X

Udinese-Roma 1-2

A Roma Dzeko és Florenzi góljaival győzni tudott Udinében is, Bruno Fernandes már hiába szépített.

Így álltak fel a csapatok:

Udinese (4-3-3): 31 Karnezis; 27 Widmer, 5 Danilo, 30 Felipe 53 Adnan; 7 Badu (78′ Kuzmanovic), 20 Lodi, 55 Hallfredsson; 8 Bruno Fernandes, 77 Thereau (72′ Matos), 21 Edenilson (46′ Zapata)

Roma (4-2-3-1): 25 Szczesny; 24 Florenzi, 44 Manolas, 87 Zukanovic, 3 Digne; 4 Nainggolan, 20 Keita; 11 Salah (90′ Strootman), 8 Perotti, 22 El Shaarawy (69′ Pjanic); 9 Dzeko

A Roma a meccs elején azonnal átvette a játék irányítását, egy más után jöttek a lehetőségek, Dzeko próbálkozott fejjel, majd Perotti, majd El Shaarawy messziről. A gól a levegőben volt, végül a bosnyák csatár szerezte meg a vezetést, Perotti labdáját Salah gyönyörűen adta tovább kapásból, Dzeko pedig remekül lépett ki és verte meg Karnezis kapust. Ez volt a bosnyák hetedik gólja a szezonban, nemhiába szólt rá Spalletti a meccs előtt, hogy igyekezetet, harci kedvet és gólokat vár tőle.

Dzeko gól

A gól után is folytatódott a Roma fölénye, először El Shaarawy-nak, majd Dzekónak nem sikerült megszerezni a második gólt. Aztán jött egy Udinese helyzet, Lodi húsz méterről próbálkozott, a lövést Szczesny nem tudta megfogni és majdnem baj lett a dologból, de szerencsére a labda szögletre távozott. Ezen kívül a Roma magabiztosan uralta a játékot a félidő végéig.

A második félidőben viszont az Udinese kezdett jobban, Edenilson helyére Zapata állt be, hogy több súlya legyen a támadó alakulatnak. A Roma eléggé megilletődött a cserétől és többször is megzavarodott az udineiek rohamai alatt.

Egy percen belül, először Szczesnynek kellett védenie egy nagyot, amikor Thereau lövése megpattant Florenzi lábán, majd Zapata egy beívelésnél lerázta magáról a védőket és telibe találta a kapufát. De szerencsére a védelemben ott van Kostas Manolas, aki sorra lekapcsolta az udineiek támadásait és rendre visszaadta a labdát a csapattársaknak.

Manolas tanári teljesítményt nyújtott

Aztán az Udinese kitombolta magát, lecsendesedett, a játék visszatért az udineiek térfelére és a huszadik perc környékén El Shaarawy kétszer is megdolgoztatta Karnezis kapust.

A hetvenedik percben Spalletti leszedte El Shaarawyt és bezavarta Pjanicot, ezzel nagyjából vége is lett az Udinese pontszerzési esélyeinek. A bosnyák játéka nyugalmat és ötleteket hozott, a 74. percben pedig remek labdát adott a betörő Florenzinek, aki szépségdíjas gólt szerzett, átemelte a labdát a védő felett, majd berúgta a Roma második gólját, 0-2 és gyakorlatilag minden eldőlt.

Florenzi: „Hamarabb le kellett volna zárnunk, de ez akkor is 3 áldott pont.”

Azért a Roma minden tőle telhetőt elkövetett, hogy ne zárja le véglegesen a meccset, sorra hagyta ki a lehetőségeket, egészen a 85. percig, amikor Bruno Fernandes a semmiből, egy középre tett labdából megszerezte az Udinese szépítő találatát. De szerencsére a bekapott gól felébresztette a Rómát, nyugodtan uralta a hátralévő perceket és a legtöbb izgalmat Strootman beállása jelentette, ha majd a holland is beindul ez a Roma tényleg egy remek csapat lehet.

Spalletti: „Ezekre a győzelmekre van szükség, hogy távol tartsuk a mögöttünk lévőket.”

A legjobb szerintem Manolas volt, ha „gonoszok” akarunk lenni, lehet, hogy ő sem volt tökéletes az Udinese góljánál , de ezen kívül hibátlan volt. Florenzi gólja önmagában megérte a jegyárat és Dzeko is hozta amiért szerződtették.

Ezen kívül egyet lehet érteni az egyik vezető olasz sportnapilappal, nem ez volt a Roma legszebb meccse az idén, de nyolc győzelem, az akkor is nyolc győzelem, 24 pont, ami óriási dolog. És miközben a Fiorentina 1-1-et játszott a Veronával, ha csak ideiglenesen is, de megint ott vagyunk két pontra a Napoli nyakán.

Egy apró üzenet a szurkolóktól, egy transzparens formájában, amit az Udinese új stadionja, a költői elevezésű „Dacia Arena” előtt tettek ki: „Szétválasztott szektorok és szponzornevű stadionok, visszasírjuk a régi időket.”

nemvoktrendi:

View Comments (74)

  • Tényleg nem ez volt a legjobb, de nagyon nem lett volna igazságos, ha nem nyerünk.

    • És szerintem nem is nagyon volt rá esély. A bekapott gól után abszolút a kezébe vette a csapat a meccset, de igazából én egy percig sem aggódtam, annyira nyugtató most ez a Roma
      A probléma csak az, hogy egész évben ilyen lehetett volna...

  • Érdekes ez a szurkolói dolog...Például mi a bajuk a stadionnévvel? Nyilván ronda mint...egy Dacia, de azért nem szeretem azt amikor az emberek nem értik meg a gazdasági dolgokat, és újítások miatt rinyálnak. Meg különben is, nem mindegy mi a neve az intézménynek ahova bemennek szurkolni a kedvenc csapatuknak? Az nem baj, hogy évek óta ott virít a Dacia felirat a mezen?
    A szektorszétválasztás már más kérdés, azt Rómában nagyon hülyén csinálták, de azt se szeretem amikor valakik biztonsági intézkedések miatt tüntetnek. Például ugye a fradiszurkolók. Mindig próbáltam megérteni az ő álláspontjukat, de még nem nagyon sikerült, szívesen veszem, ha valaki elmagyarázza egyébként (bár ugye a magyar helyzettel is vannak problémák bőven, van amit megértek).

    • Furcsa dolog ez, például egészen a közelmúltig a Barcelona mezén nem volt szponzor, mert ők voltak a képzeletbeli katalán nemzetállam földi megtestesítői, most bezzeg "Szeretjük Katart" van. Manapság az összes stadionnak szponzor adja a nevét, várom az első hashajtóról, vagy intimbetétről elnevezett arénát. A legaranyosabbak a kisebb sportok csapatai, mint például a kézilabda, vagy Európában a kosárlabda, ott a csapatok nevét is el szokták adni.

      Hogy hangzana mondjuk egy olyan csapat, hogy "Atlanta Pampers"? Csak mert a pelenkagyár lehetne a szponzor és mondjuk egy "nagy és kemény" amerikai focicsapat, két méteres, másfél mázsás emberekből álló védősorral... Viccesen hangzik? A Madrid Barbie-pink meze óta (állítólag a legeladottabb második mezük lett) engem már semmi sem lep meg. Hofi óta tudjuk, hogy a Dacia már önmagában vicces lehet és amikor ráírják egy csapat mezére és elnevezik róla a stadiont, hát nem az jut az ember eszébe, hogy "hű de nehéz ellenfelek lesznek".

      Az egész azon múlik, hogy mennyire vesszük komolyan ezeket az egyesületeket. Ha azt mondjuk, hogy ez is csak a szórakoztatóipar egy része, akkor minden rendben van és jöhet az aranyérkrémről elnevezett stadion. De a dolognak van egy másik oldala is, ezek az egyesületek, ha csak szimbolikusan is, elvont értelemben, de kisebb-nagyobb közösségeket hivatottak képviselni, a hozzájuk tartozó értékrendekkel együtt és akkor érthető, hogy egyesek rossz néven veszik, amikor egy nem túl reprezentatív termékkel, vagy szolgáltatással azonosítják az egyesületet.

    • Egyszerű megérteni a fradistákat. Én azt vallom, aki erre a szarra ki akar menni, áldoz rá időt és pénzt azt nem vegzálni kell hanem taxit küldeni érte. Erre én rakjam bele a tenyerem a szerkezetbe ami leolvassa ki vagyok, nah basszák szájba az anyjukat. Míg beérek meccsre 5 tahó motoz át talptól fejig, pedig nem vagyok az a rémisztő alkat (az én munkámat is 5-en ellenőriznék...). Veszprémi lévén, ha ki akarok menni mkb meccsre és még van jegy akkor meccs előtt fél órával kimegyek az arénához megveszem a kis jegyem és bent vagyok. Nah mármost ha el akarok menni Fehérvárra meccsre, akkor ülhetek a semleges szektorba nem pedig a fehérvári haverom mellett aki nagy vidi drukker és nekem már szombaton tudnom kell hogy menni akarok, mert meccs napon nincs jegy értékesítés. Sorolhatnám még. Huligánokat, rendbontókat ki kell szűrni-> kamera rendszer mire való??? DE a normális szurkolókat hagyják békén, mert különben mindenhol 500 néző lesz!!!

    • Magam is úgy vagyok vele, hogy valahol megértem őket, mert bizony régen a csapat és sponzorációs rendszer gyakorlatilag a helyi szurkolókra épített (Róma esetében ez kifejezetten így volt). Gondoljunk csak bele, milyen közvetítési lehetőségek voltak jó 15-20 éve? És ha épp a sport tv úgy döntött jobb elfoglaltsága van, akkor pörgethetted a teletexet, hogy megtudd legalább az eredményt (talán egy kicsit erős, bár nem gondolom, hogy 2000 körül csak nálunk volt ismeretlen a megbízható nethálózat). Vagy tudtál valahol egy eredeti Róma mezhez hozzá jutni? És ez még csak nem is annyira nagyon Kelet-Európa volt. A tengerentúlon vagy Ázsiában tudta valaki egyáltalán, hogy létezik az örök városnak futballcsapata?
      Ma már könnyedén hozzájutsz a minden infóhoz a Rómával kapcsolatban, akárhol élsz, sőt úgy látom többet kedveskednek már azon fogyasztóknak, akik nincsenek helyben: kínai újév a mezen, Mickey egérrel szelfizés, ausztrál edzőtábor, kisvideók-kérdez feleletek a youtube csatornákon, a primevera meccseket élőben nézheted a honlapon.
      Mindeközben szektorfelezések, szigorított belépések, elnöki perlekedés a helyieknek, mert ők már nem jelentenek olyan mértékű gazdasági tényezőt.
      Persze azért valahol érthető ezen elemek minimalizálása. Nagyjából ismerjük az olasz szurkolói viszonyokat, nyilván nem a virágkötőkből lesznek elsősorban az ultrák. És tudjuk, hogy sok esetben megtalálható bizonyos maffia kapcsolatok is (a Napoli-Palermo kupadöntőn történtek pl), akik irányították ezeket a csoportokat és elég keményen fogalmaztak meg véleményeket (a játékosok kihívása a szektorhoz meccs után, bedobált répák, zsák szarok stb. az edzőközpontban, komoly fenyegetések és azok beváltásai a játékosok és családtagjaik felé, fogadási manipulációk, stb.). Nem véletlen, hogy a legújabb generációs klubtulajok nem a nagy szurkolótáborral rendelkező együtteseket vásárolják fel, hanem kis múltnélküli falvakat és maguk építik ki a minden értelemben vett bázist (Sassuolo, Frosinone, Carpi, Crotone, talán Cesena is ide sorolható még).

  • Elég komoly: Umar-ért az Arsenal 20 milliós ajánlatát dobtuk már vissza (tudjuk persze...elvileg) de még mindig nem mondana le róla
    Pjanic, Nainggolan, Sanabria, Parades, Sadiq (Manolas, El Shaarawy...) most aztán lesz mozgásterünk a piacon, kicsit könnyebb lehet így dolgozni (bár az is igaz, hogy elég nagy kihívás eldönteni, hogy ki menjen/maradjon)
    Pjanic-ról például most azt mondják, hogy maradni akar, de a klub eladhatná. Na akkor nagyon mérges lennék! Nem véletlen akar maradni a bosnyák, romanista lett belőle, és szerintem látszik, hogy megéri ne eladni egy játékost a Real-nak, ha a Roma-ról van szó (Totti vs Cassano)

    • Adom! Nem értem a Pjanicot ért támadásokat...Persze én is látom hogy vannak gyengébb meccsei, de kinek nincsen??? Ahogy mondod szerintem is romanista lett ahogy ezt látom Nainggolanon is de mondhatnám Manolast is meg szép lassan Rüdiger,Salah is hasonló csónakban fog evezni szerintem...Erre lehet építeni, erről szól Róma...Hosszú távon sokkal többet ér egy ilyen játékos mint 10 gervinho...

    • Umarért én talán elfogadtam volna a 20 milliót, esetleg fontban, hogy könnyebben tudjanak számolni, mert előzékenynek kell lenni a rokonszenves angol barátainkkal. :)

      Pjanic meg érdekes állatfajta, nézzük miket művelt tegnap is, beállt és teljesen megváltozott a játék képe. Lehet, hogy köze volt az Udinese fáradtságához is, de akkor is látványos változás volt. A Madrid ellen állítólag nagyon rossz volt, mindenki ezt mondja és nem nagyon tudnék mondani jó megoldást tőle, viszont a kiállása után összeomlottunk és kaptunk 2 gólt. Teljesen jellemző Pjanicra a tegnap kihagyott helyzete, amikor ahelyett, hogy könnyedén kapura lőtt volna, inkább megpróbált egy elég nehéz passzt Dzeko felé. Tökéletesen önzetlen, egy igazi csapatjátékos. Aztán meg ki tudja? Ha hoznak helyette egy jobb játékost tőlem mehet, csak ki lenne az a jobb játékos?

      • Rendbe van a pali szeretem is csak mikor 5 meccsen keresztül észre sem veszem hogy pályán van az durva, egy klasszis ezt nem engedhetné meg!

        • attól, hogy te még nem veszed észre játszhat jól (kacsint, kacsint, kacsint).

  • Mai hír, hogy az Udinese elbocsátotta Colantuono mestert, a helyére De Canio érkezik. Ehhez vegyük hozzá a tegnapi meccs után történt incidenseket, amikor a szurkolók "odarendelték rapportra" a csapatot a curvához és ronggyá gyalázták őket.

    Ebből a szempontból kell nézni a tegnapi győzelmünket, ezek tegnap szuper-motiváltak voltak és mégis csak ennyire voltak képesek ellenünk.

    • Kezdünk nagyon nagy királyok lenni Olaszországban, kár, hogy rosszkor jött az a Juve elleni meccs.
      Mindegy, azért az Inter, és Napoli is megfelelő erőpróba lesz, csak szomorú, hogy így elúszik egy szezon amikor simán bajnokok lehettünk volna

  • A múltkor kiemeltük többen El Shaarawy és Perotti teljesítményét, most mindenképpen megemlíteném még Zukanovicot. A érett korban van, de még csak körülbelül sem játszott nagy csapatban, sőt soha senki nem látott benne nagy fantáziát, vagy nagy pénzt (2,5 ért hozzánk is vágták). Ehhez képest az utóbbi 2 meccsen tulajdonképpen nem tudtam különbséget tenni Manolas és közte a védelemben (egy kicsit hasonlítanak is, mivel mindkettő nagy termetű, sötétbarna hajú, stb.). Ami gólt kaptunk abból egyikben sem játszott döntő szerepet, és egyébként roppant stabil: jól helyezkedik, erős a fejjátéka (meccsenkénti 3 fejpárbajból 2.2-őt megnyer), és a labdákat is pontosan játssza meg (meccsenként 38,4 passz amiből 86%-a pontos és ami szép 2.2 hosszú passz, azaz kifejezetten támadó szellemű). Igaz lassú és a kondíciója sem az igazi (a reál ellen a 80. percben tényleg már a fülén vette a levegőt), sőt még csak nem is igazán elegáns, inkább csak rutinos, de az, hogy a legmagasabb szinten is könnyedén megállta a helyét számomra erősen meglepő volt. Persze nem akarom eltúlozni a dolgot, hiszen például 2 éve a veterán Lucarelli világsztárokat megszégyenítően játszott a Parmaban, rá egy évre meg kiesett egy sérülés miatt és aztán már nem találta meg a ritmust. De ha Spall tűzben tudja tartani Zukát, akkor 1-2 évre egy egészen stabil belső védőnk lesz (Manolas klasszisa persze kell ehhez, ahogy Castan magára találása is).

    • Érdekes történet volt, ahogy Zukanovic a Rómába került, elmesélte, hogy már a reptéren volt, várta a stuttgarti gépet, amikor meggondolta magát, rájött, hogy nagyon nem szeretne megint egy másik országba költözni és felhívta az ügynökét, hogy nem akar elmenni Olaszországból. Azután jelentkezett hirtelen a Roma és természetesen sokkal jobban hangzott, mint bármi ami korábban felmerült a karrierje során.

      Szerintem Zukanovic egy tisztességes iparos, teszi a dolgát és ennyi, egy jó csapatban elfér, egy gyenge csapatban csak feltűnnének a hiányosságai.

      • Valóban iparos, viszont nem lóg ki lefelé sem és ez ami engem meglepett. Annyi közép-kis csapatból érkezett védő volt már nálunk, akik még csak szürke közepes teljesítményre sem voltak képesek, hogy megszámolni is nehéz (Gyömbér, Spolli, Astori, Toloi, Loria, Castellini, Diamoutene, és még sorolhatnám, mondjuk az utolsó 3-at legalább nem Saba szedte össze.)

        • Toloi nem lógott ki, legalábbis szerintem nem, a kedves honfitársa, a derék Robinho jól lerúgta, pont amikor Benatia kimaradása miatt játszhatott volna és a Roma végül nem váltotta ki, mert a Sao Paulo nem akart engedni az árból. Meg Astori se olyan rossz, fene tudja miért, de Rómában irgalmatlan pechje volt, minden amihez nyúlt szarrá vált. De az egész karrierje alapján nem foghatjuk rá, hogy rossz lenne, a Fiorentinában most is játszik és az sem egy rossz csapat. Én úgy gondolom, hogy "szegény" Loria, vagy Spolli, nagyságrendekkel gyengébbek voltak ezeknél.

          De én nem akartam bántani Zukanovicot, eddig jó vétel volt és jól is játszott, volt ugyan egy öngólja, de az nemcsak az ő hibája volt és volt egy pár nagyon szép mentése is. Csak arra akartam kilyukadni, hogy egy jól működő csapatban, mint amilyen mostanában a Roma is volt, mindenki jobban teljesít.

          • Szerintem egyáltalán nem az ő hibája volt, Csecs ráütötte az arcára a labdát, mit tudott volna tenni? Még a kapust sem hibáztatnám annyira, peches szitu volt.

          • Toloi szerintem csak pont azért nem lógott ki, mert egy működőképes csapatban volt, aminek nagyon ment a szekér. De emlékszem most is a Toro elleni hazaira, amikor Immobile góljában vastagon benne volt, aztán mikor a 90. percben gólt lőttünk, letérdelt a gyepre hálát adni, Castan meg hozzá rohant oda, hogy átölelje. De nem véletlen, hogy az Atalantaba kötött ki ezután is, ahol szintén nem túl feltűnő.
            Astori meg úgy érzem képtelen kezelni a nyomást. Most ellenünk is volt egy hajmeresztő hazaadása, csak azért mert rosszul pattant meg rajta a labda 2 perccel ezelőtt (amiről nem is igazán tehetett).

          • Egyikük sem egy "Baresi", de azért távol vannak az olyan vicces gyerekektől is mint Loria, vagy Spolli.

  • Közben hivatalos lett, amiről egy ideje már pletykálnak, Antonio Conte, a szeretett, jó öreg "Bundás Tóni", az EB után el fogja hagyni az olasz válogatottat és a ködös Albionban fogja folytatni, konkrétan az Abramovics féle "Londoni Dinamó" kispadjára várják.

    Ez azért is izgis, mert most elkezdődött a tippelgetés, hogy kié lesz az EB után a válogatott kispadja. A mindig rokonszenves és naprakész, észak-olasz sportsajtó már bedobta Spalletti nevét, csak mert, miért is ne?

  • Ja és azt is megmondták, hogy a Roma eladó, Pallotta hiába cáfolta a hírt, konkrétan "rubbish"-nak, szemétnek minősítette. A derék újságírók reakciója az volt, hogy "ha ennyire felháborodott, akkor biztos igaz"... És innentől kezdve már nincs mit mondani.

    Vajon a tőzsdefelügyelet fog csinálni valamit az üggyel kapcsolatban? Csak mert elméletileg kéne. :(

    • haha komolyan, hihetetlen a média. És tényleg a az a durva, hogy gyakorlatilag bármit lehet nekik, semmi következmény.

      • valóságtól eléggé elrugaszkodott ötlet, de lehetne úgy hogy mondjuk holnaptól ha a sajtó megkeres bárkit, játékost, edzőt, bárkit, vagy bármelyik sajtótájékoztatón meccs előtt , meccs után mindenki bődületes balfaszságokat nyilatkozna. Mittudomén mondjuk hogy tegnap milyen jó tojásoslecsót csinált meg hasonlók...aztán ha megkérdeznék hogy ez most mi akkor lehetne mondani hogy ameddig nem basszátok ki magatok közül azokat akik ilyeneket írnak addig ilyen nyilatkozatok lesznek...:D

        • Ez egy rohadt jó ötlet :D
          Ha focista lennék tuti megcsinálnám miután mondjuk felbasztak valamiért
          Vagy lehetne, hogy egy egész csapat tüntetésként, mondjuk csak a saját médiának (RomaTV, honlap, rádió, van bőven) nyilatkozna normálisat, a többinek meg jöhetnek a "tegnap kétszer cseréltem pelenkát a gyerekemen" kategóriájú infók :)

  • Mekkora fíling volt, amikor Müller a 91. percben stukkolt ezeknek a ... -nek! Az év pillanata eddig!

    • Tipikus, hogy azok, akik az olaszok ellen drukkolnak Europaban egy kulonbozo kategoriat kepviselnek. Nem is lepodok meg. Csak halkan sugom meg nehogy valaki mas eszrevegye rajtunk kivul, mert errol beszelgetunk, hogy barmilyen gyozelem, tovabbjutas vagy akar diadalmenet az olasz focinak es vegsosoron a Roma-nak (is) csak kedvez, mivel jelenleg 3 csapatot indithatunk a BL-ben. Ha te azert elvezel el a TV elott, mert a Juve-Lazio-Napoli valamelyike kiesik, akkor oszinten gratulalok. :)

      • "Csak kedvez a Rómának"? Micsoda? A plusz akárhány millió költőpénz a Juvénak? Szerintem a Juve továbbjutása, a Juvénak kedvezett volna. Sajnálom, de én például nem játszom meg magam, ha kiesik a Juve én örülök. Miért? A közelmúltnál maradva, például Rocchi mesterhármasa miatt. De ilyeneket ne is mondjak, a Juve mindig megmagyarázza, hogy csak nyavalygunk és kifogásokat keresünk.

        Erre ma reggel azt kell olvasnom a Corrierén, meg a Gazzettán, hogy a Juve panaszkodik a bíróra! "Morata gólja nem volt les! Európában nem védik meg az érdekeinket!"

        Mi lett a sok szép közhellyel, amit évtizedek óta hallok a Juvétól? A bírói hibák kiegyenlítik egymást! A bírókra hivatkozni gyávaság, a vesztesek kifogása! A bíróknak nincs szüksége technológiai segítségre, mert az megváltoztatná a focit!

        Hát basszus, nesztek egy adag a saját gyógyszeretekből és elnézést ha megbántok valakit.

        Tegnap jól csinálta a Juve, majdnem megvolt a továbbjutás, de a Bayern jobb volt, a romanisták többsége meg ilyen gonosz, hogy nem szurkol a Juvénak.

        • Mindenki annak szurkol, vagy eppen nem, akinek csak akar. Nekem a nemetek epp annyira antipatikusak, mint ahogyan a Roma a szivemhez van nove. Valahol ugy erzem, ha nem is a nemzeti csapatrol van szo, de olasz csapat az olasz csapat es leszarom, hogy a Juve, Lazio, vagy Inter az, jelenleg az olasz foci felemelkedesehez igenis mindnekire szukseg van, ugyhogy ha tetszik, ha nem en ma este Lazio tovabbjutast varok! Senki ne ertse felre, amig megvolt a 4-ik BL-t indulast jelento hely, addig en is nevettem a markomba, hogy nezd mar a szarrago Intert, kocsogpocs Laziot, vagy alapbol utalt bundas Juvet, ahogy beszopjak rendesen es meg akar a csoportbol sem jutnak tovabb, de sajnos ennek az oromnek az lett a vege, hogy a nyalas nemetek megeloztek.

          Hogy hol jo a Romanak az, ha nyer a Juventus? Most azt hiszem viccelsz..Szerinted a klubnak mennyi penzt hozna (es hozott minden evben eddig), ha a szezon vegen a 3-ik helyen zarnank es egybol fotablara kerulnenk? Mar 2 eve a csoportba sem tud bejutni a harmadik helyezettunk, mirol beszelunk egyaltalan? Remeljuk nekunk meglesz a masodik hely es akkor nem lesz szuksegunk az izgalmakra vagy harmadikokkent kiutjuk az Arsenal/City/Villareal/Hertha/barmelyiket es nem kell az alig profitalo EL-ben szerepelnunk.

          • Tegyük félre a hagyományos rivalizálást a "csaló" juventinók és a "nyafogó-bírózó" romanisták között. Nézzük szigorúan objektíven anyagi szempontból a Juve tegnapi kiesését.

            A BL-ben a tévéjogdíjakat úgy osztják el, hogy minden ország összes csapatának jár egy "market pool"-nak nevezett összeg. Ez az idén az olaszoknak összesen 110 millió euró.

            Ennek a 10%-át elvitte a Lazio, mert olyan acélosak, hogy nem kerültek fel a főtáblára se, marad kb. 99 millió.

            Ennek a felét az előző évben elért bajnoki helyezés alapján osztják el a Juve és a Roma között, 55% a bajnok Juvenak, 45% a második helyezett Rómának. Marad szűk 50 millió.

            Ezt a maradék szűk 50 milliót az idei BL-ben elért teljesítmény alapján osztják el. Mivel mindkét csapat, a Juve és a Roma is ugyanaddig jutottak, ezért mindkét csapat ugyanannyit fog kapni ebből a pénzből.

            Ha a Juve továbbjutott volna, akkor az 50 millióból több jutott volna nekik és kevesebb a Rómának. Minél tovább jutott volna a Juve, annál kevesebb pénzt kapott volna a Roma.

            Bevallom, hogy nem tudom mennyivel kapott volna több pénzt a Juve és kevesebbet a Roma, sehol sem olvastam erről a lehetőségről.

            De azt ki merem jelenteni, hogy többet ér néhány millió euró a Roma kasszájába, főleg úgy hogy egy rivális veszíti el, mint az a javulás az olaszok UEFA rankingjében, amit az egy szem Juve továbbjutása jelentett volna és ami amúgy is kevés lenne ahhoz, hogy megelőzzük az angolokat.

          • Azért ez így pont nem igaz (én legalábbis másképp tudom). A bl-nem 2 bevételi forrás van: 1, elért eredmények alapján (ez mindenkinek ugyanannyi), 2, market pool
            1, Ez teljesen nyilvánvaló, minél tovább jutsz annál többet kapsz ebből (bejutás, 3. hely, 2. hely, 1. hely, nyolcaddöntő, stb.), sőt itt vannak a meccsen elért eredmények: döntetlen 0,5 misi, győzelem 1 (vagy 1,5 azt már elfelejtettem). Mi összesen 1x nyertünk tehát kevesebbet kapunk ez ügyben a juvénál (mi: 1gy 3d; juve 3 gy 4 d).
            2, ez jóval bonyolultabb. Először is ez teljesen független a másiktól (ezért járnak szarul a nem nagy bajnokságokból bejutók együttesek), és JÓVAL NAGYOBB összegről van szó. Ezt valóban aránytalanul bajnokságoknak utalják ki, ebből jól járnak az olaszok, mert hagyományosan a 2 csapat között osztják szét, valóban bajnokságban elért helyezett alapján. Így az az érdekes, hogy ha például a Benfica, vagy Psg jutna döntőbe és nyerné meg, még mindig nem keresne annyit, mint a Juve. De ezt a juve megkapja, ha kiesik 4. helyen a csoportba, ha továbbjut. Ez az összeg csak akkor változik, ha bejut valaki 3. (vagy 4. az elből).

          • Azért ez így pont nem igaz (én legalábbis másképp tudom). A bl-nem 2 bevételi forrás van: 1, elért eredmények alapján (ez mindenkinek ugyanannyi), 2, market pool

            1, Ez teljesen nyilvánvaló, minél tovább jutsz annál többet kapsz ebből (bejutás, 3. hely, 2. hely, 1. hely, nyolcaddöntő, stb.), sőt itt vannak a meccsen elért eredmények: döntetlen 0,5 misi, győzelem 1 (vagy 1,5 azt már elfelejtettem). Mi összesen 1x nyertünk tehát kevesebbet kapunk ez ügyben a juvénál (mi: 1gy 3d; juve 3 gy 4 d).

            2, ez jóval bonyolultabb. Először is ez teljesen független a másiktól (ezért járnak szarul a nem nagy bajnokságokból bejutók együttesek), és JÓVAL NAGYOBB összegről van szó. Ezt valóban aránytalanul bajnokságoknak utalják ki, ebből jól járnak az olaszok, mert hagyományosan a 2 csapat között osztják szét, valóban bajnokságban elért helyezett alapján. Így az az érdekes, hogy ha például a Benfica, vagy Psg jutna döntőbe és nyerné meg, még mindig nem keresne annyit, mint a Juve. De ezt a juve megkapja, ha kiesik 4. helyen a csoportba, ha továbbjut. Ez az összeg csak akkor változik, ha bejut valaki 3. (vagy 4. az elből).

          • Nem értem, miért nem igaz? Én csak a "Market pool"-ról beszélek, abban osztják el a televíziós jogdíjakból származó bevételeket. A másik rész, a döntetlenekért és győzelmekért járó prémiumok az más.

          • Te arról beszélsz, hogy Róma bevételei csökkennek minél tovább jut a Juve. Na ez nem igaz, csak ennyit írtam.

          • De az a rész igaz, félreértés kizárva! Legalábbis ezt írta fél tucat olasz újság, onnan vettem a számokat amiket írtam.

            A market pool felét elosztják a bejutott csapatok között az előző évi bajnoki helyezés alapján, a másik fele meg az aktuális BL-ben elért pozíció alapján kerül kiosztásra.

            Ha ez nem igaz, akkor ugyanazt "hazudja" a Gazzetta, a Corriere... Az egyiknél egyenesen az volt a cikk címe, hogy "Kiesett a Juve, a Roma mosolyoghat". Még egy rádióműsorban is ezt fejtegették.

            Konkrét összeget nem találtam, de megpróbálom megkeresni, hogy a Roma pontosan mennyit nyert avval, hogy nem jutott tovább a Juve.

          • Tessék, találtam is valamit, az Il Tempo szerint 3 millió eurót jelentett a Rómának a Juve kiesése.

          • Persze ebben a felvetesben teljesen igazad van, ami logikus, de Olaszorszagban mar egy jo ideje mindenki csak azzal van elfoglalva, ami pillanatnyi beveteli forras es csak a sajat erdekuk a fontos. Mas kerdes, hogy az elvez prioritast, ami befolyik a kasszaba, mert megis abbol tartja fent magat a klub, viszont itt mindenki ugy gondolja,h az EL-re nem erdemes keszulni es rendre le is szerepelunk es sajnos mar nem csak klubszinten, de a nemzeti egyuttes szintjen is. En orulok, ha a Roma barmilyen pluszpenzhez jut, viszont hozzu tavon ez nekunk, az olasz focinak es mindenkinek kedvezo. Lehet most 20-25 millioval tobbet kapunk, de 2-3 ev mulva, ha visszaszerezzuk azt a megerdemelt 3-ik poziciot a koefficiensek rangsoraban, az sokkal tobbet fog jelenteni. Lehet, hogy az angolok szinte ott vannak/voltak, hogy lecsusszanak a dobogo legfelso fokarol, de a TV-s jogdijak meg mindig ott a legnagyobbak a vilagon, lehet a spanyol bajnoksag a legerosebb foci szinten, az embereket ugyis a PL erdekli a legjobban.
            Ha a rend helyreallna, akkor hosszu tavon tobb nezot erdekelne az olasz bajnoksag is es minden klub hiresebb lenne, marketingileg piackepesebbe valnanak ez altal.

          • De a Juve egy szem továbbjutása nem elég ahhoz, hogy kapjanak egy 4-ik BL helyet, ahhoz végképp kevés, hogy megváltoztassa a strukturális gondokat az olasz fociban, amik miatt a Serie A fontossága visszaesett.

            Ráadásul a Juve több, a Roma meg kevesebb pénzt kapna. Tekintettel a rivalizálásra a két csapat között, szerintem a Rómának elég konkrét hátránya származott volna a Juve továbbjutásából.

            Ehhez hozzáveszem, hogy a Juve távolról sem a legrokonszenvesebb klub Olaszországban és már nincs is mit mérlegelnem.

            Az olasz focinak talán jót tett volna a Juve továbbjutása, ha így folytatják még a franciák meg a portugálok is a nyakukra fognak mászni. De szerintem az egy szem Juve BL sikereivel, csak a különbség nőne a Juve és a többi olasz klub között, ahhoz egy csapat nem elég, hogy megváltozzon az olaszok rankingje.

          • Ez igy van, viszont, ha a Juve akar megnyerte volna a BL-t, az mar a kovetkezo evi elozest is jelenthette volna a jovore nezve es ehhez a folyamathoz arra lett volna szukseg elsokent, hogy kiverjek a Bayernt. Aki latta a meccset az tanuja lehetett, hogy a tartalekos Juventus kepes megszorongatni barkit Europaban, kiveve esetleg a Barcelonat. Mondjuk nalunk azert meg igy sem jobbak, csak annyi a kulonbseg, hogy ok kepesek gollal befejezni egy ellentamadast vagy egy jo akciot, mi meg nem.

          • Szerintem ha a Juve megnyerte volna a BL-t, az egy sporttörténelmi hőstett lett volna. Ha megnézzük a Bayern elleni két meccset, nagyon szépen odatették magukat, de hány olyan időszak volt, amikor tízen védekeztek a saját tizenhatosukban? És most felejtsük el az olaszos stílust, a catenacciót meg a többi hőskölteményt, azoknak csak akkor van értelme, ha közben nem kapsz 6 gólt két meccsen.

            Az olasz média éppen azt ünnepli, hogy a két meccsen "csak" 6 gólt kaptak a németektől és eljutottak egy hosszabbításig. Most hallgatom Spalletti sajtótájékoztatóját és az egyik hülye újságíró megkérdezte, hogy "látva a Juve meccsét, mit kéne ellesnie a Rómának a Juventustól, hogy olyan jó legyen mint a Juve?" Nem inkább a Bayerntől, a Barcelonától, vagy a Real Madridtól kéne ellesni dolgokat??? Kiesni már tudunk mi is, az megy tökegyedül! Sok idióta!

          • Hat amennyi balfaszsagot kerdeznek sokszor a jatekosoktol meg az edzoktol az tenyleg nem akarmi. "Hogy olyn jo legyen, mint a Juve?"Ki kene logatni a 10-ik emeletrol legalabb 20 percig, akkor meggondolna 2x milyen kerdeseket tegyen fel.Fel is basztam magam. Sok kocsogszaju, hogy nem tudnak csak ket percig valakit beken hagyni, hogy foglalkozzon a sajat bajaval es keszuljon a kovetkezo fordulora, minthogy egyiket a masikhoz hasonlitgassak.Ajjj

          • Végighallgattam az egész sajtótájékoztatót, volt egy kérdés az Interről (Milyen jók? Nagyon), egy kérdés Strootmanról (Hogy van? Javul.) és egy kérdés Dzekoról (Kezdeni fog? Nem mondom meg.), az összes többi kérdés Totti szappanoperájáról és a "hős Juve" Bl szerepléséről szólt.

            Közben hétvégén meg jön a rangadó az Inter ellen, de az nem számít.

          • mikor belenéztem a bayern -juve meccsbe a kommentátor ( ha jól emlékszem talán a Hajdu.B. -és ő az egyetlen aki nem szokott bődületes baromságokat összehordani) azt mondta hogy a Juve ha nem jut tovább akkor a bl-ből szerzett bevétele idénre 59 millió lesz, ha továbbmentek volna akkor 95 millió...nem tudom ebben mi van benne mieg mi nincs csak ezekre a számokra konkrétan emlékszem mert akkor még vezetett a juve én meg mondtam is magamban hogy fasza...megint egy 100 misit csak összefociztak...

          • A Roma az újságok szerint összesen kb. 70 milliót keresett a az idén a BL-el, kb. kétszer annyit mint tavaly, de ebbe mindenhol beleszámolnak 9 milliót amit jegyeladásokból kerestek, ha ezt ki is hagyjuk még mindig kb. 61 millió.

            A Juve ennél is valamivel többet keresett, mert többet kapott a tavalyi bajnoki címért és jobb eredményei is voltak, több döntetlen és győzelem. A "házi újságuk", a Tuttosport szerint, tavaly a döntőbe jutásért 89-et kerestek, az idén kb. 75-öt fognak kapni.

            Brutális összegek, amik tényleg kettétörik az európai labdarúgást, nem csoda, ha Rumenigge és Agnelli a meccs előtt megint arról beszéltek, hogy létre kell hozni amerikai mintára egy új európai szuper-bajnokságot. Attól tartok, hogy most éljük a hagyományos értelemben vett focibajnokságok utolsó éveit. :(

      • Engedd már meg nekem kedves ismeretlen, hogy annak örüljek már, aminek akarok! Nálam például alapvetés, hogy csalóknak, pl Juventus, Milan, Lazio soha nem drukkolok. A Juventusnál gennyebb, és mákosabb csapat kevés van egész Európában, így maxi öröm, ha a 91. percben cumiztatják őket.

Related Post