X

Ezt a viccet már hallottam

Ismeritek azt a sztorit, hogy az egyik csapat támad, tartja a labdát, helyzeteket dolgoz ki, a másik meg kihasználja az összes hibájukat? A vicc legvégén hívják az öreg varázslót, ő megsuhintja a pálcáját, és minden megfordul.

Ez a Roma meccsek partitúrája. Nem tudom, hogy hibáztathatnám Garciát vagy Spallettit – pedig lehetne, tőletek várom a segítséget -, ha mindkettőnél pontosan ugyanazok az idegesítő hülyeségek merülnek fel. De visszább is mehetünk, a Roma hübrisze volt éveken keresztül a Scudettóért folyó vesztes csatákban a kiscsapatok elleni előnyből történő ponthullatás, hogy aztán az enriquei és zemani univerzum Bolognák ellen 2-0-nál mosolyra görbülő szánk sóspereccé kanyarodásáról ne is ejtsek szót.

De ne szaladjunk ennyire hátra az időben, elég ha hétfő estig terjed a memóriánk. A Luigi Ferraris stadionban a múlt hetinél egy fokkal barátságosabb, este hetes időpontot kaptunk a szövetségtől. A csapatok így álltak fel:
GENOA (3-5-2) Lamanna; Munoz, Burdisso, Izzo; Fiammozzi, Dzemaili, Rincon, Tachtsidis, Laxalt; Pavoletti, Suso
ROMA (4-3-3) Szczesny; Maicon, Manolas, Rüdiger, Digne; Strootman, De Rossi, Nainggolan; Salah, Perotti, El Shaarawy
Fontos a második hely, de a szívünket leginkább Strootman kezdetése melengette meg. Nem úgy játszott, ahogy szokott, egész más stílust talált ki neki Spalletti. Sokkal kevesebbet ütközött, mint régen, a tegnapi szerepkörében nem volt benne az ő kemény stílusa, inkább átmenet volt Pjanic és Strootman között. Az én véleményem az, hogy amíg vissza nem szokik, ez ideális lesz neki, a bátorságát jobban visszakaphatja. A lentebbi hőtérképen láthatjuk, mennyivel előrébb kellett játszania, mint egy két és fél évvel ezelőtti, szintén a Románál gyengébb csapat ellen.

 

Hogy a meccsről is szóljak néhány szót, megint elég rosszul kezdtünk. Már az első két percben jöttek a Genoa helyzetek, de végül azért mégis Salah szerezte meg a vezetést a hatodik percben. Azt a malmozást meg sem kísérlem leírni, inkább beszéljen róla majd egy videó. Persze az ex rómaiak átkát megint nem tudtuk megtörni, Tachtsidis a vezető gólunkra pár perccel már ki is egyenlített. Tegnap azt írtam, hogy tetszett a középpálya, erre kaptam Kantontól egy ellenvéleményt. Itt most igazat kell adjak neki, az első gólnál De Rossi maradt le csúnyán a görögről. És ez az, amit pedzettem a post legelején. Valaki mindig tönkrevágja a védekezést ezzel. Maicont már csak az nem passzolja ki, aki nem akarja, a társak nem tudnak segíteni, Manolas az egyetlen biztos pont, aki végig a feladatát látja el, Rüdigernek meg elég a saját hibáit javítania.

Ezt a gólt jobbról kaptuk, de igazán a Genoa jobb oldala (a mi balunk) volt aktívabb a támadásban, aminek hatására a meccs elején még itt szereplő Strootman az első félidőben helyet cserélt Nainggolannal, hogy a belga vegye át a védekező feladatát. Innentől kezdve nem nagyon volt helyzete a Genoának, Susó lőtt egyszer messziről, amit Szczesny nagy bravúrral védett. A végén volt még egy komoly védése, idén már sok pontot köszönhetünk neki. Az egész meccsre jellemző volt, hogy közvetlenül a széleken keveset támadtunk, inkább középről került a Roma a hazaiak védelme mögé, főleg De Rossi passzaiból. El Shaarawy el is mónikázott néhány helyzetet, de szerintem az is bravúr volt tőle, hogy ezekből egyáltalán lehetőség lett.

 

Szünet után sokkal unalmasabb lett a meccs, és nem sokat adtam volna, hogy sikerül nyerni. Viszonylag hamar jött Totti, és próbálkozott is, de az első húsz percben stabil volt a Genoa. A félidő derekán viszont megint a jobb szélünkról kaptuk a gólt. A szünetben lehetett látni egy statisztikát, miszerint Strootman futott addig a legtöbbet. Na itt ez meglátszott. Már csak mutatni tudta Maiconnak, hogy hé, azzal Rincon nevű sráccal baj lesz, ha egyedül fut be az ötös sarkáig. Hozzáteszem, Maicon a nagy büdös semmit védte oroszlánként, nem embert, sem pedig területet. Na ilyennel van tele a puttony egész szezonban. Jött is a Dzeko – Maicon csere, ami után De Rossi játszott középhátvédet, Rüdiger pedig ment ki jobbra. Nem tudom, mennyire volt ez üdvözítő azon kívül, hogy De Rossi tudott irányítani a védelemből, mert innentől kezdve védekező feladat nem volt.

 

Viszont Totti megint megoldotta. Nincsenek rá szavak, az utolsó 56 játszott percében négy gólt lőtt, és adott egy gólpasszt. Lehet azzal jönni, hogy az nem volt szabálytalanság, (egyébként Gasperini jött is, és tényleg gyanús),  de egyrészt Tottinak ez is a skillje, másrészt nem kaptunk meg egy tizenegyest, úgyhogy tessék megnyugodni. Nem tudom, hogy kap-e új szerződést, vagy mi lesz, de a világ szégyene lenne, ha nem a Romából vonulna vissza.

Aztán a 87. percben De Rossi a félpályáról indította Dzekót, aki ügyesen tartotta meg, és tette be az üresen érkező El Shaarawynak – haha, Tachtsidis -, és megszerezte a Roma javára a három pontot. Így immár tizenöt meccset hoztunk le veretlenül egymás után. Mióta Spalletti irányítja a Romát, öt pontot vert a csapat a Napolira, és bár a Juventus szóba sem jöhet – egy szemléltető adat: ők a január 14-i hatalomátvétel óta három gólt kaptak, mi tizennyolcat-, azért a második hely még egy kis szerencsével meglehet. Én már csak azt várom, hogy mik lesznek Spalletti elképzelései a jövő évi keretet illetően, egy védelmet kell összeraknia, aminél nehezebb nem nagyon van. Florenzit megtarthatjuk a jobbhátvéd posztján, és szerintem Manolas és Digne is rendben vannak. Rüdigernél viszont egy sokkal biztosabb teljesítményt nyújtó védő kell, és ha esetleg Florenzi hiányozna, ne Maicon és Torosidis helyettesítse, bármennyire is szeretem őket.

Curvasud93:

View Comments (35)

  • Teljesen 1etértek veled, egy komplett védelmet kell gründolnunk a nyáron. Toro, Maicon kuka, Gyömbér, Emerson dettó, nálam Flo sem oké, mint jobbekk, Rüdiger kieg. embernek jó, főleg mert szélre is ki lehet tenni. Nálam 1edül Mano stabil, és Dinnye. Kell szereznünk 2 belső és két szélső védőt és össze kell őket gyúrni őszre. Szép feladat, hajrá Spallo!

    • Én nem látom ilyen borúsnak a helyzetet. Nálam Digne, Manolas és még Rüdiger is rendben van. Szerintem kifejezetten stabilan játszott (a 2. gólban benne volt), de például a Napoli ellen Zukahoz viszonyítva egy isten volt. Fizikailag erős, gyors és fiatal, nem rossz a fejjátéka, év elejéhez képest sokat változott a labdával való viszonya is: nem jön már zavarba, ha letámadják; többségében jól játssza meg laposan a társakat; igaz most láttam előreíveléseket tőle, de azok borzalmasak voltak. De próbálkozott megindulásokkal is, amik viszont kifejezetten ígéretesek. Úgy gondolom teljesen elfogadható szezont futott és ha például a tavalyi Yanga-Mbiwahoz kell hasonlítani sokkal több benne a potenciál. Neki mindenképpen kell még egy év, már csak azért is mert roppantul egészségtelen, hogy minden évben eladunk egy belső védőt, aztán jövőre várjuk, hogy jobb legyen a védelem.
      Florenzi szükség megoldás, de úgy gondolom Ale kellően univerzális és sokkal nagyobb karrier vár rá ezen a poszton (egész egyszerűen nincs támadni képes szélső Olaszországban), ezt ő is belátja.
      Castan óriási kérdőjel,vajon felépül-e valaha? Ha igen akkor 3 belső védőnk van, plusz bejelentették Zukanovic megvételét is, amiből arra következtetek, hogy meg is vagyunk középen (maximum Caserest mondják, ami teljesen jó megoldás, tekintve, hogy szélsőt és középsőt is tud játszani).
      Így maradnak a szélsők, ami nem olcsó mulatság.

  • Most komolyan, mikor láttunk Roma mezben ilyen meccset a Taxitól? Szerintem soha. A szakértő római közönség el is nevezte "görög szobornak". Mi sem természetesebb, hogy ellenünk gólt rúgott! Miért is ne? Csak azt nem értem, hogy Burdisso miért nem lőtt egy gólt. Isteni szerencse, hogy Cerci nem volt ott, különben most b@szhatnánk az egészet! Úgy szeretem, amikor a volt romanisták ellenünk játszanak!

    Most azt hallottam valahol, valami kóbor "jól értesült szakértőtől", hogy a Roma állítólag nem fogja megvenni El Shaarawyt, mert állítólag nem győzte meg Spallettit. Mondom, ÁLLÍTÓLAG. Én már egyszer pozitívan csalódtam a "Fáraóban", most nem szeretnék átesni a ló másik oldalára, de aki tud, mondjon egy másik játékost, aki ennyibe kerülne és így teljesít. Csak mert nekem egy név se ugrik be.

    Apropó teljesítmény, itt egy link az olasz újságok osztályzataival a tegnapi meccsről:

    http://romanews.eu/2016/genoa-roma-le-pagelle-dei-quotidiani-2/

    • Tudod mikor játszott így Taxi? A legelső meccsén ami egy edzőmeccs volt az amerikai turnén ha jól emlékszem a Liverpool ellen. Vert egy kva nagy felső kapufás gólt...akkor én is dörzsöltem a tenyerem hogy ez kva jó lesz ez a gyerek...

      • Tényleg! Most már én is emlékszem, az USA-ban, nem valami lengyel "bányász csapat" ellen volt? Már akkor is mondogatták, hogy "hát, nem túl gyors... " Aztán jött a bajnokság és picit lelassult. :D

          • Viccelsz? Én már arra se emlékeztem, hogy volt ilyen! Utána meg egy dologban voltam holt biztos, hogy tutira Bostonban játszottak, az meg ugyebár nem Chicago. :D

            Azért vicces megnézni a gólszerzőket: Osvaldo, Bojan, Lamela, Taxi, na meg Zeman apó a kispadon. Már senki sincs a Rómában... Lehet, hogy szerencsére? Mondjuk Lamelát én még mindig sajnálom.

    • Ritkán szoktam LeoParadessel egy véleményen lenni, de most maximális osztom az álláspontját. Hányinger ez az egész "ki kit vesz meg - ad el" sajtóhisztéria. A Cselszki már megvette az összes épkézlábnak mondható futballistát, miközben eddig max. 2 főről olvastam, hogy talán mehet. El Shaarawy tegnap csontig benyalt Spallonak és elképzelni sem tudom, hogy el akarna most menni. Amúgy nekünk jól jön egy olasz a csapatba, mert a brazil vonal miatt igencsak ki van/lesz merítve a nem EU-s keret. Lennének tippjeim a távozókra, de nincs közöttük a mi Pisti fáraónk.

      • Most már átvette a fáraós "hírt" a Gazzetta is, ott mindig ugranak ha szívatni lehet a Rómát. De azért egy kicsit csavartak a dolgon, ma azt magyarázták, hogy Spallettinek hiába tetszik El Shaarawy, mert a nyáron még jönnek vissza a kölcsönadottak (Ljajic, Iturbe...), ki kell fizetni egy párat a mostani játékosok közül és így már nem is nagyon marad a Rómának pénze El Shaarawyra.

        Írtak egy állítólagos találkozóról is a Milannal, ahol a Roma szerintük alkudozni próbált és a "nagylelkű" Milan még engedett is 1-2 milliót (mert arról híres a Milan, hogy enged az árból), de azért ahhoz ragaszkodnak, hogy június végéig fizessék ki a vételárat.

        Ilyen ez a Milan, nagylelkű és önzetlen, gondolom amikor ránk sózták Borriellót aranyárban, vagy amikor kölcsönbe megkapták Destrót, akkor is a nagylelkűség vezette őket.

      • ugye? ez olyan hogy mondjuk múlt héten hétfőn megírták hogy Nainggolan 40 millió eur-ért megy a cselszkibe, kedden megírták hogy már szinte biztos, sőt meg is egyeztek hogy 36-ért megy a cselszki-be. Majd rá egy napra Saba lenyilatkozza hogy ő erről az egészről nem tud semmit, persze sok csapat örülne ha náluk játszana de ennyi, semmi konkrétum. Majd rá egy napra Radja is lenyilatkozza hogy ő erről az egészről nem tud semmit. Persze közben kedden már romanista körökben is elkezdődik az ujjal mutogatás meg a faszozás hogy eladtuk Nainggolant. És ez így megy évről évre, szezonról szezonra. Mondjuk én már nem ülök fel ezekrea szoporollerekre de kvra iegesítő hogy van aki rendszeresen. Jah és ennek hangot is ad meg kelti a feszültséget. Majd akkor hiszem el hogy eladtuk Nainggolant amikor meglátom a elsőt képet amin egy cselszki mezzel feszít egy fotón. Addig nem! Még ha a Dalai Láma mondja akkor sem!!

  • Remek írás (nem is lehet rossz, hiszen megemlítettél :)
    Viccet félretéve, szeretem, amikor nem csak nso-san írjátok le az eseményeket, hanem egy kicsit mélyebben turkáltok, szerintem ez igazán a fociblog-írás lényege. Amit leírtál azt nagyjából meg is tárgyaltuk és egyet is értettünk, a Ninja helycsere Kevinnel észrevétele meg kitűnő volt.

  • Egy valami kimaradt...DANIELINO!!!!
    386. serie a-s mérkőzését játszotta Róma mezben. A következő mérkőzésig Giacomo Losi-val az örökranglista második helyén..

  • Megvan a jegyünk a Milan - Roma-ra, eddig nem mertem megvenni, mert nem volt meg a végső időpont, ma lett tuti a szombat 20.45. Jövő csütörtöktől hétfőig Milánóban leszek, majd tudósítok a hangulatról és a meccsről is. Forza Roma!

    • Jó szórakozást, remélem a csapattal ünnepelheted majd az ezüstöt :)

  • Egy érdekes hírt olvastam az olasz sajtóban, a Manchester City tegnapi kiesésének a Roma is örülhet, de még az is lehet, hogy inkább a Napoli örühet.

    Arról van szó, hogy ha a Manchester City megnyerte volna a BL-t és ötödik helyen végez a bajnokságban, akkor az UEFA ranking miatt, az olasz bajnokság harmadik helyezettjének két selejtezőt kellett volna játszania, hogy bejusson a BL csoportkörébe. Ugyanez a szituáció alakulhatott volna ki akkor is, ha Liverpool és a City egyszerre megnyerik az EL-t és a BL-t.

    Most az angolok kiesésével a BL-ből ez a veszély elhárult és a harmadik olasznak marad az egy selejtező a BL csoportkörbe jutáshoz.

    • Ez nekem fura, az hogy jött volna ki? Mivel az angolok már így is előttünk vannak, így nem lépett volna hátrébb az olasz bajnokság, akkor meg miért lenne negatív következménye?

      • Fogalmam sincs hogy jött ki. Én már régen feladtam, hogy teljesen megértsem ezt a bajnokok ligájának csúfolt gazemberséget, szerintem a "gombatermesztő szövetség" , mármint a "Champignon Liga", sokkal találóbb név lenne erre a cirkuszra.

        Amikor a spanyol bajnokság negyedik helyezettje összecsap a német bajnokság harmadik helyezettjével, akkor nekem ne hazudozzanak se Európáról, se bajnokokról. A 4-5 nagy bajnokság csapatain kívül, hol van Európa többi része? Tényleg csak a példa kedvéért, meg szabad kérdeznem, hogy a Madrid és az Atleti, a két idei döntős, minek a bajnokai? Tudomásom szerint most éppen a nagy büdös semminek! Okoskáék még azt is kibulizták, hogy a címvédő se szerepeljen. Bár ez mellékes, reális esélye kb. max 8 csapatnak van megnyerni, azok meg úgysem változnak, mindig ott vannak.

        A lényeg, hogy a hír megjelent vagy egy tucat különböző hírportálon, tehát nagy valószínűséggel igaz. Én úgy fogom fel, hogy megúsztunk valamit, amiről nem is tudtunk, vagy legalábbis én nem tudtam, de a jelek szerint nem vagyok vele egyedül. :)

  • Sajnos a Liverpool tovabbjutott, ugyhogy meg egy ideig dedelgethetjuk azt az almunkat, hogy visszaszerezzuk a megerdemelt 3-ik helyunket a koefficiens rangsorban ://////

Related Post