X

Tisztes helytállás, BL búcsú

Már a felvezető posztban szerettem volna leírni ezt a mondatot, de türtőztettem magam és egészen ideáig kibírtam, hogy ne tegyem meg. „Nagyon hálátlan dolog egy ilyen párharcról posztot írni.” Most sincs ez másképp. Hiszen a csapat gyönyörűen játszott, talán még jobban, mint  az első mérkőzésen Rómába. Számolatlan helyzetet alakított ki, melyek felének értékesítésével sokkal beljebb lennénk.

Sálakkal készültek a spanyolok

De a lehetőségek kimaradtak, vagy épp Navas fogott, mint a festék, vagy épp a Serie A-ban brillírozó csatáraink voltak befosva pontatlanok, vagy alulkoncentráltak a döntő pillanatban. Ez van. Véleményem szerint így ki lehet esni, más kérdés, ha keresni akarsz valamit az európai elitkörben, akkor egy ilyen kétmeccses nyolcad döntőn gólt/gólokat kell szerezni.

Keserű a szám íze, mivel megvoltak a helyzeteink. Hogyhogy megvoltak, sorra jöttek egymás után. Oké, a Real Madrid is rendesen dolgoztatta a lengyel portásunkat, de attól még Salah és Dzeko miért nem értékesítette a ziccerét? Nehéz megmondani. De próbáljunk valamennyire időrendben haladni, még akkor is, ha ez egy kicsivel eltérőbb értékelő lesz, mint amilyet tőlem megszokhattatok.

Az előre megjósolt kezdőt küldte pályára Spalletti

76654 néző várta az olaszokat a Bernabéuban. Szép adat, de nem annyira meglepő. Szerencsére Florenzi vezetésével pályára küldött társaság egy rövid másodpercre sem tojt be. Szépen elkezdte csapatunk azt játszani, amit a legjobban tud. Letámad, villámgyorsan próbál labdát szerezni, majd amit megvan a golyó gyors ritmusváltásokkal, rövid de annál pontosabb passzokkal, előrefelé igyekszik. Sikerült több komoly helyzetet kialakítani, mind kimaradt.

Természetesen a Madridnak szintén akadt nem egy veszélyes helyzete, de a védelem tökéletes összeszokottsággal tette a dolgát, illetve Szczesny számtalan nagy védést mutatott be. Ezzel nagyban hozzátett a csapat játékához, fenntartva a reménysugár utolsó szálait. De elöl nem akart összejönni az, amiről álmodtunk. Kimaradt minden.

Salah kihagyja

Elgondolkodhatnánk azon, hogy a Perotti-Salah-El Shaarawy-Dzeko négyes miért volt képtelen két mérkőzésen egyetlen egyszer sem betalálni? Miközben a bajnokságban (a két BL mérkőzés között) három meccsen 10 gólt lőtt és 7 gólpasszt osztott ki ez a quartet. Jó, ennyivel könnyedebb az olasz bajnokság? Nem úgy van, hogy a spanyol bajnokságban fordítanak kisebb figyelmet a védekezésre? Nem értem. Én pont ebben a szédítő támadó formában bíztam, amíg csak lehetett.

Ezzel szembe a Real első cseréjét követően máris okozott annyi zavart, az addig hibátlanul működő védekezésbe, hogy sikerült Cérnát helyzetbe hozni középen. Aki nem volt rest bebelsőzte a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető labdát. Hiszen a kapus és Manolas is a milliméterekre volt a portugál díszpolgártól. Ezt a lengyel hálóőr arcán is lehetett látni később, de komolyabb sérülés nem történt.

Totti beállt

Pár pillanattal ezután Rodriguez szintén bizonygatni próbálta Zidanenak, hogy igencsak helye van ebben a csapatban, vagy ahogy ők fogalmaztak, a jövő csapatában. Éles szögből, Szczesny lábai között, bőrbe szerezte meg a spanyolok második gólját. Ezt követően sporttörténeti pillanat szemtanúi lehettünk, hiszen Francesco Totti vélhetően utolsó Bajnokok Ligája mérkőzésén léphetett pályára. Az előbb említett közel nyolcvanezer néző állva megtapsolta az öreget. Majd a pályán is hosszas pacsizások következtek, mire végre lehetett a játékkal tovább foglalkozni.

Egyébként Totti a neki egy évtizeddel ezelőtt „kitalált” hamis tízes pozícióba érkezett, magyarul Dzeko mögé helyezkedett a képzeletbeli mágnes táblán. Ez aztán a gyakorlatban egy teljesen szabad pozíciót jelentett. Élt is rendesen Totti a lehetőséggel, osztogatta a labdákat bőszen. 17 passzából 14 sikeres volt. Nála csak a védők és Vainquere volt pontosabb.

Spalletti jól végzi a dolgát

Pjanic összeszedett egy kisebb bokasérülést, miről pontos információim egyelőre nincsenek. Remélem komoly baja nincs. Összességében a párharc esélyesebb csapata jutott a legjobb nyolc közé. Az AS Roma szégyent nem vallott, nyugodtan lehetünk büszkék kedvenceinkre. Sajnos rúgott gól nélkül igen nehéz továbbjutni. Ez volt idénre a Bajnokok Ligája. Reményeink szerint jövőre, pontosabban ősszel folytatjuk.

Szentesi János:

View Comments (34)

  • Mióta kopasz hazatért, elmúlt a gyomorremegés meccsnézés közben. Jó lesz ez, csak nyáron figyelni kell kulcsemberekre, és a többit már le se merem írni...

  • Dzekot en mar el is kuldtem a halal faszara a kihagyott helyzete miatt, de aztan Salah is megmutatta, hogy fejben meg van ahova fejlodni. Nalam eddig tartott Dzeko fele a turelem. Nagyon remelem nem fogjuk (ha mar eddig nem vettuk meg) megvenni veglek a bosnyakot. Belilleszkedes ide vagy oda 5 meterrol mar nem az elso, de nem is a masodik, hogy nem kepes berugni a labdat a kapus mellett a haloba, az ures kapurol meg inkabb ne beszeljunk. 8 millios fizeteserol lemondott szinte a felerol, hogy ide johessen, hat szerintem pedig inkabb neki kene fizetnie, hogy egyaltalan felhuzhatja magara a Roma-cimeres mezt, a Tottival valo edzest meg tekintse ajandeknak.

    Egybkent Totti allitolag bement a Real oltozojebe egy alairt mezzel, hogy csereljen Ramossal. Mi a tokom? Feje tetejere allt a vilag? En azt hittem ez rohadtul forditva szokott lenni es a fiatal, valamit mar megmutato jatekos kell konyorogjon egy legendanak, hogy mezt csereljenek, nem forditva. Ha nem lennek kis tulzassal szopos korom ota Totti-rajongo meg el is gondokoznek, hogy mi a csocs van most. Elhiszem, hogy Ramos megnyert mindent palyafutasa soran, amit csak lehetett, de biztos vagyok benne Modric 500 millioszor jobban orvendett volna annak a meznek es koztudott, hogy a horvat nagy rajongoja. Nem hiszem ha hozzank eljut ez a hir, akkor o ne tudjon rola. Persze nem biztos, hogy ezek tudataban Modric is kapott egyet, ahogy az is lehetseges, hogy csak a media allitotta be ugy, hogy Totti besetalt Real oltozojebe es alairt mezt kert Ramostol.

    • Ramos személye szinte mellékes, tisztelet a játékos eredményeihez, de Ramos egy karikatúra, Spanyolországban éveken keresztül csak nevettek rajta, a vicces gyerek a furcsa frizurával, aki beejtette a csapatbusz alá a kupát. De Florentino Perez elnök úr "furcsa" játékospolitikája oda vezetett, hogy már nincs egy Raul, vagy egy Casillas a keretben és a "vicces" Sergio Ramos lett a Madrid kapitánya.

      Totti sose csinált titkot a Real Madrid iránti vonzalmából, félretéve a meghiúsult madridi átigazolása történetét, többször elmondta, hogy a Roma után a Real Madrid a kedvenc csapata. Egyesek szerint a tegnapi volt az utolsó meccse egy európai kupában, a madridi közönség pedig nagyon szépen bánt vele, megtapsolták az öreg gladiátort. Szerintem érthető lenne, ha a tegnapi meccs után, mezt szeretett volna cserélni a Madrid kapitányával, akkor is ha most éppen "csak" Sergio Ramos az illető.

    • lehet Modric már az előző meccsen megkapta a mezt Tottitól..vagy már régebben.. Isten igazából pont lesz@rom hogy ki kivel cserélt mezt...Sokkal inkább csalódott vagyok amiatt hogy megint ott volt a a lehetőség megint ott voltak a helyzetek és mondjuk pl. ha van egy Higanyunk akkor most a kezemet rá hogy sima továbbjutást ünnepelünk. De hogy mikor sikerül már kiverni a fejekből ezt a buzi mentalitást. Persze vannak jobb csapatok de ott a pályán 11 a 11 ellen van. Keményen tökösen oda kell baszni...már bocsánat. Ehelyett szerintem megint páran úgy mentek fel hogy kvra teli volt fosva az a bizonyos gatya.. Szétrobban az agyam mikor jön a támadó a az éppen védekező ember rajta meg hátrál 10 métereket ahelyett hogy keresné a kontaktot vagy keményen brusztolna egyet...Hülyén fog hangzani de legalább az elején pár keményebb belépő amitől kicsit elmegy a kedve az ellenfélnek még az sincs, csak kisérgetjük őket mint az óvódások az óvónénit..aztán csodálkozunk hogy elfáradunk hogy futunk a labda után...Lelki szemeimmel tegnap nagyon sokszor láttam Ninját a pályán, hogy ha ő ott lett volna az xy ott nem ment volna el...

      • Jah és négykor PSG- Roma youth league, talán ők nem fossák össze magukat. Sőt amit eddig láttam tőlük az több volt mint meggyőző!!

  • Elég szomorú, de itt tartunk most. Végül nem tudtunk egy szinten játszani a Real Madriddal: összesítésben 4-0 és kuss. Tegnap egy nagyon szomorú Spalletti elmondta, hogy mentálisan gyenge a csapat, lehet, meg egy edző nyilatkozatait sose lehet objektíven kezelni, egy jó edzőnek mindig céljai vannak ezekkel a megnyilvánulásokkal. De itt azért akkor is többről van szó, két meccsen egyetlen gólt sem tudtunk szerezni.

    Például azon is el lehetne gondolkozni, hogy kik ennek a Rómának a sztárjai? Kik azok a játékosok, akik most bármelyik topklubban fix kezdők lennének? Szerintem senki, talán esetleg Manolas? Salah például már nem kellett a Chelsea-nek, megszabadultak tőle. Kutatva az emlékeimben felmerül, hogy a sikeres Rómák nem ilyenek voltak, a 80-as években ott volt Conti, Falcao, Pruzzo, Cerezo, később Boniek vagy Völler is. A kétezres évek elején Cafu, Batistuta, vagy Totti, a világ bármelyik csapatában kezdtek volna. Spalletti első Rómájában gyakorlatilag már csak a nagy varázsló Totti volt, esetleg még De Rossi, de nem is lettünk bajnokok. Olcsó hússal is lehet finomat főzni, de a bélszín azért többnyire finomabb.

    Térjünk vissza egy kicsit Spallettihez, amióta visszatért a Roma kispadjára, tegnap látszott rajta a legjobban az elkeseredettség és a tehetetlenség, nem is csinált titkot a csapat teljesítményével kapcsolatos lehangoló véleményéről. A legemblematikusabb megnyilvánulása talán ez volt: "Nehezen tudom túltenni magam azon, hogy bemegyek az öltözőbe és látom a játékosokon a prediszpozíciót, hogy elégedettek legyenek". Reméljük, hogy tényleg "csak" erről van szó és a kopasz toszkán bele tudja verni a fejekbe a helyes hozzáállást.

    De mindegy is, BL lezárva, ahhoz képest, amiket ezek a mi "hős fiaink" műveltek az idén is Európában, tulajdonképpen olcsón megúsztuk. Emlékezzünk a sok kihagyott helyzetünkre és bízzunk benne, hogy legközelebb legalább néhányat be fognak rúgni.

  • Hát a tegnapi meccsen gyakorlatilag megismételtük az első meccsen történteket. Mezőnyben felvettük a versenyt a Real-lal, most sokkal több helyzetünk is volt de a vége megint 5 perc alatt 2 kapott gól és uccu haza. Ez egyszer elmegy, hogy nem volt szerencsénk stb, de kétszer? Olyan nincs hogy kétszer egymás után beszopjuk ugyan azt ugyan úgy. Ez nem szerencse kérdése, szimplán a nagy tét alatt megremegnek a lábak. Legalább is Dzeko meg Salah lába biztosan, gondolom ezért is kaptuk őket a City/Chelsea párostól, mert nem szarok, de amikor igazán kell, akkor viszont nem megy. Viszont külön kiemelném Perotti-t és a Fáraót, mert ők viszont felnőttek a feladathoz csak nem találtak társra. Florenzi továbbra is rejtély nekem miért csapatkapitány, ahogy Pjanic is hogy ő most épp mit játszott, mert ugyan annyiszor hallottam a nevét az első és a második félidőben is, úgy hogy a 2.ra ki se jött..

    Valaki kérdezte, kik azok a játékosok, akik beférnének egy elit csapatba a Rómából. Hát az a nagy helyzet, hogy kettőt is tudok és mind2 kurvára sérült volt a tegnapi meccsre..

    A tisztes helytállás meg 4-0lal kicsit furcsa, de am nekem is rendbe van, így ki lehet esni, mert legalább megpróbáltuk. Ha van egy kis szerencsénk, akkor szezon végén nem(csak" Totti vonul vissza, hanem Dzeko is elvonul jó messzire az örök várostól.

    • Túl egyszerű ráfogni Dzeko és Salah pontatlanságára az egészet. A Madridot objektíven nézve szinte minden poszton erősebb játékosok alkotják, a mieink az egész pályán sokkal több párbajt vesztettek el, mint amennyit megnyertek.

      Például Vainqueurnek és Keitának is olyan döbbenetes megoldásaik voltak, hogy kirázott a hideg, többször egy az egyben odaadták a labdát valamelyik madridinak, de nem csoda, mindig ott loholt a nyakukon valaki.

      Talán Perotti volt a legjobb? Bár én Salah játékát többre értékelném, az elb@szott helyzetei ellenére. Szczesnyt sajnáltam, talán ha nem veri be a fejét az első gólnál, akkor nem kapja be rögtön utána a másodikat.

      De Rossi és Nainggolan mint top playerek? Nem tudom, a tegnapi Madridból kit tettél volna ki a kezdőből a kedvükért?

      • Nem Nindzsára és Strootmanra gondolt mint sérült középpályásokra?

        • Én Strootmant teljesen elfelejtettem, de nem is csoda, a hollandot én most sok mindennek nevezném, de elit játékosnak nem. Szegényke, egy apróbb megszakítással gyakorlatilag két éve nem játszik.

          • Amúgy lassan csak visszatér? Vagy mik a hírek, nem látok róla sehol semmit. Bajnokin ott van a keretbe... ennyi.

      • Casemiro és "Hámesz" helyére nyugodt szívvel betenném Nainggolant meg DDR-t. Gyakorlatilag Rodriguez gyerek velünk volt az egész meccsen. Annyi eladott labdája és veszélytelen kapura lövése volt a gólján kívül, hogy még Dzeko is megirigyelné.

        • Jogos! Casemiro tényleg kilóg picit. Viszont "Hámész" erőltetett, az nem igazi középpályás, csak azért került oda, mert előrébb nem fért. De szerintem nincs nagyon mit szidni rajta, amikor úgy kezdődik a mondta, hogy "a gólján kívül", onnantól kezdve már nagyon nincs értelme fikázni.

    • Sergio Ramos ezt írta twitteren a kép alá: "Grazie Capitano! Büszke vagyok, egy megtiszteltetés volt mezt cserélni veled"

      Azt hiszem Ramos mindent elmondott.

    • Már megint az a gonosz Roma, meg az a gonosz Totti! Elkezdtem olvasni a cikket, de megláttam, hogy "Paulo Maldini" és elment a kedvem az egésztől. :D

      • nem csodálom... csak extrém perverzek olvassák el az utolsó betűig xD

  • Miközben mi hivatalosan várjuk Sabatini "nagy döntését", a többi európai klubnál már elkezdődött az alkudozás az átigazolási szezonra és a Rómát is megtalálták, legalábbis pletykaszinten.

    A Madrid elleni meccsen ott volt Sanabria entourage-a is, állítólag a Real Madrid és az Atletico Madrid is érdeklődik a paraguayi után , ha igaz mindkét klub 20 millió eurót ajánlott a Rómának a fiatal csatár szolgálataiért.

    Állítólag a PSG is megtalálta a Rómát, nekik megint a kisebbik bosnyákunkra fáj a foguk és tettek is egy ajánlatot: Digne (16-18 millió) és Rabiot (16-20 millió) játékjoga, plusz 15 millió pénz, összesen kb. 50 millió.

    Apropó Pjanic, megvizsgálták a bokasérülését és szerencsére nincs törés, de az Udinese ellen még nem fog tudni játszani, ahogy valószínűleg Nainggolan se. Jó hír, hogy DDR viszont már ott lehet.

    • Ez a PSG-s üzlet szerintem nem hangzik annyira rosszul. Legyen Digne + Rabiot + Sirigu + Aurier, azaz 14 + 14 + 13 + 11 millióért megszámítva őket. 52 millió, aztán rendben is vagyunk. Egy játékosért szereztünk két fasza fiatal szélső hátvédet, egy olasz válogatott kapust, meg egy jó középpályást. Ámen :)

      • Szerintem meg ha kell nekik Pjanic, akkor adjanak 50 milliót, meg kell köszönni a segítséget, de a Roma egyedül is el tud költeni 50 milliót. Például elhozni Rabiot-t 16-20 millióért, amikor még szinte semmit se tett le az asztalra, ráadásul a PSG-ben megszokott fizetések mellett... Lényeg, hogy szerintem jobb lenne ha perkálnának. :)

        • Szerintem meg nem lenne jobb. Pont azért nem mert akik jöhetnének azokra pont szükségünk lenne. Digne egyértelmű, Sirigu szerintem bármikor jobb, mindt eddig bármelyik felmerült kapus név a jövő évre, Aurier gyors, és jó kis jobbhátvéd, most beszólt Blanc-nak, áron alul lehetne elhozni. Rabiot pedig szerintem nem rossz játékos, van benne potenciál. Azzal se lennénk beljebb, ha megkapjuk az 50 misit, aztán veszünk belőle még néhány Iturbe-t, Dzeko-t, Spollit, Gyömbért, Emersont, Doumbiat, Destrot, stb.

          • Én nem vagyok biztos benne, hogy Sirigu sokkal jobb mint Allisson, mert akár tetszik, akár nem, állítólag jövőre már megvettük a brazil válogatott kapusát.

            Nekem az elvi problémám a PSG játékosaival, hogy mind az égbe vannak értékelve, mert a katari fiúk nem spórolnak a fizetésekkel. De nem azt hallod, hogy ideadják például Verrattit, aki sokat keres és sokat is ér. Nem, ők természetesen azokat akarják ideadni, akik "megbuktak" náluk, akik sokat keresnek, de valamiért nem férnek be a csapatukba. Mert egyenlőre micsoda Rabiot, ha nem egy túlfizetett tehetség?

            Nem azt mondom, hogy nem lehet jól járni a PSG-ből vett játékosokkal, de ha nem vagyunk észnél ezek simán eladják nekünk a "francia Ucant", aranyárban, sztárfizetéssel. Lásd Julio Baptista, vagy Cicinho a Real Madridtól.

          • Egyetértek, de ha figyelted én nem is azon az áron számítottam őket, mint amiért ők akarták adni. :-)

          • Jogos! Most egyébként a Roma is valami hasonlót próbál elérni Digne-el, hogy megvennénk, de nem 16-18 millióért. :)

            A baj az, hogy például Sirigunak már nyilván van egy szerződése, amit tart x évig és addig keres y eurót. Szerintem az y-al van a baj, nem hiszem, hogy a Rómának megérné kifizetni azt a pénzt, de persze tévedhetek.

        • Én meg simán megmondanám nekik hogy kell a Pjanic? Digne + Marquinhos az ára... ha nincs üzlet nincs üzlet....

      • - Sirigu nem játszik, ergo ne legyen már 10 misi fölött, 5-ért egy fene elhozhatjunk.
        - Aurier fegyelmezetlen, agyatlan, mindenki rossz volt csak ő nem. Azért ezt egy fiatal szélső védőtől, nem egy sztárocskátol nagyon furcsállom (és tőle várunk taktikai és a csapattal szembeni fegyelmezetséget?).
        - Digne a reál elleni meccsen bizonyította, hogy középszerű játékos:kiszámítható passzokkal, sablonos megoldásokkal. Beadás, vagy belerúgja az ellenfélbe, hogy bedobás legyen; aki ráadásul hajlamos a behátrálásra és ezzel megveri magát a gyors szélsővel, nem véletlen, hogy 2 meccsen 2 gólt kaptunk róla. Emellett kiváló teherbíró képessége van (meccsen és szezonon belül is), jó fejjátéka, de pont ezért lesz középszerű és nem Candela szintű (azért Tonettonál jobb), ergo nem ér 14 milliót.
        - Rabioba van fantázia, valóban hiányt szenvedünk ilyen típusú játékosból, de ha Strootman-Nainggolan-Perrotti maradnak és felépülnek, akkor ezen karakterben megvagyunk. Ellenben nem lenne agya a középpályának, ami Pjanic, ha tetszik, ha nem.

        • Mondjuk a Digne-s résszel teljesen egyetértek. Mindkét meccsen csak hátrált, úgy kaptunk két gólt. Mindkétszer azt hittem megüt a guta... Sirigu viszont azért mert csak csere, még nem csökkent az ára 5 millióra. Szóval 10 alatt biztos nem adnák. Rabiotban tényleg van fantázia, Aurier-t meg szerintem Spall megnevelné. Nem sorozatos balhékról van szó, hanem "egy rossz húzásról."

    • Olyat is olvastam, hogy Strootman várhatóan kezdő lesz, még DDR padon nyitja a 29. fordulót. Persze csak sajtó...

Related Post