X

Elmaradt bajnokavatás

Amennyiben nagyon egyszerűsíteni kellene a dolgot, vasárnap este az AS Roma három – egy arányban legyőzte a bajnokaspiráns Juventust. Így a torinói sztárgárda nem ünnepelt bajnoki címet, sőt, kellemetlen szájízzel várhatja szerdai kupadöntőjét. Ez persze Tottiékat egy cseppet sem érdekelte, csak a keményen dühöngő harc a második helyért, az lebegett a szemek előtt.

Ömlik a sárm!

Persze mi szeretjük jó részletesen átnézni mindezt, így nem hagyjuk félben itt ezt a posztot. Inkább megpróbáljuk több szempontból megvizsgálni, mi is történt a hét utolsó napjának estéjén az Olimpico gyepszőnyegén. Volt DDR gól, Totti vélhetően utolsó Juve elleni pályára lépése és talán ami a legfontosabb, három rúgott gól!

Viszonylag egyszerű volt a képlet, ha a vendég Zebrák pontot szereznek, zsinórban a hatodik bajnoki címűket ünnepelhették volna az olasz fővárosban. Már a gondolat is bicskanyitogató, pláne ha hozzáveszem, hogy a Napoli laza ötöst hintet a Torino vendégeként, és egy kellemes délutánra kibérelte – újra – a második pozíciót. Ezt nem maradhatott így!

Ninja a harmadik gól után

Jöhet még az is, hogy bizony a Juventus tartalékos volt. Ok, nem a legeslegbitangabb kezdőjét nevezte Allegri, de Higany, Pjanic, Bonucci, Buffon bőven kezdenek majd a BL döntőn. Ne menjünk most ebbe bele, Juvét verni minden körülmények között fenomenális érzés!

A meccs krónikája röviden úgy alakult, hogy a 21. percben Lemina (!) vezetést szerzett a Juventusnak. Higany végtelenül önzetlen volt, egy pillanatra rá sem lehetett ismerni. Viszonylag gyorsan egyenlített DDR egy kavarodás után. Majd végtelenül okos, vagy talán zseniális gólt lőtt Sárika. Bő egy óra után pedig Ninja vette be közelről a 450. mérkőzésén pályára lépő Buffon kapuját. Pont.

Ez most nem lett öt, „csak” három

Annyi bizonyos, hogy a három fontos mérkőzéséből (Roma-Juve, Olasz Kupa döntő, BL döntő) ez volt Allegrinek a legkevésbé az. Ettől még ez egy bajnoki meccs volt, ahol osztanak három pontot, és ezt most a fővárosiak szerezték meg. Hogy miért alakult mindez így? Véleményem szerint az iszonyatos elszántságból, a már-már felismerhetetlenül lendületes játékból, és a legkiemelkedőbb akarat együttállásából. Ezután a meccs után nem lehet bírózni, nem kell ócska magyarázatokat találni, hogy már megint miért nem sikerült. Most végre kijött a lépés, és ez a legjobb érzés!

Azt megítélni megint nem tisztem, hogy milyen módon befolyásolhatja akár Spalletti, akár a csapat jövőjét ez az eredmény. A második helyért folytatott harcban, a legnehezebb akadályt átugrották a fiúk. Maradt két nyerhető mérkőzés, ami sokszor nehéz feladat, de a mostani lelkiállapotban nem okoz majd gondot. Talán délen is elhitték végre, hogy a főváros delegálja majd a második helyért járó BL indulót.

DDR egyenlít

Öröm volt azt látni, hogy minden pillanatban együtt volt a csapat. Dzeko sérülését úgy orvosolta Spalletti, hogy Perottit tűntette fel a mágnes táblán a bosnyák posztján, de ez azért egy más felfogású játék volt. Inkább Ninja lépett fel a center helyére, vagy picivel mögé és Perotti volt középpályás, illetve nagy hangsúlyt fektetett a csapat a széljátékba szintén. Volt már erre példa, akár az idei kiírásban, meglepődni szerintem senki nem lepődött meg ezen, egyszerűen vasárnap gyönyörűen bejött minden pályán végrehajtott manőver. (egyéni teljesítményekben kiemelkedő volt tegnap az AS Roma)

Aztán, hogy Totti pár perces becserélése milyen megítélést kap, túlságosan nem érdekel. Figyelve a múlt heti reakciókat, Spalletti véleményét, a körülményeket, mindenképpen heves visszhangokra számítok ez esetben is. Hogyan kell egy ekkora legendát kellő tisztelettel nyugdíjba küldeni azt sem tudom. Spalletti jár következetesen egy utat, és a szerint cselekszik. Tisztelem érte.

Győzelmi mámor!

Maradt még egy veronai kirándulás, és egy Totti búcsúmeccs a Genoa ellenében. Innen illene most már megcsinálni, és nem a maradék két meccsen elszórni a kialakult előnyöcskét. Nagyon kíváncsian várom, a nyári történeteket, edző és keret szinten. A BL főtábla anyagi biztonsága mellett egy kiegyensúlyozottabb felkészülés várhat(na) a csapatra, amit reményeim szerint a vezetők sem terveznek bizonytalanságokkal elszórakozni.

Szentesi János:

View Comments (35)

  • Egy dolgot sajnálok. Azt hogy nem láthattam a kis buzi Mertens arcát mikor az esti kutyapisiltetésből hazaérve bekapcsolja a tv-t és látja hogy 3-1!!! :D

    • Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól látták a meccset. Szerintem ott izgult mindegyik a tévé előtt, az álúriember Sarri, a pisilős Mertens, a tót kapitányuk, a különösen "rokonszenves" Pepe Reina, az egész kib@szott bagázs. Tegnap "nagy örömet" szereztünk az összes elfajzott nápolyinak, akik tegnap nem szégyelltek a Juvenak szurkolni. :D

  • Régen élveztem ennyire egy győzelmet! Azt hittem, hogy a milánói siker csúcsérzés, de a tegnapi még annál is sokkal jobb volt!

    El kell ismerni, hogy a Juve tényleg pihentetett egy csomó embert. De az is tény, hogy nekünk hiányoztak Florenzi, Strootman és Dzeko. Perotti és Nainggolan pedig egyáltalán nem voltak jól, nem véletlenül cserélték le őket. A héten minden nap arról írtak, hogy aznap mennyire van bedagadva az argentin bokája, a belga szereplése meg közvetlenül a meccs előtt dőlt el.

    Dzeko hiánya miatt, a kopasz tegnap leporolt egy régebbi, tipikusan "Spallettis" felállást, mint a régi szép időkben, amikor nem volt megfelelő befejező csatár a keretben, most is jött a "falso nueve", a hamis kilences. A három támadó, kiegészülve Nainggolannal és néha Emersonnal, felváltva lépett fel a támadásoknál és rendesen megdolgoztatták a védőket, akik többnyire hiába keresték a hivatkozási pontokat.

    De szerintem ez nem annyira a taktikán, sokkal inkább a hozzáálláson múlott, mi sokkal jobban akartuk a győzelmet. Tegnap mi voltunk a "Juve", a mi játékosaink kegyetlenebbek, erőszakosabbak voltak, néha durvábbak is, ahogy kell a Juve ellen. Most nem arról van szó, hogy bántani kéne a Juve játékosokat, szó sincs róla. De a Juvenak mindig megvannak azok a tekintélyteremtő megmozdulásai, amikkel az ellenfelek tudtára adják, hogy ez nem egy babazsúr. Tegnap viszont a mieink még náluk is keményebbek voltak. Meg is szórt minket lapokkal a spori, de ez most teljesen lényegtelen.

    De a legszebb érzés, ha arra a sok önkéntes mérvadóra gondolok, akik már leírtak minket a meccs előtt! Szép volt!

    • És még Paredes is tökéletesen megoldotta a középpályát. Istenem csak el ne adják.... :D :D

      • Az megvan, hogy Paredes állítólag a télen már el volt adva? Hangsúlyozom, ÁLLÍTÓLAG, de a Roma már meg is állapodott a Juveval (!!!), mert a Rómánál úgy gondolták előre dolgoznak és rendbe rakják a nyárra a költségvetést. A végén állítólag a Juve gondolta meg magát. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de ha van egy igazságmag ebben a sztoriban, akkor tegnap Paredes szépen beköszönt. :)

        • Tényleg jobb volt a Roma tegnap. Mi viszont egy kalap fost tettünk le az asztalra, amire nem lehet mentség a tartalékos felállás. A három frontos küzdelem végén viszont nem csoda, hogy becsúszik pár gyengébb teljesítmény, főleg, ha nem élet-halál harcról van szó.
          Most folyton az jár a fejemben, hogy kikapunk a Laziótól a kupadöntőben, aztán X-elünk hétvégén a Crotone ellen. Majd a pánikhangulatban nem tudjuk megverni a Bolognát, és a Roma bajnok lesz.

          • Én persze örülnék, de nem hiszem. :)

            Szerintem a Juve pihentetett egy pár játékost, mert Allegri úgy volt vele, hogy a Crotone-Bologna páros nem okozhat gondot. Még az is lehet, hogy amikor jöttek a hírek a Rómáról, hogy kiesett a "Jászai Mari-díjas" Strootman, meg sorra sérültek le a játékosok, akkor úgy gondolta, hogy meglesz ez így is. Hát nem lett meg, a Rómának nagyon kell az a BL pénz. Egyébként paradox módon a Crotone egy egész izgalmas kis csapat lett a végére, megszállta őket valami és most sorra nyerik a pontokat.

  • Az újságok osztályzatai a tegnapi meccsről:

    IL TEMPO

    Szczesny 6; Rudiger 6,5, Manolas 6,5,
    Fazio 6, Emerson 7; De Rossi 7, Paredes 7; Salah 6,5, Nainggolan 7,5, El
    Shaarawy 7, Perotti 5,5. Subentrati: Grenier 6, Jesus 6, Totti SV. Allenatore. Spalletti 7.

    LEGGO

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 7,5,
    Fazio 6, Emerson 6; De Rossi 9, Paredes 7,5; Salah 7,5, Nainggolan 8, El
    Shaarawy 8, Perotti 6. Subentrati: Grenier 6, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti 8.

    IL MESSAGGERO

    Szczesny 6,5; Rudiger 6, Manolas 7,
    Fazio 6,5, Emerson 6; De Rossi 7, Paredes 7; Salah 7, Nainggolan 7,5, El
    Shaarawy 7,5, Perotti 6. Subentrati: Grenier 6, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti 8.

    LA GAZZETTA DELLO SPORT

    Szczesny 6; Rudiger 7, Manolas 6,5,
    Fazio 5,5, Emerson 6; De Rossi 7,5, Paredes 7; Salah 6,5, Nainggolan 7,
    El Shaarawy 7, Perotti 5. Subentrati: Grenier 6, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti 7,5.

    CORRIERE DELLA SERA

    Szczesny 6,5; Rudiger 6,5, Manolas 7,
    Fazio 5,5, Emerson 6,5; De Rossi 7,5, Paredes 7; Salah 6, Nainggolan 7,
    El Shaarawy 7, Perotti 6. Subentrati: Grenier 6, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti 7,5.

    LA REPUBBLICA

    Szczesny 6; Rudiger 6,5, Manolas 6,
    Fazio 5, Emerson 6,5; De Rossi 7, Paredes 7; Salah 6,5, Nainggolan 7, El
    Shaarawy 7, Perotti 5,5. Subentrati: Grenier SV, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti.

    CORRIERE DELLO SPORT

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 7,
    Fazio 6, Emerson 7; De Rossi 7,5, Paredes 7; Salah 6,5, Nainggolan 7, El
    Shaarawy 7, Perotti 6. Subentrati: Grenier 6, Jesus SV, Totti SV. Allenatore. Spalletti 7,5.

  • Közben olvasom a sajtóban, hogy Allegri mestert formálisan figyelmeztette a sporthatóság, mert a Roma ellen elveszített mérkőzés után, sértő megjegyzésekkel illette a Roma egyik tagját, konkrétan Daniele Baldinit, az egyik segédedzőt. Az ügynek nem lesznek következményei, de azért érdekes. Nem mindig a Juve szokta azzal vádolni a Roma tagjait, hogy nem tudnak veszíteni? Mégis elég volt egy ilyen számukra viszonylag jelentéktelen vereség, hogy össze-vissza beszéljenek. Hová lett az a híres "Juve stílus"? Vagy az csak akkor működik, amikor nyernek? :D

    • Amúgy a Baldini egy állat! Ott törné keresztbe az Allegrit ahol a legvastagabb! :)

      • Szerintem embere válogatja, az orvosi stábot például a Roma rakta össze, ők nem hiszem, hogy követnék Spallettit. Viszont ez a Baldini régen az Empoliban focizott, evidens, hogy a toszkán Spalletti embere, valószínűnek tartom, hogy ő menne vele.

        Viszont ott van például Andreazzoli, aki egy pár hónapig még edzette is a Rómát, ő eredetileg Spalletti megfigyelője, videó elemzője volt, de amikor a kopasz anno lelépett és végül meg sem állt a vadregényes orosz sztyeppékig, akkor ő nem ment utána, hanem szépen maradt a Rómában.

        Amikor valaki felvesz egy komolyabb edzőt, akkor evidens, hogy az hozza magával a stábját is (Ancelotti, Mancini, Conte, stb.). Aztán vannak olyanok mint Mourinho, aki "hozza magával" még a képviselőjét is, a híresen hírhedt Jorge Mendest, aki automatikusan el fog adni egy csomó játékost az istállójából, Mourinho mindenkori csapatának. :)

        Egyébként rengeteget cikkeznek a kopaszról az Interbe, nagyon kíváncsi leszek, hogy ha tényleg elmegy a Rómából mi fog történni. Ha ezek után tényleg lesz pofája elmenni egy másik olasz csapathoz, akkor azért sok izgalmas kalandot kívánok, annak a cifra szemű, jó édes anyucikájának, természetesen csakis a tiszteletteljes rivalizálás jegyében. :(

    • Itt már kész tényként kezelik, hogy visszavonják a 10-est, ami azért is érdekes mert nem is olyan rég, még Totti is azt mondta, hogy nem kéne visszavonni. Mondjuk ő mi mást mondhatott volna?

      Lippi azt mondja, hogy Totti még soha nem mondta, hogy visszavonul. Tény, ő mostanában csak olyanokat mond, hogy "majd a szezon végén..."

      De ugyanakkor régebben Totti azt mondta, hogy ő nem megy sehova Rómából, hogy ha már végképp semmire sem fogják tudni használni a klubnál, akkor majd kijár a meccsekre szurkolni. Ez elég egyértelműen hangzik.

      Meg van egy olyan dolog is, hogy én nem tudom elképzelni Tottit bárhol máshol a Rómán kívül. Ott a nemrég született kislánya, ott a felesége televíziós állása. Meg Totti kiválóan beszél olaszul, azon belül is a római dialektusban, de ezen kívül nehezen tudom elképzelni, hogy megszólaljon például angolul. Ráadásul többször azt mondta, hogy ő soha nem fog elköltözni Rómából, konkrétan úgy fogalmazott, hogy ő nem bolond, miért menne el a világ legszebb városából?

      Szerintem jövőre Tottinak lesz valamilyen állása a Rómában és számomra elsősorban az a kérdés, hogy mekkora szerepet szánnak neki. Az is lehet, hogy gyerekeket fog edzeni? Esetleg kap egy kitalált címet, ő lesz mondjuk a "Roma Nagykövete" és majd ő fog eljárni mosolyogni a sorsolásokra? Lehet, hogy egy technikai feladatot kap Monchi mellett?

  • Ma esti hír, hogy amerikai források szerint, ÁLÍTÓLAG Totti elfogadta a Miami FC ajánlatát, jövőre ott fogja folytatni a labdarúgói pályafutását, vagyis mégsem fog visszavonulni. Ha igaz egyenlőre még csak szóban állapodtak meg, de mindenesetre "izgalmasan" hangzik, gondoljatok bele, ha ez a dolog megvalósulna, akkor Nesta lenne az edzője.

    • Szerintem ez egy újabb csodálatos Stephen King regény... Nem tudom elképzelni hogy egy kisgyerekkel meg az egész pereputtyal most kiköltözne egy vagy akár több évre Floridába. Ott van ugye a poronty, ott van az asszony ( mondjuk neki még lehet be is jönne a csinnadratta), ott van a Totti utód ( akkor gondolom Ő is kint játszana a Miami korosztályos csapatában? :D) meg hát maga Totti! eddig nem ment el akkor majd 40 éves fejjel fog kimenni 40 fokos hőségben meccseket játszani? Nekem ez olyan kicsit furcsa... :D

      • És ahogy mondod, ma reggel meg is érkezett a cáfolat Totti környezetéből. :D

        De azért mekkora poén lett volna? Ahogy Miamiben Nesta dirigál a partvonalról Tottinak, több ezer őrjöngő "kubai" szurkoló előtt... Csak ezért a jelenetért megérte volna! :D

    • Totti nem a legokosabb olasz ember, de ez még tőle is meglepően nagy butaság lenne! Minden tiszteletem az övé, de negyven után elmenni bohóckodni az USA-ba, hát nem tudom?!

      Igazából nem látunk a fejébe, de nem tudom megérteni, mit szeretne még? Játszani? Ugyan... Nyelveket nem beszél, életében nem lakott Rómán kívül, kis túlzással csak idegenbeli meccsekre, meg nyaralni járt el. Most meg hirtelen életvitelszerűen Florida? Meglepődnék.

      Pénze számolatlan, olasz játékosként mindent elért, amit elérhetett. (Persze nem lett BL győztes, de ezt a Real visszautasításakor kb. el kellett hogy döntse, ő nem lesz BL győztes labdarúgó, ez cikra 10-12 éve volt!)

      Már az aggasztó, hogy idáig fajult ez a sztori.

      Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége!

      • Igen, ahogy lejjebb is írtam, ma reggel már cáfolták is.

        Mondjuk erre a hírre eszembe jutottak azok az interjúi, ahol rajongva mesélt az USA-ról. Tudjátok mit szeret Totti az USA-ban? Hogy ott nem ismeri senki! Például New Yorkban simán elmehet az utcára sétálni, a boltokba vásárolni, be tud ülni egy étterembe, vagy moziba... Rómába ilyesmit már nagyon régen nem csinálhat.

        • Annak idején Schumacher is pont erről beszélt, amikor Amerikába költözött. Biztosan lehet ebben valami, kár lenne vitatni.

  • Közben rendkívüli hírek a sajtóban a Lazioból, Lotito elnök úr értékelte a tegnapi zakót: "A Lazio szurkolók elsöprő győzelmet arattak a Juve szurkolók felett." Merthogy szerinte annyival szebben szurkoltak. Csak így tovább, az optimista megközelítés kulcsfontosságú! :D

  • A minap gondolkodtam el a szezonról, és a szám íze nem rossz. Nyilván vannak rohadt idegesítő dolgok(EL, kupa) de ha azt nézzük, hogy az utolsò fordulókig versenyben vagyunk egy olyan juve mögött, aki kiejtette barcát és minden esélye megvan a triplázásra. Optimista vagyok, jó csapatunk van, ha meglesz a második hely lehet tovább építkezni és a mi kezünkben van a sorsunk. Cheers!

  • Nyilatkozott Carnevali, a Sassuolo főigazgatója: Di Francesco? Még nem beszéltünk vele a jövőről, de a héten majd erre is sor kerül. Szeretnénk folytatni a projektet, van vele egy szerződésünk, de ez önmagában nem elég, tudjuk, hogy vannak más klubok is.

    Kapcsolatok a Rómával? Részünkről nincs semmi, de Di Francesco nevében nem tudok nyilatkozni, lehetséges.

    Pellegrini? Van egy megállapodásunk a Rómával, de a szezon végén majd eldől a jövője. A Roma már januárban szerette volna hazavinni, de mi meg akartuk tartani a szezon végéig. Szerintem a Roma és a válogatott erőssége válhat belőle.

    Defrel? Pallotta klubja kinyilvánította a tetszését a januári átigazolási időszakban, nem tudom, hogy még mindig érdekli-e őket.

    Meg a Sky-nak is nyilatkozott: Mi lesz Di Francesco jövője? Én is kíváncsi vagyok, mi azt szeretnénk és abban is bízunk, hogy velünk fog maradni. A napokban fogunk tárgyalni, én bizakodó vagyok. Egy nagy edző, aki nagyon jó munkát végzett nálunk. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy nagy klubok keresik, de ez nemcsak az idén kezdődött.

Related Post