X

EL: Roma – Viktoria Plzen, beharangozó

Nem tudom melyik a rosszabb, egy elveszített bajnoki mérkőzésről összefoglalót írni, vagy az azt követő tétmérkőzés felvezetőjét megfogalmazni? Költői kérdésem nem vár válaszra, viszont most tovább kell lépni a „bergamói kudarcon”. Hiszen csütörtök este az EL csoport megnyerése lesz a feladat.

Szép trófea

Nem múlhatott el a vasárnap délutáni vereség komoly viharok nélkül. Egyrészt a szurkolók sikeresen randalíroztak egyet hazafelé jövet. Ennek a büntetése még nem tisztázott, de egyes források már a torinói utazás letiltásáról írnak. Ezzel ráérünk később foglalkozni, emellett olyan dolgokat is olvashattunk, hogy a mérkőzés utáni video elemzésen Spalletti egészséges vitába keveredett több játékossal, a leghangosabb a hírek szerint Manolas volt. Nem szerencsés mindez, pláne egy ilyen eredményt követően…

De próbáljunk meg a csehek elleni mérkőzésre orientálódni. Rómától 900 kilométerre fekvő, Plzen költőien szép városkájából érkezik soros ellenfelünk. A 105 éves egyesület az elmúlt években éli fénykorát, több nemzetközi kupaszerepléssel a háta mögött bőven az elfogadható szinten muzsikálnak. Hazájuk bajnokságát vezetik, az EL-ben eddig három pontjuk van, ami nem sok, de a hátralévő két mérkőzésen szerencsés esetben még kiharcolhatják a továbbjutást.

Fazio csütörtökön is játszik majd

Első nekifutásra, szeptember 15-én Csehországban 1-1-s döntetlen született. Perotti büntetőjére Bakos válaszolt, gyorsan az első félidő első harmadában. Majd egy unalomszagú remi lett az egészből. (kísérteties hasonlóságokat vélek felfedezni az Atalanta elleni mérkőzéssel, idegenben gyors vezetés Perotti büntetője révén, majd egy kínos eredmény a végére) Persze, messze már a szeptember, de azért jobb lett volna azon a mérkőzésen is bebiztosítani a győzelmet, majd három ponttal hazatérni, és régen megnyerni ezt a vékonyka csoportot. De ez itt Roma, itt nem így mennek a dolgok!

A sörvárosiak hétvégén gólnélküli döntetlen játszottak a Mlada Boleslav ellenében. Ettől még a tabella élén maradtak. Ez volt egyébként az idei kiírásban a harmadik pontosztozkodásuk. Roman Pivarnik jól kormányozza a cseh léptékkel erős csapatát. Az AS Roma hétvégi eredményét mindenki ismeri, ne foglalkozzunk vele többet. Ettől még a csütörtök esti mérkőzés favoritja a Roma, nem is lehet kérdés.

Szeptemberben Gerzon is szerephez jutott

Várhatóan 4-4-2-s hadrendben kezdik majd a találkozót vendégeink. Méghozzá ezekkel a legényekkel: Bolek; Mateju, Hejda, Hubnik, Limbersky; Kopic, Kaçe, Horava, Zeman; Duris, Bakos. Ahogy a játékosok után olvasgattam, két apró érdekességnél többet nem igazán találtam. 1. a színes hajú Zeman nem rokona többszöri cseh edzőnknek, 2. a rutinos Limbersky megfordult Olaszországban, mégpedig 2004-ben a Modena csapatát erősítette. Pont.

Spalletti kiheverve a hétvégét, előreláthatólag 4-3-3-s felállását fogja alkalmazni. Gyakorlatilag a vasárnapi kezdőre lehet számítani, leszámítva Szczesny-t. Az EL elsőszámú kapusa a brazil óriás, Alisson. A védelem Rüdiger – Fazio – Manolas – Peres lehet. Középen Strootman – DDR – Ninja, elöl pedig a Perotti – Dzeko – Salah hármas lehetséges. Ezt mondjuk nem Spalletti jegyzetfüzetéből olvastam, hanem az olasz lapok okoskodták össze. Meglepődnék, ha nem variálna valamit ezen a kopasz tréner.

Cseh szurkolók biztosan érkeznek

A mérkőzés megtekinthető lesz a DigiSport csatornáján, úgy ahogy az eddigi összes csoportmeccsünk. A sípmester Tobias Stieler, német származású sporttárs. A csoport állása egyébiránt úgy fest az ötödik kör előtt, hogy a Roma 8 ponttal vezet, második az Austria 5 egységgel, mögöttük az Astra 4, még a végén a Viktoria 3 ponttal. Azaz egy győzelemmel az olaszok csoportelsőként jutnának tovább, függetlenül a többi eredménytől. Legyen így!

 

Szentesi János:

View Comments (21)

  • Azért is jó lenne egy szép győzelem, hogy lezárjuk a hétvégi kudarcot, nem kéne tovább táplálni a következő ellenfeleink önbizalmát. Egy látványos siker a csehek ellen, üzenet lenne a Pescaranak is a hétvégi meccsre. Utána meg jönnek az "unokatesók", velük is jó lenne megfelelő hangulatban találkozni.

    • Karakterteszt 2.0 ... Ha van egy kis önbecsülésük a srácoknak akkor nem lesz gólöröm meg csinnadratta, még ha 5-0ra mennének akkor sem. Szolid pacsi, aztán lehajtott fejjel spuri vissza a középkezdéshez.

      • Szerintem az összes ilyen felvett dolog túlzás. Egyet kéne betartani, hogy kurvára ne kezdjék el soha lenyilatkozni novemberben négy pontos hátránynál, hogy jobbak vagyunk, mint a Juventus, meg hogy triplázunk. Az is mi volt? Ilyet egyszerűen nem lehet.

  • Közben érdekes hírek szivárognak a stadionunkkal kapcsolatban. Állítólag a "mi kis projektünk" átlépte a helyi érdekeltségek határát és a Rómát kormányzó párt, az M5S nemzeti szintű vezetése is bekapcsolódott közvetlenül a vitába.

    Állítólag személyesen Beppe Grillo, a volt komikus és jelenlegi pártvezér adott kemény utasításokat, hogy a stadiont meg kell csinálni, mivel úgy értékeli, hogy a projekt megakadályozása károsítaná a mozgalmát egész Olaszországban.

    Ha igaz rászóltak Berdini tanácsos úrra, a római építési osztály vezetőjére és a stadionunk nagy ellenzőjére, hogy "állítsa magát takarékra" és valóban, a várostervezési szakember már ilyeneket mond: "Én nem azt mondtam, hogy nem szabad felépíteni a stadiont, pont fordítva", amitől én konkrétan hangosan felröhögtem.

    Most ott tartunk, hogy ráállították tűzoltónak az ügyre Frongia alpolgármester urat, aki azt az utasítást kapta, hogy a törvények betartása mellett állapodjon meg a Rómával. Olyanokat olvasok, hogy csökkenteni fogják a stadion méretét 60.000-ről 52.500-ra (idióták) és a parkolóhelyek számát (duplán idióták), visszateszik a tervbe az állítólag egyszer már kivett hidat és mehet a projekt.

    De ezek csak pletykák a háttérben folyó szarpasszírozásról, ezalatt a hivatalos ügymenet halad tovább és ma kezdődik meg a Conferenza dei Servizi harmadik ülése.

    • Ideje volt mar valakinek tennie valamit a cél érdekében. Kiváncsi leszek Grillo úr utasításai érnek-e valamit? Reméljük a legjobbakat!

    • amatőrök.... Ha ott lenne a viktorunk meg a gázszerelő spanja, már régen a az új stadionba járnánk meccsre... :D

    • Az miért baj, hogy 52.000 csökkentik a méretet? Az elmúlt évek nézőszáma még egy ekkora méretű létesítményt sem indokol?! Érdekelne a véleményed.

      • A dolog ott kezdődik, hogy ugyebár eleve egy 50.000-es stadion lenne, amit alkalmakra ki lehetne bővíteni 60-ra. Ez vajon hogyan fog változni ha lekicsinyítik? A fene se tudja, szerintem még ők se tudják.

        Miért nincs most annyi néző a Roma meccsein mint régen? Mert a létesítmény nem szurkolóbarát, mert az intézkedésekkel elidegenítették a közönséget, rossz a megközelíthetőség és közben egyre drágábbak az árak is.

        Ha egy "pici" stadiont fognak építeni, az lehet, hogy mindig tele lesz, de csak mert egy csomó ember nem jut majd be. Részben mert a jegyárak meg nyilván olyan drágák lesznek, amennyit a piac elbír. Magyarul egy kirekesztő, elitista jellege lesz, ami homlokegyenest ellentmond a Roma egész eddigi történetének.

        50.000-el kb. akkora lenne mint a Juventus Stadium, talán picivel nagyobb is? Csak azt se felejtsük el, hogy Torinónak 1 millió lakosa sincs és a Juve szurkolói eleve nem lokalizáltak földrajzilag mint a Roma szurkolói, tehát eleve nincs akkora igény se. Pedig így is vannak olyan vélemények a Juve körül, hogy a Juventus Stadium nagyon kicsi lett.

        Nem volt véletlen a 60.000-es szám. Egy labdarúgó stadion méreténél nem kell pusztán elvont véleményekre hagyatkoznunk, az UEFA meghatározta a pontos paramétereket, egy BL döntő rendezéséhez minimum 60.000, egy EL döntő rendezéséhez minimum 45.000 férőhely kell. Magyarul Róma városában építenének egy stadiont, a legnagyobbat amit a focinak szentelnének az olasz fővárosban és túl kicsi lenne ahhoz, hogy megrendezzenek egy igazán színvonalas sporteseményt mint a BL döntő. Ennek mi értelme?

        De a legegyszerűbb érv az, hogy egy nagyobb stadionba mindig befér kevesebb ember, de egy kisebb stadionba sose fog beférni több. Márpedig egy 60.000-es stadion építési és fenntartási költsége nem arányosan nagyobb egy 50.000-eshez képest.

  • Alisson
    Peres, Fazio, Rudiger, Emerson
    Paredes, Strootman
    Iturbe, Nainggolan, Salah
    Dzeko

  • Na! Végül csak behoztuk a papírformát, csoportelsők és az utolsó meccsen lehet majd pihizni. Lehet majd tesztelni Gersont, adni egy sokadik utolsó esélyt az "Iturbónak", esetleg kipróbálni egy kóbor ifistát, vagy tesztelni hogyan gyógyult meg Vermaelen...

  • Megkérdezték Rüdigert a csehek elleni meccset követő sajtótájékoztatón, hogy távozik-e januárban a Chelsea-hez. Mire Ő annyit felet, hogy a következő kérdést kéri... eléggé megrémiszt ez a hír.

Related Post