X

Valahogy nyerni kell, valahogy muszáj!

Amikor egy csapat kiesik, pontosabban az utolsó akadályon bukik el, egy fontos nemzetközi torna kvalifikációja során, akkor ez az embert, egyszeri szurkolót mélyütésként éri. Pláne, ha kedvenc csapatáról van szó, és extrán, ha olyan butaságok miatt történik mindez, mint amit az AS Roma követett el a Porto ellenében, kedden. Innen kellene tovább indulni. Lesz persze EL és van egy hosszú bajnokság. Van javítási lehetőség bőven.

Egy régi-jó ismerős a kapuban

Kincstári optimizmusom még nem a régi, de próbálom a lehetőségekhez képest jó hangulatúra fogni ezt a beharangozó posztot. Hiszen vasárnap este Szardínia szigetén vendégeskedik csapatunk. Ellenfele a tavalyi Serie B bajnok Cagliari, aki egyből jutott vissza a második vonalból. Kellemes helyszín Szardínia, nem kevésbé a Stadio Sant’Elia.

Ha létezik olyan középszer labdarúgó, akinek nem a fizetése kimaxolása az elsődleges célja, hanem egyéb emberi értékek is fontosak számára, egy szardíniai munkavállalás kifejezetten ideális lehet. Nem véletlen, hogy számos kiválóság választotta már a szárdok csapatát munkahelyéül. Leginkább római kötődésűként Bruno Conti fia, Daniele. Aki 434 mérkőzésen lépett pályára a Cagliari színeiben, ráadásul a Román és a Cagliarin kívül nem szerepelt máshol.

A tavalyi Serie B bajnok!

De kicsit aktualizálva a témát a mai csapatban ott szerepel a veterán gólgyár, Borriello. Aki góllal mutatkozott be az első fordulóban, új csapatában. Ráadásképp, ha nem tudnánk róla mindent, érdemes megjegyezni, hogy 34 éves kora ellenére, csak első osztályú csapatokban szerepelt. Még ha rengeteg helyen meg is fordult, mégiscsak megsüvegelendő pályafutás az övé. Ismerve a „volt rómaiak átkát”, vélhetően gólt szerez majd ellenünk vasárnap este.

Nem túlságosan elmerülve a részletekben a keretnek olyan tagjai vannak még, mint Storari, Padoin, Isla, Sau, vagy épp Bruno Alves. Kiváló kis kezdőt tud ezekből a játékosokból kovácsolni a fiatal Rastelli edző. Még ha igen rutinos is némelyik játékos, nem rossz ez egy feljutó gárdától. Nagy múltjának ismeretében sem.

Csodálatos helyszín

Persze az AS Roma jóval frissebb, fiatalosabb, lendületesebb csapat, akinek nem okozhat gondot egy ilyen vendégszereplés. Ez a mondat igaz is lehetne, ha csak a hazaiak statisztikáit átnézzük, az első fordulóban lejátszott Genoa (3-1) elleni bajnoki kapcsán. 74-26 volt a labdabirtoklás, 22-4 a kapura lövés a genovaiak javára… de nekünk ott a keddi kudarc, ami nyilván mély nyomokat hagyott a fejekben, lelkekben. Spalletti meccs utáni nyilatkozatán legalábbis némi zavarodottságot fel lehet fedezni.

Nyilván volt szerdán már egy összeszedettebb, optimistább nyilatkozat szintén. Illetve profi sportolókról beszélünk, de ezt akkor is nehéz lehet megemészteni. Reményeink szerint sikerült, a stáb bevetette az összes pszichológiai képességét és minden a legnagyobb rendben van.

A Liverpool elleni kezdővel kiegyeznénk?

A sorsolása kedvező a csapatnak, ha nem maradnak az ütésben pár pontnyi előnyt lehetne szerezni itt az első körökben. A Juventus Rómában vendégeskedi szombaton, a Napoli már be is ragadt… nem folytatom. Ez kell legyen a motiváció, ez kell legyen az, ami a hajuknál fogva kirángatja a brigádot ebből a mentális összeomlásból, amit kedden produkáltak élő-egyenes adásban.

A csütörtöki-pénteki sportlapok televannak mindenféle rémhírekkel, miszerint Manolas, Ninja és Paredes távozik/távozhat a BL fiaskó miatt. Én ennek nem akarok felülni, egy vezetés nem lehet ennyire rövidlátó, hogy ilyen lépéseket tegyen. Pláne, hogy a görög védő árának jelentősebb részét nevelőegyesületének kellene utalni. A belga középpályás piaci értéke még növelhető, Paredes értékesítés jelen helyzetben pedig nettó pocséklás lenne, amire persze bőven volt példa.

Szerephez jut az Öreg?

Bízom Spallettiben, mint ahogy sokan közülünk. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb kezdőt varázsolja majd a vasárnapi nyárutói estébe. A csapat összekapja magát és ha nem is könnyedén, de győz. A helyzet fokozatosan javul majd, és gyorsan négy-hat pontos előnybe kerülünk a teljes mezőnnyel szemben. Vasárnap kezdődik ez az új történet, vasárnap este.

Szentesi János:

View Comments (34)

  • Mindig bosszant, amikor egy jelentősebb kudarc után leírják a Rómát és arról beszélnek, hogy ezt a kudarcot nehéz lesz feldolgozni. Pedig a közelmúltban tapasztalhattuk, hogy egyáltalán nincs igazam és ezek a jóslatok rendre beigazolódtak.

    De most picit más színben látom a Roma helyzetét, nem arról volt szó, hogy a Porto lefocizta a Rómát, minden tisztelet kijár a Portonak, de a Roma elsősorban saját magát nyírta ki két őrületes baromsággal. Talán pont ezért, a második kiállítás után sem láttam elkeseredettséget vagy beletörődést a játékosainkon, inkább tehetetlen dühöt.

    Ha megmaradt valami abból a csapatból, amelyik 9 emberrel is veszélyeztetni tudta a Porto kapuját, akkor a Cagliari ellen nem lehet gond és teljesen mindegy, hogy milyen élcsapatokból kiselejtezett, egykori kiválóságokkal próbálnak majd felállni a matrjoska stadionjukban. Nagy kár lenne az elmaradt BL szereplés miatt bepánikolni.

    Mellesleg, elnézést, de ki nem sz@rja le a BL-t? Engem az elérhető célok, a megnyerhető trófeák jobban érdekelnek. Tudom hogy hangzik ez: "savanyú a szőlő". Pedig nem. Sajnos eleve szinte nulla esélyünk volt megnyerni a BL-t és egyáltalán nem dobott fel a gondolat, hogy csak azért odamenjünk, hogy megint mi legyünk az egyik "futottak még" csapat. Persze sokkal jobb lenne ott lenni, de kétségbe sem fogok esni.

    Viszont az anyagi veszteség az óriási, nem elég, hogy elbuktunk egy csomó pénzt, ráadásul egy része a riválisainkhoz, a Juvehoz és a Napolihoz fog vándorolni. De ez van, szerintem a Roma kerete papíron már most is bőven versenyképes az olasz bajnokságban, nem kéne alibiket keresni, csak mert nem tudjuk megvenni a húszon-sokadik játékost.

    A lényeg, hogy nem érdemes tovább foglalkozni a Portoval, meg BL-el, a Roma sorsa egyenlőre még mindig a bajnoki szerepléstől függ, ott pedig egyáltalán nem állunk rosszul és ha vasárnap elverjük a Cagliarit, akkor még sokkal jobban fogunk állni.

  • Ezeket a kezdőket jósolja néhány olasz sportlap:

    LA GAZZETTA DELLO SPORT

    Roma (4-2-4): 1 Szczesny; 13 Bruno Peres, 44
    Manolas, 15 Vermaelen, 33 Emerson Palmieri; 16 De Rossi, 6 Strootman; 11
    Salah, 4 Nainggolan, 8 Perotti, 92 El Shaarawy.

    IL CORRIERE DELLO SPORT

    Roma (4-3-3): 1 Szczesny; 24 Florenzi, 44 Manolas, 15
    Vermaelen, 13 Bruno Peres; 4 Nainggolan, 16 De Rossi, 6 Strootman; 11
    Salah, 8 Perotti, 92 El Shaarawy.

    TUTTOSPORT

    Roma (4-2-3-1): 1 Szczesny; 13 Bruno Peres, 44
    Manolas, 15 Vermaelen, 24 Florenzi; 16 De Rossi, 6 Strootman; 11 Salah,
    4 Nainggolan, 92 El Shaarawy; 8 Perotti.

  • Az EL-ben az olaszok kiesése lenne jó nekünk, ugyanis akkor kevesebb felé oszlana a TV-s pénzdíj a kieséses szakaszra, ami euro milliókat jelentene. FFP pontok miatt annyira úgy sem kell már izgulni, ha 2 év múlva már úgy is 4 fix helye lesz az olaszoknak, az 5. helyen lévő franciák meg azért eléggé le vannak maradva, szóval egyhamar nem előzik be őket, egyébként is bőven elég pontot szereznének, ha a Juve és a Napoli menetelne a BL-ben, mi meg bezsebelnénk az EL serleget. :D

  • Továbbra is élvezet olvasni az oldalon a beharangozókat, értékeléseket, történeti írásokat. Ha szabad a lehetséges játékos-eladások kapcsán egy gondolatmenetet hozzáfűznék: a BL-kiesés nem is csak azért fáj a Roma költségvetésében, mert az EL-ben nagyyjából 40 millióval kevesebb bevétel várható, hanem azért is, mert jelentősen romlottak a tárgyalási pozíciók egy már nagyon régóta esedékes, méltó mezszponzori szerződés megkötésére, ez pedig a vetélytársakkal szemben szintén 10-15-20 millió eurós hátrányt jelent a bevételekben. A korábbi szezonok BL-szereplései miatt a fizetési büdzsé elég magasra van engedve és így korábban még a BL-lel együtt is gondba került a klub az ffp-előírásokkal, a vizsgálat miatt pedig vállalta, hogy rendbehozza az egyenlegét. Ezt nem is annyira a felfüggesztett 4 milliós büntetés miatt lenne fontos betartani, hanem a további lehetséges retorziók miatt, amik akár egy jövőbeli BL-szereplést is veszélyeztethetnének. Bár hát látjuk, hogy a jelenlegi UEFA azért az olasz csapatokkal nem bánik olyan keményen, de ez az új elnökválasztás után még akár meg is változhat… Szóval ha mégis távozna még az utolsó napokban valaki, akkor azt a döntést alighanem a józan belátás és a kényszer szülné.

    • Így van, nagyon kitolt magával a Roma, a klub esküdözik, hogy a BL részvétel nem befolyásol semmit, de evidens, hogy ez nem igaz. Én abban bízok, hogy valahogy úgy számoltak, hogy ha megvan a BL veszünk még valakit (Diawara, Borja Valero, stb.), ha nem akkor maradunk így, de ez akkor is hatalmas veszteség.

      A mezszponzor meg lassan egy rossz vicc lesz, állítólag eleinte egyetlen csomagban akarták eladni az új mesebeli stadion nevével együtt, azóta már Pallotta elnök úr is elismerte, hogy ebben a kérdésben nagyot hibáztak. Rengeteg név felmerült már az évek során, kezdve a VW-tól, a Samsungon át, a Turkish Airlines-ig, de végül senkivel se tudtak megegyezni. Nyilván nem akarják áron alul eladni, de már kb. 5 éve nincs szponzor, ami döbbenetes.

      • Már bocsánat de szerintem ez a mezszponzorság ez egy faszság. Igen, tudom milyen jó lenne ha sok sok euromillió folyna be belőle minden évben de valahogy úgy vagyok vele ha eddig megvoltunk nélküle akkor talán eztán is megleszünk...Amúgy meg (magunkat Róma szurkolókat ismerve) ha lenne akkor meg az lenne a baj hogy mér csak ennyit kapunk érte mert hogy a milan meg az inter sokkal többet kap, vagy mennyire agyonbassza a szép kis róma mezt egy nagy otromba logó a mellkasán meg mondjuk a gatyán is egy nagy plecsni...köszi nem...

        • Meglenni megvagyunk mezszponzor nélkül, meg bevallom nekem is jobban tetszik a szponzor nélküli mez, kinek nem? Nekem az a mez a kedvencem, amin a gyártó neve sem szerepel, csak a Roma. De azért jó lenne nyerni is. Ennyi idő alatt például bőven befolyt volna Digne és Pjanic ára, most csak mondtam valamit.

          • nem tudom elképzelni hogy beállunk a sorba aztán egy nagy Emirates, T-Home, Generali felirat ott vírit a mezen...vagy inkább SZAKNÉVSOR??? :D
            Egy céget tűrnék most meg ott de ezt már beszéltük....Barilla :D

  • Amúgy ha jól nézem ugye egy hete megy a bajnokság, a 12 eddig lejátszott meccsen eddig volt 5 piroslap, ha a mi két bl selejtezőnket is idevesszük akkor az olasz csapatok eddig 14 meccsen gyűjtöttek 8 pirosat.. :D
    Ez még a mennyeiben is megsüvegelendő!! :D

  • Szczesny; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Bruno Peres; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Perotti, El Shaarawy

Related Post