X

Csak ellenfél kérdése lenne?

A Roma csütörtökön az Olimpicóban legyőzte 3-1-re a Young Boys-t, ezzel egy fordulóval a vége előtt bebiztosította a csoportelsőséget az EL-ben. Vasárnap délután háromkor pedig  következik talán a legnagyobb meglepetéscsapat a  Serie A idei kiírásából: a Sassuolo.

Tehát a Roma szinte hibátlanul abszolválta az EL csoportkörét. Sejteni lehetett a sorsolás után, hogy nem lesz túl nagy gond, mert ismerjük el, ezúttal szerencsénk volt az urnával, papíron egyik ellenfél sem állt a Roma szintjén. Nem volt nagy meglepetés, egyik ellenfél sem „táltosodott meg” és a Roma sem omlott össze, tehát viszonylag simán lerendeztünk mindenkit.

5 spanyol a kezdőben, lassan kitehetnénk akár a spanyol zászlót is, szerencsére passzol a Roma színeihez.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden mindig simán ment, a visszavágó a svájciak ellen sem úgy alakult, ahogy képzeltük. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Ibanez (46’Spinazzola), Cristante (65’Fazio), Juan Jesus; Bruno Peres, Villar (60’Pellegrini), Diawara, Calafiori; Pedro (46’Mkhitaryan), Perez; Borja Mayoral (60’Dzeko).

YOUNG BOYS (4-3-3): von Ballmoos; Hefti, Camara, Zesiger, Lefort; Rieder (58’Sierro), Aebischer, Garcia; Fassnacht, Nsame, Moumi Ngamaleu.

A meccsen gyakorlatilag végig a Roma akarata érvényesült, az elejétől kezdve uraltuk a játékot, vezetgettük a többé-kevésbé tetszetős támadásainkat, alakítottuk ki a helyzeteket, csak éppen a helyzetek nem mentek be. Aztán, a 34-ik percben,  szokás szerint beütött a ménkű: Nsame ellépett egy remek ütemű kontrából, megverte Cristantét és Pau López is csak érinteni tudta a labdát, ami „gúnyosan” landolt a Roma kapujában. Vezetett a Young Boys. Még azt is felírhatjuk a gól margójára, hogy két meccsen a Roma ellen, ez volt a második alkalom, hogy Nsame vezetést szerzett a Young Boysnak. A mieink még arra se hivatkozhatnak,  hogy nem ismerték volna a srácot!

De a bekapott gól nem sokat változtatott a játék képén, a Roma tovább próbálkozott és a 44-ik percben meglett a sok erőlködés jutalma. Pedro Carles Pérezzel játszott össze és egy az egyben ott találta magát szemben a kapussal, de a közeli lövése kipattant, szerencsére az érkező Borja Mayoral elé, aki közelről a kapuba fejelte a labdát.

A második félidőben is a Roma akarata érvényesült és a 60-ik percben Calafiori meglőtte az első „felnőtt” gólját a Rómában. Micsoda gól volt! Az olaszok valamiért úgy hívják az ilyen távoli gólokat, hogy „Eurogol”. Messziről, a tizenhatos elől, kapásból, ballal, egyenesen a kapu sarkába: védhetetlen!

Itt álljunk meg egy percre, a fiatal, 18 éves Calafiori megszerezte élete első gólját a Rómában, gyönyörű gól volt, de a történet távolról sem ilyen egyszerű. A római és romanista fiatalember egyszer már ott volt a siker kapujában. Két évvel ezelőtt, a 16 éves Calafiori a legtehetségesebb játékosok között volt a Roma Under 17-es csapatában, megnyerte a korosztályos bajnokságot és a szuperkupát is. Annyira tehetséges volt, hogy a kora ellenére elvitték játszani a „nagy fiúkkal”, a  „primavera” csapatba. Aztán 2018 októberében, a Youth League-ben,  a Viktoria Plzen ellen játszottak, amikor érkezett egy bizonyos Vaclav Svoboda, következett egy nagyon durva szerelés és Calafiori lesérült. De ez így nem pontos, valójában teljesen és totálisan szétment a térde: elszakadt az összes keresztszalag, eltört az összes porc és eltört az ízületi tok. Nem is olyan régen, egy ilyen sérülés után, még járni se tudott volna rendesen, nemhogy focizni.

Calafiori tehetségét jelzi, hogy az ügynöke nem kisebb név volt, mint a híres és hírhedt Mino Raiola, aki elvitte a srácot az USA-ba, ahol következett egy sor műtét és a rehabilitáció. Az meg a kitartását és a jellemét mutatja, ahogyan szépen lassan kimászott a gödörből, visszaküzdötte magát oda, ahova már évekkel ezelőtt el kellett volna jutnia. Emlékeztek még, amikor augusztusban bemutatkozott a Juve ellen? A végeredmény 3-1 lett a Rómának, akkor Calafiori kiharcolt egy tizenegyest és szerzett egy gólt, amit nem adtak meg, mert már előtte kint volt a labda. Most viszont a gólja érvényes volt!

Amikor 2018-ban lesérült, akkor a Roma látványosan kiállt mellette, ahogy illik, természetesen többek között De Rossi kapitány is többször meglátogatta a kórházban és amikor Dzeko megszerezte a pályafutása első mesterhármasát a BL-ben, akkor ő is Calafiori mezével üzent a sérült játékosnak. A gesztusok néha nem jelentenek semmit, máskor mély jelentést hordoznak. Mint amikor a Roma „elgázolta”a Viktoria Plzent 5-0-ra a BL-ben és a játékosaink a sérült Calafiori mezét mutogatták a közönségnek és a kameráknak, mintha csak egy zászló lett volna. Talán így érthetőbb, az is, amikor Calafiori, a csütörtöki gólja után, egyből megcsókolta a Roma címerét a mezén és amikor összeölelkeztek Dzekóval. Lehet, hogy egy hatalmas sztár lesz belőle a Rómában, lehet, hogy „beszürkül” és teljesen átlagos lesz, még az is lehet, hogy a jövő héten eligazol jó pénzért máshova (Mino Raiolával sosem lehet tudni), de szerintem ez már így is egy  szép történet.

Visszatérve a Young Boys elleni meccsre, az időközben beállt Dzeko, a  81-ik percben megszerezte a Roma harmadik gólját is, Bruno Peres beadásából. Alig egy perccel később pedig végleg eldőlt minden, amikor Camara és Mkhitaryan „bírkoztak” egy labdáért, a guineainak elgurult a gyógyszere és nemes egyszerűséggel behúzott egyet az örményünknek. Természetesen jött a piros lap és Diawarának kellett nyugtatgatni az „idegbeteg” honfitársát. Ezek után már nem is történt semmi különösebben érdemleges, nyertünk és ezzel csoportelsőként jutottunk tovább az EL-ben.

Ez jókor jött, nagy szükségünk volt erre a győzelemre, miután a bajnokságban látványosan kikaptunk a Napolitól és „Maradona kísértetétől”. Kellett egy jelzés, hogy még élünk és megfordítani ezt a meccset tökéletesen megfelelt a célnak. Vasárnap viszont már nehezebbnek ígérkezik, érkezik a Sassuolo az Olimpicóba.

Mit kell tudni a Sassuolóról? Az idén elég ránézni a bajnoki tabellára és minden világos lesz, 9 forduló után, a Sassuolo a harmadik, 18 ponttal, mint a második helyezett Inter. Apropó Inter, az előző fordulóban pont a milánói fekete-kékeket fogadták és az interisták 3-0-ra nyertek. Simán. Kevesebb mint negyedóra után, már 2-0-ra vezetett az Inter, és a második félidőben megszerezték a harmadik gólt is. Ez volt a Sassuolo első veresége az aktuális bajnokságban.

Érdekes, hogy a Sassuolo rengeteget birtokolja a labdát, csak az Inter és a Juve birtokolják többet. Mondhatnánk szerencséjük is van, 7 kapufát is kaptak az idén, csak a Benevento kapott náluk is többet, 8-at. Viszonylag keveset futnak, hátulról az ötödikek megtett távolságban (107 km) és ellenük fújták be a legkevesebb lest a mezőnyben, konkrétan 11-et. Rosszat jelenthet a Roma számára, hogy idén sokkal jobban szeretnek idegenben játszani, eddig 4-ből 4-szer nyertek, míg otthon 1 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség a mérlegük.

Többnyire 4-2-3-1-ben szoktak játszani, minden bizonnyal ez lesz a Roma ellen is. A legjobb gólszerzőjük Caputo, 5 gólnál tart 6 meccs után. Kulcsjátékosnak tűnik, vele meccsenként 2,6 gólt szereznek, nélküle csak 1,3-at. Viszont úgy tűnik, hogy nem fog játszani a Roma ellen, De Zerbi mester is megerősítette a sajtótájékoztatón, hogy Caputo és Defrel sérültek. Hiányozni fog Consigli is, neki gyomorrontása van és Chiriches pedig az Inter ellen sérült le. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Sassuolo (4-2-3-1): Pegolo; Toljan, Marlon, Ferrari G., Rogerio; Locatelli, Lopez M.; Berardi, Djuricic, Boga; Raspadori.

Apropó De Zerbi, úgy tűnik, hogy a Sassuolo idei teljesítményével, az edzőjük, akit már jó ideje agyondicsérnek szakmai körökben, az idén végleg bevonul a „sztáredzők” közé. Arról egyébként hallottatok, hogy Fonseca előtt, Gasperinin és Contén kívül, a Roma megkereste De Zerbit is? De ő köszönte szépen és akkor nem kért a Rómából. Remélem erről hallott Fonseca is és ennek megfelelően tudja majd motiválni a csapatát.

Ezzel el is jutottunk a Rómához  és sajnos bátran kijelenthetjük, hogy most is vannak gondok szépecskén. Veretout sérült, Smalling sérült, Mancini sérült, Santon sérült, hogy az olyanokról mint Pastore, vagy Zaniolo már ne is beszéljünk. Jó hír, hogy Kumbulla kigyógyult a Covidból és már a kezdőbe jósolják, Ibanez és Cristante mellé. A középpályán talán az a legnagyobb kérdés, hogy ki fogja helyettesíteni az izomsérüléssel küszködő Veretout-t, Diawara, vagy Villar? A jobb szélen, mivel Santon továbbra is „izomsérült”, Karsdorp, vagy Bruno Peres kezdhetnek, az elemzők inkább a holland játékára számítanak, mivel hét közben pihent. Hasonló okfejtéssel Mirantét jósolják a kapuba. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-2-1): Mirante; Ibanez, Cristante, Kumbulla; Karsdorp, Villar, Pellegrini, Spinazzola; Pedro, Mkhitaryan; Dzeko.

Ismétlem önmagam, de ez tényleg nem ígérkezik könnyű meccsnek. Pedig a fogadóirodák oddszai magabiztos Roma fölényt mutatnak, de mégse lehetünk nyugodtak, ahhoz túl jól szerepelt eddig a Sassuolo, túl sok a hiányzónk és túl sűrű a naptárunk. Természetesen, mindentől függetlenül, én győzelmet szeretnék látni, mert ha a Rómának céljai vannak, akkor nem engedheti meg magának, hogy Rómában ne nyerjen a Sassuolo ellen! Csak attól tartok nem lesz egyszerű, pontosabban minden lesz, csak egyszerű nem.

Be is fejezem a posztot, vasárnap délután 3-kor Roma-Sassuolo (élő közvetítés 14:50, Digisport1) és forza Roma mindenkinek!

nemvoktrendi:
Related Post