X

A mercato mérlege

Megint véget ért egy átigazolási időszak (hál’isten) jöhet az érdemi rész: a meccsek. Erre nem egy szép kis válogatott szünettel kezdünk? Sebaj, még egyszer utoljára kibírjuk, és foglalkozunk azzal, hogy mi történt a piacon, hol, és hogyan sikerült változtatni a kereten.

Vajon erősebb a keret mint a tavalyi? Erre igazából még a szezon végén se fogunk tudni válaszolni, reméljük, hogy elég ahhoz, hogy végre arany is kerüljön a farkasok kezei közé.

Minden csapat alapja a jó védelem, tartja a szakzsargon, szóval mi nyilván fordítva csináljuk az egészet, és a tavalyi év második felében nagyszerűen muzsikáló támadósorra építettünk a nyáron, mivel a védelem nagy részét le kellett cserélni. Megint. Elöl alig történt változás: Iturbe újra a csapattal van, és próbálkozik, ahogy eddig is tette. Hátha most… de ebben nem hinném, hogy komolyan bízik bárki, a legutóbbi barátságos meccsig én el is felejtettem, hogy velünk van még. Ricci végül kölcsönbe került, az erre tökéletes helynek ígérkező Sassuolo-ban gyűjthet tapasztalatot majd, akár Európában is. Még Dzeko-nál szeretném megemlíteni, hogy elvileg mostanra már hozzá kellett szoknia az olasz légkörhöz, és igazán megmutathatná végre, hogy mit tud igazából. Ő lehet a legjelentősebb váratlan különbség elöl a tavalyi évhez képest.

Mondom elöl.

Amolyan Roma-san, visszafele haladva, jön a középpálya, ami megintcsak nagyon erős, csillog-villog, de ha valaki megkérdezi, hogy ki fog játszani, ha nem az a pár sztár, akkor nagy bajban leszünk. Igen, Strootman visszatérése óriási öröm, már gólt is szerzett a „megjavított mosógépünk”. Másik visszatérő ezen a poszton Paredes, aki felé igen nagy elvárások vannak, gyakorlatilag Pjanic-ot kéne pótolnia, aki ugye (*halk öklendezés*) inkább hagyjuk. Azonban bármilyen jó szezonja volt tavaly, még mindig fiatal, BL tapasztalat nélkül, szóval elég kockázatos, hogy egyedül maradt kreatív középpályásként a keretben. Vagy nem? Az idei legnagyobb igazolásunk (árban) is ide érkezett: Gerson, a 19 éves brazil csodatini. Mindjárt nyugodtabbak vagyunk, mi? Miazhogy lófaszt? Természetesen bízom Sabatini (na meg az összes európai top klub) képességeiben, és nagy reményeket fűzök hozzá, de ebben a fél évben gyakorlatilag semmit nem várok tőle. Esetleg egy olasz nyelvvizsgát, az nem árt.

A védelmünk is összeállt, nagyjából erre emlékeztet.

A legnagyobb változások természetesen a védelemben voltak. Kapus poszton kezdődött a zavar: érkezett kifejezetten sok pénzért Alisson, a fiatal brazil tehetség, de végül csak összehozták Szczesny újabb kölcsönét is. Annak ellenére, hogy pénzügyileg talán nem a legolcsóbban jöttünk ki a dologból, jól jártunk, mert végre van két magas szintű kapusunk, és Alisson is kap időt, hogy hozzászokjon az olasz bajnoksághoz. Nagyobb volt a káosz azonban előttük, ami igazából a Roma balszerencséjéből eredt. A Bruno Peres-Manolas-Rüdiger-Mario Rui hátvédsor egy olyan fiatal, Serie A tapasztalattal bíró, lendületes négyes, ami eszméletlenül jól hangzott volna a nyár elején. Sajnos a teljes baloldal kapott egy ACL-t amit mint valami welcome drinket osztogathatnak Rómában. Így tehát sietve ki kellett találni valamit. Juan Jesus már korábban érkezett, szerintem nagyon jó keretbővítés, tud középen, és bal oldalon is játszani, annyira nem csapnivaló, és ha még visszanyeri kezdeti Serie A-s formáját, akkor még meglepetést is okozhat. Emerson bizonyított már… mondjuk számomra semmi jót, pedig egyedül az Udinese elleni meccset láttam eddig, és még ott is kilógott egy kicsit. Vermaelen egy jól hangzó név, de szintén hosszú sérülések után érkezik egy teljesen új bajnokságba. Mindenesetre Rüdiger pótlásának azért egyáltalán nem tűnik rossz ötletnek. Fazio érkezett még ide, szintén kiegészítő embernek, néha már kapott is lehetőséget, szerintem legnagyobb feladata, hogy nagyon ne szúrjon el semmit, ha véletlen pályára kerül.

Az idei átigazolási szezon koronája

Végül zárjuk a legjavával: végre sikerült megszerezni a Torino két éve követett brazil hátvédjét, aki végre megint egy klasszis teljesítményt nyújthat majd valamelyik szélen. Nagyon hiányzott ez már évek óta a csapatnak, és az ő érkezésével szerintem még a legpesszimistábbak számára is pozitívvá vált ez az átigazolási időszak.

Ezek tehát a változások amik a leglényegesebbek voltak a tavalyi kerethez képest. Most ezzel a csapattal vágunk neki, hogy az öreg nőstényzebráktól végre átvegyük az első helyet.

Aleram:

View Comments (10)

  • Szerintem papíron, ha csak a neveket nézzük, a csapat erősebb mint tavaly volt. Unalomig közismert, hogy tavaly a Roma szerezte a legtöbb gólt a Serie A-ban, tehát elméletileg a támadó rész rendben lenne. Most elméletileg, a nevek alapján, rendben kéne lennie a védelemnek is.

    Mario Rui és Rüdiger sérülései alaposan belerondítottak a levesbe, ehhez vegyük hozzá a többi apróbb sérülést (Florenzi, DDR...) meg eltiltást (DDR, Vermaelen) és azt kellett látnunk, hogy az első meccseinken hiányok voltak a legjobban megerősített csapatrészben is. De én nem izgulnék, lesz ez még sokkal jobb is.

    A középpályán Strootman és Paredes visszatérésével, meg a vadiúj Gersonnal szeretnénk pótolni Keita és a "nagyfejű" bosnyák távozását, reméljük sikerül elfeledtetni őket.

    A támadó alakulatban gyakorlatilag annyi történt tavalyhoz képest, hogy Iturbe kapott még egy esélyt. Nem tudom, hogy mennyire kényszerből, de állítólag voltak komoly érdeklődők az argentinból "visszaminősített" paraguayi iránt és végül a Roma gondolta meg magát, ezek szerint Spallettinek még vannak vele tervei.

    • Remelem Spaletti nem hiaba tartotta meg vegul es legalabb annyira drukkolok neki, mint Dzekonak. Latszik rajta, hogy akar mikor palyan van, de valahogy csak nem akar az a bizonyos gat atszakadni. Annyi biztos, ha mas miatt nem is, de kenyszerbol biztos fog szerepet kapni, mert hosszu a szezon es lesznek kisebb serulesek. Nagyobbak mar ne legyenek, mert igy is szopunk mar egy ideje. Szerintem, ha Rudiger van kozepen a Porto ellen, jovo heten mar a BL-ben vitezkedne a csapat.
      Kar lenne bealdozni Perest bal szelsokent, egyreszt mert nem az az igazi posztja, masreszt mert mar sokadszorra leirtuk es mindenki eszrevette mar, hogy Florenzi sem all a helyzet magaslatan jobbszelso hatvedkent, de ha engem kerdeztek meg mindig jobb a Cagliari ellen felkuldott vedelem, mintha Emerson Palmierit latnam fent a palyan. Ha arra az emberre gondolok a hideg is raz ki. Meg Jose Angel is jobban megoldotta volna azt a ket meccses beszallast, mint ez a szerencsetlen. Bizom Spallettiben, hogy Lazio ellen 4-1-es vezetesnel bekuldi a 85-ik percben, hogy Lulicnak rugja el a bokajat. Leglabb ennyi hasznunk legyen belole...(Vagy inkabb Pjanicnak?:O )

    • Amúgy ezek a sérülések teljesen átszabták az egész Mercatót...Már meg nem mondom hol olvastam de ott Mario Rui sérülésénél burult minden...mármint az előzetes Mercato tervekre gondolok. Állítólag ha nem sérül le Mario Rui akkor még Zyech akivel szerintem nagyot szakítottunk volna is biztos érkező lett volna. Nem baj így majd a Napoli vagy mi megvehetjük jövőre kétszer annyiért, mert hogy nagyon fog pörögni a holland bajnokságban, abban biztos vagyok.

  • Vedelemnek elvileg remdben kell lennie, meg a serules vagy eltiltottakkal is. A kozeppalya is hatrafele megvan, de elore???
    Nekem ugy tunik iden mi intert akarunk jatszani 0 kapott es 1 rugott golos meccsekkel. Ez ossze is johet meg talan. De jelenleg en nem latom, hogy elore meglennenk, sot. Dzeko olyan mint tavaly, Iturbe nem is jatszik, Paredes semmilyen, Salah-Perrotti csak kozepes es Totti se lett fiatalabb.

    • És El Shaarawy sem az igazi, főleg ami az eredményességét illeti, csak ha már szóba került a támadó alakulat.

      Eddig volt 4 tétmeccsünk, abból is 2 abnormálisra sikerült a Porto ellen. Ezért még mindig elsősorban az előző szezonból indulnék ki, főleg mivel szinte mindenki megvan a csatárok közül (talán az egy Sadiq kivételével) és akkor viszont ott vigyorog az a 83 szerzett gól, ami továbbra is a legtöbb volt a Serie A-ban. Sőt, ha megnézzük a két idei bajnokit, azokon is szereztünk 6 gólt, ami azért nem kevés.

      Viszont tényleg nem tudom, hogy mennyit lehet a viszonylag sok gólból a csatároknak betudni és mennyi volt inkább az egész csapat játékának az érdeme.

      Ettől függetlenül én sokkal aggasztóbbnak tartok más dolgokat, például a védelmi emlékezetkieséseket, az elbambulásokat (Vermaelen-Porto, Florenzi-Cagliari, stb.), de talán majd jobban összeszoknak és jobban fog menni.

  • Ezen a listán nem állunk rosszul!

    A SERIE A LEGJOBBAN FIZETETT LABDARÚGÓI
    Játékos Klub Fizetés*
    Gonzalo Higuaín Juventus 7.5 millió
    Daniele De Rossi Roma 6.5 millió
    Edin Dzeko Roma 4.5 millió
    Miralem Pjanic Juventus 4.5 millió
    Sami Khedira Juventus 4 millió
    Gianluigi Buffon Juventus 4 millió
    Mauro Icardi Inter 3.6 millió
    Leonardo Bonucci Juventus 3.5 millió
    Claudio Marchisio Juventus 3.5 millió
    Mario Mandzukic Juventus 3.5 millió
    Giorgrio Chiellini Juventus 3.5 millió
    Daniel Alves Juventus 3.5 millió
    Geoffrey Kondogbia Inter 3.5 millió
    Sztevan Jovetics Inter 3.5 millió
    Carlos Bacca Milan 3.5 millió
    Marek Hamsík Napoli 3.5 millió
    Mohamed Szalah Roma 3.5 millió
    Radja Nainggolan Roma 3.2 millió

    • DDR és Dzeko nagyon kilógnak, mindkét fizetésre van magyarázat, de ha így nézzük Dzeko még nem térült meg, távolról sem és utólag az is kérdéses, hogy mennyire érte meg megtartani DDR-t.

      Egyébként ez az ábra is érdekes, a Gazzettából, amin a bruttó fizetések összege csapatokra van bontva:

      • Szerintem DDR minden fillért megért!! Ezen még csak gondolkozni is vétek!

        • Akkor én például bűnös vagyok, mert bennem bizony már többször felmerült, hogy mennyi hasznunk volt belőle. Főleg amikor látom, hogy a top klubok többsége milyen hanyag eleganciával szokta elengedni a bajnokait, abban a másodpercben amikor úgy érzik, hogy van egy jobb alternatíva.

          De mindig eszembe szokott jutni, hogy ha a Roma 2012-ben elengedte volna, akkor úgyis pótolni kellett volna valakivel, aki nem keresett volna sokkal kevesebbet, ráadásul azt a valakit minden bizonnyal meg is kellett volna venni és az sem lett volna 10 fillér. Arról nem is beszélve, hogy mi történik ha az új igazolás befuccsol valamiért...

          A lényeg, hogy végső soron, szinte minden szempontból jobb volt meghosszabbítani a szerződését. Az egyetlen, aki bizonyíthatóan rosszabbul járt a szerződése meghosszabbításával az DDR volt, ő bukott egy kalap pénzt, mert akármilyen soknak tűnik Olaszban a fizuja, Angliában másfélszer annyit kapott volna.

Related Post