a dél-amerikai labdarúgás nagy egyesületei közé. A Brazília déli részén található, kb. félmilliós lélekszámú  Chapecó városát képviselik, mindössze 1973-ban alakultak, két klub fúziójából. Azóta váltakozó szerencsével felverekedték magukat az első osztályba és tavaly jutottak el a csúcsra, amikor bejutottak a Copa Sudamericana döntőjébe, ami nagyjából az európai Európa-liga dél-amerikai megfelelője.

Tehát a Chapecoense a történelme legnagyobb mérkőzésére készülődött, a Copa Sudamericana döntőjére, a kolumbiai Atlético Nacional ellen, amikor bekövetkezett a tragédia. A döntő mérkőzésre utaztak, amikor a csapatot szállító repülőgép lezuhant, pedig már csak alig 50 kilométerre voltak Medellíntől. A gépen található hetvenhét emberből mindössze hatan élték túl a katasztrófát csodával határos módon.

A lezuhant repülőgép roncsai

A tragédia után, a világ közvéleménye felkarolta a Chapecoensét, egymást érték a részvétről és együttérzésről szóló szebbnél szebb üzenetek. A CONMEBOL, az Atlético Nacional indítványára, ad honorem a Chapecoensének ítélte a Copa Sudamericanát is. Márciusban nyilatkozott a Chapecoense elnöke, David Plínio de Nes, elmondása szerint összesen két csapat segített nekik a tragédia után, a Barcelona, akik még pénzt is küldtek és meghívták őket ellenfélnek a Gamper kupára, illetve a Roma, akik azonnal felajánlották, hogy rendeznének egy barátságos mérkőzést az áldozatok támogatására. Ezt a meccset fogják megrendezni péntek este az Olimpicóban, a mérkőzés teljes bevételét az áldozatok és a családtagjaik támogatására fordítják.

David Plínio de Nes, a Chapecoense elnöke

A mérkőzés kapcsán meg kell említeni a Roma egykori legendás brazil kapitányát, Aldairt, aki oroszlánrészt vállalt a mérkőzés megszervezésében, ő vette fel a kapcsolatot a Roma nevében a Chapecoensével és megint bebizonyította, hogy legalább olyan jó ember, mint amilyen jó focista volt.

Ferenc pápa is fogadta a Chapecoense csapatát

Nincs nagyon mit hozzáfűzni, péntek este Roma-Chapecoense, ahol a Roma és a szurkolói megpróbálnak segíteni a katasztrófa áldozatainak, illetve előreláthatólag az idén majd először láthatunk játszani néhányat a játékosaink közül (Florenzi, Karsdorp, stb.). Addig is forza Roma mindenkinek és kivételesen engedjetek meg egy força Chapét is.

nemvoktrendi:

View Comments (54)

  • Ha bejelentik, hogy Totti is játszik egy félidőt, szerintem az összes jegy el is ment volna.

  • Mahrez Barcelonába repült, 40 misiért viszik úgy néz ki. Ha így van, akkor a leszter menjen a ............ Ez dettó, mint Munir ott sem voltunk, itt sem vagyunk.
    Ellenben Schick mutassa meg, hogy megéri az árát! De ne a válogatottban kezdje, mert tartok a mi sajátos szerencsénktől. Este meg a falábú Bazsi "szokásos jó játéka után" remélem hamar lezárul a mercato, nehogy Monchi kiszemelje. Szerintem már semmi érdemleges nem történik ,bár nagy a csend!

    • Gondoljuk csak végig, most arról a Munirról beszélünk, aki tavaly kölcsönbe volt a tizenkettedik Valenciánál és nem váltották ki, hazaküldték a Barcába. Nem kellett nekik, mert inkább Zazát fizették ki, mindkettőre pedig nem volt pénzük. Biztos el lehetett volna hozni, szerintem a Rómát nem utasította volna vissza mint a Torinót, de komolyan őrá lenne a Rómának szüksége? Biztos ez? Még bármi lehet belőle, csak 21 éves, de ilyen alapon van legalább két tucat másik név, akikkel szóba hozták a Rómát és akkor csak a szárnyakról beszélünk.

      Mahrez pedig megy negyvenért a Barcába? Érthető lenne, ők nyilván ki tudnák fizetni a Leicestert, nem ilyen 3-4 éves részletfizetési konstrukciókkal operálnak mint a Roma. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy milyen fizetéseket tudnak adni a játékosnak, fogadjunk, hogy akárhova is megy Mahrez, nem két milliót fog kapni mint Schick.

      Egyébként most azt mondják, hogy nem megy a Barcába, a katalán újságokban eleve szükségmegoldásként hozták fel a nevét, arra az esetre ha nem tudnák megvenni Coutinhót a Pooltól, márpedig úgy néz ki, hogy megveszik (160 milliós árról beszélnek, ami szerintem már konkrétan nevetséges). Mondjuk lehet, hogy megveszik Mahrezt is, lenne rá pénzük, de szerintem akkor már inkább valahova máshova fog menni, a Chelsea-t és az Arsenalt emlegetik.

      • Sajnos a nyomorom miatt búslakodok minden felröppent név miatt, mert az ellenlábasok mind erősödtek, mi pedig Roma szurkolók vagyunk és nem szeretnénk, hogy lemaradjunk, Persze nem mindenki Roma szintű, de sajnos nekünk nagyon mélyíteni kell a csapatot, hiszen olyan sérülés hullámok vannak, hogy elviselhetetlen. Nem emlékszem melyik ellenfélnél volt egyszerre 5 keresztszalag szakadásos labdarúgó 1 éven belül (Strootman, Mario Rui, Rüdiger, Florenzi, Emerson). Nem kívánom egyetlen ellenfélnek sem, de kerüljön el minket is ez a borzalom!

        • Már egy ideje látszik, hogy az amerikaiaknak ez a határa, költenek ők, de nem egy kőolajban gazdag nemzetállam és nem is egy legitimitást hajhászó orosz érdekcsoport, ezekkel nem tudnak és nem is akarnak versenyezni.

          • Nekem konkrétan semmi bajom az amerikaiakkal. Bele sem merek gondolni hol lennénk nélkülük. Sokkal könnyebben beveszi őket a gyomrom mint mondjuk egy Sunningot vagy egy Mr. B-t. Sőt, áldom az eget hogy a ferdeszeműek nem a Rómát szúrták ki maguknak.

          • Ó, hát nekem sincs velük különösebb bajom, csak látszanak a korlátaik. De ha véletlenül sikerülne valahogy felhúzni azt a stadiont, akkor a korlátok se érdekelnének annyira.

            Apropó stadion, Uli Hoeness, a "rovott múltú kolbászgyáros és adócsaló", aki mellékállásban a Bayern elnöke is, nyilatkozott a Neymar üzletről, szerinte annyi pénzért stadiont kell venni, nem focistát és nehéz nem igazat adni neki. :D

          • Így van, ezt el is mondta az újonnan megnyitott akadémiájuk megnyitóján is! :)

          • Az Uli..... Az is komoly volt. Szegénynek böribe kellett mennie. Láttam egyszer egy műsort arról a bizonyos böriről...kb mint egy átlagos hálószoba. Jah meg minden nap reggeli után hazamehetett és ilyen este 6-7 körül kellett visszatérnie a "böribe". Konkrétan csak ott aludt a pali. Na ez a nem mindegy! :D Amúgy ha Németországban az Aldiban kolbászt vesztek az nagy eséllyel az Uli kolbásza! :D Bocsi ha valaki épp ilyen kolbászt eszik... :D

          • Szép dolgok ezek! :D

            De megértem a németeket is, mégis mit csinálhattak volna a "nemzeti hős és világbajnok" Ulival? Azt mégsem lehet, hogy felnégyelik és kiteszik a kolbászgyár négy sarkára. :D

            Meg el tudjátok ti képzelni az Ulit egy olyan igazán kemény börtönben? Mondjuk szerintem amíg Németországban van, ott sem bántaná őt senki, kioszt egy pár fotót meg egy pár autogramot és még a legvadabb törökök is a tenyerükön hordoznák! :D

          • Szerintem azok a korlátok a stadion nagy költsége. Próbálnak pluszban kijönni a mercato végén, hogy lefaragjanak kicsit a stadion árából. Nézzétek meg a Napoli senkit nem adott el, pedig Mertens is Insigne is nagy szezonon van túl. Remélem ha felépül a stadion, végre mi is meg fogjuk tartani a jó játékosainkat.

          • És pedig a Napoli tulajdonosi köre egy fillért sem költ a Rómához képest! De Laurentis egy kanyi vasat sem tett a klubba amióta átvette és az én szerény, cseppet sem mérvadó véleményem szerint, nagyon ügyesen csinálja!

            De azért azt is látni kell, hogy hosszú éveken át eladtak bárkit: Cavani, Lavezzi, Higuain és még sorolhatnánk. Az idén viszont tényleg nem adtak el senkit, legalábbis senki fontosat. Szerintem érzik a vérszagot, abban bíznak, hogy ez végre az ő évük lehet.

          • És igazuk is van, bár szerintem úgy elfogynak tavaszra mint a huzat. Két évet lehúzni tök ugyanazzal a kezdővel? Merész...

          • Ami szerintem egy nagyon nagy előny náluk, hogy hagyták Sarrit dolgozni. Az igaz, hogy el kell viselnie de Laurentis "hülyeségeit", aki amellett, hogy jól vezeti a klubot, néha olyan dolgokat művel, mint egy diagnosztizált elmebeteg, de mégsem szedte szét a működő szakmai projektet. Mi viszont... :(

          • Kb 50 millió minuszban zárták a mercatot, szóval azt nem mondanám, hogy nem költenek semmit. Higuainnal nem tudtak mit csinálni, a juve kifizette a kivásárlási árát. Cavani meg már 4 éve volt, azóta szépen épülnek és tartják meg a tehetségeiket. Mi is érezhetnénk a vérszagot, ha megtartjuk Salah-t és mélyítjük még a keretet, scudetto esélyesek lehetnénk.. De sajnos nem így alakult és ezzel megint visszakanyarodhatunk a stadion témára

          • Amikor azt mondom, hogy De Laurentis nem költött a Napolira, úgy értem, hogy nem hajtottak végre tőkeemeléseket, mint például a Rómánál! A Napoli finanszírozása alapvetően a bevételekből (tévéjogdíjak, jegyeladások, stb.) történik, illetve igenis a játékoseladásokból, mert hiába ismételgetjük, hogy az idén nem adtak el senkit, azt a 90 milliót Higuainért nem álmodtuk. De mondom, hogy szerintem nagyon jól csinálják, fokozatosan építkeztek, most pedig Sarrival megcsípték az isten lábát és amíg tart a szerződése nem is eresztik.

            Viszont a stadion eddig nem akadályozta a Rómát semmiben, sőt, Pallotta csak és kizárólag a stadion miatt van itt. Amikor a Sensi család csődbe ment (a Sensi család nem a Roma, ezt fontos kihangsúlyozni) és az Unicredit rátette a kezét a Rómára, akkor kaptak jobb ajánlatokat is a Rómáért, Sawiris például többször elmondta, hogy ő sokkal több pénzt ajánlott mint az amerikaiak, de az Unicredit kimondottan egy partnert keresett a stadion körüli ingatlanberuházáshoz. Így kerültek a képbe Di Benedettoék és főleg Pallotta, akiket úgy keresett meg egy erre szakosodott cég az Unicredit nevében.

            Más kérdés, hogy azóta az Unicreditben volt egy sor személyi változás és kiléptek a projektből, a tulajdonrészüket is eladták Pallottának. Ezért is született meg az új hitelszerződés a Goldman Sachsal, mert korábban az Unicredit adta a hiteleket, de amikor kiléptek, akkor Pallotta kedvezőbb feltételeket kapott a Goldman Sachstól.

            A stadion és minden ami a stadion projekt körül zajlik nem a Roma nevén fut, létrehoztak egy külön céget, ami Pallotta tulajdona, ez a cég lenne majd a stadion tulajdonosa és ez fizeti az összes költséget is. Emiatt több helyen bele is kötöttek a projektbe, azzal vádolják Pallottát, hogy csak magának építkezne. Valójában ezt más klubok is ugyanígy csinálták, elsősorban az FFP szabta korlátok miatt.

          • Jó tudni, ezeket eddig nem tudtam. Akkor viszont nem értem miért adjuk el minden évben a legjobbjainkat és próbáljuk meg olcsóbbakkal helyettesíteni. Idén ráadásul ez nem is annyira igaz, mivel Salah-t 50ért adtuk el, Schick meg 42ért jött. Csak én gondolom úgy, hogy sokkal többet érnénk egy összeszokott csapattal, és nem kéne azon izgulni, hogy beválnak e az új igazolások?

          • Nekem van egy olyan érzésem, hogy Pallotta már egy ideje várakozó állásponton van. Látni akarja, hogy mi lesz a stadion projektből, mielőtt még sokkal több pénzt ölne a klubba. Mert attól, hogy csinált egy külön céget a stadionra, attól még a két dolog elválaszthatatlan egymástól és mindkét helyen ő fizeti a számlákat.

            Az alapvető probléma szerintem ott van, hogy Pallotta nem egy tipikus mecénás, mint egy Abramovics vagy egy katari olajos sejk, akiknek a csapat sikerei önmagukban elég eredményt jelentenek és ezek érdekében készek anyagi áldozatokat is hozni.Egyrészt itt a stadion, másrészt ott az amerikai mentalitás, ahol a sportcsapatok üzleti vállalkozások, elismerten a szórakoztatóiparba tartoznak és mindenki pénzt szeretne keresni velük. Közben senki sem tudna megnevezni egyetlen olyan focicsapatot sem, amelyik magas szinten sikeres lett volna és közben anyagi nyereséget termelt, mert sosem létezett ilyen csapat, vagy ha volt is ilyen, én még biztos nem hallottam róla. Európában vagy Dél-Amerikában egyenesen sértésnek számít ha azt mondjuk egy tulajdonosnak, hogy a focicsapaton nyerészkedik. Az USA-ban meg ez a normális, ez mindenkinek a deklarált célja!

    • Én ezt (is) olvastam, hogy a cselszki 45 millió fontot ajánlott érte és elvileg....

  • Cselszki a befutó 49 millió ojróval!
    "Venkör" pedig marad nálunk, nagyon úgy néz ki legalábbis.

  • Valaki szólhatna Rocchinak, hogy ez a Francia- Holland nem a Juve- Róma! :D

    • lehet, hogy meccs előtt mindig kiválasztja a neki szimpatikus csapatot, csak valamiért mindig a papíron erősebb az.

      • A Rocky sporttárs nagyon tud!

        Mellesleg kéretik megfigyelni, hogy ez a "szerencsétlen" volt a bíró, az elmúlt néhány év bíróilag legvitatottabb olasz meccsén, amikor kifilézett minket Torinóban. Elmondták mindennek, több oldalas interjúi voltak, ahol elismerte, hogy nagyon elrontotta. És látjátok, hogy milyen következményei lettek a dolognak? Semmi!!! Minden a legnagyobb rendben van! A Rocky továbbra is az egyik legjobb olasz bírónak számít, viszik a rangadókra, a kupákon és a válogatott meccseken.

        Most pedig próbáljunk felidézni egy olyan bírót, aki a juvemilaninter ellen hibázott egy hasonlót, valamelyik kisebb csapat javára. Próbálkozhattok, de nem fog sikerülni, mert egyrészt nem nagyon szoktak így hibázni a nagyok ellen, másrészt aki a "triumvirátus" ellen hibázik, azt el szokták ásni, ha nem is lesz belőle alacsonyabb osztályú bíró, de rangadót vagy nemzetközi meccset sem kap az illető.

        Én ki merem jelenteni, hogy szar van a palacsintában, egy eufemizmussal élve. :(

        • Hogyne lett volna következménye? Nem emlékszel? A bizonyos Dzsuve- Róma után mondták neki hogy menjen el pihenni egy hónapra. Utána újra munkába állhat de fél évig nem vezethet meccset a Rómának. Ezzel minden rendben is van. Jah nem is... :D

        • igazán nem akarlak megbántani, de a szar van a palacsintában annyira eufémizmus, mint a "buziköcsög" kifejezés.
          Visszatérve Rocchira, az is lehet, hogy csak Paul a polip szellemi örökösének tekinti magát, és nem akar hibázni...

  • Ale szépen fűzöget a jobb oldalon. Nem mindig ér vissza, de a technikája penge.

Related Post