X

Rangadó karácsonyra

Az olasz bajnokság idei szezonja előtt mindenki komoly versenyt várt a Scudetto-ért, azonban ez mostanában éri el az eddigi csúcspontját. Az első 4 csapat 4 (de lehet, hogy kettő) ponton belül van egymástól és ahogy az elmúlt hónapban már párszor, most ebből kettő megint megmérkőzik egymással. A Juventus rangadó sorozatában mi vagyunk a következők, szombat este 20:45-tól karácsony előtt Juventus Roma!

A DigiSporton élőben 20:45-től, aki szeretné magát feleslegesen felidegesíteni annak ajánlom a 20 perccel előtte kezdődő felvezetést is.

A forduló előtt a két csapat a második és negyedik helyen állt, a Roma elmaradt meccsével most ne foglalkozzunk, van, tény, de nem biztos pont egyáltalán. Így tehát a tabella szempontjából nagyon fontos a találkozó, mondjuk nem azt dönti el, hogy ki hol „telel” mivel ez már szerencsére nincsen. (ironikus mondjuk, hogy most, amikor sikerült elérni, hogy a vb miatt ne legyen téliszünet, vb nem lesz az olaszoknak) Ennek ellenére bőven van tétje a meccsnek, igazából helyezésektől függetlenül mát maga a presztízs, hogy végre pontot szerezzünk a Juve új stadionjában, ami keservesen várat magára egyelőre.

Már évek óta fő kihívójukként elég parázs meccsek szoktak lenni ezek

Most bízok is valamilyen szintű sikerben. Az oka pedig Di Francesco védelme és a Chelsea elpusztítása. Ki emlékszik olyanra, hogy a Roma a legbiztosabb védelemmel rendelkezne az olasz bajnokságban? Most azonban így van, mindössze 10 gólt kapott a csapat, úgyhogy úgy érzem ez a védelem, bár nagy csapatok és komoly sztárok ellen volt, hogy megingott, kellő odafigyeléssel képes lehet megállítani a Juventust. Hét közi kupameccse volt mindkét csapatnak, a Juve nyert, de nem igazán pihentetett, a Roma viszont nagyon tartalékosan állt ki de sajnos ez az eredményen is meglátszott. Ezt azonban nem érzem túl relevánsnak, mindenki tudja, hogy Olaszországban a Scudetto a lényeg, esetleg egy BL trófea talán megüti a szintet, de a kupa… nem fáj most érte a szívem.

A csapat már tegnap este megérkezett.

A Juventus bár a Napoli mögött van, eszméletlenül erős továbbra is, ami inkább hosszú távon fog kijönni majd. Ahogy mi is, ők is a kezdő erejének rovására bővítették a keretüket, ráadásul mindkét együttes ott van a BL 16 között is, szóval egy igazi európai rangadóra számíthatunk. Mindkét csapat lehető legerősebb kezdőjével és alaposan kidolgozott taktikával érkezik majd a pályára, ahol ki tudja mennyi játék fog zajlani majd. A tétek tiszták mindenki számára, a csapatokat se kell bemutatni, úgyhogy én már csak kellemes karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek amit remélhetőleg egy esti Roma siker fog megalapozni!

Aleram:

View Comments (58)

  • Olvasói levél még a mai derbinél is fontosabb dolgokról:
    Lehet, hogy ma egy labdarúgó mérkőzést játszunk, ami után nemsokára jön a Jézuska. Lehet, hogy az ördögök ellen megyünk az örökkévalóságért, döntse el ki-ki maga. Most inkább arról emlékeznék meg, hogy van hol megemlékezni: van ez a blog, amit kb. 3-4 éve napi szinten követek, és nagyon-nagyon sokszor a nap fénypontját jelentik a munkából-magánéletből elcsent 15-20 percek, amiket a posztok-hozzászólások olvasásával töltök.
    Egy olyan országban, ahol az embertársaink leggyakoribb megszólítása a “szopjál-le-te-szemét-köcsög”, ahol az internetes fórumokon funkcionális analfabéták osztják napra-nap világmegváltó meglátásaikat, ahol a gyűlölet, a nyomor, az uszítás és az elkeseredés éppen egy neototalitariánus társadalom-állam-gondolkodásmód-életvitel felépítsén buzgólkodik, ez a blog a béke, a nyugalom és kulturált eszmecsere szigeteként funkcionál. Hangsúlyoznám, hogy egy labdarúgásról szóló blogról van szó, és mi itt mind tudjuk, hogy semmi sincs ezen a világon, ami jobban fel tudná kavarni és szítani az indulatokat, mint ez a nagyon szép, de nagyon emocionális játék. Itt senki sem fogja az ide betévedő kóbor interesek szüleinek szexuális orientációját emlegetni, és nem fogjuk őket alpári modorban szidalmazni pusztán azért, mert ők egy másik színösszeállítású kollektíváért rajonganak. Ha meg is jelenik olykor egy-két indulat-érzelem szülte parental-advisory “szakkifejezés”, ez mindig egy olyan kontextusban, ahol létjogosultsága van a túlfűtött érzelmek spontán megélését explicit formában kifejező narratíváknak.
    Én magam nem tudok olaszul (csak angolul), így természetesen a lehetőségeim sokkal behatároltabbak az AS Roma-val kapcsolatos információkhoz, történetekekhez, hírekhez, mendemondákhoz napi szinten hozzájutni. Nekem ez a blog csatornázza be a csapattal kapcsolatos történések jelentős részét. Hihetelen az a precizitás, hitelesség, erudició, és belefektetett kilozsúl, ami a bloggerek összes posztjában és nagyon sokszor a hozzászólók végiggondolt és elgondolkodtató kommentjein keresztül megmutatkozik! Bevallom, nekem a kedvenc témáim a ASR régmúlt történelmével foglalkozó írások, én magam önerőből ezeknek a közelébe se tudnék kerülni! Hogy bírjátok ezt idővel, enegiával, kitartással, szenvedéllyel ily hosszú időn keresztül, ilyen szinvonalon művelni?
    Én itt mindennap azt az semmihez sem hasonlítható, felemelő érzést élem meg, hogy noha senkit sem ismerek személyesen (sajnos!), mégis egy közösség tagja vagyok! Ez a közösség segít felülemelkedni a kudarcokon, elaborálni a frusztrációimat, ami azért az Roma-val kapcsolatosan, mindenki tudja, hogy egy mindennnapos, eléggé nehezen tekerhető mókuskerék. Még nagyon is jól emlékeszem arra a sötét kétségbeesésre, ami akkor fogott el, amikor egyedül kellett megbírkóznom ezekkel a nagyon negativisztikus érzelmekkel, amikor a sintér mögött pl. mindig hangyapénisszel zuhantunk be a második helyre és nem volt semmilyen olyan fórum, ahol legalább ki lehetett volna ventillálni a csalódást, a dühöt és a kétségbeesést.
    Hát szerintem ez az, ami még a mai meccs végeredményénél is sokkal fontosabb: szeretnék köszönetet mondani, elsősorban a szerzőknek, de a hozzászólóknak szintúgy. (Neveket nem szeretnék írni, mert nagyon félek, hogy kihagynék valakit.)
    Még 30 évig ugyanezt, ugyanígy plíz!
    Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden romanistának!
    FORZA ROMA! DAJE LUPI!

    • Nagyon szépen köszönöm a bloggertársak nevében is, egészen meghatóra sikeredett ez a levél :) tényleg nagyszerű egyébként ez a közösség, az itteni kulturált beszélgetés után mindig elszomorít a fb oldalakon történő mocskolódás és hőbörgés. Én kifejezetten szeretem amúgy, ha egy ellenfél csapatának szurkolója megtisztel a bizalmával és tőlünk tájékozódik a Roma-ról, mint riválisról, szeretném is, hogy a nyilvánvaló elfogultság ismeretében számukra is olvasható legyen a blog.
      Szerintem mindenki kedvencei a múltidéző posztok, legalábbis nekem is biztos, de íróként is úgy érzem, hogy az itt kialakult közösség fontosabb mint a megjelenő munkák, például ez a mostani is több figyelmet és időt érdemelt volna, de ez a poszt is úgy született, ahogy elég sok: inkább nem aludtam :D Amúgy tényleg nagyszerűen működik az egész, számomra az a legmeglepőbb, hogy a szerkesztői csapat se találkozott még soha, komolyabb megbeszélések se voltak a működést illetően és évek óta megy magától minden, ami belegondolva 5 idegen csapatmunkája esetén teljesen irreális igazából :D

  • Taktikailag ti mit vártok?
    Személy szerint nekem van egy érzésem, hogy a Chelsea elleni idegenbeli durva pressinget fogjuk az elejétől nyomni. A baj ezzel csak az, hogy Allegri nem hülye és tudja ezt, aminek van egy elég könnyű ellenszere, átrúgni a letámadást. Nah már most a juvének lesznek elöl célpontjai, akik meg is tartják ezt, főként Mandzukic a 165 centis Florenzi ellen... Szóval valahogy okosba kell ezt, de hogy nem állunk vissza önszántankból bekkelni az biztos.
    Másik kérdés, Kolarov ellen kit rak ki Allegri, mondhatni a mi legerősebb pontunk találkozik ott az ő leggyengébb pontjával. Könnyen el tudom képzelni, hogy a régi bevállt 5 védős rendszerhez nyúl vissza a Juve és akkor Barzagli és Caudrado megállíthatják a Roma bal oldalát. Szerintem ha Dybala pad az azt jelenti félnek tőlünk.
    Előbb utóbb már a nagy számok miatt is el kellene érnünk itt valamit.
    Tőlünk egy bátor játékot várok azt meglátjuk mire elég, bekkelni úgy se tudunk

    • Tökéletes leírás, de tulajdonképpen borítékolható volt, hogy Mandzukicra játszanak. Tavaly Spalletti 3 védős rendszerében megfogtuk a szerb szélső játékát, idén azonban... EDF semmit nem értett meg ebből. Az is egyébként izgis, hogy Allegri mennyire képes használni Mandzukicot úgy, hogy hasznos a csapatnak és nem egymást tapossák Higuainnal elöl. Di Francesco viszont erőteti Schicket abban a pozícióban, ami nem illik neki, vagy középcsatárba beteszi szenvedni Ünderrel, meg Gersonnal.
      Írtam is anno az elején a Celta meccs körül, hogy EDF képtelen kihasználni a játékosai előnyeit. Neki van egy elképzelése és mindenki azt csinálja, függetlenül attól miben jó és miben nem. Nem csoda, hogy nagyon kevesen mutatnak kreatív dolgokat (amellett, hogy nem is igazán alkalmasak rá). Szóval ez a meccs valószínűleg a kezdő sípszó előtt el is dőlt.

        • nem hol, hanem hogy. Ahogy Mandzukicnak. Egy előrébb tolt jobb/balszélső, aki lefejelgeti a labdát és elvon embert a középről. Helyette folyamataos benn ácsorog a 16-on belül és tömörítik az ellenfél védelmét

          • Szerintem azt is látni kell, hogy nem egyforma a két játékos.

          • nem, de az, hogy hátrányban beállva kell lökködnie mindenkit háttal a kapunak nem hinném, hogy szerencsés elgondolás. Szerintem meg nagyon hasonlóak: erős fejjáték, elég gyorsak egy szélsőhöz. Ez a 2 tulajdonság elég is. Emellett Schick labdaügyesebb, viszont Mandzukic rettenetesen sokat segít a védekezésben.

          • Meg van egy olyan is, hogy a horvát egy rutinos veterán, aki amikor annyi idős volt mint most Schick, akkor konkrétan Zágrábban vitézkedett és az olasz bajnokságot még csak a tévében látta.

  • Még a meccs előtt szeretnék boldog karácsonyt kívánni mindenkinek! A meccs előtt, amíg még tart a karácsonyi hangulat. :D

    Apropó karácsonyi hangulat, a Juve "házi újsága", a Tuttosport, megadta az alaphangulatot a meccshez, a tegnapi címlapjával, amin Sczzesny, Pjanic meg Benatia szerepeltek és ez volt a cím: "romanista vesztesekből, győztes juventinók". Túl azon, hogy ezek sosem voltak igazi romanisták, különben most nem lennének a Juvéban, de a Zszcesny még nem is nyert semmit, szóval az ő esetében egyenlőre maximum juventinoról lehetne beszélni.

    Egyébként a Roma részéről az Il Romanista válaszolt, tudjátok, a világ egyetlen független napilapja, ami egy focicsapatról szól. Az Il Romanista címlapja, a maga egyszerűségében mindent elmondott két szóval: "Noi" és "Loro", "Mi" és "Ők":
    https://uploads.disquscdn.com/images/d58a66d312e1919a7120499b4964768a6947d96db5c4fdfa11696f161498dc72.jpg

  • Ja egyébként egy apró érdekesség a statisztika szerelmeseinek, az első csapat, amelyik győzni tudott vendégként a Juventus/Allianz Stadiumban, nem az Inter volt, akármit is terjesztenek a "szakértők", hanem Alberto De Rossi korosztályos Rómája!!!

  • 4-3-3 Alisson, Florenzi Manolas Fazio Kolarov, Nainggolan De Rossi Strootman, El Shaarawy Dzeko Perotti.

    • Semmi meglepő, Chelsea verő kezdő, mondhatni a legerősebb. Juvéban több a bizonytalanság és döntő lehet a meccsre hogy állnak fel.

  • igen, presszig kell utoljára a Chelsea ellen végeztük, valahol erre számítok. juve belső védők Barzagli, Chiellini mind lassú helyezkedésből oldják meg. lendületből megverhetjük őket. ELS-t bal oldalon játszatnám, Perrot jobbon, Ő jobban tudja hozni a jobbot is, ELS meg balon hatékonyabb a lyukra futásaival középre.Nyerünk és teljes lesz a Karácsonyunk.

  • Szczesny; Barzagli, Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic, Matuidi; Cuadrado, Higuain, Mandzukic

    • ez egyértelmű stabil kp, Cuadrado és Mandzukic visszabiztosít, nagyon óvatosak

Related Post