X

Lazán és könnyedén

A Roma 3-1-re legyőzte a SPAL-t, amely a tizedik perctől kezdve tíz emberrel játszott, Felipe kiállítása után. A gólokat Dzeko, Strootman és Pellegrini szerezték, Viviani hiába szépített tizenegyesből.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov (75’Emerson); Pellegrini, Gonalons (60’Gerson), Strootman; Cengiz (64’Schick), Dzeko, El Shaarawy.

SPAL (3-5-2): Gomis; Cremonesi, Vicari, Felipe; Lazzari, Grassi (70’Schiavon), Viviani, Rizzo, Mattiello; Bonazzoli (20’Mora), Paloschi (78’Borriello)

Tehát Di Francesco mester megint megkavarta egy picit a kezdőt, részben kényszerből, mivel a „pofozkodó” De Rossi a kétmeccses eltiltását tölti, Nainggolan, Perotti és Defrel pedig sérülésekkel bajlódnak. Az egyetlen meglepetés talán az volt, hogy a várakozásokkal ellentétben, nem Schick kezdett, hanem Ünder. De a változtatások most sem okoztak problémát a Rómának, viszonylag könnyedén likvidálta a SPAL-t.

Valójában nagyon könnyedén alakult a meccs, a legelején volt ugyan egy veszélyes SPAL támadás, amiből Paloschi fejjel nem találta el a kaput, de az első igazi próbálkozásnál a Roma azonnal jó irányba terelte a meccset. A megiramodó Dzekót, Felipe, a SPAL kapitánya,  jó ritmusérzékkel lerántotta hátulról, pont a tizenhatos előtt, hogy ne legyen belőle tizenegyes. A bíró elsőre csak sárga lapot adott a SPAL védőjének, de most kivételesen a mi javunkra dolgozott a VAR. A visszanézés után, Abisso játékvezető úr is megértette, ami mindenki más számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy Dzekót egyértelmű gólhelyzetben rántották le és kiállította a boldogtalan Felipét. Ez volt az első eset, hogy a Roma javára döntöttek a VAR használata után, lehet örülni. Én is hű de örülök, de ha most még elvennének pár pontot az Intertől (nem megadott tizenegyes Perottin), vagy visszamenőleg megadnák a tizenegyesünket a Genoa ellen (Laxalt kezezése), akkor még sokkal jobban örülnék. Egyelőre ennyit a VAR-ról.

 

Dzeko szép nagyot esett

Dzeko egyébként megint nagyot játszott, lehet magyarázni, hogy két hónapja nem lőtt gólt, de aki látta a meccseinket, az pontosan tudja, hogy Dzeko kulcsfontosságú volt az elmúlt időszakban is. Ma este is kirobbanó formában volt, ez volt zsinórban a tizenkilencedik meccse, de nyoma sem látszik rajta a fáradtságnak, csak az első félórában hat kapura lövése volt.  Ma viszont a bosnyák gólt is szerzett, a 19. percben juttatta vezetéshez a Rómát, a szintén megint bomba formában játszó El Shaarawy gólpasszából.

 

Gomis, a szenegáli hálóőr volt egyértelműen a SPAL, ha nem az egész mezőny legjobbja, bemutatott legalább féltucat bravúrt, de itt már ő is tehetetlen volt.

A gól után sem változott a játék képe, a Roma lelépte a SPAL-t és egymás után folyamatosan jöttek a gólhelyzetek, a vendégeknek momentumaik se nagyon voltak. Végül a 32. percben Strootman megszerezte a második gólt, a szokásos El Shaarawy csodaszép sarkázásos gólpasszából. Itt álljunk meg egy percre, azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan szintén a Digin nézték a meccset. Micsoda dolog az, hogy a műsorvezető eldönti, hogy El Shaarawy lesen volt és ezek után a riporter is ezt szajkózza? Már elnézést, de az állókép, amit mutattak, az nem a passz pillanatát ábrázolta, El Shaarawy tényleg pár centivel előrébb volt a képen, de a labda viszont már messze elhagyta a passzt adó játékos lábát. A legviccesebb az volt, hogy a Digi egyik szakértője többször is megpróbálta ezt elmagyarázni, de a műsorvezető egyszerűen félbeszakította. Tehát senki se csodálkozzon, hogy megadták a gólt, azért adták meg, mert érvényes volt és ezen az sem változtat, hogy a meccs után a SPAL egyik vezetője össze-vissza hazudozott panaszkodott.

A gólszerző Strootmant ünnepli a csapat

Visszatérve a meccsre, a Roma továbbra is fölényben játszott, de több gól már nem született, a félidőben maradt a 2-0. A Roma egyébként rekordot döntött: 24 kapura lövése volt, amiből 11 eltalálta a kaput. Senki sem tudott egy félidő alatt ennyi lövést produkálni ebben a bajnoki kiírásban és a SPAL elsősorban a bomba formában védő Gomis-nak köszönheti, hogy az eredmény nem lett sokkal csúnyább.

A második félidőben a Roma ugyanott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta, fölényes, magabiztos játék és folyamatosan jöttek a helyzetek. A meccs az 53. percben dőlt el végleg, Kolarov beadására Pellegrini érkezett és fejjel megszerezte a Roma harmadik találatát, egyben az első saját gólját a Roma felnőtt csapatában.

Pellegrini gólöröme

Ezek után az eredmény nagyjából el is dőlt, de a meccsnek még nem volt vége, a SPAL alig két perccel később kapott egy első ránézésre elég nagylelkűen befújt tizenegyest, miután Manolas lerántotta Morát. Szerintem ez is jogos ítélet volt, hátulról látszott, hogy a mi görögünk a mezénél fogva alaposan lerántotta a SPAL játékosát, bőven meg lehetett adni. A büntetőt a mi „néhai” Vivianink vállalta el, csak mert a mi volt játékosaink ellenünk mindig jól szerepelnek. Tehát Viviani odaállt és látszólag szépen megverte Alissont, berúgta a tizenegyest. De Abisso bíró úr úgy ítélte meg, hogy túl sok játékos volt a tizenhatoson belül az elrúgás pillanatában és megismételtette a büntetőt. Ezúttal Viviani megpróbálta átemelni a labdát, de Alisson a kapufára ütötte! Sajnos a kipattanóból Viviani mégis gólt szerzett, miután az elsőként odaérő Pellegrini nem találta el rendesen a labdát.

Ez volt Ünder eddigi legjobb meccse a Rómában. Evvel talán nem mondtunk nagyot, de akkor is látszik a fejlődés.

Ezek után a Roma, a kétgólos előny birtokában, visszavett az iramból, az emberhátrányban lévő SPAL pedig nem tudott, meg látszólag nem is nagyon akart érdemben változtatni az eredményen. Jöttek a cserék, a 60. percben beállt Gerson, a második félidőben picit fáradtnak tűnő Gonalons helyett. A 64. percben megjött Schick, az ifjú cseh tehetség, a nem kevésbé ifjabb török tehetséget, Ündert váltotta. A 74. percben pedig az Olimpico megünnepelhette Emerson Palmieri visszatérését, a hosszú térdszalag sérülése után, az olaszosított brazil Kolarovot váltotta a bal szélen. Ezek után még volt  egy pár kimaradt Roma helyzet (Gerson, Schick, Dzeko, stb.), de az eredmény már nem változott, amikor Abisso bíró úr végül lefújta a meccset senki sem sajnálta igazán, hogy vége.

Alissonnak nem volt túl sok dolga, de azért bemutatott egy káprázatosan pimasz és látványos, rabonás-sarkazásos cselt.

A mezőny legjobbja, az eredmény ellenére, szerintem Gomis volt, a szenegálit megszállta Jasin, vagy Zamora, vagy tudom is én, hogy kinek a szelleme és káprázatos védéseket mutatott be, ez pedig mindent elmond a meccsről. A Rómában viszont többen is remek teljesítményt nyújtottak, ki lehetne emelni Florenzit, Kolarovot, Pellegrinit, Strootmant, vagy Dzekót, de valójában szerintem ma senki sem lógott ki, mindenki jól teljesített. Talán egyedül Manolas-ba lehetne belekötni, hogy miért is kellett egy judo fogással földre vinni Morát a tizenhatosunkban, bár ennek 3-0-nál és emberelőnyben már nem volt túl nagy jelentősége.

Összességében fölényes és magabiztos győzelmet arattunk, Di Francesco megint remekül összerakta a csapatot, ezúttal még izgulnunk se kellett az eredmény miatt. Most van egy szép hosszú hétvégénk, hogy rákészüljünk a BL-re és a Qarabagra, addig is forza Roma mindenkinek!

nemvoktrendi:

View Comments (35)

      • Nem mernék fogadni rá, szegényke úgy nézett ki mintha a ruháit is elvitték volna. :D

  • A meccsről sok mindent nem lehet már mondani ami fontos volt azt leírtad. Bár szerintem kicsi Under megint halovány volt, javult némileg de ez még kevés sajnos. Akart, ment de csak nem jött össze neki, reméljük, hogy lesz ez jobb is.
    A megjegyzésed a közvetítéssel kapcsolatban osztom, én is néztem és egyre szánalmasabb az egész. A hozzá nem értésük és kettős mércéjük már minősíthetetlen. Nem tudom, hogy néztétek-e a Napoli meccset....na hát én elkezdtem legnagyobb bánatomra. Nem elég, hogy a stúdióban szopkodták mindkét csapatot de Egri Viktor.....azt vártam, hogy mikor élvez el a kis köcsög, annyira rá volt izgulva erre a meccsre, mindenféle giga, mega csúcsrangadó az év mérkőzése jelzőkkel illette az összecsapást, már nekem volt kellemetlen, hogy nem veszi észre magát.
    Egyenesen undorító ami ezen a csatornán megy, felháborító és visszataszító!
    Legszívesebben akkorát beb@sznék a fejükbe, hogy megszülnek.
    Hányinger!

    • Én valójában úgy vagyok a Digivel, hogy amíg közvetítik a Roma meccseit, addig az a kedvenc tévéadóm. A Digi előtt elég ritkán adták a Rómát, viszont amióta náluk van a Serie A, azóta láthatjuk szinte az összes meccset (már amikor nem kell Davis-kupát, francia bajnokságot, vagy más hasonlóan "izgalmas" tartalmakat közvetíteni). A véleményük meg nem mindig érdekel, nem kell nekem egyetértenem velük. :)

      De ez az El Shaarawy "les" most felbosszantott, az egyik kihirdette megkérdőjelezhetetlenül, hogy les, a másik rátett egy lapáttal, a harmadikat meg, amelyik észrevette, hogy az az állókép nem stimmelt, azt meg nem hagyták szóhoz jutni. Nem volt túl színvonalas jelenet.

      Egyébként az olaszoknál azt írták, hogy El Shaarawy nem volt lesen, mert az egyik védő lába belógott és játékban tartotta a passz pillanatában, persze gondolom, ők jókor állították meg a képet, nem azután, hogy a passz már elment.

      • Az igaz, hogy nem kell egyetérteni velük, csak bosszant, hogy ilyen módon vezetnek fel, összegeznek, és összefoglalóznak és közvetítenek. Az oké, hogy adnak minden meccset aminek roppant mód örülök de akkor is mindennek van határa. Nem hallani mást csak szeretett csapatunk pocskondiázását.
        Az lenne a legnagyobb reváns ha fű alatt odaérnénk és az utolsó fordulókban behúznánk a bajnokságot. Kíváncsi lennék, hogy mi lenne a szakértő magyarázat, hogy miért volt szerencsénk, a Napolinak nincs padja stb......
        Én akkor is utálom őket :)

        • Valójában már megszoktam az elfogultságot, belefásultam. Sajnos a Diginél sokkal fontosabb helyeken is elfogultak. Az olasz tévéken, amiknek pedig komoly befolyásuk van a bajnokság szereplőire, néha kritikán aluli dolgokat látok. Többnyire kiszolgálják a nagyokat, akiknek sok szurkolójuk van, gondolom mert így lehet fenntartani a nézettséget és akkor nem is beszéltünk az egyes szereplők intézményes befolyásáról.

          És ez nem most kezdődött, mondok egy példát. Amikor 1983-ban a Roma megnyerte a bajnokságot, Gianni Brera, a jeles milánói sportújságíró volt a legtekintélyesebb "szakértő" egész Olaszországban. Ez a "derék" Brera, komoly pofával azt mondta az állami tévében, hogy a Roma 42-ben csak azért nyerte meg a bajnokságot, mert Észak-Olaszországban bombáztak és mert a Roma játékosait nem sorozták be, ami egy döbbenetes méretű hazugság és csak a féltékeny ellenszurkolóknak szerzett vele örömet. Mégse akadt senki, aki rászólt volna, hogy tegye le a borosüveget és ne beszéljen hülyeségeket, mindenki ráhagyta a hazugságot.

          És azóta nem sok minden változott, Destrót pár éve gyakorlatilag meglincselték a médiában, Spallettit tavaly ronggyá gyalázták, De Rossiról leírták, hogy "mafioso", Tottit is elmondták mindennek, stb. Ezekhez képest például Egri Viktor kirohanásai Nainggolan ellen szinte már aranyosak. :)

          • Ennyire előzetesen nem tudom a dolgokat viszont annak ellenére, hogy ez hosszú évek tendenciája még lehetne a "szakértő" valóban szakértő. Tehát ha engem behívnak szakértőnek mondjuk egy Haladás meccsre, akkor hülyeségeket nyilván össze tudok hordani de mivel nem nézek Mennyei bajnokságot így nem tudnék objektíven értekezni. Annyi, hogy nézek meccset és játszom is és kész de attól mert meg tudok szólalni egy témában még nem vagyok szakértő! :)
            A jóltájékozottság még nem jelenti azt, hogy szakértő valaki! :D
            Tényleg az lenne a legjobb ha megnyernénk a bajnokságot, aztán ki nem szarja le, hogy mire fogják :)

          • Pontosan! Szerintem egy szakértő ne legyen szurkoló! A szakértő az legyen objektív! Ne kelljen már kocsmai szintű elfogultságú vitákat nézni a tévében, főleg amikor ráadásul még fizetünk is érte.

    • Tiszetelet a kivételnek!
      Ebből az olasz foc-digi gárdából kb. 3 embert tartanék meg. Baumstark Tibi, Benito, meg talán a Juhász Tomi. ( Ha megígéri, hogy nem kezd bele egy összetett mondatba sem. Csak egyszerűen, alany, állítmány, tárgy, max pár minőségjelző kész. :D )

      • Persze kivételek mindig vannak, mindenhol.
        Akkor úgy javítanám magam, hogy "utálom őket" - de tisztelet a kivételeknek! :)

    • Ünderral kapcsolatban ide is írom, amit a másik poszt alá is írtam, mert lusta vagyok :)
      Nincs egyszerű helyzetben. EDF taktikájá finoman sem fekszik kezdő inkább kreatív játékosoknak:
      Egyrészt rengeteg védekezőfeladat, de ez máshol is így lenne; másrészt nagyon szélre vannak száműzve. Nagyon keveset mozoghat el a pálya közepe felé, csak labdával, vagy egy beadáshoz, ami a 16-os területére érkezik. Azonban ezek - a támadásépítés lassúsága miatt - szinte mindig felállt védelemnél történnek, így kb. 5-6 ellenfél játékos jut 2-3 rómaira. Ilyen feladatot pedig vagy lendületből, vagy fizikai fölénnyel lehet csak megoldani, na most, ha én már korábban odaértem és vagy 70 kiló vagyok akkor érthetően nem sok babér teremne.
      A játékban való részvételhez pedig nincs igazán meg sem a rutinja, sem a fizikai ereje. Egész egyszerűen nincs helye és túlságosan messze vannak a többiek. Az egész rendszer egy-egyezésre találták ki, de helyenként ez is kevés, hiszen nálunk ugyan nincs segéderő, az ellenfél viszont gyakran rendelkezik utánpótlással.
      Ettől függetlenül Perotti például nagyon megtalálta a helyét és El Shaarawy is egyre biztatóbb, de ehhez bővel kell rutin, amit valószínűleg nem fog tudni Ünder nálunk megszerezni, főleg ha Gersonra, Schickre és Defrelre is szélsőként gondolnak (a dolog érdekessége, hogy a török sem elsősorban az, inkább Shaarawy féle második csatár, vagy trequartista lehetne).

      • Ezzel nagyjából leírtad mi egy szélső feladata és Ünder szélső, úgyhogy meg kell oldania. Én valahogy többet vártam tőle az alapján amit előzetesen láttam róla, de belátom, hogy még fiatal és fog még fejlődni. Csak lehet nem ez a legjobb hely neki.

    • Állítólag 35 milliós záradék van a szerződésében ami sajnálatos módon Olaszországon belül is érvényes, remélem nem fogom csíkos mezben látni jövőre.

  • Közben olvasom a tervezett stadionról, hogy pénteken Lazio tartomány kibocsátotta a környezeti hatástanulmányt, amiben lényegében jóváhagyta a stadion tervét. Sokak szerint ezzel elhárult az utolsó akadály is a stadion útjából.

    Hétfőn és kedden fog újra összeülni a "Conferenza dei Servizi" és egyre valószínűbbnek tűnik a terv jóváhagyása.

  • egri viktor megint alakít az inter-Chievo meccsen, kiemeli, hogy az inter felnő a napoli és a juvéhoz, így 3 esélyes a bajnokság. inkább a tasli fülével foglalkozna, nem a focival, bár minden gólnál ordít, valószínű inter drukker is.

    • Helyes, lehet, hogy utólag áldás lesz ez az elmaradt meccs, lényegében a Juventus-szal egy szinten lehetnénk, de ez a 3 pont már meggyőzi az ilyen Egri-féléket, hogy a Roma nem esélyes, nem is baj, nem szabad elhitetni ezt a játékosainkkal, küzdjenek csak a BL helyek egyikéért minden meccsen, aztán majd meglátjuk hova érünk a végére.

      • Egyetértek.
        A végén ott leszünk és reméljük, hogy lesz pár forduló a végelszámolás előtt, hogy betoppanjunk az első helyre. Én bízom benne nagyon.

        • Normális ember nem nézi le a Romat,én sem teszem. Jó edző,jó csapat,semmivel sem rosszabb,mint a Napoli..csak ott most nagy a hype. Alaphangon minimum négyszereplős ez a történet és nem decemberben osztogatják a címeket..

  • Közben újabb potenciális főszponzorról pletykál a média, állítólag újra megjelent a Turkish Airlines, miután 2015-ben egyszer már közel jártak egy megállapodáshoz a Rómával. Akkor az üzlet az utolsó pillanatban hiúsult meg, állítólag csak részletkérdéseken bukott meg a dolog, most viszont már nem ők az egyetlen jelölt, például ha igaz ott van a Rakuten is a szponzorjelöltek között, akikkel előrehaladott tárgyalások folynak.

    Az elmúlt hónapokban megfigyelhettük, hogy a Roma kereskedelmi részlege szeptember óta látványosan felgyorsított, egy sor új márka jelent meg a Roma partnerei között: Hugo Boss, Fratelli Rossetti, Uber, Volvo, Kimbo, Lyoness...

    • igen, tényleg felpörögtek, meg ugye ráadásul a Primavera mezen is ott a Linkem, egy szerintem elég erős 2 milliós deal-ért. Szerintem mindenképp segít most nekünk, hogy egyrészt jól szerepelünk már egy jóideje, BL-ben is biztos teljesítményt nyújt a csapat, ami azért a reklámfelületek meg pénzek alfája és omegája a fociban valamint az olasz bajnokság is felértékelődött, szinte biztos BL szereplést tudunk garantálni a cégnek aki ebben támogat majd minket. Ha beesik egy 10 millió körüli szerződés, meg tényleg a rendszeres BL szereplés, amivel még le lehet húzni 50 körül legalább akkor pár éven belül messze lesznek már a pénzügyi gondok, főleg ha ezt még pár Monchi-s üzlet is megtolja, amire mondjuk gazdasági tekintetben elég yolo hagyatkozni (ahogy az az elmúlt 7 évben volt, egyszer konkrétan csak az mentett meg minket, hogy a Milan felvásárolta a Genova két felén jól teljesítő kölcsönjátékosainkat) de extrának jó azért.

      • Ráadásul, el ne kiabáljuk, de állítólag egyesek szerint jön a stadion is... Eddig a főszponzor hiánya volt a legnagyobb gazdasági fiaskó, amit fel lehetett róni az "amerikai" vezetésnek. Itt az ideje, hogy végre találjanak valakit.

        • A hétfői gyűlés sikeresen zárult.
          A ma megvitatandó ügyek is elfogadásra kerülhetnek jó eséllyel, így kezdhetünk bizakodni.
          Este hét körül már akár pezsgőt is bonthatunk...)

  • Lehetséges kezdő estére:

    Roma (4-3-3) - Alisson, Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov, Strootman, De Rossi, Nainggolan, Perotti, Dzeko, El Shaarawy.

      • Milyen kár. Azt hittem, mint ahogy általában a hivatalos proccedúrák lefolyása szokott lenni, hogy dél körül megkezdődik, vagy addigra már le is jár. Na, nem baj, Gondolom azért rakták ilyen késői időpontba, hogy végre bejelentsék, amit mindannyian várunk és a konferencia egy ünnepséggé fog átalakulni.

        • Legyen igazad! :)
          Mindkét nap 15-19 közé tették az időpontot.
          Ennyi év után ezt a pár órát már kibírjuk, főleg ha valóban áldását adja mindenki és végre kezdődhet a Stadio della Roma építése!

          • Hogy pontosak legyünk, folytatódhat a bürokratikus vesszőfutás. A "Conferenza" vége után még hátra lesz egy csomó bürokratikus és technikai tennivaló, meg fogják írni a "Conferenza" jegyzőkönyvét, amit a tartomány el fog fogadni, utána jön az urbanisztikai megállapodás, amit majd meg fognak szavazni a tanácsban, ki fogják írni a különböző pályázatokat, stb.

            Ma azt olvastam, hogy legalább 7 hónap fog eltelni a tényleges munkálatok megkezdéséig és ebben nincs benne a terület megtisztítása. De azt mondják, hogy ez már tényleg csak idő kérdése.

Related Post