X

Egy korszak vége!

Minden történet véget ér egyszer, úgy ahogy az idei Serie A kiírási is, vagy egy feledhetetlen klubikon aktív pályafutása. Nehéz szavakat találni, értelmesen összefoglalni, mit érez ilyenkor egy szurkoló, rajongó. Érzelmek nélkül nem lehet körüljárni ezt a kérdést.

Viszlát Bajnok! Viszlát Capitano!

Totti utolsó bajnokijára készül nevelőegyesületében. Ez tény, most már a labdarúgó is beismerte, nem csak az újdonsült sportigazgató szájából hallhattuk. Szépen csöndben elmorzsoltunk jó pár könnycseppet és megpróbálunk tisztességgel megemlékezni Róma, Olaszország és a világ egyik legkiemelkedőbb játékosáról.

Az ellenfél a Genoa lesz, a mérkőzés vasárnap délután kerül megrendezésre, és némi tét szintén maradt, de ez mind eltörpül amellett, hogy a Kapitány utoljára segítheti mindenkori csapatát. Nehéz elképzelni a Totti nélküli Romát, szinte lehetetlen. Hiszen jómagam is pont Totti miatt ültem a farkasok táborába, lettem romanista. Vagyunk ezzel páran, semmi újdonság nincs ebben.

Totti egy Genova elleni mérkőzésen

Totti a római köznyelvben a hűség szinonimája, ez vitán felüli. Nem több mint, huszonnégy év és két hónap telt el azóta, hogy pályára lépett a felnőtt csapatban. Szinte példanélküli történet, ami a vége felé már hangosabb volt attól, miért nem játszik, miért így bánik vele a mindenkori edző, mintsem a tisztességes búcsú került volna rivaldafénybe. Ez van, egy ilyen monumentális életmű méretéből fakadóan nem tud teljes összhangban véget érni.

Pedig vasárnap véget ér. Sok sejtelemes megjegyzés és utalás ellenére, biztosra veszem, hogy az aktív pályafutás ugyanúgy befejeződik, mint ahogy a Farkasok 10 meze kiürül. Helyesebben új tartalommal telik meg. Azt pedig egyelőre csak nagyon kevesen tudják, mit hoz a jövő. Rövidtávon, reményeim szerint BL főtáblát, és ezüst érmet. Majd egy edzőcserét, és visszhangos mercatot. Ősszel pedig egy teljesen új korszak kezdetét.

Az utóbbi évek pozíciója

A Genoa végigülte az idei hullámvasutat, a 37. körre sikerült bebiztosítani a bent maradását az első osztályban, aminek nagyjából úgy örült a sérült Perin például, mint egy kupagyőzelemnek. Ebből arra lehet következtetni, hogy túl sok vizet nem kívánnak majd zavarni a vasárnapi karneválon. Persze a foci egy kiszámíthatatlan játék, nehéz előre jósolni. De ez így is, úgy is egy történelmi pillanat lesz. A magamfajta egyszerű halandó, negyven felé közeledve egyre több „történelmi pillanatot” tapasztal, de megszokni, pláne egy ilyen horderejűt, hogy „A kedvenc sportoló” véglegesen befejezni, nem lehet.

Pontosan megmondani nem tudom mire számítok vasárnap. Remélem Spalletti a szakmaiság oltárán áldozva, kezdőként küldi pályára Tottit, nem fukarkodik majd a sajtótájékoztatón dicsérni valaha volt legjobb játékosát, majd a már agyonnyert meccs utolsó harmadában lecserélni megtapsoltatás, meghajlás, búcsú céljából.

Van ami örök!

Egy korszak véget ér. Sokan mondják ilyenkor, hogy előre kell tekinteni, hiszen szép-új világ jön. Meglehet, de a vasárnap délután még a keserű búcsúról szól majd, engedjük felszínre az érzelmeket és gondoljunk vissza arra, mit szerettünk a legjobban Kapitányunk játékában, személyiségében, karrierijében!

Totti egyenlő az AS Roma csapatával, és ez így is marad! Vasárnap utoljára ölti magára a tízes mezét, aztán jöjjön a fieszta, legyen ünnep ez a pillanat mindannyiunk számára. Az újabb és újabb generációknak pedig nem tudok mást kívánni, találják meg a saját Totti-jukat, lássanak hasonló nagy karaktereket a focipályákon, akik nem mellesleg a hűség megtestesítői.

A héten rendezett vacsora, Totti és az aktuális csapat

 

Szentesi János:

View Comments (92)

  • Valójában már tavaly nyáron megszületett a döntés, amikor aláírt még egy évet játékosként és az akárhány éves vezetői szerződést a Rómával. Bevallom, én már egy ideje vártam ezt a napot. Persze szomorú az ember, egy korszak véget ér, számomra Totti visszavonulása óhatatlanul a saját mulandóságomat juttatja az eszembe. Még Totti sem tart örökké!

    De jobb ez így, nem volt már ez tisztességes Tottival szemben. Nem akarom, hogy Tottiról egy korosodó, öregurasan mozgó játékos jusson az emberek eszébe! Én a az ereje teljében lévő Tottira emlékezek szívesen, akivel senki sem udvariaskodott, senki sem gratulált neki, a Roma szurkolók kivételével senkitől sem kapott soha jókívánságokat, viszont mindenki félt tőle!!! Senki se tévedjen, ő volt az igazi Totti, a mostanit már el kell engedni!!!

    Nagyon remélem, hogy jövőre is a Rómában lesz. Egy ilyen személyiség már csak a puszta jelenlétével egy megfizethetetlen erőforrás lehet. Sokkal több értelme lenne bármilyen munkának a Rómában, mintha elmenne attrakciónak ki tudja hova. (Azon meg hangosan felröhögtem, hogy Tavecchio elnök úr arról beszélt, hogy Totti esetleg valamilyen munkát kaphatna az olasz labdarúgó szövetségben. Előtte nagyon alaposan ki kéne takarítani azt a helyet!!!)

    • Mondjuk azért ez a már tavaly eldőlt nem annyira biztos dolog. Ha visszamegyünk még egy szerződéssel korábbra, akkor ott kapott, 2014-re, ott kapott egy olyan kontraktot, hogy 2+5 év. Két év játékosként, aztán 5 év a vezetőségben. Ennek ellenére tavaly hosszabbítottak még egy évet, szóval ez nem jelentett semmit. Én az utolsó pillanatig kivártam ezzel a témával, mert vártam, hogy Totti is nyilatkozzon. Nem értem miért nem jelentette ki az év elején, hogy tényleg ez az utolsó éve, talán hogy ne róla szóljon minden, de ez Rómában elég naiv gondolat lett volna. Az meg, hogy ne maradna, feldolgozhatatlan lenne.

      • Na ja, valójában évek óta ez megy, hogy "ez lesz az utolsó éve". De utólag végül tényleg a tavalyi szerződése lett az utolsó. Nekem most úgy tűnik, hogy a Roma már tavaly döntött, Monchinak már csak annyit kellett mondania, hogy tudja, hogy szerződése van vezetőként és ezzel lényegében lezárta a kérdést.

  • Közben egy másik egykori római kiválóság, Vincent Candela is letette a voksát, a Roma edzőjének a személye körüli vitában: "Spalletti? Mi csak a rekordokat, a statisztikát és a pontokat nézzük. Di Francesco nem kapott volna ki a Lyontól, nekem ez az érzésem. Ő is odaért volna, de vele nem lett volna ez a párharc a Napolival. Az Inter azért célozta meg Spallattit, mert Di Francesco már a Rómának van szánva. Az értékeket nézve, Di Francesco előrébb áll Spallettinél. Természetesen az idei év után. És Eusebio 15 évvel fiatalabb."

    Tehát Candela szerint, egyértelműen jobb Di Francesco.

    • Ennyi! Ide vele! Azonnal! :D
      Bírom mikor a régi nagyok osztják az észt! De természetesen mindenki elmondhatja a véleményét....

      • Még mindig Spalletti pártján vagyok, de ha Di Francesco hozná magával a Sassuolo-ból a Pellegrini, Berardi, Defrel hármast, és ez nem járna azzal, hogy a kulcsjátékosainkat elviszik, akkor lehet, már sokkal kevésbé fájna az, hogy Spalletti elmegy (ha ugyebár megy). Egyébként, most azt nyilatkozta Di Francesco, hogy 2 napon belül elfog dőlni a jövője, gondolom vasárnap a Torino elleni meccsük után jelentheti be.

        • Sőt még Acerbit is ide veszik főleg úgy, hogy kijelentette a szezon végén tuti távozik. Én is örülnék ennek a négyesnek, Acerbi és Defrel tökéletes cserejátékosok lennének, Pellegrini az egyik legnagyobb tehetség jelenleg a középpályán, hatalmas a potenciál benne, a Berardi-Salah szélső duó pedig finoman szólva is ígéretesen hangzik.
          Bár szerintem ehhez Monchinak is lesz egy két szava.

          • Én nem akarom letörni a lelkesedést, de van egy-két probléma a Sassuoloban tervezett nagybevásárlással. Az egyik, hogy a Sassuolo állítólag nagyon közel áll a Juvehoz. Ezt úgy kell érteni, hogy a rosszmájúbb szakértők szerint, közvetlenül Marottával kell megbeszélni ha kell onnan valaki. De még a mértéktartó elemzők is kénytelenek elismerni, hogy a Juve és a Sassuolo között különösen szoros együttműködés van minden szinten. Ott ne számítsunk diszkont árakra, gondoljatok csak a télen befuccsolt Defrel bizniszre. Valójában szerintem ha végül Di Francesco lesz az edzőnk, az úgy fog kezdődni, hogy ki kell majd fizetni a 3 milliós záradékát.

            A másik, hogy a sajtóban olvasható hírek szerint, Berardit már jó ideje kinézte magának több nagy klub is, természetesen szóba hozták az Interrel, mert őket mostanában mindenhova beírják, de sokkal komolyabbnak tűnik, hogy állítólag nagyon régen tárgyalnak róla már a Juveval is. Szóval elhozni Berardit nem lenne egy kis fegyvertény.

            Pellegrini az más, őt szerintem biztos vissza fogjuk vásárolni, mert van egy opciónk egy fix összegre és a játékos állítólag már most többet ér. Sőt, szerintem még akkor is meg fogjuk venni, ha végül máshol fog játszani, egy amolyan "Bertolacci szerű" művelet keretében, csak a bevétel kedvéért.

          • Igen, azért a Sassuolo-s nagybevásárlások neccesek. Pellegrini, Acerbi megszerezhető kategória. Defrel-re kéne áldozni, mert nagyon passzolna a meglévő kerethez (csere Salah és Dzeko számára is) de a Berardi vonalat én hanyagolnám. Nagyon nehezen megszerezhető, és nem is tartom annyira értékesnek. Eszméletlen mennyiségű sérülése volt, ha meg nem az, akkor éppen az eltiltását töltötte, és nagyon inkonzisztens. Mondjuk ha a Milan ellen küzdenénk a bajnoki címért akkor megérné, mert gúrítana nekik egy négyest, de így :D

          • Valóban, azt tudtam én is, hogy a Sassuolo nagy Juve barát klub, és én is csak egy álom kategóriaként vetettem fel. Ahogy te is írod, tényleg Pellegrini-re van a legnagyobb esély (sőt szinte biztos, hogy visszavesszük, aztán, hogy utána mihez kezdünk vele, az már más kérdés (remélem nem lesz Bertolacci 2)), valamint Acerbi-re is tényleg jó lenne, egy jó olasz védő sosem árt. Szerintem egyébként Defrel is érkezni fog (nyilván Di Francescoval vagyis ha ő jön) Berardi pedig tényleg csak azért jöhet át, mert mondjuk E. D. Francesco megtudja győzni, de annak azért nagy ára lenne.

          • Na állítólag megegyezett egymással a klub és EDF. Évi 1,7 millió eurót mondanak most. Nem tudom ez más hivatalos?

          • Most miért? Bertolacci eddig tök jó üzlet volt! Mennyit is fizettek érte a piros-feketék, 20 milliót? :D

            Talán nem a legszebb dolog a káröröm, akkor sem ha Bertolacci vágyott a Milanba, meg még az is lehet, hogy jövőre "feltámad", de eddig mi jártunk vele a legjobban, mi és a Genoa.

          • Berardiért az Interrel kell boxolnotok egyet, ő ugyanis soha nem lesz Juve játékos. Tavaly nyáron volt rá a legnagyobb sansz, h jön Torinóba, de konkrétan ő vétózta meg az egészet, mondván, hogy ő a Sassuolo-val akar Európa ligázni (ez sztem még érthető), illetve, hogy folyamatosan szeretne játszani, a Juvéban meg ez necces lenne (ez már kevésbé). Ja és bevallottan született Inter-drukker a lelkem. Nem rossz spíler, de pl. Bernardeschi jobb.

          • Igen, célozgattak rá, hogy Berardi nem hajlandó a Juveba menni, ami elég ritka hozzáállás Olaszországban. Most még érthető is, nem sokat játszana a Juveban, de közép távon nem hiszem, hogy a Sassuolo elég lesz neki és nem biztos, hogy valaha keresni fogja az Inter.

            Azt nem tudom, hogy nekünk mekkora szükségünk lenne rá, Salah jobb és Perotti meg El Shaarawy is itt vannak már. Persze jó lenne, de talán vannak más posztok ahova jövőre jobban kéne az erősítés.

  • Manolas nyilatkozott: "Úgy gondolom, hogy jövőre is itt leszek, van két év a szerződésemből és sosem mondtam a klubnak, hogy el akarnék menni. Sok mindent írtatok, szóba hoztatok egy csomó csapattal, de ebből semmi sem igaz, ha aztán mégis történni fog valami, azt majd megbeszéljük a klubbal és a klub fogja eldönteni, hogy mi lesz."

    Basszus Kostas! Hát neked még nem szólt senki??? Te jövőre Milánóban leszel az Interben, BL-t nyerni Nainggolannal, Rüdigerrel és Spallettivel! És igen, tudom, hogy elméletileg nem indulnak a BL-ben, de egy ekkora klubnak ez sem jelenthet akadályt. :D

    • egy szóval sem mondta, hogy a Rómáról beszél. Ő csak KLUBOT emleget :)

      • hát persze, így már minden logikus! Ő már most az Interben van,ahogy az újságok mondták :D

        • De a legviccesebb az volt, ahogy ezt a nyilatkozatot is tálalták, már nem emlékszem hol, de kb. az volt a főcím, hogy "A klub fog dönteni az eladásáról". Kész röhej ez az egész! :D

  • Közben a Roma primavera csapata ma bejutott a legjobb nyolc közé a bajnoki rájátszásban a Genoa ellen. Egy hősies meccsen sikerült 2-1-re megfordítani az eredményt, miután a Genoa már a 7. percben vezetést szerzett Asencio góljával. A Roma a 80. percben egyenlített Soleri találatával és a 92. percben meg is nyerte a meccset, Eros De Santis fejes góljával.

  • Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én 7-8 éve félek ettől a naptól.

        • Nem akarok senkit megijeszteni, de De Rossi szerződése 2017. június 30-án lejár.

          • Monchi: "Daniele és mi is azt szeretnénk, hogy maradjon. Ezek után nagyon ügyetlennek kéne lennünk, hogy ne tudjunk megállapodni."

          • én is valami hasonlóra gondoltam, hiszen egyrészt ostobaság lenne elengedni, másrészt méltánytalan ilyen játékossal szemben, ha csak úgy elmenne. Ezt a nyilatkozatot nem olvastam (mondjuk ritkán olvasok nyilatkozatokat), csak hát ugyi Perrottaval sem a legszebb volt a búcsú. Örülnék, ha Daniele nem járna így.

          • Oké, amíg nem jelentik be hivatalosan, addig ezek csak üres szavak. Elsősorban azért idéztem Monchit, mert szerintem egy nagyon frappáns választ adott a kérdésre, tetszett a stílusa. :)

            De azért DDR-nél nagyobb a kötődés mint Perrottánál, római és romanista, aki a klubban nőtt fel. Évek óta hallom a Roma szurkolóktól, amikor játszott a válogatott, hogy "megnézzük Danikát", nem a válogatottat, hanem "a mi Danikánkat".

            Most már csak az a kérdés, hogy az amerikaiak és a spanyol sportigazgatónk is tudják-e? De szerintem tudják, egyszer már feltörték a malacperselyt, hogy ne menjen a Citybe, szerintem most sem fogják elengedni. :)

          • Talán tegnap olvastam, hogy egy két éves szerződést ír majd alá évi 3 milliós fizuval. Persze ez is még csak pletyka.
            Egyébként jövőre nagyon sok pénz felszabadul majd a fizetésekből, DDR -3,5 misi lenne így, Totti is 2,5-öt keresett, Vermaelennek és Szczesnynek is 3 milliós fizetése van és valószínűleg egyik sem marad jövőre. Ennek egy részét el kéne osztani Nainggolanék között, hogy elejét vegyék majd a pletykáknak.
            Nagyon várom már a meccset, újra csurig lesz az Olimpico, fantasztikus hangulattal, biztos elfogok majd érzékenyülni, főleg ha rúgatunk még egy utolsó gólt a Legendával. Ezen a napon csak nyerni lehet.
            Forza Roma
            No Totti No Party :D

    • Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy komolyabban megérint a dolog. Hiszen évek óta számítani lehet erre és már egy ideje nem is meghatározó játékos (amellett, hogy persze valóban az, aki). De valahogy a sok érzelmes videó, és látva azt, hogy valóban nem is nekem, de mit jelentett másoknak... És habár 2 napja még nem értettem egyet a főcímmel, de be kell látnom: mégiscsak egy korszak véget ér. És ez szomorú.

  • Szczesny; Rudiger, Manolas, Fazio, Emerson; De Rossi, Strootman; Salah, Nainggolan, El Shaarawy; Dzeko.

  • Én is nézegettem a videókat és beleszaladtam ebbe a "gyöngyszembe": Totti első fellépése egy tévéműsorban. Az ős-romanista Alberto Mandolesi műsorában, egy helyi római tévében, több mint 21 évvel ezelőtt. Megható jelenetek, amikor arról beszél, hogy leginkább a tapasztalat az ami hiányzik neki, meg amikor az egyik újságíró közli, hogy "szerintem neked jó érzéked van a gólszerzéshez..." És tényleg! :D

    https://www.youtube.com/watch?v=Yse5BrvL7zY

Related Post