X

Villáminterjú: Szaniszló Csaba

Blogunk új dobása a „meccs mentes” időszakokra egy interjúsorozat lesz. Ahol magyar médiaszemélyiségeket, – akik nem mellékesen Roma szurkolók – kérdezünk a csapat aktuális ügyeivel kapcsolatban.  Ezen sorozatunk első alanya a Sport TV –ről ismert Szaniszló Csaba. Köszönjük a válaszait, és a gördülékeny közös munkát.

Szaniszló Csaba

romanista.hu: Mi a véleménye az AS Roma körül lezajlott tulajdonosváltásról? Mit gondol, jót tesz az olasz labdarúgásnak, azon belül a Farkasoknak, hogy egyre több nem-olasz befektetőcsoport vállal szerepet, tölt be tulajdonosi státuszt Itáliában? Mit gondol az AS Roma Sensi család elvonulását követő időszakáról? Milyen a megítélése az amerikai vezetők munkájáról?

Szaniszló Csaba: Ha csak a Roma szempontjából nézem a kérdést, akkor kimondható: az AS Roma azzal került az Inter, a Milan elé, hogy korábban vállaltak fel egy külföldi tulajdonost, mint a vetélytársak. Látható, hogy sem Berlusconi, sem Moratti nem volt képes az elmúlt években gazdaságilag működőképessé tenni saját klubját, míg a Roma elindult egy nehéz, de igazából az egyetlen járható úton.

Tiszta pénzügyi viszonyok nélkül Olaszországban talán még lehet létezni, Európában azonban már nem, és nagy bravúr elsősorban Walter Sabatini, másodsorban a tulajdonosi kör részéről, hogy miközben a pénzügyi fair play-figyelmeztetés miatt nagyon szűk keretek között dolgoznak az átigazolási piacon, a klub folyamatosan odaér a 2-3. helyre. Nyilván szomorú azt látni, hogy az Udinese elleni bajnokin El Shaarawy lecserélése után a Roma csupa külföldivel játszott. Vagy például azt,  hogy az elmúlt években Florenzi kivételével nem volt olyan fiatal, aki az egyébként egyáltalán nem rossz Primavera-csapatból meg tudna ragadni a felnőttek között, de ez nem csak a Roma problémája: az olasz utánpótlás-válogatottak a ’90-es évek tündöklése után a 2000-es évek második felétől sokkal kisebb szerepet játszanak Európa élvonalában, így olasz játékosokra építve ma már nem könnyű sikereket elérni, főleg nem azonnal.

Visszatérve a Romára, az elnök James Pallottának igaza van: ma már kizárólag azok a klubok képesek versenyre kelni a legjobbakkal a BL-ben, amelyek „a lehető legtöbb szurkoló második kedvenc klubjává válnak” – vagyis élhet bárki Budapesten, és lehet a kedvence a Fradi vagy az Újpest, a cél az, hogy ezután a Roma jöjjön, az legyen a kedvenc külföldi klub. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, kell egy sikeres csapat, egy modern stadion a reptérhez közel, és a világon mindenhol könnyen elérhető mezek és egyéb klubrelikviák – mindhárom fronton nagyot lépett előre a klub az amerikaiak érkezése óta.

Egyetlen fronton lehet egyértelműen kiejelenteni, hogy az amerikaiak rosszul döntöttek: az edzők kiválasztásánál. Luis Enrique teljes zsákutca volt, Zeman egy romantikus, de rossz döntés, Rudi Garcia első szezon utáni összeomlását a mai napig nem értem, és nem csak az elmúlt fél szezon eredményessége miatt mondom, hogy Luciano Spalletti visszahozatala az első igazán jó húzásuk e téren. Spalletti egy karakteres, jó edző, aki előző római korszaka óta is rengeteget fejlődött edzőként, meggyőződésem például, hogy a korábbi Spalletti például nem tudta volna 1-1-el kihúzni Portóban, 50 percig emberhátrányban játszva.

romansita.hu: Hogyan ítéli meg az AS Roma esélyeit rövid és középtávon, hazájában illetve nemzetközi porondon?

Szaniszló Csaba: Pallotta azt mondja, cél a bajnoki cím, én azt mondom, ennek a csapatnak betonbiztos másodiknak kell lennie Olaszországban. A Juventus pokoli erős lett, ráadásul két közvetlen riválisa legjobb játékosát szerezte meg, a Napoli egyértelműen gyengült, a Milan és az Inter pedig továbbra sincs versenyképes szinten.

Két kiváló kapus előtt a tavalyinál erősebb védelem, elöl pedig egy összeszokottabb, sokoldalú támadósor. Nem véletlenül hagytam ki a középpályát, egyelőre Pjanic távozása miatt ez a csapatrész még létszámban és játékerőben is kérdőjel számomra, de Borja Valero esetleges érkezése ki tudná egyenesíteni ezt a kérdőjelet.

romansita.hu: Mikorra datálható az AS Roma iránt táplált vonzalma?

Szaniszló Csaba: A 2000-es Eb-n láttam Tottit, és attól kezdve nem volt kérdés, hogy én ezt az embert hétről hétre látni akarom. Szerencsére épp ekkor indult a Sport1, így erre volt is esélyem, és ezután rögtön jött a bajnoki cím is. Akkor még azt hittem, sűrűbben ünnepelhetek majd, de érdekes módon magát a klubot az első Spalletti-korszak alatt szerettem meg igazán.

Az amerikai sportok mellett a Roma is nagy kedvenc

Ekkor rendszeresen közvetítettem is a mérkőzéseiket, megtanultam olaszul, hogy minden hírhez első kézből, eredeti nyelven juthassak hozzá, és az a filozófia állt hozzám a legközelebb. Persze, ahogy Ti is, úgy én is belehaltam a kétgólos előnyökről elbukott meccsekbe és a második helyekbe, de máig az a játékstílus jelenti számomra A FUTBALLt. Támadó, sokat kockáztató, de nem labdabirtkolásra építő, passzolgatós, pepecselős stílus, hanem elég konkrét, őszinte foci, tíz olyan mezőnyjátékossal, akik mind képesek ésszel futballozni, és le is tudják venni a labdát. Szerencsére a mostani csapat játéka is nagyon hasonlít az akkorira.

romanista.hu: Hogyan nézne ki egy ideális, vagy nevezzük inkább álomszerű AS Roma az Ön elképzelései szerint? Játékosokra, hadrendre, edzőre és felfogásra gondolok elsősorban.

Szaniszló Csaba: Football Managerben 4-2-3-1-et vagy 4-3-3-at játszattam mindig a Romával, és próbáltam annyira másolni Spalletti sémáit, amennyire csak lehet – nem is ment rosszul. Az edző és a hadrend tehát adott, ahogy a felfogás is.

Ami a játékosokat illeti, nagy álmom volt nyáron, hogy Ibrahimovic végül a Romát válassza, sajnos nem így történt. Dzekóban én már nagyon nehezen hiszek, de szurkolok, hogy sikerüljön elég önbizalmat csöpögtetni belé egy jó szezonhoz.

A többiekkel elégedett vagyok, esetleg Totti életkorából egy 10-est le lehetne csípni…

(Az interjú a két BL playoff mérkőzés között készült.)

Szentesi János:

View Comments (32)

  • Az minden idők legfaszább közvetítése volt, mikor Méhessel ketten kommentálták a derbit.

  • Na igen, egy időgéppel ellopni a 25 éves Tottit, vagy esetleg klónozni őt. Apropó, Christian most hány éves? Remélem már le van szerződtetve. Mondjuk én a kislányokat is leigazolnám, sose lehet tudni. :D

  • Közben hivatalos: Torosidis a Bolognáé, Capradossi a Barié (kölcsön kivásárlással és visszavásárlással) és Sadiq is megy kölcsönbe Bolognába.

    Állítólag Ricci a Sassuolo felé tart, Iturbe iránt a Lyon érdeklődik, Vainqueurt meg a Marseille szeretné elvinni.

    Ja és az is hivatalos, hogy Wilshere nem jön, a Bournemouthban folytatja.

  • Az EL keret:

    Alisson Becker
    Daniele De Rossi
    Edin Dzeko
    Stephan El Shaarawy
    Federico Fazio
    Alessandro Florenzi
    Gerson
    Juan Iturbe
    Juan Jesus
    Kostas Manolas
    Radja Nainggolan
    Emerson Palmieri
    Leandro Paredes
    Bruno Peres
    Diego Perotti
    Antonio Rudiger
    Mohamed Salah
    Moustapha Seck
    Kevin Strootman
    Wojciech Szczesny
    Francesco Totti
    Thomas Vermaelen

    • Rui kimaradt. Amúgy miért csak 22 játékost nevezhettünk, erről van infótok? Még mindig a FairPlay jegyében?! :)

    • érdekes sehol nem láttam a szaros nemzeti blikkben fél oldalas cikket hogy mekkora favágó ez a sidibe gyerek...

    • A szakkommentátor (akcentus alapján argentinnek tűnik) szerint, minimum sárga lap, de csak mert barátságos meccs, különben ki kéne rúgni.

      DDR-nek pofátlan mázlija volt, nagyon olcsón megúszta.

      • sőt ezek az esetek szerintem sokkal veszélyesebbek mert a támaszkodó lábról van szó, tehát itt csak egy dolog tud engedni...a csont.

  • Hivatalos kezdők:
    ROMA: Lobont; Peres, Fazio, Jesus, Seck; Paredes, Emerson; Iturbe, Perotti, El Shaarawy, Totti.

    SAN LORENZO: Torrico; Dìaz, Angeleri, Caruzzo, Montoya; Mussis, Costa; Belluschi, Blanco, Merlini, Blandi.

  • Végül is szép kis barátságos volt, Totti párszor megint elvarázsolt mindenkit.

Related Post