X

Döntetlen Portóban

Egy ígéretes kezdés után a Rómának sikerült megszereznie a vezetést, az első félidő közepén egy portugál öngóllal. De amikor Vermaelen kiállítása után emberhátrányba került a Roma, a mérkőzés a Porto monológja lett. A második félidőben tizenegyesből jött a portugálok egyenlítő gólja, végül sikerült kihúzni egy 1-1-es döntetlennel.

A csapatok így álltak fel:

PORTO (4-2-3-1): Casillas; Maxi, Marcano, Felipe, Telles; Danilo, Herrera; Adrián López (75′ Corona), Otávio (85′ Evandro), André André (66′ Layun); André Silva.

ROMA (4-3-3)Alisson; Florenzi (84′ Paredes), Manolas, Vermaelen, Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah (76′ Fazio), Dzeko, Perotti (44′ Palmieri).

Tehát Spalletti mester végül Alissonnal a kapuban és elől Dzekóval kezdett. A Roma jól játszott, a labdaszerzés működött és elől Salah sorra okozta a gondokat a darabos és lassú portugál védőknek. Az egyiptomi volt a legveszélyesebb, először volt egy emelése, amit a Porto védője a gólvonal elől fejelt ki, majd egy szép próbálkozása volt ami nem sokkal ment a kapu mellé. Ekkor a Roma fölényesen játszott és többet birtokolta a labdát.

A 13. perben Dzeko egyedül harcolt ki magának egy gólhelyzetet a megzavarodott portói védők között, kihasználva Casillas hibáját is, sajnos a lövése elakadt a becsúszó Alex Tellesben. De már nem kellett sokat várni a római vezetésre, Florenzi beadásánál Felipe szerencsétlenül ért a labdába, ami Casillas hálójában kötött ki.

A gól felébresztette a Portugálokat, akik fokozták az iramot és feljebb tolták a csapatukat. Ekkor a játék kiegyenlítettebb lett, először Alisson védte André Silva próbálkozását, majd Casillasnak kellett védenie kétszer egymás után Salah és Nainggolan lövéseinél.

Végül a félidő vége felé, konkrétan a 41. percben, Vermaelen rosszul próbálta megelőzni André Silvát, majd szabálytalankodott a megiramodó portugál ellen: jött a második sárgalap és az emberhátrány. Spalletti úgy próbálta orvosolni a helyzetet, hogy becserélte Emerson Palmierit, Perotti helyére, a frissen beállt brazil kiment a védelem bal szélére, Juan Jesus beállt középre a kiállított Vermelen helyére és kialakított egy 4-3-2-es felállást.

A második félidő egy kínszenvedés volt a Roma számára. A Porto feljebb tolta Adrian Lopezt és a széleken Otavio folyamatosan támadott, a gyakorlatban egy a korábbi felállásnál sokkal agresszívebb 4-3-3 alakult ki.

Sorra jöttek a portugál helyzetek, a portugálok már az 5. percben szereztek egy lesgólt, amit szerencsére a bírók nagy nehezen, komoly tárgyalások után, végül nem adtak meg. Alig 2 perccel később André Silva közvetlenül Alisson előtt fejelte kicsit mellé az egyenlítő gólt.

A Roma elsősorban a középpályán szenvedett, képtelen volt kihozni a labdát, ezért hosszú indításokkal operált, amik az égadta világon semmilyen eredményt nem hoztak. Aztán Alissonnak kellett megint védeni Telles emelésénél, a kialakult szögletnél pedig Emerson Palmieri kézzel ért a labdába Adrian Lopez fejesénél és jött egy tizenegyes, amit André Silva hibátlanul értékesített, 1-1.

Az egyenlítő találat után folytatódott a portugálok folyamatos ostroma, egymás után jöttek a szögletek és a helyzetek, miközben a Roma próbált védekezni. Maxi Pereira feljebb lépett és folyamatosan támadta a romanista védelmet, a frissen beállt Layun pedig új energiát hozott a portugál középpálya játékába. Spalletti a 76. percben adta fel végleg a támadás lehetőségét, amikor Salah helyére behozta ötödik védőnek Faziót.

Végül valahogy sikerült kibírni a portugál rohamokat és a végeredmény maradt az 1-1. Pedig André Silva még a 89. percben is közel járt a gólszerzéshez. A legvégén még egy kis dulakodás is volt, amikor elsősorban a csalódott portugálok csinálták a fesztivált, de ez már nem sokat jelentett.

A legjobbak a Rómában Manolas és De Rossi voltak. A görög mindenhol ott volt, egyedül lefogta az egész tizenhatosunkat és többször jóvátette a társak hibáit. De Rossi pedig elsősorban a kiállítás után villogott, folyamatosan jól helyezkedett, szerintem részben neki köszönhetjük, hogy úgy-ahogy kibírtuk a második félidőt. A negatív hősök szerintem Vermaelen és Emerson Palmieri voltak, a belga kiállítása alapvetően meghatározta az egész meccset, a brazil kezezése pedig meghozta a portugálok egyetlen gólját. Kár, mert szerintem amúgy egyik sem volt rossz, a belga kimondottan jól játszott.

Szerintem összességében elégedettek lehetünk az eredménnyel, hiába voltunk egyértelműen jobbak a kiállításig, utána olyan mértékű portói fölény volt, hogy egy kisebb csoda a döntetlen is. Az eredmény ha nem is egyértelműen pozitív, de rossznak semmiképp nem nevezném: döntetlen idegenben és még gólt is szereztünk, bőven van okunk bízni a továbbjutásban.

Elsősorban azért vagyok optimista, mert látszott Spalletti mester munkája, az emberhátrányig leléptük az otthon játszó Portót. Nincs más hátra, jövő héten Rómában kell eldönteni a továbbjutást és most nem mernék a Roma ellen fogadni.

nemvoktrendi:

View Comments (21)

  • Porto ellen idegenben még 11en is jó teljesítmény az x. Nagyot küzdöttünk a második félidőben, megérdemeltük az egy pontot.
    Ha nincs a kiállítás, akkor ez a Porto minden bizonnyal beleszaladt volna egy hármasba.
    Szerintem nincs okunk panaszra, Spallo jól felkészítette a csapatot.
    Forza Roma!!!

  • Az eredmény szerintem se rossz, főleg a történtek tudatában, de a játékunk azért még messze van az elfogadhatótól is. Egyszerűen nem eshet így szét egy Roma, hiába játszik 10 emberrel, meg első tétmeccs stb. Gyakorlatilag a 2. félidő első 30 percében a félpályát nem léptük át. Ha tökösebb lett volna a Porto és nem fél a kontráinktól, akkor simán kaphattunk volna 3 gólt zokszó nélkül. Még szerencse, hogy Salah már a jelenlétével ad okot, hogy féljenek:)
    Kellett Manolas és DDR klasszis teljesítménye, hogy ezt kihúzzuk döntetlenre. Ellenben az első félidőben, mikor fordított volt a játék képe a javunkra, akkor minket nem csak a portói védelem állított meg, hanem mi saját magunkat.
    Rotálással a kopasznak nem kell törődnie majd 1 jó ideig a BL-ben, a fiúk a sárga lapokkal megoldják egymás közt.

    • Spalletti is ugyanazt mondta amit most te, hogy túl sok hibával játszottunk. Szerintem itt nemcsak az első tétmeccsről volt szó, az új játékosok mint Vermaelen, vagy Juan Jesus nem is ismerhették még a csapatot. Azt se felejtsük, hogy amikor kiállították Vermaelent, Perotti is lejött és vele lejött a támadó játék jelentős része is.

  • Azért azt még tegyük hozzá hogy olyan messze vannak a srácok a top formától mint Makó- Jeruzsálem kb..Nainggolan ÖNMAGÁHOZ képest még kva tompa, de sorolhatnám a többieket..
    Milyen furcsa lesz a portói srácoknak a következő meccsen 11 a 11 ellen meg remélem egy 40 ezer Róma szurkoló előtt. Meg kell b@szni őket, mese nincs!! Van egy pár tenyérbemászóképű alak ebben a portóban....szeretném őket sírni látni egy 3-0 után az Olimpicoban.

    • Az megvan, amikor a legvégén a portugálok nekiálltak ott "emberkedni"? Egy szigorúbb bíró ott megszórhatta volna lapokkal a fél brigádot, csak úgy repkedtek a pofonok.

      Nem baj, majd a jövő héten Rómában megbeszélik!

      • Hector Herrera meg az az Otávio gyerek...fúúú baszki.. A Rüdiger kéne nekik, páros lábbal!!!!

  • Sajnos csak a második félidőt néztem, de 10 emberrel lehozni idegenben x-re az első tétmeccset?

    Úgy örültem, mint kisgyerek gumimaci majszolása közben!

  • Itt van néhány olasz napilap osztályzata a mieink tegnapi teljesítményéről:

    IL MESSAGGERO (a cura di U. Trani)
    Alisson 6,5; Florenzi 6, Manolas 7, Vermaelen 5, Jesus 5,5; Nainggolan 6,5, De
    Rossi 6,5, Strootman 7; Salah 6, Perotti 6, Dzeko 6, Emerson 5, Fazio
    sv, Paredes sv. Spalletti 6,5.

    LA GAZZETTA DELLO SPORT (a cura di S. Vernazza)
    Alisson 6,5; Florenzi 5,5, Manolas 6, Vermaelen 4,5, Jesus 5; Nainggolan 6,5,
    De Rossi 7, Strootman 6,5; Salah 6, Dzeko 6, Perotti 5,5, Emerson 5,
    Fazio sv, Paredes sv. Spalletti 6,5.

    IL CORRIERE DELLA SERA (a cura di L. Valdiserri)
    Alisson 6,5; Florenzi 5, Manolas 6,5, Vermaelen 4, Jesus 5; Nainggolan 6,5, De
    Rossi 6, Strootman 7; Salah 6, Dzeko 5,5, Perotti 6, Emerson 4, Fazio
    sv, Paredes sv. Spalletti 5,5.

    IL TEMPO (a cura di A. Austini)
    Alisson 6; Florenzi 5,5, Manolas 6,5, Vermaelen 5, Jesus 5,5; Nainggolan 6,5,
    De Rossi 7, Strootman 6; Salah 5,5, Dzeko 6, Perotti 6, Emerson 5, Fazio
    6, Paredes sv. Spalletti 6.

    LA REPUBBLICA
    Alisson 6; Florenzi 5,5, Manolas 6, Vermaelen 5, Jesus 6; Nainggolan 6,5, De
    Rossi 6,5, Strootman 6,5; Salah 6,5, Dzeko 5, Perotti 5,5, Emerson 5,
    Fazio sv, Paredes sv.

    LA STAMPA
    Alisson 5,5; Florenzi 6, Manolas 6, Vermaelen 4, Jesus 6; Nainggolan 6,5, De
    Rossi 6,5, Strootman 6,5; Salah 6, Dzeko 6, Perotti 5,5. Emerson 5,
    Fazio sv, Paredes sv. Spalletti 6.

  • A tegnapi meccs egy tanulmány volt. Kár, hogy nem 11 emberrel játszottuk végig, mert teljesen megfojtottuk a Portót. Az első félórában gyakorlatilag minden labdakihozatalukat megszűrte De Rossi és Strootman. Aztán a kiállítás után De Rossi annyira beépült a védelembe, hogy nem volt középpálya, ezért nem is verném el a port Nainggolanon. Nem teljesen értettem, miért Dzeko maradt fönn végig. A három támadó közül a legjobban játszó Perotti jött le, nyiván Salah gyorsasága miatt. Hát, ez nem nagyon jött be.

    Van egy olyan sejtésem, hogy Rómában JJ megy középre, és Florenzi lesz a balhátvéd.

    • Azért az sem volt semmi amikor egy vonalban védekezett a Palmieri, JJ, Fazio, Manolas, Flo ötös... Szegény Nainggolan meg megint szétfutotta az agyát mégis mindig le volt maradva..kondi javító edzésnek tökéletes volt az egyszer biztos...

      • Azért amikor kitették Florenzi helyére a jobb szélre én hangosan felröhögtem. A legijesztőbb, hogy tulajdonképpen nem volt rosszabb.

        • Isten igazából a kiállításnál burult minden...kb olyan mint amikor randizni készülsz egy csajjal de ő a randi elején már közli hogy csak barátok lesztek...:D

          Ezeket otthon ki kell tömni! Mese nincs be kell darálni őket!

  • Amúgy ez a Castan-os sztori ez mi? Vágja valaki? Elment a Sampdoriába majd pár hét után tovább is állt a Torino-ba? Miért? Nem volt fasza albi Genovában? :D Vagy Lajcsi átcsábította? Mondjuk ha esetleg Torosidis is ott kötne ki akkor akár lehetne Róma II. is...

    • Állítólag nem barátkozott össze Giampaolo edzővel és az új csapattársakkal. Azt is írják, hogy a Sampnál nem tudtak garantálni neki egy helyet a kezdőcsapatban és ezért váltott a Torora. Ezek szerint Torinóban biztos helye lesz a kezdőben? Nem igazán értem, de hát ő tudja. Tudomásom szerint ez is csak egy kölcsön, a tulajdon marad a Rómáé. Mindenesetre furcsa ügy, összesen egy hónapot töltött Genovában.

  • Érti valaki, hogy minek akarunk egz sérült Borja Valeroért kifizetni 12-13 milliót? Ha még egészséges is lenne, akkor sem cserélném el Paredessel. 30+-os játékosokért fizetünk ennyit, hogy az ellenfeleket meg erősítsük? Az megvan, hogy a Lamelakat meg a Marqiunhosokat eladjuk 30 milkós haszonnal, de Paredest szerintem most még kár lenne eladni. Ha lehetőséget kap a szezonban csereként párszor biztos fog nőni az értéke, ha már ezen a vonalon indultunk el, mint a Porto meg az Arsenal.

    • Én sem értem....
      Én is inkább Paredest tartanám meg mint, hogy kiadjunk egy 31 éves (sérült) játékosért 15 millákat! Plusz egészségesen sem tartom egy nagy játékosnak, fejlődni már nem nagyon fog, Paredes előtt meg még sok szezon van, technikás, kreatív futballista aki az évek múlásával csak jobb lesz!
      De látod..., Spall valamiért mégis akarja Borját...
      Bár Badissoni nyilatkozott Bruno Peres bemutatásán bár ismét elég burkoltan/ködösen mondta azt amit, hogy Paredes nem akar elmenni és Ő is és a Roma is büszke, hogy a mi játékosunk, hozzátette ugyan, hogy több játéklehetőséghez szeretne jutni de nyilván egy felelősségteljes edző nem mondhatja, hogy persze fiam, kezdeni fogsz minden meccsen....tehát a lényeg, hogy a több játéklehetőség reményében ha szeretne, akkor elméletben válthatna...
      A Milan egyébként készül is egy ajánlattal a napokban a szokásos kölcsön+opcióval.
      Bár ők sem nagyon hiszik el, hogy így elengednénk, mert több fórumon olvastam, hogy "valószínűleg ezt az ajánlatot a klub nem fogja elfogadni" de azért megteszik! :-D

  • Úgy néz ki, hogy SES holnap kezdeni fog az Udinese ellen.
    Remélem ott folytatja ahol abbahagyta a múlt szezon végén :)

Related Post