X

Kibújni a labdazsákból, avagy Roma-Inter

Igazi rangadóval folytatja római munkáját Di Francesco. Ráadásul Spalletti tér vissza, viszonylag hamar az Olimpico gyepszőnyegére új csapatával, az Interrel. Mi mást kívánhatnánk szombat estére, mint egy ilyen pikáns derbit?

A magam részéről árnyaltan pesszimista vagyok, méghozzá azért, mert mindkét edző nagyságrendileg ugyanannyi ideje dolgozik új csapatánál, szinte ugyannyi idejük volt megismerni, kiismerni csapatuk képességét, ráadásul a kereket között jelentős erőkülönbség nincsen, így mindez Spalletti mellett szól. Pusztán azért, mert egy többet látott edző, illetve volt csapata ellen száll harcba.

Ettől még bőven bejöhet az, amiben titkon reménykedem, hogy Di Francesco munkája, ötletei kibújnak gyorsan a labdazsákból és brillírozva lehengereljük a milánóiak sötétebb sarkát. Ami gond lehet, hogy  az első fordulóban ennek még nyomait se láttam. Tudom, nehéz nyerni az Atalanta vendégeként, sőt egy győzelmet nem kell magyarázni. Valahogy nekem mégis beleillett a felkészülési meccseken mutatott arctalan, ötlettelen, alibiző játékképbe az első forduló Rómája.

Ráadásképp jobbhátvéd poszton kiürült az öltöző. Karsdorp sérülten érkezett (!), Florenzi bár jól halad a rehabilitációval, még pár napra szüksége van a teljes felépüléshez, Peres az első fordulóban sérült meg, míg az ifjonc Nura a keddi edzésen. Így értelmezhető jobb hátvéd híján Kolarov kerülhet át arra az oldalra. Mit ne mondjak, a laziós kutya képes lehet megoldani a feladatot, de valahogy ez az egész helyzet mutatja, milyen fényesen mozgott a „híres” Monchival az átigazolási piacon a Roma.

Szánalmasnak érzem, hogy második éve nyomják le a szurkolók torkán, hogy egy negyven-milliós üzletre szükség van a pénzügyi fair play miatt. Rendben, szükség van erre, hiszen komolyan bünteti azokat a nemzetközi labdarúgó szövetség, aki ennek nem tesz eleget. (Például kisebb keretet lehet csak nevezni nemzetközi meccsekre!) Így elveszítettük Salah-t, akit természetesen nem sikerült pótolni, úgy ahogy a tavalyi távozó, Pjanic helye is pótolatlan maradt… Bele se mennyük részletesebben.

Az új, régi-új edzők mellett, a mérkőzés másik nagy párhuzama a „szívbeteg” Schick-ért folytatott harc a két klub részéről. Mindkét csapat ajánlatát elfogadta a Sampdoria, mivel majdhogynem egyforma megkeresések érkeztek, így a játékos dönthet. Nem megbántva a közel 40 millióra (!) beárazott cseh srácot, a vasárnapi eredmény biztosan befolyásolja majd.

Nehogy azt gondoljátok, hogy kikárogtam magam, folytatom az összeállítássokkal kapcsolatos észrevételeimnél. A kapuban Alissonra számítok, nem tudom Skorupski mikor juthat szóhoz, de félek sértődöttség lesz ebből az egész kapuskérdésből. Ettől nagyobb félszem, a védelem. Balhátvéd lehet az első fordulóban jól muzsikáló JJ, középre jöhet Fazio és Manolas, jobb oldalon pedig Kolarov. Ezt tudom elképzelni, amennyiben formációt nem vált/variál EDF. Nehezen szokja a szemem, hogy a „láziós kutya” irányítgat szélső hátvéd posztról. Ráadásképp ez a buta „szélsővédő sérüléshullám” ilyen komoly szerepeket kínál fel a rutinos játékosnak.

Középen jön a „Serie A” legjobb középpályája. Bizony, a három legjobb védekező középpályásából összerakva. Ninja – DDR – Strootman hármas vélhetően kiemelkedő terhelést kap majd az idén. Csípem mindhármukat, sőt, külön örülök, hogy a belga maradt, de ettől még egyikőjük sem az a támadó felfogású géniusz, aki két lépéssel előrébb jár fejben a többieknél, és úgy passzol, szervezi a támadó játékot. Véleményem szerint ez lesz/lehet az idei Roma legnagyobb gondja.

Előre a jól bevált Perotti – Dzeko  kettős mellé az edző kedvenc Defrel csatlakozhat. Nagyon élénken figyelem, hogy milyen feladatot lát el, vagy fog ellátni a működésbe lépett EDF rendszerben a francia szélső, mert megmondom őszintén, három-négy mérkőzést látva komoly kétségeim vannak vele kapcsolatosan. De ezzel még várok, hátha kibújik ő is a labdazsákból végre…

Spalletti részéről a döntést nem voltam képes  a mai napig felfogni. Hogy választhatja egy toszkán származású, ezer szállal római kötődésű, karakteres figura az Intert?! Legyen ez az Ő dolga. Csapata, vélhetően az általa favorizált 4-2-3-1-s hadrendben vághat neki a fővárosi vendégszereplésnek. Ahol Handanovic előtt D’Ambrosio, Skriniar, Miranda és Nagatomo, vagy a friss szerzemény Joao Cancelo jöhet számításba. Előttük Borja Valero, Vecino ütköző-páros, majd a támadó harmadban Candreva, Brozovic, Perisic, előttük pedig Icardi.

A milánói kék-feketék az első körben lesimázták a gyengülő Fiorentina-t, bár meg kell említeni, hogy egy gyors tizenegyes gól segített a dominancia kialakításában. Icardi és Perisic is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, remélem Rómában sikerül kihúzni a méregfogukat. Komolyak a szándékok mindkét oldalon, így várhatóan győzelmi szándékkal lép pályára mindkét csapat. Pesszimizmusom az elején is említett edzői kvalitások közötti különbség miatt továbbra is fennáll.

Ma, 18 órától BL sorsolás, a mérkőzés pedig szombaton 20.45 -től az ismert sportcsatornán követhető.

Szentesi János:

View Comments (142)

  • Jó kis felvezetés lett!
    Nekem vegyes érzéseim vannak de talán jobban tartok a meccstől mint amennyire nyugodt vagyok vele kapcsolatban. Az a legnagyobb baj, hogy most hirtelen kell vásárolnunk játékosokat de sajnos a felmerülő nevek egyike sem összeegyeztethető a jobb széllel...nem igazán látom azt, hogy Defrel meg tudja oldani. FLO lenne jó ha végelegesen felépülne de ugye ez nyilván szombatra nem fog megtörténni és ha azt veszem alapul, hogy Defrel az ATA ellen (is) kb. egy kézen megszámolható mennyiségben ért labdához, azok túlnyomó részében is rosszul, úgy érzem nem terem sok babér...

    • Defrel semmivel sem volt rosszabb mint Salah egy gyengébb napján ( amire azért szép számmal volt példa..).

      • Részben igazad van de azért egy gyengébb napos Salah is többször ért labdában mint Defrel eddig mérkőzései alapján. :D

        • Úgy gondolom hogy ha mindenki rendelkezni fog a megfelelő erőnléttel (még pár hét), beleértve Defrelt is, akkor az olasz bajnokságot tekintve még akár hatékonyabb is lehetne mint Salah. Engem a végén már kifejezetten idegesített hogy a jobb lába az tényleg olyan volt mint egy bot. Defrel szerintem védekezésben is hatékonyabb lesz mint Salah volt. Persze a gyorsaságával senki nem veheti fel a versenyt, de ennyi idő alatt mindenki kiismerte Salah játékát (gyanítom egyébként az angol bajnokságban is így lesz, az első évben hasítani fog aztán ott is u.ez lesz). Két opció volt, mindkettőnek az alapja a sebessége. Vagy egy az egyben lefutotta annyira a védőt hogy rendesen ki tudott fordulni annyira hogy a hosszúba elverje ballal, vagy ha rendesen fedezték akkor lefutott az alapig aztán ott tennie kellett egy karikát aztán visszapassz. De nem akarom bántani, nagyon jó szolgálatot tett Rómában. Adnék még legalább egy hónapot Defrelnek, addig nem szívesen írnám le.

          • Nem írtam le, az is lehet, hogy azon a poszton nem érzi otthon magát, ki tudja.
            Én csak annyit írtam, hogy az, hogy egy közel 30 milliós igazolás ne tudjon játékba avatkozni bő 70 percen keresztül az nonszensz! Ami pedig az erőnlétet illeti, ilyen szinten nincs és nem is lehet olyan, hogy erőnléti gondjai legyenek egy játékosnak! Edzettek rendesen, edzőmeccsek is voltak, volt játék és km a lábakban, ez nem kifogás!
            Személy szerint én az első meccstől kezdve elvárnám, hogy olyan teljesítményt nyújtson amilyenre a vételára engedne következtetni!

          • Igen ez az erőnlét dolog tényleg érdekes. Aki ennyi pénzt keres és az edzésen kívül tényleg semmi más dolga nincs, attól én is elvárnám, hogy az első meccsre legyen top fitt. Viszont ez sosincs így. Igazán kondit szerezni csak úgy lehet ha játszol. Minden hétvégén. Figyeld meg egy jó hónap múlva sokkal jobban fog kinézni az egész csapat...

  • Én tartok a hazudós kopasztól, tartok ettől a meccstől, meg úgy általában attól is, amit az Internél létre fog hozni. Szerintem Mourinho óta nem volt ilyen jó edző az Inter kispadján és a lehető legrosszabbkor találkozunk velük, amikor egy új edző próbálgatja összerakni nálunk az elképzeléseit és ráadásul, csak mert mi mindig szerencsések vagyunk, van egy hiányos keretünk is. De nem érdekel, az áruló kopaszt, meg a bagós haverját akkor is el kéne verni!

    Egyébként a Roma körül olyanokat olvasok, hogy Manolas fog a védelem jobb szélén játszani.

    • Elképzelem ahogy Spalletti már töri a kis buksiját hogyan tudná odaszervezni az intert a jobb szélünkre. Fogadni mernék rá hogy ezen agyal, hogyan tudná ezt a szar szitut kihasználni. A legrosszabb az egészben hogy tökéletesen tisztában van a jatákosaink erősségeivel, hiányosságaival. Egy kicsit félek... :)

  • Egy dologgal nem értek nagyon egyet, az Kolarov. Nekem rettenet szimpatikus a pali, teljesen profi a hozzáállása a dolgokhoz, gyorsan beilleszkedett és felvette a ritmust.

    • Kolarov egy jó igazolás volt. Nem a legrokonszenvesebb, de ha továbbra is így játszik és nyer nekünk még 1-2 meccset, akkor még rokonszenves is lesz! :D

  • Renato Sanches-t hajtja Monchi. Kölcsönbe hoznánk el a Bayerntől.
    De ismét emlegetik Jovetic nevét is...

  • Amikor idejött Monchi, az volt a mondás, hogy megfogtuk vele Isten lábát, fantasztikus dél-amerikai megfigyelőhálózatot épített ki, olcsó viszonylag ismeretlen játékosokból kialakított egy versenyképes, nemzetközi kupákat nyerő Sevillát, a játékoseladásokkal közben folyamatosan beteggé kereste magát a klub. Ehhez képet az eddigi igazolásaink vagy az edző "szerelmei" vagy olyan játékosok, akik rutinosak (Kolarov, Gonalons), de nem az a top kategória egyik sem és kizárt hogy haszonnal tovább lehet adni őket. Bocsánat és van még a "sérülten vett játékos" kategória is. Nyilván korai még megítélni Monchi és EDF munkáját is, de a vasárnapi győzelemből egyedül a 3 pont volt elfogadható, a csapat teljesen bizonytalannak és erőtlennek tűnt. Nagyon pesszimista vagyok sajnos az Inter elleni esélyekkel és az egész szezonnal kapcsolatban is.

    • Igaz van még egy hét az átigazolási szezonból, de nekem nagy csalódás eddig Monchi. A nyár elején még 5 naponta jöttek új játékosok, gondoltam az első meccsre már kész lesz a keret, Kolarov leigazolásával már a keret mélysége meg is volt, már csak Salah és Rüdiger helyettesét kellett volna megtalálni de ez még azóta sem sikerült és nem tudom hogy még fog e. Renato Sanchez? Jovetic? Schick? Na és jobb szélső és középső védő? Ők hol vannak? Teljes káoszt érzek a kerettel kapcsolatban, nem tudom mi lesz itt. :(

    • Monchi érkezése egy garancia volt arra, hogy semmi sem fog megváltozni a klub igazolási politikájában. Monchi a félig és teljesen ismeretlen játékosok felfuttatásával alapozta meg a hírnevét, ugyanúgy mint Sabatini, csak a spanyol sikeresebb volt. Ráadásul ő is elmondta ugyanazt, mint anno Sabatini, hogy ha olyan töménytelen mennyiségű pénz állna rendelkezésre a klubnál, akkor ő nem lenne itt, mert felesleges lenne.

      Monchi soha az életében nem igazolt le egyetlen top játékost sem!!! Amikor a Sevillában megvette például Dani Alvest, az minden volt csak nem top játékos, konkrétan senki sem ismerte, ugyanúgy, ahogy most senki sem ismerte például Ündert.

      Most komolyan, mire számítottatok? Arról meg nem Monchi tehet, hogy a kopasz elárult minket és elment az Interbe a pénz meg a renomé miatt. A spanyol hozott helyette egy jónak számító, fiatal olasz szakembert, aki a Roma számára megfizethető volt, nem az ő hibája lesz, ha EDF csődöt mond.

  • Úgy néz ki, hogy 38 millióra emeltük az ajánlatunkat Shickért az inter 37 millájával szemben.
    Hamarosan döntés várható.

    • Én azt olvastam, hogy az Inter ÁLLÍTÓLAG kölcsönbe vinné, kötelező vásárlással, és 3 év alatt fizetné ki. A Roma viszont ÁLLÍTÓLAG azonnal adna 5 milliót és a többit meg 5 év alatt. Őszintén szólva egyik ajánlatról se a Real Madrid jut az szembe, ez tipikusan egy Monchi vs. Sabatini tárgyalásnak tűnik, ami arról szól, hogy melyik mer kevesebbet ajánlani. :D

      Közben véget ért a találkozó a Roma és Schick képviselői között, ÁLLÍTÓLAG a Roma ajánlott 2 milliós fizetést és egy 5 éves szerződést, ami ÁLLÍTÓLAG nagyjából ugyanaz, mint az Inter ajánlata. De azt is írták, hogy a Roma nem akar részt venni egy árverésen, ők megtették a szerintük logikus ajánlatot és várják a választ. Ugyanakkor olyan hír is volt, hogy az Internél nem túl optimisták a Schick ügylettel kapcsolatban.

      • Igen, azóta már azt is olvasni, hogy Saba megkérte a srácot, hogy várjon pár napot, hogy el tudja addig passzolni Joveticet, hogy legyen zsuga plusz annyival vannak előrébb, hogy ők már 2,5 milliós fizetést biztosítanának neki a mi 2 milliónkkal szemben...

        • Akkor viszont eldőlt: nem elég, hogy az Inter, ráadásul még többet is ajánlott!

          Lökhetik a következő jelöltet, most ki a soros? Munir? Renato Sanches? :D

          • Pontosan...Munir állítólag azért nem hajlandó a kristály-palackhoz aláírni mert a Romára vár. Sanchezt kölcsönbe hoznánk, de ott van még Jovetic is :D

          • Az lenne a legviccesebb, ha elhoznánk Joveticet és abból a pénzből az Inter megvenné Schicket. Bár ha jól sejtem, a Jojoért se adnánk túl sok pénzt, biztos valami kölcsönbe-részletre variával hoznánk. :D

          • Könnyen előfordulhat ez a forgatókönyv is. :D
            Jaaa, csak ott meg majd Saba-n múlik, hogy mennyi lesz/lenne az annyi...
            Csak tudnám miszarnak hajtunk 38 milliókért csatárokat, amikor az van....jobb szélső kell nekünk de azonnal. Hátvédekről olvasni, napokban kettő is érkezhet de ez a szélső dolog..

          • Őszintén, kvra nem irigylem őket. Mi van ha most gyorsba vesznek egy jobbszélsőt mert most épp az nincs.... Egy hónap múlva meg lesz 5 jobb szélsőnk? Az is vicces.
            Gáz hogy kvra nem tudjuk hogy EDF valójában mit akar, meg azt se hogy Monchi mit akar. Csak szőjük a saját magunk hülyeségeit azokból a kamumorzsákból amiket a firkászok odadobnak nekünk.

  • Hihetetlen, hogy csak Totti miatt már meg van nyitva az UEFA honlapja, hogy nézhessem majd, hogy sorsol. És ha a macedón kupa selejtezőit sorsolná abba is belenéznék.

  • Nem is olyan rossz a csoportunk. Se az EL helyet jelentő 3. helyért nem kell izgulni, se azért, hogy továbbjutunk a csoportból:D

    • Annyira formaingadozók vagyunk és meglepetés-készek, hogy azt is el tudom képzelni, hogy tovább csorgunk a cselszki mögött :D

    • :D :D

      Kis mákkal a Chelsea ellen lehet négy pontot szerezni, meg az ATM ellen egyet, plusz a kötelező és már kész is vagyunk a második hellyel. Ezt követően sorsolnak nekünk majd egy Real Madridod és csá...

      Álom. Úgy az első része is mint a második.

      • Napoli is esett már ki 12 ponttal :), de többet olyan nem is lesz a futball történelme során.

        • Igen, az egy legendás kiesés volt, a "sikeres fiaskó" története. Akkor még sajnáltam is őket, de azóta Mertens "odapisilt" az Olimpicóban, szóval most már örömmel gondolok rá vissza! :)

Related Post