X

Egy apró madridi vereség

Szerdán, a Bajnokok Ligájának ötödik játéknapján madridi kiránduláson vett részt az AS Roma. Igen érdekesre sikerült ez a kis vakáció, több szempontból is. Nézzük sorra a történteket. Csapatunk kényelmes helyzetből várta az utolsó előtti kanyart. Egyetlen pont megszerzésével a legjobb tizenhat között ébredt volna csütörtök reggelre a társaság. Sajnos ez a pont egyelőre a tarsolyban maradt.

A szerdai kezdő

Di Francesco eddigi teljesítménye várakozáson felüli, bár két rangadót elveszített a csapattal, de az összkép igen reményt keltő. Céltudatos, eredményre törő felfogása tökéletesen illeszkedik a mai modern labdarúgás összképébe. Ilyen értelemben a szerda esti találkozó sem okozott meglepetést.

Konkrétan arra gondolok, hogy a kezdő kihirdetésénél látni lehetett, az olasz csapat védekező felfogásban, a biztos pontszerzés reményében lép pályára. Alisson előtt a Peres-Manolas-Fazio-Kolarov védő négyes kapott lehetőséget. A középpályán Pellegrini-Gonalons-Nainggolan míg a támadó részleg Gerson-Dzeko-Perotti trió volt. Itt a legbeszédesebb a középpálya, ami arra engedett következtetni, hogy a biztonság a legfőbb.

EDF elmérte?

Erre rátett egy lapáttal Simeone igen tartalékos felfogású kezdője. Kimaradt Godin és Gabi is, bár elöl valóban ütősen hangzik a Griezmann-Torres kettős, én egy vadabb ATM-re számítottam. Ez az alaphelyzet rányomta bélyegét a mérkőzés első félidejére. Olyan érzésem volt, mintha a hazai csapat szeretné letudni idei utolsó otthoni BL meccsét, aztán kész. Pedig némi matematikai esélye még volt a madridi srácoknak. Ebből semmit nem érezhettünk.

Olyannyira nem, hogy az első tíz percben két életerős római helyzet is kialakult. Sajnos mindkét esetben fiatal titánjaink elé került a labda, és hát a gól elmaradt. Egyszer Gerson, egyszer pedig Pellegrini ügyetlenkedte el ígéretesnek látszó lehetőségét. Majd ezen kívül semmi nem történt az első játékrészben. Illetve a pontos krónikához hozzá tartozik egy ATM lesgól, amit érvénytelenített a játékvezető. Véleményem szerint jogosan.

Jött egy olló

A folytatásban hasonló habitusú Roma volt a pályán. Egyre ügyesebben próbálta csalni az időt kedvenc csapatunk. Ami a végére megbosszulta magát. Nekem olyan érzésem volt, mintha Simeone ezen a környéken ébredt volna rá, hogy van még sanszuk. Cseréivel mesteri módon váltotta támadógépezetté együttesét. Bár egy óra játék után volt még egy óriási Roma helyzet, ahol pusztán a szerencse és a kapufa mentette meg Oblakot. Történt ugyanis, hogy Ninja a jobb szélről tervezte beadni a labdát, ami igencsak lecsúszott, és a kapujából kimozgó, beadásra készülő Oblak mögé tartott, majd csattant a lécen. Ezt követően teljesen magához tért a hazai csapat és elkezdte rendre vezetni a veszélyesebbnél-veszélyesebb támadásokat.

Beszédes, hogy a 67. percre Simeone harmadik cseréjét bevetve próbálta megnyerni a mérkőzést, dinamikusabbá varázsolva a már-már unalomba fulladó találkozót. Jött is a baj, Correa baloldali beadása jól érkezett középre, ahol a szépen üresbe mozgó Griezmann ollózó mozdulattal megszerezte a vezetést. 1-0. Mondhatnám, hogy Kolarovról mozgott le a francia, de sok jelentősége nincs, az egész védelem rosszul reagált a beadásnál.

Peres indul zuhanyozni

Az utolsó tíz percre EDF szintén bevetette mindhárom cseréjét. Pellegrini-Strootman majd Gerson-Defrel csere jött, végül pedig a Gonalons-El Shaarawy, ami komoly szerkezeti változtatást eredményezett. Labdakihozatalnál négy támadó várta egyvonalban az előre ütött labdákat, nagyobb nyomást helyezve a hazai védelemre. Ez kicsit meglepő, bátor húzás volt az olasz trénertől, de az egyenlítés továbbjutást ért volna…

Sajnos Peres második sárgával a lefújás előtt elment zuhanyozni, igazából a kiállítása már nem szorzott-osztott. A végére csattanónak lőtt még egy gólt az ATM, méghozzá Griezmann passzát a másik csereember, Gameiro értékesítette. 2-0. Ennyi.

Harcosok

Összességében most először éreztem azt, hogy a saját későbe dőlt EDF. Az a nagyfokú higgadtság, ami hétről-hétre jellemzi a csapatot, szerdán visszaütött. Nem tudom, hogy Simeone ezt így tervezte, és tudatosan várta, mikor altatja teljesen el magát a Roma, mindenesetre tegnap az argentin tréner húzásai jöttek be. Picit zavaró ez, mivel az első félidőben döntésre lehetett volna vinni a dolgot, legalábbis a pontszerzést be lehetett volna betonozni. Nem így alakult. Óriási dráma nincs, egy árva pontocska bőven elegendő lesz a legjobb tizenhathoz. És valljuk be őszintén, ki gondolta volna ismerve a személyi változásokat, vagy látva a csoportot ősszel? Mert én nem.

Szentesi János:

View Comments (52)

  • MU Basel
    PSG Bayern
    Barca Juve
    Liverpool Sevilla
    City Napoli/Sahtar
    Besiktas Porto
    Tottanhem Real

    Chelsea ha nem csoportelső akkor Barca/PSG/Besiktas-> kurvára fognak menni otthon, de azért ezt az atleticot nem könnyü megverni, jó csapat, megkockáztatom jobb mint a chelsea örülhetünk kazahok ellen betliztek.

    Nézzük nekünk mi lenne jó. Csoportelsőként két gigász Real és Bayern tuti jöhetne és melléjük lenne 3 v 4 csapat (napoli függvényében, bár szerintem kiesnek). Tehát 2/5 vagy 2/6 az esélye hogy csoportelsőként is szopnánk. Csoport másodikként egyszerűbb a helyzet 1/7 a jó lehetőségek száma, bár Cityt leszámítva angoloktól nem szarnám össze magam. Ha így nézem akkor már 4/7 a jó arány, ami nem sokkal rosszabb mintha elsők lennénk.
    Szóval azért érdemes lenne megnyerni a csoportot, de a Roma és sorsolás tuti kombináció hogy real vagy bayern jönne.
    Porto elleni párharcot szívesen megnéznék, van miért törleszteni!

  • Egy kis matematika: nem már nem elég az 1 pont. A biztos továbbjutáshoz 3 pontra van szükség. Ha ugyanis az ATM nyer Londonban 9 egységgel rendelkezik, ha nekünk is ennyi lenne, akkor a jobb egymás elleni dönt.
    Arról vitatkozhatunk, hogy mennyire engedheti/engedi meg Conte a fiainak, hogy otthon kikapjanak - szerintem semmennyire - szóval az Atletinek roppant nehéz dolga lesz. Ha nem nyernek, akkor nekünk igencsak mindegy, mert több pontunk lesz, szóval egy vereség is beleférne.
    A másik dolog, hogy,ha viszont mi nem tudjuk megverni a Quarabagot otthon, akkor meg is érdemeljük az EL-t (mert az már matematikailag is megvan).

    • Teljesen igazad van, a pont tekintetében és a Quarabag kapcsán is. Ha nem verjük őket hazai környezetben, akkor nem kell nekünk a legjobb 16.

    • Pont erről beszélgettünk tegnap a haverokkal, mi számít a BL-ben? Az egymás elleni eredmény, vagy a gólarány? Nekem valamiért a gólarány rémlik.

      Bár ennek a mi esetünkben nincs nagy jelentősége, meg kell verni a Qarabagot és kész.

      • Most kerestem utána, sajnos Kanton tudja jól, az egymás-elleni számít azonos pontszám estén. Kár!

        "Az UEFA versenyszabályzata alapján, ha két vagy több csapat a csoportmérkőzések után azonos pontszámmal állt, az alábbiak alapján kellett meghatározni a sorrendet:

        az azonosan álló csapatok mérkőzésein szerzett több pont
        az azonosan álló csapatok mérkőzésein elért jobb gólkülönbség
        az azonosan álló csapatok mérkőzésein szerzett több gól
        az azonosan álló csapatok mérkőzésein idegenben szerzett több gól
        az összes mérkőzésen elért jobb gólkülönbség
        az összes mérkőzésen szerzett több gól
        az azonosan álló csapatok és nemzeti szövetségük jobb UEFA-együtthatója az elmúlt öt évben"

        • Viszont ezek szerint, ha ugyanannyi pontunk lesz mint a Chelsea-nek, akkor mi leszünk a csoportelsők.

          De nem lesz ennek jelentősége, csak kíváncsi voltam, szerintem nem lesz pontegyenlőség.

          • Chelsea iksznel eza helyzet all elo. Szerintem az osszes kombinacio kozul ennek van a legnagyobb eselye.

  • A tegnapi meccs messze nem volt tragédia az eredményt nézve, sajnos a mutatott teljesítményt viszont igen. EDF már az elején elcseszte, de a végére sem javított.
    Simeone szokásos taktika - passzsávlevédés - mellett húzott pár bátrat azzal, hogy pihentetett. Ezen kívül azonban semmi rendkívüli nem volt szükségük. Szerintem végig az ATM akarata érvényesült: EDF szeret labdát kontrolálni, de ez egyáltalán nem valósult meg (49-51%-os labdabirtoklás nem különbség), valamint nem tudtunk értelmes támadásépítést véghezvinni.
    Mivel inkább területet védtek le és nem támadtak le agresszívan, de mégis 2-3 ember mindig a közelben volt, számítva a rossz passzokra, elrontott labdakezelésekre. És ebből nekünk rengeteg volt. Dzeko iszonyat erős, de méterekre pattan tőle a labda; Gerson képes váratlanra, de a legnagyobb baja, hogy rendkívül lassú gondolkodásban, vagy eleve eldönti mit akar, ami ritka átlátszó (ennyit az aranylabdáról); Pellegrini is gyenge az egy-egyezésben. Márpedig az Atleti taktikája erre adott lehetőséget, nem véletlen, hogy éppen Perotti lubickolt, mert ebben a műfajban igazán jó. A gond az, hogy ő hiába verte meg szélen az emebreket középen Dzeko egyedül nem tudta kihasználni fizikai fölényét, más meg nagyon ritkán járt a 16-oson belül. Sokkal szerencsésebb lett volna, mondjuk a tankmozgású Dzeko helyett Defrelt foglalkoztatni, vagy Gerson helyett EL Shaarawy-Ünder labdabiztosabb játékosokat betenni.
    Az igazán bántó azonban, hogy még időben sem tudott változtatni. Pellegrini-Gerson kettőst már rég le kellett volna váltania, de ez csak a gólnál sikerült. De se előtte, sem utána nem tudtuk kézbe tartani a meccset és nem tudtunk mit kezdeni az ATM-mel. El roppant fájó és kellemetlen. EDF olyan, mintha lenne egy fasza gallyaprítónk, amivel mindent ledarárult, csak egyszer fémrudat is le akartam darálni, akkor meg elszaródik.

    • Én eleve valami ilyesmire számítottam, amikor megláttam a kezdőt. Az volt a benyomásom, hogy most félgőzzel vettük az akadályt és ennek megfelelően végül ki is kaptunk.

      Ennek még meglehet a böjtje, most minden az utolsó napra maradt a Qarabag ellen. Ez elméletileg nagyon jó, egyrészt otthon játszunk, egy papíron gyengébb ellenfél ellen, akit már idegenben is megvertünk. Másrészt nézegettem a naptárt és a SPAL meg a Chievo elleni meccsek közé fog esni, szóval időzítés szempontjából is jobb. Logikusnak tűnik, hogy oda érdemesebb lesz összpontosítani az erőforrásokat, most a városi derbi sokkal fontosabb volt.

      De mondom, evvel az okoskodással még pofára is eshetünk, ha nem tudjuk elverni a Qarabagot.

        • Nevessetek ki, de szerintem egy EL trófea sokkal többet ér mint egy továbbjutás a BL csoportból. Csak hát ugye attól, hogy egy csapat lebucskázik az EL-be, még nem biztos, hogy meg is nyeri. :)

          • Persze, semmi sem biztos de az igen, hogy jól mutatna a Stadio della Roma vitrinjében :)

  • Én pont azon gondolkodtam, hogy egy ilyen meccsen (ami nagyjából belefért) kellett a bizonyos pofon! Szerintem szükségünk volt egy kisebb józanító pofonra ami jobb, hogy ezen az összecsapáson jött ki mint mondjuk a bajnokságban ahol most 3 pont elherdálás nagyon fájó lehet!

    • Igen, az sokkal fájdalmasabb lett volna, ha mondjuk az "unokatesóktól" kapunk ki. Most majd a genovai teljesítményre leszek nagyon kíváncsi.

      • Én is, kissé fásultaknak tűntünk most. Remélem ez a hétvégi meccsen már nyomokban sem lesz látható...

  • A holnapi nap sorsdöntő lesz a klub jövőére nézve, ugyanis ha kedvező lesz a holnapi konferencia zöld utat kapunk a stadion építésére, amely jövő tavasszal el is kezdődne ebben az esetben. Próbáltam híreket olvasni ezzel kapcsolatban a google fordító segítségével, többnyire pozitívak a hírek és maga Pallotta is optimista szóval én bízok a legjobbakban. Mivel a hétvégén lesz a szülinapom egy új stadionnal és Genovában begyűjtött 3 ponttal ki is egyeznék mint szülinapi ajándék. :) Forza Roma!!!!

    • Majd, ha valaki valamit megtud, legyen szíves tudósítani, mert tűkön ülök a kiváncsiságtól merre alakul a stadionprojekt...Bizakodom.

      • 17körül frissítik a híreket. Lehetséges, hogy nem volt elég a mai ülésszak, ezért átcsúszhat a jövő hétre a konferencia....

      • Hát most úgy néz ki, hogy nem sikerült dönteni ma sem. Kell még egy ilyen "összeröffenés". Amit ki tudtam venni az egészből: problémájuk van azzal, hogy nem kiszámítható, hogy vonattal hány utas jut el egyszerre a stadionhoz, mert ha nem a "kiszámolt" 1250, akkor megnövekedhet az autós forgalom de nincs elég parkoló. A többit nem értem teljesen, hülyeséget meg nem akarok írni de valamivel/valamikkel még van probléma. Ha lesz friss szitu, akkor ide frissítem majd...

  • Amúgy csak nekem tűnt kurvára egyoldalúnak a játékvezetés? Ez a köcsögkujpersz azt meg tudta csinálni, hogy Perottinak nem fújt be semmit. Szerinte mindig szabályosan szerelték... Sőt a legjobb, hogy a 20évenemdivathajú, felipeluis a pályán maradhatott. kb 10 keményebb szabálytalansága volt mint Peresnek...
    Én rohadtul szentségeltem a meccs alatt, és csodálom, hogy senki sem említette meg.

    • Igen, Bruno Peres kiállítása nekem is túlzásnak tűnt. Egyébként szerintem az ásott el minket végleg, az volt az utolsó szög a koporsónkba. Talán ez a hazai pályának szólt?

      • Én ott láttam az egész fordulópontot, amikor kijöttünk a 2. félidőre. Két dolog jutott eszembe: nagyon elfáradtunk már, vagy tényleg azt hittük, hogy x-re jók vagyunk félgőzzel is.
        Kujpersz kb 80-20 arányban fújt ellenünk..

        • Ja, már amikor elkezdődött a második félidő úgy tűnt, hogy nem lesz jó vége. Kuipers csak megadta a kegyelemdöfést, ha addig nehéz helyzetbe voltunk, egy emberrel kevesebbel már végképp kilátástalan lett az egész.

          Szerintem ez most nem ezen a hollandus sajtfalón múlott, de azért nekem az azeriek elleni meccsen majd biztos az eszembe fog jutni a Kuipers anyuka meg az ő drágalátos fiacskája, hogy hol van Bruno Peres, miért nincs sehol? :(

          • Részben egyet kell értsek veletek a bírót illetően, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy szinte helyzetünk sem volt. Ha berámolunk kettőt ahogy illik, akkor ez a sajtzabáló megbaszhatja a 80-20 arányú fújását.
            Nem állítom, hogy nem nehezítette meg a dolgunkat de érdemben nem befolyásolta a mérkőzést! Ezt kizárólag csak magunknak köszönhetjük. A Peres kiállítás idején ha vezettünk volna, akkor az eredményt meg tudtunk volna fogni emberhátrányban is.

          • Igazából naivitás volt részünkről azt feltételezni, hogy a döntetlenhez nem kell gólt rúgni Madridban...

          • Nem akartam bírózni, mert az Atleti nagyon harapott, mi meg félgőzzel poroszkáltunk, de az azért meghatározó volt, hogy a Felipe Luis 5-ször talpalta hátulról a Gersont és pályán maradt, mire őt Peres letalpalta. Vagyis már nem lehetett volna pályán hátulról belemenés 5-ször.

          • Nem vitatom, mint említettem de erre/ilyenre lehet készülni. Bármennyire is fáj leírni attól még tény, hogy az Atleti jelenleg nagyobb név és klub mint a Roma, hazai környezetben, szar helyzetből várták az összecsapást így tudhattuk, hogy igencsak lejteni fog a pálya nekik. Ezért írtam, hogy ha gólra törően játszunk és gurítunk kettőt, akkor okafogyott lenne ez a beszélgetés, sőt nem is lenne!
            Ez olyan mint amikor Totti játszott, akkora tekintélye volt (van mai napig), hogy ránézett a sporira és szabi....ezt mindenki tudta és számítottak is rá.

          • egyetértek, de ettől még azok a szabálytalanságok is megtörténtek

          • Totti a pályafutása legnagyobb részében "szabad préda" volt, csak a vége felé, az utolsó pár évben "vigyáztak rá", pontosabban ha belerúgtak, akkor szabadrúgást kapott. De amikor a csúcson volt, akkor szanaszét rúgták.

            Emblematikus volt, amikor az Empoli ellen Vanigli elütötte és szétment a bokája. Érdemes megnézni, hogy a meccs legeleje volt és már a sokadik szabálytalanság volt Totti ellen, a rigó meg szokás szerint asszisztált.

            Az is szomorú, hogy például Kaka, Del Piero, Ronaldo és még sorolhatnám a fekete csíkos bajnokokat, soha, vagy csak nagyon ritkán kaptak akkora veréseket mint Totti rendszeresen. Nem azt mondom, hogy őket is szét kellett volna rúgni, pont fordítva, jó lett volna ha Tottit is megvédik.

            És ezzel vissza is jutottunk a jelenbe: nem sok minden változott, a Rómának sajnos most sincs túl nagy tekintélye.

          • Volt és lett volna egy csomó helyzetünk. Nem csak az a helyzet, amikor kapura is tudjuk juttatni, hanem az is, ha már csak egy jó passz kellene a zinyóhoz. Na ezeket akadályozták meg nagyon okosan, szabálytalanul a spanyolok (meg sokszor a mi balfaszkodásunk) és ebben nagyon is partner volt a hollandus. Ezért voltam nagyon pipa, mert csírájában fojtott le minket.

          • Jogos az akadályozásos meglátás de ha nem adtunk volna el annyi labdát mint az adidas, azért nem így néztünk volna ki....félidőben néztem a statot, az első részben (ahol még jól/jobban pörögtünk) is csak 72-73%os passzpontossággal toltuk a zsugát. Ami az eddigi 85 körüli értékhez képest igenszar. Nem azt mondom, hogy nem lehetünk pipák a síp"mesterre" de ha a kapu előtti utolsó passz sikerül, beérkezők többen és jókor jönnek, akkor más a szitu.

  • Bízzunk benne, hogy Pallottával nem csak a kincstári optimizmus mondatta, hogy tavasszal elkezdhetjük az építkezést és a 2020-2021-es szezont már az új arénában kezdhetjük! :)

  • Megnéztem a hétvégi Digisport (1-2-3) programot.
    Nem hiszitek el, a 10 meccsből 1-et nem közvetít a Genoa-Romát.
    A többi 9-et igen, szombaton 4-et, vasárnap 4-et (mi vagyunk az ötödik meccs) és hétfőn 1-et, mi kimaradtunk, nem szoktam kulturálatlan lenni, de ezek parasztok!

    • Gondolták...jó lesz a "parasztoknak" egy szaros stream is..! Köcsög banda!

      • Mi időpontunkban 3 meccs van:
        Napoli mint listavezető OK
        Milan-Torino és Genoa-Roma között kellett választani, hát lelkük rajta.

        Bár én így is úgy is stream, jófej UPC miatt, max valami jó kis arab nyelvűt keresek :)

        • Kapják be, akkor is! :D
          Utálom stream-en nézni a meccset, bár múltkor találtam egy jót ami zsír HD- ben tolja, amíg a fél világ rá nem talál :D
          Roma TV adná az jó lenne...
          Nekem van DIGIm úgy, hogy duplán kapják be :D

          • Egyszer regisztráltam de ha jól emlékszem, akkor kell érte jattolni....úgy, hogy nem ott nézem ha van is rá lehetőség. Nem a szolgáltatóm DIGI, kábelen belül van...

  • Stadio della Roma, Update3.: hétfőn vagy kedden lesz az utolsó (vélhetően) gyűlés és nagyon valószínű, hogy engedélyezik az építkezést. A kérdéses "Trajan" híd a sport és közlekedési minisztérium közreműködésével vagy nekik köszönhetően valósul meg és úgy néz ki, hogy végleg zöld utat kap majd a project!
    Van még pár technikai kérdés melyek pontosításra szorulnak de mindenki derűlátó.

Related Post