X

Utolsó

Vasárnap kora este sorsdöntő mérkőzést játszott a Roma, nagy teher alatt. A tét a Bajnokok Ligája főtábla kiharcolása volt, de akadt egy ennél is fontosabb esemény a Stadio Olimpicóban. A klub szimbóluma, történetének legeredményesebb és leghűségesebb játékosa, a labdarúgás valaha volt egyik legnagyobb alakja utoljára lépett a stadion gyepére.

Nemcsak egy ügyet kellett lezárni, de nehéz volt fontossági sorrendet állítani. A klubnál egy játékos sem fontosabb. De igaz ez akkor is, amikor a játékos és a klub gyakorlatilag egy és ugyanaz? Spalletti következetesen kezelte a helyzetet, Totti a kispadon kezdett, bár az tudvalevő volt, hogy nagy részt kap majd a meccsből. A Napoli a Sampdoriával játszott, ahol borítékolható volt a déliek győzelme. Spalletti terve valószínűleg az volt, hogy mire a kapitány pályára lép, a csapat már lerendezi a Genoát, és a második hely kérdését, de végül nem így alakult. A két alakulat így állt fel:

Roma (4-2-3-1)
: Szczesny – Rüdiger, Manolas, Fazio, Emerson (Mario Rui, 18.) – Strootman, De Rossi – Salah (Totti, 55.), Nainggolan, El Shaarawy (Perotti, 69.) – Dzeko.
Genoa (3-4-3): Lamanna – Biraschi, Munoz, Gentiletti – Lazovic, Cofie, Hiljemark (Cataldi, 56.), Laxalt – Pellegri (Ntcham, 69.), Veloso, Palladino (Ninkovic, 50.).

A kikötővárosiak tartalékosan kezdtek, és ekkor azt hihettük, hogy a mérkőzés egyedül Tottiról fog szólni. Ezzel szemben azonban a genovaiak egyáltalán nem tisztelettudó, kedves vendégként szerepeltek a meccsen, nagyon is hajtottak a győzelemért. Már a 2. percben megszerezték a vezetést, amikor Lazovic laposan indította a 16 éves Pellegrit, a Roma lescsapdája összeomlott, a fiatal csatár pedig mattolta Szczesnyt, ezzel a topligák aktuálisan legfiatalabb gólszerzője lett. Igen nagy terhet rakott ezzel a farkasok vállára, képzeljük csak el, hogy nézett volna ki Totti ünneplése, ha nincs meg a győzelem. Az első félidőben azonban hátul csak pár percig tartott a bizonytalanság, és Dzeko a 10. percben már ki is egyenlített. Ne menjünk el szó nélkül az idei teljesítménye mellett, 29 találattal gólkirály lett a Serie A-ban, 8-cal pedig az Európa Ligában. Összesen 39 gólt szerzett idén a Roma színeiben, ami fantasztikus eredmény. A meccs legszomorúbb eseménye nemsokkal ezután történt, Emerson összeszedett egy keresztszalag szakadást, és már túl van a sikeres műtéten. Mielőbbi gyógyulást, és újabb válogatott meghívót kívánunk neki.

Az első félidő egyik nagy tanulsága volt számomra, hogy Strootmanra lehet számítani, ha szervezni kell a játékot. Nagyon sokat fejlődött a támadóharmadbeli passzok terén, tegnap négy kulcspassza volt (Totti is ennyit jegyzett), aminél többet csak Dzeko tud felmutatni, a maga hetével. Ők ketten gyakran játszottak össze, de a szerencse a mérkőzés hátralevő részében elpártolt Dzekotól, így a félidőben maradt az 1-1-es eredmény. Mindenki Tottit várta, és talán fontosabb is volt, hogy elég időt kapjon, mint hogy Spalletti biztosra menjen. Meg is kapta a maga idejét, az 54. percben az elég halványan teljesítő Salah-t váltotta. Azt lehet mondani, hogy Totti nagyon jól szerepelt a 619. Serie A meccsén, sokat dolgozott, labdát is szerzett, helyzeteket alakított ki. Mélységben játszott, ahogy megszokhattuk tőle. Övé volt az egész pálya. A vezetést mégsem ő, hanem az immáron nem futuro capitano, De Rossi szerezte meg, éppen Totti lábáról elkapva a lövést.

Róma két kapitánya.

Az öröm nem tartott sokáig, öt perccel később Szczesny csúnyán alászaladt egy bedobásnak, és Lazovic egyenlíteni tudott. Mindenkin látszódott a feszültség, hatalmas súly volt Totti búcsúja. Minden egyes Genoa védőre haragudtam, aki leszerelte a kapitányt, pedig csak a dolgukat végezték. Nem értettem, hogy miért akarta Cofie, hogy nála legyen a labda, és ne Tottinál. Kinek volt ez jó? A Sampdoria pályájáról is folyamatosan jöttek a hírek, magabiztosan vezetett a Napoli. Ekkor nagyon távolinak tűnt a BL főtábla. Ezután szinte rögtön Lazovic ajtó-ablak ziccerbe került, amit Szczesny nagy bravúrral védett. A felfokozott hangulatnak meglett az eredménye, a 90. percben Dzeko kiosztotta második gólpasszát, Perotti pedig BL-be lőtte a Romát.

Könnyes volt a búcsú.

A Roma ezzel sok-sok eurómillióra és presztízsre tett szert, valamint kedvezőbb tárgyalási alapra. Jelen pillanatban a 4. kalap tetején vagyunk, de ez nagy valószínűséggel eggyel jobbra cserélődik. Ha pár mondatban kéne értékelni a szezont, azt mondanám, többel is kecsegtetett, de a tavalyihoz képest előrelépés történt. Sikerült négy pontra feljönni a BL-döntős Juve mögé, mégha egy ideje nem is kellett izgulniuk, nem 10-15 pont, mint amit megszoktunk. A 87 a Roma történetének legtöbb szerzett pontja. Dzeko önmaga a fejlődés, 29 gólja és 9 gólpassza is kiemelkedő. Kiemelhetjük Nainggolant, aki élete legjobb szezonját futotta, a dupla-duplázó Salah-t, örülhetünk annak, hogy Strootman végigrobotolt egy nagyon hosszú szezont. De Rossi kifejezetten kellemes meglepetés volt, és egyet is értek vele abban, hogy mi kell ahhoz, hogy nyerjen is valamit a csapat: nem szétrobbantani a társaságot. Az első lépés már meg is történt, Strootman 2022-ig hosszabbított, és De Rossi maradása is egyre biztosabb. Pellegrini ügynöke szerint az az ügy is már csak formalitás. Hogy ki lesz az edző, még mindig körvonalazódik, konkrétumot nem mondanak, de szinte biztosan nem Spalletti. Sajnálom, és sajnálom azt is, ahogy tegnap vele bánt a közönség.

A legfontosabb azonban, hogy a kapitányunk elhagyta a csapatot, ahol a pályafutása egészét töltötte. Elképesztő számokat produkált, 786 meccsen 307 gólt szerzett, 619 Serie A-s találkozón 250-et. Ő duplázott legtöbbször az olasz bajnokságban, és egyedül ő lőtt 23 egymást követő szezonban gólt. Sokáig sorolhatnánk a számokat, de nem a számok a legfontosabbak. Egy értékvesztett világban nem felejtette, hogy hová tartozik, mindig a szívére hallgatott, és „megnyerte a modern futball legnagyobb csatáját”. Soha nem felejtjük el, és örülünk, hogy méltóra sikerült a búcsúja. A következő hetekben a blog írói egy-egy személyes Totti poszttal búcsúznak a valaha volt legjobb olasz labdarúgótól.

 

 

Curvasud93:

View Comments (117)

  • Nagyon rezgett a léc! Perottit ma az egyik szakértő úgy hívta, hogy "PerTotti", mert azzal a góllal hatalmas szolgálatot tett Tottinak és az egész Rómának. :D

    Nekem szokás szerint megint rossz előérzeteim voltak, amikor Totti két nappal a meccs előtt rendezte a búcsúvacsoráját, amikor szivárogtak ki a tervezett ünneplés részletei és láttam, hogy minden csak a Capitanoról szólt, a Genoát pedig mindenki semmibe vette. Az egyik újságban, asszem a Gazzettában, azt elemezgették, hogy ha a Roma 5 gólt rúgna a Genoának, akkor megdőlne valami rekord. Ez még néhány roma szurkolónál is lecsapta a biztosítékot, ennyire nem lehet büntetlenül lenézni senkit.

    De szerencsére ezt is behúztuk, ez a csapat és vele együtt a szerintem méltatlanul kifütyült kopasz edző is megérdemlik a dicséretet, még ha volt egy pár kihagyás is a szezonban. A posztban is szerepel az a DDR idézet a győztes csapatról, ha azt nézzük, hogy mennyire fontos lenne egybe tartani a társaságot, akkor talán a legfontosabb elemeket most veszítjük el, Totti búcsúja után, most következhet az edzőé is. Állítólag Spalletti ma tárgyalt a klubbal és egyenlőre csak annyi hangzott el, hogy "holnap fontos dolgokat fogok mondani". Még Monchi is olyanokat mondott, hogy "szeretnék Spallettivel dolgozni, de tiszteletben kell tartani a döntését", ami semmi jót nem jelent Spalletti római jövője szempontjából.

    Tottira meg nincsenek jelzők, megható és lenyűgöző élmény volt. Én még soha nem láttam ehhez fogható búcsút egy sportegyesülettől, egy szurkolótábortól. Lenyűgöző volt a beszéde, ahogy az egész stadion együtt élt vele és megható volt, amikor közölte, hogy most ő az, aki fél a jövőtől és a szurkolók segítségét kérte, azok pedig egy emberként rázendítettek, hogy "soha nem fogunk egyedül hagyni." Mintha meg lett volna koreografálva, pedig nem, csak a közönség spontán reakciója volt. Egy valami van, amit sokan nem értettek meg Tottival kapcsolatban, hogy ő nemcsak a Roma legjobb játékosa volt, hanem a vezérszurkoló is egyben, akivel Rómában mindenki azonosult és őszintén nem tudom, hogy mikor lesz megint valami ehhez fogható.

    Láttátok a csapattársakat? Emerson végigállta az egészet, az összeragasztott térdével és a mankóival. Vagy ott volt Alisson, akinek nem sok babér termett az idén a Rómában és úgy sírt mint egy kisgyerek. Nagyon jó lenne erőt meríteni a tegnapi napból és ha Spalletti tényleg lépni fog, akkor remélem, hogy az új edző össze fog rakni egy legalább ilyen jó csapatot.

  • Hivatalos, megjött a Roma közleménye: Spalletti már nem a Roma edzője.

  • Szep bucsu volt, olyan amilyet Totti megerdemelt. Sok jatekosaval bant meltatlanul a klubja, amikor eljott az ido (pl. Maldini-Milan), de szerencsere Romaban ez szepre sikeredett.

    Azt az urt, amit Totti visszavonulasa jelent, hosszu evekig nem lehet betolteni. Totti maga a Roma, a csapat valaha volt legnagyobb, legsikeresebb es leghusegesebb jatekosa (sok mindent lehetne meg ide irni), legoszintebb szurkoloja. Az o csapat koruli jelenlete kulcsfontossagu lesz abban, hogy a szellemiseg megmaradjon. A Roma akar komolyan profitalhat is Totti vezetosegben betoltott szerepebol, ha az ugyesen van felepitve. Remelem sportvezetokent is megtalalja a szamitasat.

    Az egyetlen dolog amit sajnalok, az Spalletti dontese - most lett hivatalos! Sokan nem kedvelik (legyen annak szakmai oka, vagy ahogyan a Totti-helyzetet kezelte), de en tovabbra is azt gondolom, hogy hiba volt ot elengedni. Mindent osszevetve kihozta a csapatbol a maximumot, meg ugy is, hogy mind a Porto, mind a Lyon szepen helyben hagyott minket - mindket esetben blackout volt a javabol.

    En felek attol, hogy a kovetkezo szezon visszalepes lesz (utkereses), uj edzo, uj elkepzelesek, uj konfliktusok, vezeraldozatok, mikozben a Napoli egyre erosebb, A Juve megkozelithetetlen, illetve Spalletti alatt az Inter is ott lesz a top 3 korul.

    • Valóban én is attól félek, hogy jövőre nem a BL helyekért (főleg nem a bajnoki címért) fogunk harcolni, hanem az EL-ért. Nagyon nagy lutri az új ezdő, de
      a keret adva van hozzá (csak sikerüljön megtartani)
      van egy jó sportigazgató
      és szerintem a szurkolók támogatását is élvezni fogja (főleg ha Di Francesco lesz az), így Spaletti után
      azt nem tudom, hogy a játékosok is támogatni fogják-e (de azért gondolom igen, főleg ha EDF).

      Sajnálom, hogy elmegy Spaletti, mert ez így még nagyon visszaüthet, jó edzőnek tartom őt és nagyon örültem amikor visszajött, viszont amikor olyanokat nyilatkozik, hogy "elmegy a klubtól, ha nem sikerül trófeát nyerni" szerintem az inkább negatív dolog, még ha motiválni is akart vele. Ugymeghogy nem élvezi a szurkolók bizalmát, nagyon nehéz bármit is csinálni Rómában. Ezért talán kellett már ez a frissítés, de nagy lutri az egész.

      Aztán persze ne legyen igazam, én harcoljunk jövőre is a bajnoki címért, de jelenleg sajnos túl sok a kérdőjel, az elsődleges cél nyáron a keret megtartása lesz.

      Totti visszavonulása, és a búcsúzás szerintem szépre sikeredett, és remélem valamilyen méltó módon fogja a klub továbbvinni a nevét. Itt most nem arra gondolok, hogy milyen pozízióban lesz, hanem mondjuk eltudnám képzelni, hogy az új stadionban (ha megépül) pl. egy szektort elneveznek róla vagy valami ilyesmit.

      • Igen, a szektor elnevezése a minimum.
        Amúgy pedig nekem is az az egyetlen problémám Spalletti távozásával, hogy megint kiszámíthatatlanok lettünk, de ennek ellenére a végére már semmiképpen nem szerettem volna hogy maradjon. Ő nem romanista, egy jó edző, de úgy érzem mind a kétszer lett volna esélye valami nagyot alkotni a Roma-val, és valahogy sose jött össze, amiből már elegem lett (ahogy neki is) és úgy érzem őt "kimaxoltuk".
        Di Francesco-val kapcsolatban pedig bár bizakodó vagyok én sem táplálok bajnoki reményeket. Senki mást nem akartam volna, csak őt, mert vele végre egy hosszú évekig tartó építkezés kezdődhet a csapatnál. Egy romanista, fiatal edző, aki nagyszerűen épít a fiatalokra, és használja ki a keretet. Valaki aki ismeri a Serie A-t, de csak akkora sztár, hogy el tudjuk hozni. Ha nem is Sir Alexünket, de Jürgen Kloppunkat látom benne. Egy olyan edzőt akivel végre elérhetjük a régen kitűzött, és reális Dortmund-Atletico szintet. Szóval most türelmesnek kell majd lenni (ami esélytelen, hogy sikerüljön sajnos) és végre megjelenhet valami konzisztencia a csapatban (egy biztos mag akikre tudunk építeni: Strootman, Florenzi, Rüdiger, (Manolas), Fazio, Emerson, Nainggolan, Perotti, El Shaarawy, Salah, Pellegrini és még De Rossi-Dzeko is ameddig így teljesítenek) Közülük egyedül Manolas távozására látok reális esélyt, a többiek pedig még jó pár évig folytathatják, sőt sokan fejlődhetnek is. (Mondjuk Fazio pénzre váltását sem bánnám, ha szükség van rá, mert nem annyira jó játékos mint amennyire elhitette velünk.)
        Ahogy nagyjából a teljes csapatot felsoroltam rá kell, hogy ébredjek, azt szeretném ha Monchi nagyjából semmit nem csinálna :D Najó két szélsőre szükségünk van, meg meg kell oldani a kapusposztot (Allisson és/vagy Skorupski? Nagyon érdekes kérdés szerintem) de Pellegrini adott a középpálya bővítésére, és még egy Dzeko csere kéne aki lehetőleg univerzális játékos. Izgatottan várom mondjuk Grenier sorsát, tetszett amikor a pályán volt, szerintem meg kéne tartani,

        • Szerintem is adott a biztos mag, na őket nem szabad elengedni, Dzeko cseréjének (ha jön EDF) Defrel-t tudnám elképzelni (bár nem néztem sok Sassuolo meccset nem tudom, hogy mennyire jó) A védelembe meg Acerbi.

          A kapus poszt az már egy jóval komplikáltabb kérdés, mert se Allisson, se Skorupski nem akar csere kapus lenni, szerintem nem is fognak mindketten maradni, (ha ugyebár Szczesny nem marad).

          Grenier-re én is kíváncsi lennék hosszútávon, illetve a brazil "csodagyerek", Gerson, belőle vajon mit lehetne kihozni, vagy egy ekkora bukta a srác (de akkor miért akarta a Barca is leigazolni?)

      • A legszomorúbb, hogy a szurkolók többsége még mindig Spallettivel lenne és nem egy kis többségről beszélek. A felmérések szerint mindenhol több mint 70%-os volt a támogatottsága! De persze a média keményen betámadta (a Roma edzőinél ez már hagyomány, meg fogja kapni az utódja is), ő meg hasonló hangnemben reagált.

        A legnagyobb probléma szerintem a szurkolók megosztottsága, az elmúlt évtizedek során kialakult egy furcsa, számomra zavaros csoportosulás, sajnos mostanában Tottira is hivatkozva, akik részben az elfogult média hatására, már nem is a Rómának szurkolnak, hanem következetesen támadják a klubot. Végtelenül ostoba és primitív megnyilvánulásaik vannak, teljesen elrugaszkodva a valóságtól, de hangosak és nagyon szeretik hallani a hangjukat. "Pallotta egy csóró, a Roma a rómaiaké, takarodjon", "Spalletti utálja a rómaiakat, nem tiszteli Tottit, takarodjon"... Amíg az elfogult média hülyeségei csak az ellenszurkolók ízlését szolgálja ki, addig nincs nagy baj, ezt már megszokhattuk. De amikor a hülyeségek beszivárognak az elméletileg romanista körökbe is, akkor gondok vannak és már egy ideje komoly gondok vannak!

        Spalletti megunta, elege lett a sok hülyeségből, gondolom az sem segített, hogy megint nem kapott nagy keretet a klubtól. Deja vú, mint anno az első ciklusa alatt. Kiket igazoltak neki a tavalyi eredmények után? Emerson, a Palermo cserepadjáról, Mario Rui az Empoli "ásza", Vermaelen a Barca selejtje, Fazio, aki már nem kellett az angoloknak, Gerson a nagy brazil tehetség... Közben két alapjátékos megint elment, Digne-t nem váltották ki, Pjanicot meg eladták egyenesen az egyik riválisnak.

        Az Inter nyilván megtalálta egy jó ajánlattal, ő pedig nem erőlködött tovább. Inkább lelép most, amíg még jó az ázsiója, mert mondhatunk amit akarunk, de a klubnak nagy szolgálatot tett és ezt mindenhol látták, várható volt, hogy lesznek ajánlatai. Volt annyi esze, hogy nem kötelezte el magát hosszú távra, innentől kezdve nem kell neki elviselnie a Roma körüli hülyeségeket. Inkább elmegy az Interbe, ahol ugyanazok a balfaszok fogják fényesre nyalni a seggét, akik a Rómában szívatták.

        • És ez a réteg egyre nagyobb lesz. Nem akarok megbántani senkit de az IQ szintet tekintve szerintem ez az a 60 alatti réteg. Amiből világszerte egyre több lesz. Mindenhol minden szinten fénykorát éli az emberi butaság. Sajnos!
          Ezek azok az emberek akik, tökmindegy mit tesz Pallotta mindig fütyülni fogják. Valójában azt sem tudják miért. De mivel már régóta fütyülik ezért ezután is fogják. Ugyanezek az emberek Di Francescót is fütyülni fogják a második veresége, vagy döntetlenje után....Szomorú!

          • Igen, pont ettől félek én is. Olvasom a kommentekben, hogy Di Francesco majd egy pár év alatt miket fog alkotni. Szerintem meg még azt sem fogják megvárni, hogy hivatalosan kinevezzék, már előtte bele fognak kötni és nem tudom, hogy ő mennyire fogja bírni a strapát.

            Totti már nem lesz ott, egy gonddal kevesebb EDF vállán, mert akármit is mondott, vagy csinált "szegény" Totti, a sok szemét mindig megtalálta vele Spallettit.

            Szóval kíváncsi vagyok, hogy mivel fognak bele kötni. Például ha tényleg jön Pellegrini és DDR jövőre 34 éves lesz, mi lesz amikor kihagyja DDR-t a kezdőből? Vagy mondjuk, mivel elméletileg Zeman iskolájába tartozik, az első bekapott gólnál megkaphatja, hogy szar a védelme...

          • Igen, ezt ugye én írtam, de hozzá is tettem, hogy, ha meglenne a türelem, de úgyse lesz. Egy korrekt első évet kell produkálni (korrekt=harmadik hely). Ez most szerintem elérhető akkor, ha okosan fektet be a klub, gyorsan, és kevés változtatással, hogy ne kelljen a semmiről építkezni. A meglepetés pedig mindig benne van, ugyanúgy ahogy a negatív a pozitív is. A harmadik (és jövőre már a negyedik is ha jól tudom) BL pénzt fog jelenteni biztosan így a pénzügyi fejlődés kulcsa adott. Ha több lesz a római és olasz a csapatban (Pellegrini, Acerbi esetleg más saját nevelés) akkor azzal növekedni fog szerintem ezeknek az ostoba csoportoknak a szimpátiája, merthogy legalább valamilyen szinten a rómaiaké lesz Róma. Talán. Én azt érzem, hogy leginkább az amerikai tulajdonosok elleni lázításra pörgött rá nagyon a média, de azt fullba tolják, amit persze be is vesz a nép. Jó lenne ha nem fajulnának el nagyon a dolgok, és persze legalább Pallotta is tenne lépéseket a szurkolók felé (mondjuk többször tolná a képét Rómába, hogy kifütyülhessék, annak mindenki örülne szerintem :D ) aztán hátha lennének eredmények (egy kupagyőzelem bármikor benne van) amik elfeledtetnék a nagy problémákat. Általában optimista vagyok, de a Monchi-Di Francesco páros behozatala engem most nagyon lelkessé tett, szóval csak egy okos átigazolási szezonra lenne szükség meg valahogy a média megfelelő kezelésére. (hihetetlen amúgy, hogy ezek a hülyék még mindig mindent egyből elhisznek ennyi nyilvánvaló baromság után, és azt utálják akit az újságok szerint utálni kell, nem pedig az újságokat)

          • Nemcsak te írtad, rengeteg helyen lehet olvasni és szerintem is ez lenne az ideális, hogy egy nem túl tapasztalt edző kapjon legalább 1-2 szezont, de én is attól tartok, hogy nehéz lesz.

            Egyébként számolgatok és simán le tudunk maradni a negyedik helyről, elég ha a Milan és az Inter összekapják magukat, a Napoli lehoz még egy ilyen szezont, a Juve természetesen biztos ott lesz valahol az élen és mi már mehetünk is vissza az EL-be.

            A lényeg, hogy Di Francesconak nem lesz sok ideje kísérletezgetésre, ha nem válik be azonnal, akkor irgalmatlan nagy bajban leszünk!!!

  • Egy érdekes hír, miszerint Morgan De Sanctis visszatér a klubhoz, Monchi team manager-ként számítana rá. Ami azért fura egy kicsit szerintem mert Totti egy ilyen pozícióba pont beleillene.

    • Pont gondolkoztam rajta, hogy ha Alisson vagy Skorupski marad csak akkor De Sanctis jó lenne tapasztalt harmadik számú kapusnak (bár lehet, hogy Lobont még élete végéig tartó szerződést kap, sose lehet tudni :D ) de mindenképpen örülök a visszatérésének, amit mondasz az viszont jogos. Mondjuk lehet, hogy nem bírna magával, és beszállna játszani :)

      • Lobont a világon a legnagyobb figura.... Számomra érthetetlen hogy neki valójában mi a szerepe. Mosolygóember? Seggrepacsizóember? Kicsoda?
        Évek óta a legjobb helyről nézi a meccseket. Ott van mindenhol, utazgat, eszik-iszik, meg még fizetést is kap érte. Hát csinálja utána jobban aki tudja! :D

    • Lehet akárhány team manager, vagy az egyiket hívhatják kommunikációs referensnek, a másikat meg "nótafának", tök mindegy, nem zárják ki egymást.

      Én Tottiból tiszteletbeli elnököt, vagy alelnököt csinálnék és nem fizetést adnék neki, hanem tulajdonrészt a klubból.

      De Sanctis pedig nagyon meggyőző személyiség, azok közé a ritka élsportolók közé tartozik, aki képes összefüggő, értelmes, összetett mondatokban kommunikálni. Amikor még nálunk játszott, már akkor is szó volt arról, hogy bekerül a vezetőségbe, szerintem nagyon jó döntés. Aztán meg ki tudja? Lehet, hogy ki fog róla derülni, hogy sík-hülye, de nem hiszem, anno kivételesen értelmesnek tűnt, szerintem például simán veri a roppant fotogén "néhai" Italo Zanzit.

  • Állítólag Di Francesco lesz az utód, a Corriere dello Sport szerint már tíz napja megszületett a döntés. Már megvolt az első megbeszélés a távozásról a Sassuoloval és ahogy várható volt, Squinzi úr, a Sassuolo góréja, szépen odatette magát. EDF arra számított, hogy lealkudhat valamit a 3 milliós záradékából, tekintettel a klubnak tett szolgálataira, de természetesen Squinzi urat ez nem hatotta meg.

    Az asztalon van még Pellegrini ügye is, akit a Roma vissza fog vásárolni, élni fog a tíz milliós záradékával és akit állítólag EDF a Róma kezdőjébe szeretne majd látni (tudnám kinek a helyén). Most állítólag az a terv, hogy a Roma szeretné egy csomagba megvenni Pellegrinit meg EDF-t és közben szeretnének lealkudni valamit a vételárból. Szerintem meg kezdhetik számolni a 13 milliót, Squinzi nem fog engedni egy fillért sem.

    • Ebből is látszik hogy Spalletti mekkora szemétláda. Nem hogy aláírt volna tavaly egy jó kis 3-4 éves szerződést! Most még az ő végkielégítését is fizethetnénk! Hallatlan!

  • Spalletti, az utolsó sajtótájékoztatóján elmesélte, hogy azért megy el, mert nem akarta megosztani a Rómát és rosszul esett neki, hogy kifütyülték. Na meg azt se zárta ki, hogy egyszer még visszatérhet.

    Ez mind szép, mindenki sajnálja is a szegény ártatlanul meghurcolt mestert és szerintem mindenki hálás is neki az eredményekért. De ha a jövő héten tényleg be fogják mutatni Milánóban, akkor azért mind tudni fogjuk, hogy miért ment el és akkor már felesleges lesz arról beszélni, hogy ő még visszatérhet a Rómába, maximum ellenfélként.

    • Nem mondom, hogy sosem szídtam Spallt a félév során, de elég jól összerakta a csapatot és hálául jól kifütyülték. Persze voltak buta nyilatkozatai, de rohadtul nem azt érdemelte. Ez szerintem már ok a lemondásra, ha pedig az inter állást ajánl neki akkor mit kéne tennie? Remeteként várni 3 évet, ameddig a Roma elfogyaszt 4 edzőt és jelentkezzen, hogy visszajönne?
      Sajnos azt kell hogy mondjam ebben a történetben nem Spall vagy Pallotta áll a rossz oldalon, hanem a közönség aki mindkettőt fütyülte. Ők tettek valamit akkor is a klubért, amikor a fütyülők otthon a tv előtt hisztiztek hosszú hónapokon keresztül. Ezért hatalmas kár volt visszajönniük.

      • Én úgy veszem, hogy most el fog szerződni az Interbe, ennek alapján ítélem meg. Értem amit mondasz és igazad is van, de miért kellett neki azzal traktálnia minket, hogy ő annyira, de annyira kötődik a Rómához? Senki sem várta el tőle.

        Most a szurkolók többsége azt szerette volna, hogy maradjon, hiába fütyülték ki sokan a stadionban, azok nem a többség és ezt Spalletti is nagyon jól tudja.

        A klub azt szerette volna, hogy maradjon, nem elküldték, hanem nem volt hajlandó szerződést hosszabbítani és ő ment el. Megint.

        Figyeld meg, hogy ezek után meg fog jelenni Milánóban, a mi néhai bagós sportigazgatónk oldalán és ezt nem egy hét alatt találták ki. Ha így nézzük, akkor az is érthetőbbé válik, hogy miért nem írt alá egy hosszabb szerződést a Rómával.

        Nagyon jó edző, szerintem sajnos az egyik legjobb Olaszban. Most is nagyon jó munkát végzett Rómában, megint és ezért jár neki a tisztelet és az elismerés. Szerintem tisztességesen is viselkedett, a munkájával tényleg csak segítette a Rómát és nemcsak az ő felelőssége volt, hogy nem tartott tovább ez a római kalandja.

        De mégis tény, hogy a jelek szerint el akart menni, füllentett, amikor a kötődéséről beszélt és egyenesen a riválisaink karjai közé szaladt, szóval tisztelet, meg minden, de már nem a barátunk. Részemről ennyi volt és nem kívánok neki szerencsét sem a munkájában, mert nem szurkolok a Roma ellen.

        • Szerintem nem kell ezt ennyire drámaian felfogni. Simán lehet, hogy bármennyire is csípi a Romát a szurkolói, újságírói és esetleg a nem egyértelmű vagy félreérthető vezetői hozzáállás miatt úgy érezte, hogy nem akarja ezt tovább csinálni. Lehet, hogy szereti a Romát, mint klubot, a játékosokat, de a körülvevő közeg nem túl barátságos és ebből lett elege. Megérezte ezt az Inter, és előállt valamivel, ami gondolkodóba ejtette: pl. hogy lesz pénz, paripa, fegyver, türelem és hagyják az elképzelései szerint dolgozni. Ezzel szemben áll, egy részéről érzett egyoldalú szimpátia a Romával szemben, amelynek viszonzása legalább is kétséges, vagy erősen szelektív.

          Nem azt mondom, hogy így van, de azért több olyan forgatókönyv is van, ami alapján emberileg, érzelmileg ez egy elfogadható, méltányolható döntés (pl. vajon hány olyan válás van, ami azért megy tönkre, mert az ember párjának családja egyszerűen nem tolerálja a másikat, és a párja nem áll egyértelműen az ő oldalára. Ettől még a szeretet, szimpátia meglehet, de adott közegben lehetetlen létezni. Ugyanez munkahelyi szinten millió esetben.) Szerintem ezért kár fújolna Spal-t.

          A dolog szakmai oldala a mérleg két serpenyője: rekord pontszám a bajnokságban (itt azt is értékelni kell, hogy gyakorlatilag februárra, de legkésőbb márciusra már nem látszott az esély a megnyerésére, és a végén a 2. hely is nagyon meleg volt) - a másik serpenyőben pedig az elbukott kulcsmeccsek a kupákban, ahol az ellenfelek egyáltalán nem valami ördöngősen erős csapatok voltak.

          A Porto, a Lyon és a Lazio: a háromból kettőt illet volna megvernünk, egyet meg ráfoghattunk volna a bíróra. Ha itt mondjuk elbukunk egy ManCi, ManU, Juve-Napoli ellenében azt mondom, oké, (jó persze nem mondanám, de azért nem esett volna ennyire szarul).
          Ehhez képest mindhárom párharcban nem balszerencsével (jó, Kassai), nem tizenegyesekkel, épphogy kiestünk, de a hatból három meccsen totális összeomlás volt.

          Szerintem úgy a vezetőség, mind a szurkolók részéről élő az a vélemény, hogy ha trófeát akarunk nyerni

          • Igen a megosztottságra hivatkozott ő is, de én nem fujolok rá, szerintem sokkal jobban jártunk volna ha megtartjuk, vele sokkal több esélyt láttam egy trófeára mint a sokadik új edzővel. Abban bíztam, hogy sokáig ő lesz az edzőnk és felépít valami maradandót.

            De félretéve a technikai szempontokat, szerintem emberileg is ideális volt a Roma számára, mert szerintem Rómába az ilyen "Capello szerű" szigorú emberek kellenek. Az például megvan, amikor leépítette Cassanót? Az első nap helyretette, pedig avval a "bolonddal" nem sokan bírtak, több edzőnek is ráment a munkája.

            De az is biztos, hogy elment, itt hagyott minket és minden jel szerint a riválisaink kedvéért, akikkel ráadásul anno a legemlékezetesebb csatáit vívta. Szóval mondom, részemről a tisztelet és az elismerés megmarad, de az érzelmi kötődés véget ért és semmi jót nem kívánok neki.

            Hangsúlyozom, nálam ez az egész azon alapszik, hogy megy az Interbe, mert szerintem ez árulás. Nem jár érte büntetés, nincs semmilyen következménye, de attól még elárult minket a kínaiak pénzéért és az Inter szép fényes címeréért.

          • Hát ebben sajnos nem értünk egyet.
            Ha maradt volna, és maradt volna a megosztottság is (bár a fene tudja ha nincs Totti így lett e volna) ami nem tesz jót a munkának. Az sem, ha nem érzi maga mögött a szurkolók és a vezetés támogatását. Van aki ezt tudja kezelni de látszik, hogy neki nem megy. Ez miatt emberileg ide nem ideális, mert nem bírja úgy ezeket a terheket.

            Nekem továbbra is a kulcsmeccsekkel van a bajom. Ott is főleg azzal, hogy szemmel láthatólag a csapat sem bírja a nyomást olyankor mentálisan. Ez miatt omlottunk ezeken össze. (pl. Porto meccs: oké hogy emberhátrány, de azért évente sok olyat látunk, hogy egy csapat kihúzza emberhátrányban a döntetlen. Az emberhátrány miatt nem kell feltétlenül összeomlani. Jó a kettős eh azért már kemény.)

            Ez szerintem az edző sara. Mentálisan is ott kell lenni az edzőnek is, és ezt nagyon tudni kell átadni a játékosoknak. Ez nem fog menni Spal-nak, akármennyire is jól dolgozik a szakma többi aspektusában.

            Nem tudom, ez az Inter dolog - lehet hogy ebben kivételt képezek - nálam nem árulás. Pillanatnyilag nem tartanak ott, hogy a közvetlen riválisaink legyenek, akármennyi pénzük is van -(a Napolit azt én is szemétségnek tartanám), és hát az Inter azért nem a Lazio - mer az tényleg árulás lenne. (Ettől függetlenül megértelek, nálam az van, hogy aki a Liverpoolnak egy percnél többet dolgozott, az normális ember nem lehet, de most valamiért a romanistának utálni illik az Intert?)

            Mindezeket annak ellenére mondom, hogy alapvetően konzervatívan állok a dolgokhoz: ha valami működik, javítható, akkor jobb azt csiszolgatni, mint kivágni és venni egy újat. Ráadásul én a Romát Spal első érájában szerettem meg igazán, és tavaly tapsikoltam amiért visszajött. De látni kell, hogy vannak olyan pontok, amik sztenderd nem működnek. Pl. Az első éra kb. pont ugyanígy ért véget: Spal nem találta sz összhangot a vezetőséggel, a szurkolókkal, az újságírókkal főleg, Totti miatt kutyázta mindenki - szóval ez a mostani nekem kb. pont olyannak tűnik mint akkor volt. Ez azt mutatja, hogy ezt a helyzetet nem tudja kezelni jól. Ezek miatt gondolom azt, hogy más kell, mert nem működik. Nem biztos, hogy az fog, de abban szinte biztos vagyok, hogy vele valószínűleg a mostanitól nem lenne jobb.

          • De a megosztottság a szurkolók között nem Spallettivel kezdődött és semmi sem utal arra, hogy a távozásával ez véget érne. Valójában Rómában minden edzőnek szembesülnie kell a kis-ezer helyi rádióval és más hírforrással, meg a nemzeti sportsajtó elfogultságával. Spalletti ezt tudta, egyszer már megjárta, mégis elvállalta a melót és addig sem bírta mint Garcia. Valójában most már van egy olyan érzésem, hogy a kifütyülés sem viselte meg annyira, hiszen pontosan tudja, hogy legalább annyian ragaszkodtak (ragaszkodtunk) volna hozzá. Inkább egy indoknak, egy alibinek tűnik, hogy elmehessen az Interbe.

            Egyébként már most féltem EDF-t (már ha tényleg ő lesz), hogy mikkel fogják szívatni szegényt. Szerintem az egyik alapmotívum jövőre az lesz, hogy egyfolytában Spallettihez fogják hasonlítgatni, mert nem lesz egyszerű megismételni, pláne felülmúlni ezt a 87 pontot.

            A lényeg, hogy ha Spalletti tényleg elmegy most az Interbe, akkor szerintem elárult minket, mert simán maradhatott volna és az olasz riválisainkon kívül is vannak focicsapatok, nem az orvos írta elő a kopasznak, hogy neki pont az Interbe kell mennie.

            Viszont van ennek az egésznek egy végtelenül elkeserítő aspektusa is, Spalletti, aki egy komoly, tapasztalt szakember, aki még kötődött is valamilyen szinten a Rómához, megnézte belülről, kipróbálta ezt az amerikai Rómát és úgy ítélte meg, hogy az Inter jobb hely. A középmezőnyben ragadt Inter, szerinte többet ér, mint a BL-ben induló Roma! Ezek szerint még tényleg nagyon messze vagyunk a csúcstól. :(

          • Ilyenkor mindig elképzelem, hogy egy Inter- Róma előtt magyarázza az edzésen a Mirandának hogy hogyan fogja a Dzeko-t, mit nem szeret, mi húzza fel. Vagy Dambrosiónak vagy Nagatomonak hogy Salaht az első labdaérintésnél agyon kell rúgni mert ha lefordul szevasz....Ezek nem tetszenek.

  • Kaassennek nagyon örülnék, idén szerintem túl direkt volt a támadójátékunk, bár nem mondhatni, hogy ez nem működött. Szerintem stabilabb lehetne a csapat, ha már a középpályán lenne egy kreatív játékos, és nem Salah elfutásaira kéne mindig várni.

    A Berardi pletykát nem tudom egyelőre komolyan venni, de azért jól esik. :D

  • Közben lehet, hogy Kessiet nagyon megúsztuk. Még nem kell megköszönni a Milannak, de tegnap megbukott az egészségügyi vizsgálaton, újabb tesztek lesznek, ma meg Afrikából érkezett egy hír, miszerint sokkal idősebb, mint ami a papírjain szerepel.

Related Post