X

EL: AS Roma – Austria Wien

Ahogy a Bajnokok Ligájában tombol a pénzgyár, úgy csütörtökön a második vonal is lehetőséget kap, némi euro bevétel megszerzésére. Féltve óvott, rajongásig szeretett csapatunk hazai környezetben fogadja az osztrák sógorok egyik legjobb alakulatát, az Austria Wient. Szerencsére Spalletti sebességbe rakta a gárdát, és az Inter majd a Napoli ellen aratott győzelmei lassan feledtetik a torinói és firenzei vereségeket.

Két rutinos játékos, Totti és Almer

De ez nem feltétlenül tartozik most ide, csütörtökön egy újabb kötelező vár a fiainkra, ami sokszor nehezebb, mint jóérzéssel végignézni a Juventus lyoni vendégjátékát. Ócska szófordulat ide, házi feladat oda, két újabb sérült biztosan nem léphet pályára csütörtök este, azaz a halványabb Perotti és a fejlődőképes Bruno Peres játéka sem gyönyörködteti majd szemünket.

Így bőven marad lehetősége a tar mesternek perememberei bevetésére. Bár ezt valószínűleg a sérülések nélkül is meglépte volna. Kezdőként jöhet az idén eddig kevesebbet mutató EL Shaarawy, vagy épp a brazil óriás, Alisson, szintén bevetésre kerülhet az egyre gyakrabban képbe kerülő Paredes, illetve apróbb hátsérüléséből visszatérhet a „mosógép” Strootman. DDR ugye eltiltott, Vermaelen és Rüdiger továbbra sem egészséges, illetve Rui szintén maródi.

Hétfői edzés, várható kezdők

Szóval, ha minden igaz, és az olasz kollégák jól értesültek, akkor egy Alisson – Juan Jesus, Fazio, Manolas, Florenzi – Ninja, Strootman, Paredes – Salah, Dzeko, El Shaarawy tizeneggyel kezdhetünk. Ami a jól bevált 4-3-3-s hadrend, kiválóan variálható formája. Azért ez igen ütős csapat, elég kell legyen az osztrákok ellen. Ugye ez a második hazai EL mérkőzés lesz, amennyiben szeretne a Roma továbbjutni, mindenképpen nyerni kell.

De nézzük a sógorokat. Számomra mindig van némi többleteszenciája egy ilyen kisebb csapattal vívott párharcnak. Egyrészt ismeretlenebb játékosokat láthatunk pályára lépni, másrészt megismerkedhetünk más országok labdarúgásának kultúrájával. Gondolok itt elsősorban arra, hogy milyen bátran, mennyire elszántan képesek nekifutni egy ilyen számukra (is) komoly mérkőzésnek.

Véleményem szerint az Austria nem fogja összeszarni magát, Torsten Fink, aki maga szintén egy kiváló labdarúgó volt, az új edzőgeneráció egyik nagy reménysége. Játékosként a Bayern Münchent erősítette, majd edzősködött a Basel illetve a Hamburg csapatánál, mielőtt Bécsbe költözött.

Nyilasi lő, gól!

A szomszéd ország legsikeresebb labdarúgó csapatáról beszélünk, 23-szoros osztrák elsők, illetve 27-szeres kupagyőztesek hazájukban! 105 éves fennállásuk alatt nem csak Nyilasi Tibi fordult meg náluk, de Schaffer Alfréd szintén kiemelkedő magyar labdarúgója volt a bécsieknek. Schaffer nem mellékesen ugye egy római bajnoki címből is jelentősen kivette részét, akkor már edzőként.

Mai helyzetük azért nem ennyire rózsás, a 10 csapatos osztrák Bundesligaban hat győzelmük mellett négy vereség és egy döntetlen az idei mérleg. Ez a szerény negyedik helyre elegendő jelen állás szerint. Az EL szereplésük is jóval korábban kezdődött, három selejtezőn verekedték magukat a főtáblára, a playoffban a Rosenborg ellen sikerült a továbbjutás. A csoportban lejátszott két mérkőzésükön derekasan helytálltak, idegenben verték az Astrat (3-2) illetve remiztek a csehekkel, ahogy a Roma. (0-0)

Dzeko nápolyi gólöröme!

Ettől persze sokkal okosabbak nem lettünk, ahogy a kezdőjük feltüntetése után sem leszünk. Várhatóan egy védekezőbb, 4-2-3-1-s felállást választanak, ahol helyet kap majd: Almer – Stryger Larson, Stronati, Filipovic, Martschinko – Serbest, Halzhauser – Venito, Grunwald, Felipe Pires – Kayode. Kellemes keveréke ez a rutinos játékosoknak és a feltörekvő fiatal tehetségeknek. Ami biztos, Finkre még nagy munka vár, hogy újra osztrák bajnokot faragjon csapatából.

Szerencsére tévés mérkőzés vár ránk, a Digisport közvetíti majd a találkozót. Ami csütörökön, 21.05. perckor veszi kezdetét. A játékvezető az orosz Bezborodov lesz. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott mérkőzést kívánunk neki, a csapatunknak pedig egy könnyed győzelmet.

Forza Roma!

Végül egy kép a sporttársról!
Szentesi János:

View Comments (30)

  • Ez a meccs is a "kötelező győzelem" kategória. Papíron! Mint a Cagliari, vagy a Viktoria Plzen ellen, hogy csak a mostani szezonban elszenvedett pofára eséseinknél maradjunk.

    A sérült keretből összerakott, tartalékos csapatunknak muszáj nyernie. Ha nyerünk vezetjük a csoportot, ha kikapunk, vagy döntetlent játszunk, akkor leégünk. Megint.

    Én a kezdőbe várom természetesen Alissont és Emerson Palmierit, Gersont, Iturbét, Tottit... Azokat, akik valamiért nem kaptak annyi szerepet a bajnokságban. Egyrészt mert vannak sérültek a keretben, másrészt mert az eddigi meccsek alapján, a Roma is egyfajta laboratóriumként kezeli az EL-t, ahol szabadon lehet kísérletezgetni és ahol tartalékolni kell az erőket az "igazi tétmeccsekre". Egyszer jó lenne, ha valaki elmagyarázná azt is, hogy a Roma milyen alapon nézi le az EL-t, úgy értem nem arról van szó, hogy halomban állnak a megnyert európai trófeák a padláson, mert már nem férnek a trófea terembe.

    Ezért is volt különösen bosszantó, hogy azt nem mondjam dühítő, amikor a lengyel kapusunk lefikázta az Astra elleni meccsünket és a román ellenfelet. De van akinek volt gyerekszobája és sajnos van aki csak úgy él bele a világba.

    Lényeg, hogy nagyon szeretném, ha ez is úgy alakulna, mint az Astra ellen. Mert céljaink vannak és azokat nem lehet összeegyeztetni egy döntetlennel, vagy egy vereséggel az Austria Wien ellen, akármennyire is tiszteljük az osztrák rekordbajnokot.

    • Emerson nem 3 meccses eltiltást kapott (mint De Rossi)?. Azóta egyébként Spall nyilatkozott is, hogy Strootman is biztosan pihenni fog valamennyit (tehát ha kezdő lesz, akkor le fog jönni). Illetve Totti és Allison biztosan játszanak, ahogy Fazionak, Florenzinek és sajnos Manolasnak is kénytelen lesz (pedig állítólag nem egészséges). JJ-ről azt mondták hét elején küzd valamivel, ahogy Seck is kapott a lábára edzésen. Javul viszont Nainggolan (ahogy játszott is Nápolyban), és Rüdigerre is jósolják mostanság a visszatérést.
      Az én kezdőm, és szerintem kényszerből Spallé is: Alison - Florenzi, Manolas, Fazio, Emerson (vagy JJ, attól függ játszhat-e) - Paredes, Gerson, Ninja - Elshaarawy, Totti, Salah(?).
      Egyébként az osztrákoknál nagyon menő ez a németekre jellemző brusztolós, visszatámadós, középpálya megszállós foci. Nem láttam egyetlen meccset sem tőlük, de nagyon meg lennék lepve, ha nem eme filozófia mentén haladnának (főleg Finkkel). Szóval szerintem nem az Astra elleni meccsre fog hasonlítani az összecsapás, hanem a tavalyi Empolihoz, vagy Sassuolohoz, ha viszont szét tudjuk húzni őket, labdát tartani, és sikeresen meg tudjuk játszani Tottit, akkor nem lesz ebből gond, de a labdakihozatalok elég neccesek lesznek.

      • Emerson? Nem, már rendelkezésre áll és köszöni jól van. Már csak az a kérdés, hogy ez mennyire jó hír? :)

      • Egyébként valami ilyesmit jósolnak ma reggel: Alisson; Florenzi, Fazio, Jesus, Palmieri; Paredes, Gerson; Iturbe, Nainggolan, El Shaarawy; Totti.

        Mert állítólag Manolasnak is pihennie kéne.

        • Nos, ha így lesz, akkor kiváncsian várom JJ teljesítményét az igazi posztján. Nem gondolom, hogy manolasi munkát fog végezni ott középen, mert könnyen csalódásba esnék, csak annyit kérek ne róla kapjuk be a már-már szokásos gólunkat, mondjuk ezt senkiről se ha már itt tartunk. :) Még a végén jól fog jönni ez az EL. Palmieri, Iturbe, Gerson, Paredes aligha lennének kezdők egy BL meccsen, ha kedzők lesznek ma este egyáltalan. Én igazából az utóbbi két játékost erőltetném csak a több játéklehetőség miatt, ha már annyi pénzt kifizettünk értük. Iturbe nem tudom edzéseken milyen formát mutat, de egyelőre ez az év is bukta számára.

  • Az olasz fővárosban nagyon készülnek a rendőrök a ma esti mérkőzésre. Ha jól olvasom az olasz híreket, egyrészt a pár évvel ezelőtti holland szurkolók (PSV) randalírozása, (szétszedték a történelmi belvárost, gusztustalanul viselkedtek) másrészt az osztrákok szélsőjobboldali szurkolói csoportjai miatt, akik barátságot ápolnak bizonyos strandkorlát csoportokkal.

    Szóval a remélt 15.000 fővárosi szurkoló mellé 2.000 osztrák várható, akit ha megtámogat a lazio bizonyos köre, akkor lesz igazán nagy balhé... Remélem nem, mert ennek csak és kizárólag az AS Roma inná meg a levét.

    http://www.romaforever.it/news/leggi.php?idNews=68406

    http://www.romaforever.it/news/leggi.php?idNews=68378

    • Amúgy abból az esetből lett valami? Kapott valaki büntetést? Megfizette valaki azokat a károkat amiket a mocsok buzik okoztak? Vagy csak belengették hogy majd lesz bünti aztán szépen lassan telt az idő aztán teljesen feledésbe is merült... Fúj az micsoda egy szemét húzás volt...emlékszem akkor milyen idegbeteg voltam legszívesebben közéjük lőttem volna. Amúgy a Curva Sudre is haragudtam meg úgy unblock a római Róma szurkolókra, hogy nem álltak össze és nem b@sztak oda nekik. A saját városukat csak illet volna megvédeni... amúgy szerintem még lazio szurkolók is csatlakoztak volna. Ha rajtam múlt volna nem felejtették volna el azt az éjszakát ezek a mocskok...mondjuk így sem felejtették, meg közben röhögnek rajta hogy micsoda jót balhéztak Rómában...

      • Hogyne lett volna valami! Valaki komolyan azt hitte, hogy az UEFA eltűrne ilyesmit következmények nélkül?

        Nagyon komoly következmények lettek: Hollandiát hivatalosan megválasztották a legsportszerűbb országnak!!! Ők végeztek az "UEFA Respect Fair Play Ranking" élén!!! Jutalmul egy plusz csapatot indíthattak az Europa-ligában. :D

        Azon a ranglistán a mocskos digók például csak a tizenhetedikek, pfuj! Mi meg a harminchatodikak vagyunk, mi basszus sehol sem vagyunk egy olyan szép szál PSV szurkolóhoz képest. :D

        Még az a szerencse, hogy a FIFA/UEFA intézi a nemzetközi labdarúgás ügyeit, képzeljétek csak el mi lenne nélkülük... Maradona mondta jól, hogy ha az a kérdés, hogy a FIFA családjához akar-e tartozni, akkor ő inkább árva szeretne lenni. :D

          • Igen-igen, ezek a derék sajtfaló hollandusok annyira előzékenyek, hogy banánttal és kórusokkal kedveskedtek Gervinhoéknak. Milyen rendesek! Hát de nem? Dehogynem! Ők a nagy fair play rankingosak. Kíváncsi leszek a következő gyanútlan európai városra, ahova majd ellátogatnak ezek a kedves "emberek". :D

          • Azok a marhák otthon voltak, meg a meccsen szurkolni. Semmit sem tudnak ezek a fair playről. De mit vársz tőlük? Hiszen csak a tizenhetedikek a hivatalos "UEFA Respect Fair Play Ranking"-on.

          • Most ezen miért csodálkoztok? Ott vannak a legjobb örömlányok, meg a legjobb kábítoszer a Világon..Nem kell megerőltessék magukat, ha pénzelésről, kiengesztelésről van szó. Nem véletlen, hogy semmi szankciót nem róttak ki a PSV-re.

          • Meg az UEFA amúgy is olyan erkölcsi bástyákkal van tele, hogy vígan kiállhatnának egy amszterdami kirakatba. Rokonlelkek, vonzódnak egymáshoz.

          • nem gondolnám, hogy van bármely római ultracsoport, akik a történelmi belvárosban gyülekeznek, hogy kibattyogjanak az Olimpicoban. Drága hollandus barátaink meg úgy gondolták ötvözik szurkolói tevékenységüket és turista mivoltukat és bent a belvárosban kezdenek. Én fenyegetésre emlékszem, de valóban elég sokat tettek egy éves kizárásért ebben a párharcban, sajnos az UEFA csak pénzügyi szabálytalanság (értsd: túl sok pénzt fektet a tulaj saját klubjába!) zár ki csapatokat.

  • Közben végre egy értelmű jó hír, Rudi Garcia lesz a Marseille új edzője, ha igaz már a kispadon lesz a PSG ellen. Nem kell tovább fizetni!!!

  • Alisson, Florenzi Manolas Fazio Jesus, Nainggolan Paredes Gerson, Iturbe Totti El Shaarawy

    • Szép! Ezek szerint Emersont nem kockáztatja meg a kopasz, biztos még túl frissek a Porto elleni élmények. :)

  • kommentátor? Atyaég....
    Csesznyi rágyújtott az öltözőben....
    68. perc: Róma szurkolók egy része rákezdett a Róma himnuszra.....Mivan? :D

  • Megint sikerült sk kiállítanunk magunkról a szegénységi bizonyítványt...

Related Post