X

Kezdődik a szezon!

Szerda este a Roma története során először játszik Bajnokok Ligája selejtező mérkőzést. Európa Liga selejtezőt már kétszer is játszottunk, egyszer sikerült tovább jutni – még Spallettivel – másodjára viszont elvéreztünk a Slovan Bratislavával szemben, ki ne emlékezne. Most viszont Európa legnívósabb kupasorozatába vágyik a Roma, ahová a Portón keresztül vezet az út.

Nincs túl nagy közös történelme a két csapatnak, eddig egyszer, az 1981-82-es Kupagyőztesek Európa Kupája második fordulójában találkoztak, ahol a Porto egy hazai 2-0 után idegenben 0-0-át játszott a Romával, így tovább jutottak a negyeddöntőbe. Egyébként a világ egyik legsikeresebb klubjáról beszélünk, számtalan megnyert trófeával. Huszonhétszeres portugál bajnok, tizenhatszoros kupagyőztes, emellett nyertek két-két BL és UEFA kupa serleget, a négyből hármat már ebben az évezredben. Mindenképpen kijár hát nekik a tisztelet, és ugyan végződhetett volna a sorsolás kedvezőbben is számunkra, félni semmiképp sem kell.

Tavaly tizenhárom ponttal lemaradva a második Sporting mögött, harmadik helyen végzett a portugál csapat, ezért kényszerülnek idén selejtezőre. A 2015-16-os szezont még Lopeteguivel kezdték, majd José Peseiróval fejezték be, a Roma ellen azonban már a Valencia egykori trénere, Nuno Espirito Santo készíti fel a csapatot. A játékrendszer ugyanaz a 4-3-3, amit tavalyról megszokott a csapat, de egy-két dolgon már változtatott a portugál edző. A pénteken lejátszott első hazai bajnokin – amit 1-0-ról fordítva 1-3-ra nyertek a Rio Ave vendégeként – nem volt ott a keretben a legismertebb játékosok közül kettő, Aboubakar és Brahimi. Kérdéses, hogy a Roma ellen beveti-e őket Espirito Santo, egyelőre nem tiszta a jövőjük a Portóban. Pályára lépett azonban több új szerzemény, a védelemben Felipe és Alex Telles, a kölcsönből visszatérő Otávio, és a nemrég még a második csapatban játszó, tehetséges André Silva.

 

Strootman és Nainggolan már készen állnak.

 

Ami a Romát illeti, számomra megjósolhatatlannak tűnik a kezdő. Próbálkozott Spalletti három és négyvédős rendszerrel egyaránt, és egész nyáron vesszőparipája volt, hogy mindkettőre készen kell állni. Bruno Peres érkeztéig mindkét szélen kényszermegoldás szerepel majd, a balon a Latina ellen a poszton jónak tűnő Juan Jesus, a jobboldalon pedig a felkészülés alatt jobbhátvédtől amatőr hibák tömkelegét (lescsapdák tucatja ment el rajta, ellenfél által vezetett kontránál rendre rosszul helyezkedett, olykor bal középhátvédben) elkövető Florenzi.

Tisztázatlan még jó pár személyi kérdés a csapatban. Ki az elsőszámú kapus, Alisson vagy Szczesny? A brazil végigcsinálta a felkészülési szezont, minden meccsen kimagaslóan játszott, de azt is tudjuk, hogy Spalletti külön kérésére érkezett egy újabb évre a tavaly stabil kezdő Szczesny. A védelem nagyjából biztosnak tűnik, alighanem Florenzi, Manolas, Vermaelen, és Juan Jesus terrorizálják majd Hector Herreráékat. Amit nagyon bánok, az Jesus balszélen való elkótyavetyélése, képzeljétek el, ideális esetben akár egy Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Rui négyessel is felállhatnánk. Nem azt mondom, hogy ennél jobbat még nem látott a történelem, de itt legalább mindenki a helyén van, és bizony Peres és Mario Rui tavaly a Serie A legjobbjai közé tartoztak a posztjukon.

A középpályán nem várok meglepetést, De Rossi, Strootman és Nainggolan fognak kezdeni. Amíg ilyen szedett-vedett a védelem, addig kockázatos egy ennyire sorsdöntő meccsen Paredes kezdetése. Megvannak az argentin előnyei, nyomás alatt is magabiztosan tartja, és játssza meg a labdát, de itt most három védekezni tudó emberre van szükség. Elöl nagyjából egy kérdés van, hogy El Shaarawy vagy Perotti marad-e ki, az ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy Dzeko ne kezdjen egy ilyen nyár után. Ha tippelnem kéne, egy Alisson – Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus – Nainggolan, De Rossi, Strootman – Perotti, Dzeko, Salah tizenegyet mondok, ami alapesetben 4-3-3, de valószínűleg sokat látjuk majd a Spalletti által nagy szeretettel használt 4-2-4-et, Nainggolan fellépéseivel.

 

A két legenda utoljára találkozik.

 

Amióta a harmadik olasz csapatnak selejtezőmérkőzést kell vívnia a csoportkörért, még csak egyszer sikerült túljutni az akadályon. 2013-ban Allegri Milanja ejtette ki a PSV-t (még El Shaarawyval), de kiesett már az Udinese, a Napoli, és a Lazio is.  A sorsolásnál biztosan el akartuk kerülni a Manchester Cityt – és itt most megragadnám az alkalmat, hogy hálát adjak az égieknek, amiért sikerült –, a Villarrealt és a Portót. Minden nem jöhet be, de az is igaz, hogy első ránézésre, amióta az eszemet tudom, ez a Porto tűnik a leggyengébbnek. Mindenesetre lebecsülni eszem ágában sincs, és Spallettit ismerve a csapat sem esik majd ebbe a hibába. Szerdán 20:45-kor a Sport 1 jóvoltából élőben nézhetjük a sorsdöntő összecsapás első felvonását.

 

Curvasud93:

View Comments (42)

  • Én most több helyen azt olvastam, hogy Szczesny fog kezdeni, természetesen csak "állítólag", szóval ez nem jelent semmi biztosat.

    Nem tudom, hogy Juan Jesus mennyire lesz jó baloldalt. Ahogy a posztban is szerepel ez egy kényszer megoldásnak tűnik. Florenzit már tavaly megszoktam, "lesz ami lesz" alapon kezelem. :)

    Elől szerintem is a Salah-Dzeko-Perotti hármassal fogunk kezdeni. A Porto szereti birtokolni a labdát irányítani a játékot, gondolom otthon ez fokozottan igaz rájuk. Ez elsőre nem hangzik túl jól, mert a mi csapatunk is szereti ha nála a labda. Viszont ez azt is jelentheti, hogy talán lesz hely kontrákra és Salah... Inkább ki se mondom, babona.

    Szerintem sok fog múlni a védelmen, papíron talán erősebbek vagyunk mint tavaly, de a nagy kérdés az összeszokottság lesz. Nagy kár, hogy Vermaelen és Fazio nem egy hónappal korábban jöttek, hogy Peresről és Mario Ruiról már ne is beszéljünk.

    De ez mind mellékes, meg kell verni őket és kész, forza Roma!

  • Közben egy mai hír, a Sky szerint éppen most folyik a dokumentumok átadása, Bruno Peres holnap érkezik Rómába az orvosi vizsgálatokra.

  • Jesus szerintem jó balhátvéd, én inkább azt sajnálom, hogy Perotti és El Shaarawy jelenleg egymás alternatíváinak számítanak. Diego szerintem mindenkinél jobban tudná pótolni a középpályán Pjanic-ot, legalább lenne ott egy kreatív emberünk, és SES is kezdhetne. Nagyon örülök Strootman visszatérésének, de egyrészt szerintem még nem tökéletes, másrészt ezzel a felállással nincs kreatív középpályásunk.
    Elég klassz volt tavasszal amikor ez a két ember együtt volt a pályán, kár lenne ezt kivenni az idei szezonra.

    • Nekem Perotti a kedvenc játékosom lett, pedig hogy húztam rá a számat, mikor leigazoltuk. Támadásban megfoghatatlan, van esze, jól lő, passzol, cselez, emellett a védekezést sem hanyagolja el, mindig hátra ér. Csodálom, hogy egy nagy csapatnak sem keltette fel az érdeklődését, de örülök neki nagyon.

      • én is azt szoktam nézni, egy az egybe szinte képtelenség megverni a palit. Pedig nem csinál giga mega trükköket, csak eltolja jobbra balra aztán már ott sincs. Amúgy nem tudom miért de nekem mindig a Dzsudzsák ugrik be hogy 14 misit adott érte anno a malacka, 19-et meg a dinamo!!!! Bakker mi meg 9-ért vettük Perottit!

    • Perotti szerintem is jobban muzsikál középen, de azért a Stootman-DDR-Ninja kp-ját sima védekezőnek nem nevezném. A mosógépnek éppen ez a legszebb tulajdonsága, hogy iszonyat okos és kreatív is (uccsó meccs, Salahnak gól passz pl.). Kérdés mennyire bírja, biztosan lesz lehetősége Perrottinak is kp-ja közepén játszani.

  • Szczesny és Vermaelen is nyilatkozott, nagyon optimisták. Remélem ez a jellemző az egész öltözőre. Bár ilyen helyzetben illik így nyilatkozni...

    Nagyon félek ettől a párharctól, és talán a portugáliai mérkőzéstől még jobban. Az egész szezont befolyásoló két mérkőzés előtt állunk.

    Forza Roma!

    • Kicsit én is tartok tőle de megérzéseimre hagyatkozva, kétgólos győzelmet várok! :-)

      Forza ROma!!

  • Bruno Peres leigazolásával évek óta tátongó űrt sikerült betölteni. Gyakorlatilag amióta Cassetti nincs, egy évig volt rendes jobbhátvédje a Romának, Maicon VB előtti szezonjában. A védelem sokat erősödött, Gyömbér és Zukanovic után most a Manolas, Rüdiger, Vermaelen, Fazio, Juan Jesus sorból lehet válogatni középre, ha mindenki egészséges.

    A középpályáról szerintem nem fog nagyon hiányozni Pjanic. A remek számainak a 80%-át még az őszi szezonban hozta, amikor Garcia volt az edző, Spallettinél végig olyan érzésem volt, mintha nem találná a helyét. Jó vétel volt a Juventus-nak, de nem hiszem, hogy a Romából sokat kivesz.

    Remélem idén valamivel szorosabb lesz a verseny, a Scudettóért, úgy érzem, a védelem megerősítésével, és Spallettivel sikerült közelebb kerülni a Juvéhoz, persze még mindig toronymagas esélyesek. Ha a kupaágat nézzük, jó esély van arra, hogy sikerül valami trófeával búcsúztatni Tottit, ráadásul a tizedikért csillag járna - a Romához illő ezüst.

    Lehet, hogy csak elfogultság, de úgy érzem, sikerült beelőzni a Napolit, az Inter viszont De Boerral följebb kerülhet a három éllovashoz, ennyivel izgalmasabb lehet a bajnokság. Ez után a négy csapat után viszont elég nagy a szakadék. A Fiorentina ötödik helyét nem látom, hogy ki veszélyeztetné, a hatodikra meg majd rámegy a Lazio, a Milan, meg a szokásos két underdog csapat. Szerintem a Torino és a Sassuolo lesz az.

  • Remélem, a holnapi (vagyis mai :o) mérkőzésen DDR-Ninja-Kevin kp fog kezdeni. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ők hárman mint eltérő típusú játékosú hogyan működnek együtt. Egy cím megnyerésére egyébként én abszolút reális esélyt látok, főként a kupára természetesen.

  • CORRIERE DELLO SPORT: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Dzeko, Perotti.

    GAZZETTA DELLO SPORT: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Dzeko, Perotti.

    IL MESSAGGERO: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Dzeko, Perotti.

    IL TEMPO: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah,Dzeko, Perotti.

    CORRRIERE DELLA SERA: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Dzeko, Perotti.

    LA REPUBBLICA: Alisson; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah, Dzeko, Perotti.

    Igazából minden olasz média ugyanazt a kezdőt jósolja. Remélem elég lesz egy jó eredmény eléréséhez. Nagyon remélem.

    • Én valamiért úgy érzem, hogy Strootmannak nem kellene kezdenie, plusz DDR kapcsán sem érzem 100%osnak a helyzetet. Igaz, hogy Stro. talán gyakorlatilag is 100% közeli állapotban van de én Perottit tenném a helyére és SES- t pedig balra Pero helyére. Túl fontos meccs ahhoz, hogy benne legyen a pakliban egy esetleges rossz mozdulat és kényszerű csere, nem mintha ez nem fordulhatna elő bárkivel de DDR és Strootman sérülékenysége nem jó ómen....
      De Spal nyilván meg van győződve arról, hogy kinek/kiknek kell kezdeniük!
      A lényeg, hogy egyel több gólt rúgjunk mint a Porto és nyerjük meg a találkozót!
      Forza Roma!!

    • Gyakorlatilag mindenhol ezt jósolják, valójában két poszton merülhetnek fel kételyek, az egyik a kapus, lehetséges, hogy a lengyel portásunk fog kezdeni, a másik lehetséges változtatást a csatársorba jósolják, konkrétan, hogy Dzeko helyett El Shaarawy fog kezdeni. Azt mondják, hogy Spalletti közvetlenül a meccs előtt fog dönteni.

      Én nem vagyok biztos abban, hogy Alissonnak rögtön ezen a meccsen kéne bemutatkoznia egy tétmeccsen. Ugyanakkor meg ha Szczesny kezdene, akkor Alisson az egész szezonra háttérbe szorulhat. Elől állítólag El Shaarawy nagyon jó formában van és nagyon szeretne bizonyítani, de ugyanez igaz Dzekora is. Ez a változtatás ugyebár az egész rendszert megváltoztatná, szerintem ezért fog inkább a bosnyákkal kezdeni. Nehéz ügy, de ezért fizetik Spallettit, hogy az ilyeneket megoldja.

  • Megnyilvánult Danilo Pereira, a Porto középpályása: "Egy ideje már dolgozunk, hogy megnyerjük ezt a meccset és meg fogjátok látni, hogy a Roma hamarosan rá fog jönni, hogy mi vagyunk az erősebbek, nem ők."

    Helyes, nem hiányzik az önbizalom. Majd ha vége az egésznek, valamikor jövő hét kedden, szerintem még visszatérünk erre a dologra.

Related Post