X

Villáminterjú: Bobák Róbert

Harmadik részéhez ért interjúsorozatunk. A novemberi válogatott szünetben Bobák Róbert, az M4 Sport munkatársa válaszolt kérdéseinkre. Őt is, az előzőekhez hasonlóan kedvenc csapatáról kérdeztük. Az F1-es sportriporter szívesen válaszolt, és részletesen kifejtette véleményét több témában is. Emiatt és a szívélyes együttműködés miatt szintén nagyon hálásak vagyunk.

Bobák Róbert

romanista.hu: Mi a véleménye az AS Roma körül lezajlott tulajdonosváltásról? Mit gondol, jót tesz az olasz labdarúgásnak, azon belül a Farkasoknak, hogy egyre több nem-olasz befektetőcsoport vállal szerepet, tölt be tulajdonosi státuszt Itáliában?

Bobák Róbert: Bár más európai bajnokságokban már láthattuk, hogyan robbantak be orosz vagy arab befektetők és pillanatok alatt összevásároltak egy kisebb világválogatottat, Olaszországban óriási megrökönyödés kísérte, hogy például az Internazionale indonéz kézre került, az AC Milan gyakorlatilag a kínaiaké, az AS Romát pedig olasz gyökerekkel rendelkező amerikai üzletemberek irányítják. Magam is tapasztaltam Triesztben és Rómában, hogy a kávézókban vagy az éttermekben milyen vitát váltott ki, hogy a legendás Sensi-család örökébe egy tengerentúli pénzember kerül. Igaz, azt is belátták a felek, hogy a klub jövője a tét, a sikeres működéshez és az eredményes szerepléshez pedig pénzre, nem is kis mennyiségű pénzre van szükség. Talán az a tény, hogy a bostoni James Pallotta mindig is büszke volt olasz származására, közelebb hozta a „rideg” üzletember a római szurkolókhoz. Mindenképpen közelebb, mint Erick Thohirt az interesek vagy Mr. Bee-t a milanisták szívéhez. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a sportigazgatói székből nemrégiben távozó Walter Sabatini úgy búcsúzott a Farkasoktól: a Presidente egy kőkemény befektető, csak az üzlet érdekli, számokat, statisztikákat lát, a futball iránti szenvedély hiányzik belőle. Szóval, ez a folyamat nem feltétlenül jó az olasz focinak, egyáltalán nem jó a szurkolóknak, hiszen legfőképp a szakértelem és a szenvedély vész el.

Az F1 mellett a foci is nagy szerelem

romanista.hu: Mit gondol az AS Roma Sensi család elvonulását követő időszakáról? Milyen a megítélése az amerikai vezetők munkájáról?

Bobák Róbert: Ha holnap bejelentenék, hogy Rosella Sensi visszatér a klub élére, azonnal nyitnék egy Proseccót vagy egy jó vörösbort. Félreértés ne essék, nem kívánom James Pallotta vesztét és nem is ragaszkodnék egy női Presidentéhez, de amióta a csapatért rajongom, a Sensi családnév kikerülhetetlen tényező. Ahogy nagyon hiányolom az olasz futballból a Francesco Totti által képviselt úgynevezett „Bandiera”-t, azaz a csapat testi és lelki vezérét – ahogy az Internél Javier Zanetti, a Milannál Franco Baresi vagy Paolo Maldini, a Juventusnál Roberto Baggio vagy Alessandro Del Piero volt korábban -, úgy a kicsit elidegenedett klubvezetés sem hozza közel a csapatot a szurkolókhoz. Az utóbbi években az AS Romában szereplő futballisták közül a megítélésem szerint egyik sem férne be a legendás 2001-es bajnokcsapatba. Legfőképpen nem a hozzáállásuk miatt. Pjanic, Osvaldo, Iturbe, Cole, Holebas, Ljajic, Emanuelson. Csak néhány példa, akikben már nem Roma-szív dobog, még ha többet, vagy kevesebbet tettek is a csapat sikeréért. Az én szívemhez Batistuta, Montella, Delvecchio, Emerson, Cafú, Candela, Tommasi és természetesen Totti és De Rossi sokkal közelebb állnak.

Spallettivel

romanista.hu: Hogyan ítéli meg az AS Roma esélyeit rövid és középtávon, hazájában illetve nemzetközi porondon?

Bobák Róbert: Luciano Spalletti visszatérése jót tett a csapatnak, de el kell ismerni, az Inter-éra után a Juventus egyeduralma köszöntött be az olasz élvonalban, a giallorossi pedig a szimpatikus, de a végén mindig vesztes üldöző szerepébe kényszerült. Ahogy erősödött a hazai és a nemzetközi porondon is a torinói zebracsíkos alakulat, úgy lett egyre csábítóbb célpont a legnagyobb sztárok számára is, így érthetően egyre nagyobb különbség alakult ki a Juventus és az AS Roma között a pontvadászatban, ráadásul a Napoli is megerősödött. Ebben az idényben mindet el kell követni, hogy a Spalletti-csapat odaérjen a második helyre, az Európa Ligában pedig akár a legjobb négy közé is befuthat a csapat. Ez azonban nem oldja meg a hosszú távú, égetőbb problémákat, Totti és De Rossi már nem lehet sokáig a csapat szellemi vezére, nélkülük nem sok jó vár a Farkasokra. Van dolga bőven Pallottáéknak.

Egy korábbi Roma tréner társaságában

romanista.hu: Bár a bajnokság első harmadában járunk, kíváncsiak lennénk egy tippre, hol végezhet az idei kiírásban a csapat? Lehet-e keresnivalója az  „álomkerettel” gazdálkodó Juventus ellenében?

Bobák Róbert: Azok az idegesítő botlások mindig megkeserítik a Roma-szurkolók életét világszerte. Ugyanakkor jön egy Inter elleni siker, amely visszaadja a reményt. Kár, hogy a Juventus ritkán hibázik, ősszel éppen az Inter ellen botlottak Allegriék. Ha kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtana a csapat, a második hely reális célkitűzés lehet, véleményem szerint csak a Napoli szólhat bele ebbe a csatába, az Inter, a Milan és a Lazio idén sem tűnik olyan ütőképesnek, hogy a dobogóra felférjen.

romanista.hu: Mikorra datálható az AS Roma iránt táplált vonzalma?

Bobák Róbert: Valamikor 1994-ben a Telesport esti műsorában láttam egy félperces összefoglalót az egyik AS Roma-mérkőzésről. Ruggiero Rizzitelli betalált az Olimpicóban és azonnal robbantak a hanggránátok, pillanatok alatt bordó-narancssárga füst lepte el a szentélyt. Egy pillanatra nem is tudtam, hogy mi történik. Magával ragadt a hangulat, a szenvedély. Akkoriban még nem közvetítették a magyar televízióban az olasz bajnoki mérkőzéseket, nem használtunk internetet, de így is szorgalmas utánajárással sok mindent kiderítettem a római együttesről. Néhány évvel később pedig már végigkövethettem a csodálatos bajnoki menetelést Fabio Capello vezérletével.

Munka közben

romanista.hu: Hogyan nézne ki egy ideális, vagy nevezzük inkább álomszerű AS Roma az Ön elképzelései szerint? Játékosokra, hadrendre, edzőre és felfogásra gondolok elsősorban.

Bobák Róbert: A mai lehetőségeket nézve nagyon távol vagyunk az ideális csapattól. Ha én alakíthatnám a klubot, egy Sensi ülne az elnöki székben, Spalletti vagy Capello irányítana a kispadról, Totti továbbra is beszállhatna a hajrában, de már az edzői életre készülne, minél több fiatal római tehetséget építenék be fokozatosan a csapatba és persze nagyon kellenének nemzetközi klasszisok. Nehéz nevet mondani, mert a lehetőségek korlátozottak, de szívesen látnám David Silvát, Lewandowskit, Eden Hazard-t, Kimmichet vagy Romagnolit a csapatban.

 


 

Korábbi interjúikat itt találjátok:

Szombathy Pál

Szaniszló Csaba

Szentesi János:

View Comments (37)

  • Már alig várom, hogy egyszer a "szimpatikus üldözők" helyett, mi legyünk az "ellenszenves első". :)

  • Bobák Úr szerintem kicsit igazságtalan a mai játékosokkal szemben (pl . Iturbe, aki szerintem oda van a Rómáért és ez neki hatalmas lehetőség és akar is, talán pont ezért nem jó, vagy csak simán nem jó) és túlságos múltban élésével elragadtatott a régiekkel szemben (azért emlékszünk még Emerson hova és kihez is ment játszani, vagy hogy az egyébként valóban romanista Candelanak is voltak összetűzései Sensi úrral, esetleg, hogy Batistuta igazából nem nálunk lett csillag, mi csak pár évig élvezhettük a játékát). Ráadásul olyan neveket emleget fel a maiakhoz, akik nem is a nagy spílerek közé tartoznak (Emanuelson-Holebas-Osvaldo), azért a Sensi éra alatt is jó pár ilyen név jelent meg (a hisztis Nakata-Vucinic-Cassano-Mancini) és még sorolhatnám.
    Amivel viszont nagyon egyetértek az a szenvedély. Ahogy nemzetközi brandünk növekszik az amcsik alatt szépen lassan úgy vesznek el azok a dolgok, amik egyedivé tették a csapatunkat: szurkolói hangulat; nagy romanista egyéniségek; az olasz mag; egyedi mez (a látványos támadójáték maradt). Persze egy részéről nem Palotta vezetése tehet. A stadionmizériával kinyírták a szurkolást, gyenge az olasz utánpótlás bázis. És nem csak sok középszer fiatalban van változás, hanem a megváltozott mentalitásról is: Romagnoli és Bertolacci például egyenesen szembeköpték nevelőegyesületüket. Ilyenre azért nem volt példa korábban.
    Ami viszont Palotta sara az valóban az eltávolodás a szurkolóktól és csapat gerincének hiánya (valamint az ocsmány, de legalább, már mindenhol kapható mez; mondjuk az egyéb cuccok legalább jól néznek ki), a minden és mindenki eladó elv. De talán a lazaság hazájában ezzel is meg tudnak birkózni.

    • Szerintem jó lenne azért ezt az olasz mag dolgot is a helyén kezelni. Attól, hogy valaki olasz, ne adjisten római és romanista, még nem biztos, hogy elég jó játékos, hogy a Rómában játsszon. Valaki emlékszik még Rosira? Álmomban se jöjjön elő.

      A Roma hagyományosan egy nagyon jó nevelő egyesület, nézzétek csak meg a primavera bajnokság eredményeit, a Roma a legerősebb klub évtizedek óta és az olasz csapatok közül is évtizedek óta mindig a Roma neveli a legtöbb profi játékost, a Serie A tele van a Roma nevelésekkel. Az idén a Roma volt a hetedik klub a világon, a top bajnokságokban szereplő saját nevelésű játékosok száma alapján, a CIES hivatalos adatai szerint. Miről beszélünk?

      Akarunk római hagyományokról és kötődésről beszélni? Meg lehet nézni, hogy a mostani keretünkben is van 3 saját nevelésű római játékos. Összehasonlításképpen a Juveban 1 torinói van, Marchisio, ha ő elmenne egy sem maradna. Az Interben is van 1 milánói: Ranocchia. A Milanban talán ha van 3 milánói. Akkor mégis milyen alapon kritizálják a Rómát? A rómaiak hagyományosan sokkal jobban képviselve vannak a Rómában, mint a milánóiak és a torinóiak a nagy olasz egyesületekben. Tessék? Hogy de mindig a Juve adja az olasz válogatott gerincét? Igen, persze, megveszik a legjobb játékosokat és utána mennek a válogatottba. Hát nem érdekes?

      • Bocs, hogy megint fordításra kérlek, de mit mond Totti a Del Pierónak szánt videóban? :)

        • Igen láttam én is, aranyos volt. :)
          "Alessá, csak miattad direkt beállítottam az ébresztőt. 42 év, te is öregszel, "a francba". Remélem én voltam az első, aki gratulált. Ciao bello, megyek vissza aludni"

      • Ismét csak sok mindennel egyetértek, ki kell érdemelni azt, hogy egy európai középcsapatnak számító együttesbe beférjél és nem elég csak, ha ott felnevelnek, vagy olasz az anyanyelved. De! Lássuk be tényleg elég minimális azok száma, akik szenvedéllyel kiállhatnak a klubért, és itt elsősorban a közönség felé történő kommunikációra gondolok (őszinte leszek, nekem mindegy, ha valaki úgymond zsoldos, vagy sem, ha teszi a dolgát; valamint biztos vagyok benne, hogy Rómát meg lehet szeretni még egy focistának is, úgy hogy az legyen valóban minden vágyad, hogy nyerjetek együtt valamit). A Juvében mindig ott az összeszokott olasz védelem, a Milannál is hagyomány ez (Maldini-Nesta-Gattuso-Ambrosini-Pirlo-Inzaghi vonal kiöregedése után is maradt Abate-DeSciglio-most már Romagnoli-talán Locatelli). Nálunk pedig a saját nevelés a hagyomány, csak sajnos mennyiségileg magas szám, nem biztos, hogy minőségi is.

        • Ha egy játékosnak ugyanannyi pénzt ajánl a Roma és a "juvemilaninter", akkor légy erős, hogy az a játékos a három nagy egyikébe fog menni, nem a Rómába. Sajnos ez fokozottan igaz az olasz játékosokra minden szinten, a tiniktől a befutott sztárokig. Biztos hallottátok ti is, hogy Totti anno rendszeresen hívogatta a Rómába a haverjait, Buffont, Pirlót... Egyik se jött, miért jöttek volna pont a Rómába? Nem elég elhatározni, hogy olasz játékosokból fogok csapatot építeni, meg is kell őket fizetni.

          Ha egy dél-amerikai, vagy egy afrikai fele annyiba se kerül mint egy olasz, akkor nem nagyon lehet mit csinálni, a megfizethető alternatíva felé kell menni. Könnyű például Perinről beszélni a kapuba, de amikor a Genoa kér alsó hangon 20 milliót egy kétségtelenül tehetséges, de mégiscsak nyeretlen játékosért, közben 8-ért meg hazaviheted Alissont, akkor nem is érdemes tovább számolgatni.

          Az meg nem megoldás, hogy ragaszkodok a saját fiataljaimhoz, mert azzal nem lehet komoly eredményeket elérni bizonyos szint felett. Ott volt Viviani a Bolognában, hármat vertünk nekik. A Sassuolo is tele volt Roma nevelésekkel, ők is kikaptak tőlünk. Mire mentünk volna, ha Strootman vagy Paredes helyett például a buksi fejű Viviani futkorászik a mi mezünkben? Az égadta világon semmire.

          De hadd vitatkozzak a Roma neveléséivel kapcsolatban, nem teljesen helyes minőségről és mennyiségről beszélni. Emlegettem a CIES tanulmányát a különböző klubok utánpótlásáról, szerintük a legsikeresebb klub ebből a szempontból a Real Madrid, jelenleg 41 madridi nevelés játszik az 5 nagy bajnokságban. Hány saját nevelés játszik a Real Madrid kezdőjében? És hány ezek közül sztárjátékos?

          Olyan elit egyesületet ne is keress, amelyik a legmagasabb szinten sikeres és tele van a saját neveléseivel, mert olyan klub mostanában nem nagyon van. Hacsak nem vesszük sikeresnek a Bilbaót és a Real Sociedadot, ahol xenofób elvek alapján politikai kérdés, hogy ki játszhat a csapatban és így felszerelkezve minden szökőévben egyszer kijutnak egy európai kupára.

          • azt hiszem félreértettük egymást. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy mennyire olasz az a mag (fejtegettem már a mai játékosok minőségét). A lényeg a mag. Az pedig, hogy a legtovább itt lévő játékos Castan lenne, ha itt lenne (5 év) a saját neveléseinken túl. Márpedig egy mag segít beépíteni az újakat és eladhatóbbá teszi a klubot, stb. És jelen pillanatban az amcsik ezt nem látják be.

          • Hát igen, a legrégibb játékosaink Totti "az ikon", DDR "a kisebbik ikon", a következő meg Pjanic lenne, ha nem adtuk volna el őt a torinói zebrákoknak egy "kis költőpénzért". Ha így nézzük tényleg nincs min csodálkozni. A stabilitás hiánya különösen tetten érhető a védelmünkben, ahol az idén az átigazolási kampányok túlélői egymás kezébe adják a gyengélkedő kilincsét. Tényleg ne lepődjünk meg, ha ezek után nem bírunk lehozni egy meccset kapott gól nélkül.

        • Múlt héten kint voltam Bécsben. Az olasz tábor mellett-alatt ültünk. Onnan konkrétan úgy tűnt, hogy símán leéneklik a 30000 - nyi hazai szurkert (a negyedik gólig ment fáradhatatlanul a szurkolás), egy-két fellángolástól eltekintve nem is hallottam a hazaik hangját. Persze ez lehet, hogy csak a távolság miatt volt.

          Azt vártam, hogy ez után a csapat odajön és megköszöni a szurkolást. Nagyjából a csapat fele a kezezés és mezcsere után beviharzott az öltözőbe, a maradék a kezdőkörből megtapsolta a szurkolókat (De Rossi kezdeményezte, szerintem ha ő nincs a pályán még annyi se lett volna), majd eltűntek ők is. Lehet, hogy csak én éreztem így, vagy én vártam volna túl sokat egy idegenbeli EL csoportmeccsen, nem tudom, de a meccs minden pozitívuma ellenére olyan csalódott voltam ez miatt, hogy nagyon.

          Igen nekem is mindegy, hogy egy - két zsoldos csak teszi e a dolgát, de azt jól, és a többi érzelmi dologba meg tojik bele. De hogy a csapat nagy része így álljon hozzá (ami ugye vissza vezet oda, hogy nincs egy elkötelezett mag, aki nem csak 3 emberből áll), az rosszul esett.

  • Közben olvasom, hogy Paredes összeszedett egy helyre kis bokasérülést a Bologna ellen, 15 nap pihenőt írnak a Roma közleményében. Tényleg jókor jött a válogatott szünet.

  • Közben Bruno Peres leamortizálta a Porscheját, hajnali fél hatkor ronggyá törte Rómában, mert lényeg a fegyelmezett, atlétákhoz illő életvitel. Jó hír, hogy nem lett semmi baja. A mi szempontunkból, még jobb hír, hogy elvették a jogsiját, amivel amúgy sem vezethetett volna Európában, mert csak brazil jogsija volt, szóval egy darabig nem tudja majd összetörni az autóját, meg saját magát sem.

    • ha eddig sem vezethetett, akkor nem igazán zavarják a közlekedési feltételek, szóval ugyanúgy ülhet kocsiba :) Egyrészt mivel nem hívták be a válogatottba és van 2 hét szünet megértem, hogy elment egy görbe estére (én is ezt tenném). Másrészt Porshét összetörni nem szép dolog, adja nekem, én ígérem nem vágom oda (ha igen visszaveheti). Szóval szégyellje magát! (amúgy sosem értem azokat az embereket, akik tökrészegen beülnek vezetni, nincs pénze taxira?)

      • Várjál, azóta a Roma már cáfolta, hogy elvették a jogsiját, mint kiderült a brazil jogsi amúgy sem érvényes, szóval nem is volt mit elvenni. :D

        Attól tartok teljesen igazad van, ezt nem a papír hiánya fogja otthon tartani éjszakánként. Mibe fogadunk, hogy már vett is magának egy új autót? Szerintem most vett egy Ferrarit, mert a Porsche az szar volt, az összetört. :D

        • Ezek már megint a firkászok által felfújt hírek. Ki a halált érdekel, hogy mit csinál a pályán kívül. Egy talicska pénzt keres, tőlem arra költi amire akarja, engem az érdekel hogy a pályán hétről hétre értékelhető teljesítményt mutasson. Az ilyenek meg kicsit uncsik, hogy mindig megtalálják a mi játékosainkat és próbálják rombolni a csapatot.

    • feküdtem rajta!!
      Azt a részt nézd meg amikor a Dzeko feláll...úgy bújik ki a két láb meg a gatya közül mintha minden nap ezt csinálná! :D Kva nagy! Amúgy, labda vót Spori!!!

  • Róma, 2016.11.14.
    -Mai megbeszélésünk témája, hogyan tudnánk a dec. 4-i Derby hangulatát még jobban agyonb@szni?
    -Tegyünk be még több kerítést....
    - Nem, az nem jó! Valami eredetibb ötlet kellene...
    - Legyen déli meccs!
    - Ez az! A döntés értelmében a dec. 4-i Lazio - Roma mérkőzés 12.30-kor kerül megrendezésre!

    El nem hiszem hogy ezek a buzik nem így nyomják!
    Már látom a lelki szemeimmel....Dec 4. Borús, szomorkás idő, Curva sud és Curva nord nélkül, élőkép nélkül, Vasárnap délben!!!!
    Azt hiszem sikerült meggyilkolni mindenféle szurkolást....

    • A római rendőrség kéri, hogy hozzák előre, mert délután ilyenkor már sötét van... Szép dolgok ezek, de nem baj jó ebédhez szól majd a meccs.

    • Alig több mint egy hete még Depay és Bernard volt terítéken. Ha ez a tendencia marad januárig, akkor a Felcsúttól fogunk igazolni valakit Salah pótlására.

    • Engem egyik név sem hoz lázba, túl az elsősorban anyagi természetű objektív nehézségeken, amit a leigazolásuk jelentene.

      A "Papu" Gomez többször elmondta, hogy mennyire jól érzi magát Bergamóban (üzletei, ingatlanjai vannak ott), ez persze nem jelent semmit, de egy 28 éves, egykori nagy tehetségért, kiperkálni egy talicska pénzt, nem tűnik túl okos gondolatnak. Defrel meg a fene se tudja, de eddig sehol sem váltotta meg a világot. Foggia, Cesena és most a Sassuolo, ahol éppen tűrhetően muzsikál, de pont ezért felment az ázsiója is. Csak azért megvenni a franciát, mert Salah elmegy pár hónapra... Nem tudom.

      Krejci meg kicsoda? Tudom, a Bologna cseh támadója, aki eddig 1, azaz egy darab gólt sem szerzett még Olaszországban és akit az idén igazoltak, nyilván nem azért, hogy a Rómának adják. Ilyet találni máshol is, felesleges ezért leállni a Bolognával alkudozni, legalábbis szerintem.

      Spalletti meg, ahogy ez el is várható, ködösít, mondja, hogy neki már házon belül megvannak a játékosai Salah pótlására, ami a legjobb indulattal kezelve is barokkos túlzásnak tűnik. Képzeljük csak el, ahogy például a mostani Iturbéval pótoljuk az egyiptomit. A jó irány talán az lenne, ha találnának egy tehetséges fiatalt, akinek nem derogál a kispad sem. Szerintem Salah elsősorban El Shaarawyval lesz pótolva.

      Mindenesetre érdekes lesz megnézni, hogy Ricky Massara mit fog alkotni az átigazolási piacon, a korábbi mestere, Sabatini nélkül.

  • Stadionról tud valaki valami új infót? Florenzi Baldissonival és valami nagy kutyákkal volt egy értekezleten/bemutatón/promoválási estén. Jó lenne hallani valami bíztatót, hogy mikor lesz már nekikezdve végre.

    • Zajlik a Conferenza dei Servizi, még nem fújták le az egészet, szóval egyenlőre minden rendben van. Azért a polgármesteri hivatal felől, konkrétan Berdini tanácsos úr részéről, folyamatosan jönnek a hülyébbnél is hülyébb érvek a stadion ellen.

      Csak egy példa, miután egy elismert hivatalos szakértő professzor elmagyarázta hivatalosan, a hivatalos eljárás keretében, hogy miért nincs árvíz veszélynek kitéve a stadion építésére kijelölt terület, a tanácsos úr másnap megint előadta, hogy ott bizony nagyhatalmas árvízveszély van. Ráadásul a tervekben szereplő, szerinte óriási méretű vízpumpa, amit a törvény ír elő, úgysem működhet, mert akkora teljesítményű pumpa nem működhet. Közben két darab, a tervezettnél is nagyobb vízpumpa (vagy ez már vízmű?), már hosszú évek óta üzemel Rómában.

      Másik példa, miután a Római Tanács hivatalosan bejelentette, egyetértésben Lazio Provincia vezetésével, hogy 90 napon belül lezárul a Conferenza dei Servizi, Berdini tanácsos úr tök egyedül bejelentette, hogy egyáltalában nem kell 90 napon belül lezárni, az sokkal tovább fog tartani. Hogy miért nem? Csak és mert.

      Közben a Sapienza Egyetem gazdasági karának a tanulmánya szerint, a stadion két és félszer akkora gazdasági fellendülést hozna Rómának mint a milánói Expo. Például a munkanélküliségi ráta kb. 1 %-al csökkenne és ez a tanulmány állítólag csak a közvetlenül a beruházásból származó munkahelyeket számolja. De az ilyen érvek leperegnek a Berdini tanácsos úr szerű emberekről.

      Ma a Roma vezetői, köztük Baldissoni és Gandini, találkoztak a római városvezetés néhány képviselőjével (alpolgármester, tanács csoportvezető, még Berdini úr is ott volt). A találkozó után, a felek pozitívan nyilatkoztak a találkozóról (kivéve Berdini tanácsos urat, ő nem nyilatkozott). De ez nem volt része a hivatalos eljárásnak, a hivatalos eljárás ettől a találkozótól függetlenül folyik, ez csak egy kis smúzolás volt a Roma részéről a populista M5S párt római vezetőinek, hátha megtalálják az elgurult gyógyszereiket és végre lehiggadnak egy kicsit.

      • Köszi szépen a helyetjelentést! Ezt a Berdinit nem lehet eltenni csendben láb alól, hogy senki se vegye észre?:) Mindig vannak ilyen balf@sz emberek, akiket senki sem szeret, mert jót soha, de rosszat annál inkább tesz és próbál. Tuti Lazio (vagy Juve?) szurkoló, mert ésszerü magyarázat, ami a stadion ellen szólna nincs! Az egész városnak jobb lenne, ha felpezsdülne kicsit az élet a stadion és a köréje épülő multifunkcionális építmények miatt.

        • Valójában ez a Berdini nagyon "kisfiú", ahhoz, hogy egyedül keresztbe tegyen egy ekkora beruházásnak, végső soron ő "csak" az építési osztály vezetője lenne. Az igazság az, hogy ez az M5S már a választási kampány alatt is támadta a projektet. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezt a szerepet osztották neki az M5S-ben, ha másért nem legalább a koherencia kedvéért, ő lett a beszóló ember ebben az ügyben, hogy ne a nagyobb versenyzők, mint pl. Raggi polgármester asszony csináljanak magukból bohócot.

Related Post