X

Győztes rangadó a hétfői napsütésben

Napfényes hétfő délutánon, a második világégés olaszországi befejeztének ünnepnapján rendezték a 35. kör legnagyobb rangadóját. Bár Fiorentina – Juventus is volt a fordulóban, ahol véletlenül ismét a Juve javára tévedett a hülye bíró, a fővárosi AS Roma – Napoli jelen helyzetben egy jóval fontosabb párharcnak bizonyult. Egészen egyszerűen azért, mert mindkét csapat BL főtáblára vágyik, ráadásul selejtező nélkül.

Manolas megvakult?

Sarri mester fiai a fentebb említett északi derbin született vendég győzelem miatt végleg lemondhattak a bajnoki álmaikról, nem maradt más, mint megőrizni az ezüsttel járó előnyöket. Spalletti csapata egészen más irányból érkezett a mérkőzésre, egy 12 meccs óta tartó veretlenségi sorozat eredményeként újra elérhető a második hely, újra megnyugtató távolságra az üldöző boly, szóval minden adott volt egy kiváló olasz rangadóhoz.

A kedvenc tar edzőnk két kisebb érdekességgel variálta kezdő tizenegyét. Dzeko kárára Perotti kapott kezdő szerepet, míg DDR-t újra kiszorította a „fiatalos” Keita. Amíg az eredmények a vezetőedzőt igazolják, nem tisztem bírálni döntéseit, de azért a De Rossi-jegelés igen érdekes számomra. Hagyjuk.

Ma is Te mész Öreg!

A két csapat ekképpen lépett pályára:

AS Roma: Szczesny – Digne, Rüdiger, Manolas, Florenzi – Nainggolan, Keita, Pjanic – Perotti, Salah, El Shaarawy.

SSC Napoli: Reina – Hysaj, Koulibaly, Ghoulam, Albiol – Allan, Jorginho, Hamsik – Callejon, Higuain, Mertens.

A mérkőzést Orsato vezette, elfogadhatóan. A Roma kapitánya ismét Florenzi lett, egy szomorúan csendes Olympico gyepszőnyegén. És persze Higuain büntetését is mérsékelték egy meccsel, de ennek az eredményre túl sok hatása szerencsére nem volt, ellenben Manolas szemére. De ne szaladjunk ennyire előre.

Kis közönség

A találkozó legelején azonnal lövéshez jutott Salah, aki az ajándék labdával, és a vele járó lehetőséggel nem élt. Egy kicsivel jobb rúgótechnikával megáldott játékos (Pjanic, Totti) vélhetően megoldotta volna a kívánkozó alkalmat, de a sivatagi ember hibázott. Még ha nem is túl sokat, de a középre fejelt labdát a tartóháló vasra rúgta.

Ez a kezdeti lendület komoly lökést adott a kiválóan felkészített Farkasoknak, és a mérkőzés első negyedórájában tökéletesen működött a letámadás, szépen szerezte vissza a labdákat a Roma és volt több esetben veszélyes a vendég kapura. Pjanic a labdaszerzésekben jeleskedett, míg Salah nagyon élt a jobb oldalon.

Salah jól megélt a széleken

Nagyjából negyedóra játékot követően egy ártatlannak tűnő szituációban, a felező környékén Higuain és Manolas egyszerre ugrottak fel egy felívelt labdára, az argentin viszont úgy gondolta, itt az ideje lerendezni a kellemetlen védőt, és keményen szemen vágta a fővárosit. A görög hamarosan cserét kért látászavarra hivatkozva. Köszi.

Vádaskodni nem szeretnék, a szándékot nehéz megállapítani, sőt továbbmegyek Manolast sem kell félteni, de mostanában az argentin gólzsák picit zilált lelki állapotban van. Egész nyugodtan ki lehetett volna állítani, még a nagyon szimpatikus Egri Viktor szerint is. Azért ez már komoly érv!

Rüdiger az állat

A meccs ezen a környéken, érthető módon a közjáték miatt leült. Egészen Callejon lesgóljáig üldögéltünk, amikor komolyabban jelezte a Napoli, hogy elutaztak azért ők is a mérkőzésre. Három perccel később ezt tovább fokozták, és az előbb emlegetett gólzsák egyszerre fűzte meg Rüdigert és Zukanovicot, majd kapura lőtt, amit Szczesny kiemelkedő kapusteljesítménnyel hárított. Nem semmi védés volt, az biztos.

Az első negyvenöt perc utolsó negyedórája igen statikusra sikeredett, egy érdekes jelenet maradt talán, ami feljegyzésre érdemes, az a Ninja-Salah kontra, aminek a végén gól ugyan nem született, de két vendég játékos is sárgának örülhetett. Jó volt nézni, az ilyen lendületes akciókat.

Az egyik sárga

Sajnos az első félidőben volt egy szerencsétlen ütközése Florenzinek, akit a szünetben Maiconra cserélt Spalletti mester, mivel a kis olasz nem bírta folytatni a játékot. Így két szerencsétlen sérülés miatt, már a második védőt kellett cserélni 45+3 perc játékot követően.

A második játékrész növekvő Napoli fölényt teremtett, amit egyre nehezebben reagált le a Roma. Ezt tovább fokozta Sarri, mivel gyors játékosait dobta hadba a fáradó, és felforgatott hazai vélelemmel szemben. Szerencsére jól állták a sarat a srácok, és pár komolyabb szerelés (Rüdiger) vagy védést leszámítva megoldották a feladatot.

Totti jött

Már-már úgy tünt Spallettinek is megfelelő eredmény a döntetlen, hiszen taktikai kártyáit kijátszott az első félidőben bekövetkezett balszerencse. De valami mégis maradt még a kezében. Egy bizonyos Totti, aki jött, látott, győzött megint.

Bár ma közvetettebb szerep jutott neki, „csak” az akciót beindító passz volt az övé. Viszont a játék képe megváltozott beállását követően. Tíz percet volt a pályán, de ismét jól sült el a dolog. Átrendezte a Napoli védekező feladatait, ráadásul egyérintős passzai jelentős zavart okoztak. Salah került helyzetbe egy ilyen csoda továbbítást követen, például.

Ez bizony szép volt…

De nézzük a gólt, egy frappáns, kispályás megoldássorozat került lejátszásra a Napoli tizenhatosán beült. Totti ki a szélre, a szélen egy ritmusváltás, két passz, majd vissza középre, ott Salah talpal rálép, majd pöccinti tovább a teljesen tisztán érkező Ninja elé, aki – újra – egy jobb belsővel eltekert lövéssel nyerte meg a mérkőzést. 1-0

A Totti jelenséggel majd az idény után foglalatoskodunk, most más észrevételt szeretnék még feljegyezni. Védekezésben, már az első félidőben is tökéletesen látszott az a 4-5-1 -s visszarendeződés, amit végig alkalmazott a Roma.

Ninja lő, gól!

Ezen még olyan sok meglepő nem is lenne, de az „1” elöl Ninja maradt. Azt még csak-csak értem, hogy az egyik legérzékenyebb labdaszerző talán az egész olasz első osztályban, ami komoly zavarokat kelthet az ellenfél labdakihozatalánál, de hogy Spallettin kívül nem lenne edző, aki ilyen magasan tartaná védekezésben a belgát. Nagyon nagy meglátás, ami sok esetben bejön, ráadásul gólszerzési lehetőségeket is teremt az amúgy box-to-box középpályás előtt.

Már akkor furcsának találtam ezt a döntését Spallettinek, amikor első mérkőzésén máris így használta középpályását, de ha még azt is hozzáveszem, hogy Pjanic pedig minimum egy fél sorral hátrébb került, mint azidági. Így az Ő rúgótechnikája elkallódik hátul, gondoltam, de szó sincs erről, hiszen döbbenetesen sok labdát szerez, másrészt a hosszú passzok nagyon ülnek neki.

Ez ma nem jött össze

Ezt most azért hoztam csak fel, mert a ami mérkőzésen működött talán a leglátványosabban az új Spalletti érában ez a találmány. Csodálatos edzői kvalitás kitalálni, alkalmazni, egy ilyen „furcsaságot”. Még rengeteg ilyen mister!

Szentesi János:

View Comments (53)

  • Jó összefoglaló lett, szinte látom magam előtt a meccset. :)

    Egyébként Pizzarro ~ Pjanic, Perrotta ~ Nainggolan, ez régen is megvolt Spallettinél.

    • Ez jogos, még akkor is ha a mai leosztás véleményem szerint erősebb. Mármint a Ninja meg Pjanic.

      • Én is sokat gondolkozom, hogy melyik a legerősebb Roma, amit láthattam - a Batistuta féléről lemaradtam. Hát, az eredmények Perrottáékhoz húznak egy erősebb bajnoksággal együtt. De ez összetettebb ennél.

        • Melyik a legerősebb Roma? Szerintem nem egymáshoz kell mérni őket, hanem a mezőnyhöz képest, ahol játszottak, hogy mennyire voltak erősek a többi csapathoz képest. Nekem ez a sorrendem:
          1. Liedholm, 80-as évek eleje
          2. Capello, 2000-es évek eleje
          3. Spalletti 2000-es évek vége

  • Akkor tudatosodott bennem, hogy ez a mi kis tyúkszaros "dél-olasz" rangadónk mekkora jelentőséggel bírt, amikor véletlenül felnyitottam a Corsport és a Gazzetta honlapjait, hogy beleolvassak a meccsről készült összefoglalókba.

    Alig bírtam megtalálni a meccsről szóló tudósításokat, amikben semmi érdemleges nem volt. A konkrét meccsről szóló híreket elsöpörte az újabb zebra csíkos bajnoki cím híre, amit ugyebár a Napoli veresége most már matematikailag is bebiztosított. Nagyon sok ocsmány és ízléstelen képsorozat meg cikk fogadott mindkét honlapon: szertelenül ünneplő Juve játékosokról készült felvételek, meg Allegrit és a csapatát dicsőítő hősköltemények végeláthatatlan áradata.

    Erről az egészről csak annyit, hogy részemről gratulálok a nincs mihez! Majd jövőre kapnak arra a randa csíkos pofájukra! :(

      • Félreértesz, szerintem a Juventus megérdemelten nyert egy újabb bajnokságot, mert megint a legerősebb csapat volt a mezőnyben. De ugyanakkor mindenhol azt hallom meg olvasom, főleg a Juve szurkolóktól, hogy a Juve fényévekre jár a többi olasz csapat előtt, a Juve a legügyesebb, a legokosabb, a legszebb, meg hogy a többi csapat egy nagy nulla a Juvehoz képest. Ha ez így van, márpedig a végtelenül okos Juve szurkolók véleményét mindig komolyan kell venni, akkor mégis mihez lehetne gratulálni? :)

        • Valóban félreértettelek, egyáltalán nem ez jött le:) Az, hogy a Juve jelenleg a többi olasz csapat előtt jár, szerintem is igaz, de (és ezt egy itteni kommentelőtől veszem), egy bizonyos Rudi Garcia majdhogynem, annyit tett az újabb bajnoki címért, mint Buffon.

          • Ismétlem önmagam: az azért az elég ciki, hogy a teljes Serie A 25 forduló alatt 1 xaros döntetlenre (Bologna) volt képes ellenük. A tények makacs dolgok, és azok azt mutatják, hogy sajnos nagyon is van mire verni a mellüket (bár ne így lenne, én lennék a legboldogabb,,,). Azért persze bekaphatják...

          • A dolog lényege, hogy ahhoz, hogy a Juventus tiszteletet kapjon az eredményéért, ahhoz a Juventusnak is tiszteletet kéne mutatnia a legyőzött ellenfelekkel szemben. Ha a Juve szurkolók szerint mindenki rossz Olaszországban, akkor a Juve bajnoki címe is csak annyit ér, hogy a Juve volt a legkevésbé rossz csapat és nincs is nagyon mihez gratulálni. Ez ilyen egyszerű.

            Garcia meg nagyon jó edző volt, elég megnézni az eredményeit, de Rómában lejárt az ideje, utólag kijelenthetjük, hogy a második év végén le kellett volna váltani, kb. amikor elkezdett össze-vissza nyilatkozni.

          • Egyet is értek, meg nem is, mármint az első résszel. Az emberek hajlamosak (mint, ahogy én is) egy csapatot a szurkolóiról megítélni, ami ugye nem mindig szerencsés. Én személy szerint nem tudok olyan forrásról, ahol a Juve, mint csapat/brand/fasztudjami tiszteletlen lett volna a többi csapattal szemben, viszont szurkolói részről ez már nincs így, ráadásul én nem olvasok olasz fórumokat/újságokat (képzelem ott mi lehet), így csak a magyar Juvés portálokról tudok nyilatkozni, ami agyrém...

            Nem is vitattam, hogy Garcia ne lenne jó edző, de javarészt neki volt köszönhető, hogy a Roma idén, nem a bajnoki címért harcolt.

          • A bajnoki cím elhódítása miatt töményen szembesültem a Juventus "legsötétebb" szurkolóinak a "legsötétebb" megnyilvánulásaival és ez válthatta ki belőlem az ellenreakciót. Pedig valahol igazuk is van, mikor mondhatnák, hogy ők a legjobbak, ha nem a bajnoki cím megszerzésekor?

            Ettől függetlenül, jövőre akkor is illene mutatni már valami értelmeset a többieknek is.

      • "Azéé vazze , mert a Dzsuve Italia PSG-je. Ha ez számodra kinai, akko nem is vagy Joey.... :)

          • Akkor nem tudok segiteni.....
            A Seria A kb ott tart mint a francia elsoosztaly van a PSG meg a tobbiek.....

          • Már nem is kell, nemvoktrendi megmagyarázta. Egyébként ha vkinek a brigádból ezt tényleg nem kellene értenie, az Joey ;)

    • Szomorú, hogy ilyen téren semmi izgalom nincs az olasz bajnokságban.

    • Pontosan, ahogy írod, senki nem beszél erről a meccsről. Az olasz média csak a Juventusról beszél, még az időjárás jelentést is Torinora fókuszálták stb..
      A lényeg, hogy gyakorlatilag helyzet nélkül megnyertük ezt a meccset. Na jó, a gól az egy helyzet volt 16 méterről, Ninja fantasztikusan higgadt lövése kellett, de jó örülök! Korábban ezeket mind "bika" erőből lőtte fölé 5 méterrel, lehet, hogy valaki beszélt vele vagy csak ezt gyakorolja, mert mostanában kezd túl jó lenni, nehogy elmenjen Rómából, mert ez már túl jó.....

      • Király, én is nagyon szorítottam a "bromosnak" (Gera Zoli excsapata), no meg a Leicesternek!

    • Az ilyenen nem is kene felmergelodjel, ez alap. Az eszaki csapatok mindig is jo(b)ban alltak a mediaval, na meg a birokkal is, de ezt hagyjuk is..Nalunk 2x is lasapkazhatjak a labdat a levegoben az nem er 11-est, juvemilaninter-nek a csipesre is befujjak, nem beszelve arrol, hogy az ellenfeltol rendre elvesznek szabalyos golokat. Mas kerdes, hogy talan a birok is a media hatasa alatt vannak/lehetnek.

  • Pallotta és Totti nagy bejelentésre készülnek. Végre elkészült a szerződés :)

  • Azért tegyük a szívünkre a kezünket. iszonyú mákunk volt, hogy behúztuk ezt a meccset. Én úgy láttam, hogy sokkal jobb volt és szinte megfojtott minket a Napoli, különösen a második félidőben, alig-alig volt helyzetünk, igaz nekik sem sok, de végig domináltak. 5lettelenek és fásultak voltunk, az első 25 percet követően az előre játékunk nulla volt. Totti beállása után valami felcsillant, ami végül be is jött: szép gólt rúgott a Ninja, de ez már a mák kategória volt. Én egy kicsit sajnálom a Napolit, (főleg azért mert hányingerem van a Juventustól), emlékszem az őszi meccsünkre, ott is sokkal jobbak voltak, iszonyú mákkal húztuk ki null-nullra, a Juve ellen is jobbak voltak, és a 88. perces Zaza góllal buktak, érdemtelenül. Szal, jobban örültem volna egy Napoli scudetto-nak, meg is érdemelték volna, azon ment el nekik, hogy vagy rövidvolt a kispaduk, vagy Sarri 1általán nem rotált (én pl. Gabbiadinit sokkal többet játszattam volna).

    • a kacsintóizma sérült! hollandiába fogják műteni, valszeg az aki Strootmant is csinálta uh többet szerintem nem kacsint! :)
      Amúgy szerintem már rá pár percre nem volt semmi baja csak az ijedtség volt nagy...

  • A goal.com szerint szóban megegyezett a Chelsea Nainggolan átigazolásáról 40 millió euro körüli összegért. Bár sokszor írnak hülyeséget, szerintem kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy a Manolas-Pjanic-Ninja hármasból az utóbbi igazol el nyáron. Remélem a másik kettő marad, Pjanic állítólag házat akar venni Rómában, Manolasnak meg ki tudja mi van a trükkös szerződésében.

    • Ne! Légy szíves ne kezdjetek el minden szarnak bedőlni! Hányinger az egész....

    • Amikor a sajtó utoljára "eladta" valakinek Nainggolant, végül kacsának bizonyult a dolog. Ez a mostani "hír" az angol sajtóból származik, 36 és 40 millió közötti vételárról beszélnek, az egyik ennyit mond, a másik annyit.

      Az tény, hogy szinte mindenhol azt mondják, hogy a Rómának muszáj lesz eladni egy nagy játékost, pláne ha nem lesz biztos a BL részvétel, márpedig még mindig harmadikak vagyunk. Többnyire Manolas, Pjanic és Nainggolan eladását jósolják, ők a legjobbak, nekik van piacuk. Ki tudja mi az igazság? Majd nyáron úgyis kiderül minden.

      • Nagyon sajnálnám ezt a 3 játékost, Manolast nagyon szeretem, a Torino ellen amikor gólt fejelt, egészen őszinte boldog gólörömöt láttam a tv-n keresztül, ami szerintem fontos. Ezenkívül tényleg a legerősebb a védelemben, láthattátok csoda volt, hogy Zukanovicsról nem kaptunk gólt, csoda és a Szczesny. Szóval a győztes rangadó után szerintem két dologról nem beszéltünk annyit, 1. köszi Szczesny 2. Zukanovics mamma mia de gyenge vagy:)

  • Komolyan, ha eladjuk Ninját (vagy Pjanic-ot, vagy Salah-ot, vagy Manolaszt) én egy évig bojkottálni fogom kedvenc csapatunkat. Merthogy mi ennek a dealnek az üzenete? Szerintem annyi, hogy szarunk bele a fejlődésbe, álmokba, célokba, csak dőljön a lé, a többi meg le van szarva.

    • Eddig sem tudtak úgy költeni mint egy top csapat, jelek szerint ezután se fognak. Még emlékszem a legelső sajtótájékoztatóra, amikor csak Sabatini volt ott az új Rómából. Avval kezdte, hogy ő azért van ott mert nincs pénz a Messikre és a Ronaldokra, ha lenne pénz, akkor nem lenne ott, akkor nem lenne rá szükség.

      És tényleg, minden évben eladtak valakit a legjobbak közül. Az lenne a kivétel ha most megtartanák az összes jobb játékost.

      Szerintem a legjobb ami a Roma számára kijöhet ebből a tulajdonosi körből a saját stadion lenne, már ha meg tudják csinálni.

      • Sajnos amig nem lesz uj stadionunk, ahonnan bevetelt termelhetnenk. addig nekunk csak az atigazolasokbol befolyo osszeg jelentheti a profitot, ugyhogy hiaba szeretnenk az emlitett jatekosokat jovore mind a csapatban latni, nem fogjuk. En Ninjat mindenkeppen megtartanam. Ha Pjanic vagy Manolasert kapunk borsos osszeget, akkor vihetik. Amugy is minden evben mas jatekosok adjak meg a vedelem biztonsagat. Juan, Marquinhos, Benatia, Castan utan is azt gondoltuk, hogy "na baszki milyen kar es ki fog megint annyira bevalni, mint o es kivel fogjuk potolni?", aztan mindig lett kovetkezo...Lehet en vagyok tul szubjektiv, de szerintem Manolas az egyik legjobb belso vedo jelenleg Europaban, nagyon sajnalanam, ha elmenne, de nelkule sem fog megallni az elet.
        Egyebkent Pjanicot lenne a legesszerubb eladni, mivel az o posztjara 16 millioert jon a szupertehetsegnek kikialtott Gerson. Digne+El Shaarawy+Dzeko+Salah+Rudiger+Szczesny, akik csak kolcsonben vannak es nagyjabol mindenkiert +10-et kene kifizetni atlagban.

        • Igen, ezzel a tulajdonosi körrel szinte csak a stadion hozhat egy minőségi ugrást.

          Manolasnál azt is figyelembe kell venni, hogy amíg nem lesz kifizetve az Olimpiakosznak, addig nem is lenne érdemes eladni.

  • Hali!
    Kicsit OFF leszek. A jövő héten van szerencsém Rómában eltölteni pár napot. A következő kérdések merültek fel, esetleg hátha tudtok rá válaszolni:
    1. Az Olimpico-ba be lehet menni szétnézni, fotózkodni?
    2. Merre található az alábbi Totti festmény a városban?
    3. Hol találok hivatalos AS Roma shopot?

      • Igen, ezt megtaláltam neten is merre van, a Via Apulia és Via Gallia sarkán egy iskolán. Elvileg Totti is ide járt. Ha megtalálom, "elhozom" nektek :)

        • A Via Aqulia stimmel, de a via Farsato sarkon keresd. A másik (lefújt) képet nem tudom, hogy hol van, de ha megtudod, akkor írd le, kérlek.
          Roma Store a Piazza Colonna-n van, abban már vásároltam többször is.

    • 1. Én tavaly júliusban voltam, akkor zárva volt, csak kívülről lehetett megnézni.
      2. Ha jól emlékszem a Via della Madonna dei Montin van, a Colosseumhoz közel.
      https://www.google.hu/maps/@41.8938619,12.4891101,18.42z
      3. A Trevi kúthoz közel van egy nagyobb bolt illetve a Re di Roma metrómegállónál egy kisebb. A kisebben nincs akkora választék, mint a Trevi kútnál, cserébe csak olaszul tudnak és találkozhatsz helyi arcokkal.

  • Engem jobban aggasztanak azok a hírek (remélem kacsák) amik Radja pótlásáról szólnak. Fellaini vagy Rabiot, kiváló kiegészítő emberek, de ami kezdőt illeti nem lennénk velük kisegítve. Ha hoznának egy Verratti-t nem érdekelne, hogy lelép a ninja, de addig ne adjuk már el, amíg nincs megfelelő elképzelés a pótlására.

    • Rabiot meg elfogadhato lenne, de Fellaini...Baszki...Budos gyenge, MU mar egy ideje szabadulni akar tole, csak sehogy sem tud. Nehogy mar rank sozzak. Annyiban biztosan lehetunk, ha Sabatini atmegy a Chelsea-hez nagy a valosiznusege az altalunk kiszemelt tehetsegeket el fogjak happolni az orrunk elol, mert bar Roma biztos sokkal vonzobb, mint London, a penz beszel es ez igaz a mar meglevo jatekosainkra is.

Related Post