X

Roma – Real 0-2

Az AS Roma, tegnap lejátszotta az idei kiírás, utolsó előtti Bajnokok Ligája mérkőzését. A Zidane által fémjelzett Real Madrid kétgólos előnyhöz jutott vendégként a szépen megtelt Olimpicoban. Ez van, kár ezen sokat rúgózni. Megérdemelten nyert a Madrid, talán azért mert képes értékesíteni a helyzeteit, vagy talán azért, mert a Róma támadásai végén mindig pontatlan maradt.

A kezdő 11

Spalletti gerincet és tartást faragott a csapatba, emelt fővel, végig elfogadható, helyenként kifejezetten ötletes játékkal sikerült kikapni. De véleményem szerint ez egy olyan vereség volt, amilyet könnyebben tud elfogadni a szurkoló, mint az elmúlt időszakban látottakat.

A másik, talán kisebb meglepetés az volt, hogy a bosnyák torony kárára Perrotti és El Shaarawy is a kezdő tizenegybe került. Elérve ezzel azt, hogy mindhárom jó formában lévő támadó a pályán legyen, ugye a harmadik Salah volt. Bátor, de működő megoldásnak tűnt Spalletti ötlete. Én személy szerint pont az ilyen aprócskának tűnő, de mégis merész, a mérkőzésre hatással levő változtatásai miatt bírom Luciano mestert!

Melegítés

Az első játékrész véleményem szerint pont úgy alakult, ahogy azt a szakmai stáb megálmodta. Bár a Roma 4-6-0-s, védekezésben alkalmazott hadrendjét még Hajdú Bé is kiemelte. Viszont támadásba gyorsan váltott a csapat és több helyzetet sikerült kialakítani a vendégek kapuja előtt. Konkrét kapura lövés az első félidőben egyik oldalon sem volt. Tetszetős, vagány játékból viszont annál több jelent meg hazai oldalon. Nem volt senki beszarva, tette mindenki azt, amit elvárhatunk tőle. Bár sok új rajongót biztosan nem szerzett egyik csapat sem az első félidőben mutatott játékával, nekem nagyon tetszett, amit láttam.

A folytatásban sajnos némi homok került a gépezetbe. Úgy kezdődött a második játékrész, hogy Florenzit csúnyán megetette – az addig mezéhez alkalmazkodva, igen szürke képek mutatató – Ronaldo, majd a kialakult minimális előnyéből egy igen frappáns gólt rajzolt. 0-1. Hogy les volt-e, talán felesleges feszegetni, mindkét partjelző igen lomhán mozgatta zászlaját, kölcsönösen tévedtek mindkét fél kárára-javára.

Mellbőség?

Spalletti igyekezett a lehetőségeihez mérten reagálni a Real vezetésre és Sárika helyett Dzekot vetette hadrendbe. Ettől támadóbb cserét nem tudott volna végrehajtani. Sokra nem ment a hazai csapat ezzel a változtatással, elveszett a sebesség elöl, sőt egyre fokozódó Real támadások következtek. A befejezések rendre pontatlanok voltak mind a vendégek rohamait illetően, mind a válaszul érkező kontrák esetében hazai oldalról. Bosszantó volt, mert Salah több komoly helyzetet is elpuskázott, de nem szeretném külön kiragadni a göndört, mások is tököltek Navas kapuja előtt.

Aztán jött DDR cseréje, amiből már egy nyíltabb, háromvédős rendszer következett. A számítások majdnem bejöttek, de helyzetek rendre kimaradtak, sőt a hátul kialakult üresebb területeken egyre veszélyesebb akciókat vezetett a Madrid. Bizonyos szakaszokban, főleg az utolsó fél órában rémisztő volt azt látni, hogy minden támadásukat lövéssel tudnak befejezni. Ennek nyilván több oka van, részben a szerkezetváltás adta plusz területek, illetve a mérkőzés utolsó harmadára elfogyó kondíció.

Az Öreg!

Majd a találkozó legkellemetlenebb pillanata következett. 0-1-nél, vibráló játéknál, helyzet itt is, helyzet ott is, felállt Totti, cserére készülve. De amire a cserét végre bírták hajtani az eredményjelző már 0-2-őt mutatott. Bár a kapitánycsere lezajlott, jelentősen kisebb kedvel érkezett az öreg. Egy jobb oldalon vezetett kontra-támadásnál, az egész mérkőzésen jól teljesítő Digne úgy hátrált be, mint aki mástól várja a megoldást. Ez viszont nem érkezett meg, így Jese pontosan addig vihette a labdát, amíg szerette volna, s majd amikor biztonságos távolságba, ért átlőtte a labdát a hosszú alsóba.

Bosszantó találat volt, mivel a támadó és a gólvonal között volt nagyjából húsz méter, illetve három védekező játékos. Nevezetesen Digne, aki hátrált, DDR aki jött (volna) keresztezni, plusz a lengyel a kapuban. Ezt a szituációt csúnyán elvédekezte a csapat, és főleg a fiatal francia back.

A helyes megoldás?

Ha már itt tartunk, nézzük át a teljesítményeket is, hiszen mégiscsak egy kiemelkedő nemzetközi mérkőzésen vagyunk túl. Az elején említett, általam „félt” Vainqueur 98 %-s mutatóval passzolt! A mezőnyben ő volt a legpontosabb, ez azért nem rossz. De a Manolas féle 93 % szintén megsüvegelendő. Ami még talán érdekes lehet, és vitaindító az a két „sztár” középpályásunk teljesítménye.

Nem tudom mi a véleményetek Pjanic illetve Ninja szerda esti produkciójáról? Nyilván rengeteget melóztak, végig precízen besegítettek a védekezésbe, ok. Ninja több komolyabb sprinttel is megtámogatta a kontrákat, ok. De előrefelé, a kreatív részek, a kulcs passzok hol maradtak? Persze jobb ellenfél ellen nehezebb brillírozni, egyértelmű hogy az olasz bajnokság kiesőjelöltjei ellen nagyobbat tud domborítani az előbb említett két játékos. Mégis megkérdezem halkan: elegendő, vagy elfogadható teljesítmény ez két ilyen kvalitású játékostól?

Ez volt minden?

Végszóként csak annyit írnék, hogy nem maradt benne csalódottság. Jobb lett volna nyerni, vagy versenyben maradni, egyértelmű. De amit szerda este láttam, az egy útnak az első felén tanyázó csapattól elfogadható. Már hetek óta látszik, mit akar játszatni, látni Spalletti. A játékosok jelentős része már érti, hogyan kell rövid-gyors passzokkal építkezni. Szégyent nem vallott a csapat, amire azért Garcia irányítása alatt és a sorsolás pillanatában nem mertünk volna fogadni…

A mérkőzésről részletese statisztikát itt vagy itt találsz.

Szentesi János:

View Comments (31)

  • Szerintem hoztunk egy jó átlagot csapatként, amiből lógtak ki felfelé és lefelé is. Leggyengébb láncszem szerintem a Ninja volt. Neki én egy olyan szerepkört adnék, mint anno Makelele játszott. Szerezzen labdát és adja oda a legközelebbi irányítani tudó játékosunknak. Jó, oké többre is képes lehetne (átlövések, felérni a kapu elé...), de ez tegnap pont nem látszódott... Perrotti viszont rám eddig nagyon is kellemes benyomást tett. Tegnap is megkeverte párszor az ellent és remekül indult meg többször is.
    Eleinte úgy éreztem, h túlságosan tartunk tőlük, hiszen ha a széleken megléptünk, akkor középen több fázissal később értünk csak fel a támadáshoz. Nem volt kinek bepasszolni, mert a kontráktól való félelmünk visszatartotta a középpályánkat. Oké, h jogos a félelem ilyen esetben a Real ellen, de nézzük meg az első gól előtti perceket. Akkor felértünk, helyzeteink voltak. Mondtam is akkor, h mi ilyenkor szoktunk valami szar gólt kapni... Erre bumm... mákos megpattanós... ha nem pattan meg akkor a lengyelünk lekezeli lábbal azt. Les nem volt, mert Rüdigerék középen beljebb voltak, de nem is érdekes ez már. (viszont, hogy a méteres lesről, passzért visszalépő játékosokat miért nem látták a bregyó partjelzők, azt nem tudom...)
    Másodiknál Dinnyének 8 labdaérintésnyi ideje volt, h kilépjen végre a támadóra... nem is értem... DDR nem üvöltött rá, h mennyémááá, itt vagyok még mögötted, nyugi!??
    Szóval nem voltunk rosszak, csak szerencsétlenek. Meg a labda utáni futkosásban elfáradtunk a végére, amit nem is csodálok.

  • Ennyivel jobb játékosokból áll a Real.

    - Elmaradt nekünk egy tizenegyes, ráadásul akkora, mint az ólajtó.

    - Dzeko beállásával szerintem támadásban kifejezetten jót húzott Spalletti, sokkal közelebb játszott a Roma a Real kapujához onnantól. Pjanic-ot kivették, így Perotti szervezte a támadásainkat addig, és mindig a saját térfélről, mélyről, Dzekóval közelebb kerültünk a gólhoz, és nem is játszott rosszul a bosnyák.

    - Sejtettem, hogy csatár nélkül kezdünk, mert mélyen védekezünk, és akkor Dzekónak nincs haszna, csak ha felrúgjuk rá a labdát, de otthon az csúnya lett volna. Idegenben Dzekóval kezdünk szerintem.

    - Digne hátrálása butaság volt, a spanyol bajnokságban ilyen hátráló védelmek ellen lő 6-7 gólt a két nagy.

    - Florenzi gyönyörűen levette Cét, csakhát ezt a visszahúzom, betekerem dolgot nem is tudom, van-e jobbhátvéd, aki levédekezi ilyen sebességnél, amiben a portugál csinálja.

    Összességében szép teljesítmény volt, talán ha nem a Realt kapjuk meg, tovább is juthatnánk vele (ausgenommen ha a Barca vagy a Bayern, esetleg a PSG az ellenfél).

  • „A szurkolók lelkes tapsa a végén büszkeséggel töltött el minket, hiszen látták, hogy csapatom mindent belead, csak egyszerűen nem volt ezen a napon szerencsénk. Helyzeteket kialakítottunk, de gólt nem szereztünk – sajnálkozott a rómaiak mestere, Luciano Spalletti. – A Real ellen márpedig a legkisebb hiba sem megengedhető. Amikor megkaptuk az első gólt, félni kezdtünk, és éppen ezért jött a második. Néha nem volt megfelelő a csapatrészek közötti egyensúly sem, mindenez ellenére elégedett vagyok a csapatommal, nagyszerű második félidőt produkáltunk.”

    „Szurkolóink megtapsoltak bennünket. Egy kicsit peches voltam Ronaldo lövésénél, megpattant rajtam a labda, így éppen nem érhette el azt Wojciech Szczesny. Egyik legjobb meccsünket játszottuk ebben az idényben, igazi topcsapat ellen, amely képes megnyerni a BL-t. Néha kell egy kis szerencse, mert ez az eredmény nem igazságos, hiszen nagyon jól játszottunk” – így a hazaiak védője, Alessandro Florenzi.

  • Lehet és kell is velem vitatkozni, de sokakkal ellentétben bennem semmilyen elégedettség nincs a tegnapi meccsel és játékkal kapcsolatban. Egy - szerintem - gyenge Reallal szemben, hazai pályán kaptunk ki 2 gól különbséggel, gyakorlatilag kiesve a BL-ből. Kétségtelen, hogy Spalettivel megindult egy új és talán reménykeltőbb úton a csapat, de ezzel a kerettel, dzekókkal, salah-kal nagyon nehéz lesz szintet lépni. A jelenlegi szintünk a Fiorentina, Inter, Milan szintje, harcban a 3. helyért.

    • Pontosan, ezen a szinten vagyunk, ahogy írod is. De akkor nekem ebből az következik, hogy egy ilyen - szerdán este látott - vereség az elfogadható kategória. Nemde?

      • A Real akárkit kap a következő körben, ki fog esni, megkockáztatom, hogy a Juve is kiverné (persze ha továbbmegy). A tegnapi vereség után nem borultam ki, nem aludtam rosszul, de nincs bennem sem elégedettség, sem bizakodás. Inkább szomorúvá tesz, hogy a bajnokságban sem vagyunk meghatározók és idén már szerintem nem is leszünk. A legnagyobb kár az elvesztegetett félszezon és Garcia tavalyi nyilatkozatok utáni csapatban tartása volt, az idei évünket kidobhatjuk az ablakon.

    • A Real mihez képest gyenge? Ez nagyon relatív. A Barcához képest az, az olasz csapatokhoz képest nem.

  • Játékban nem volt jobb semmivel a Real, de sajnos az egyéni teljesítményekben bőven a Roma fölé nőtt. Amíg Florenzit (a csapatkapitányt, mert tegnap ő volt az..) el lehet küldeni kb 5 percen belül 3x borért amiből ugye a gól is lett, meg a szélső védő úgy dönt, hogy ő inkább most csak megfigyelője lesz az eseményeknek, addig ez az eredmény a realitás. A legjobban mégis nekem Salah fájt. Úgy kitörölte őt Ramos, sztem a végére a nevére se emlékezett az egyiptomi.
    Nekem ezzel a meccsel az a bajom, hogy pont az lett, mint amit mindenki várt. Pedig a Róma arról "híres" hogy sose az lesz, amit elvárnak tőle. Megint előszedtük a Juve ellen bemutatott antifocit, amire mindenki számított, megint nem lőttünk egy gólt se, ahogy az meg volt írva. Ezúttal legalább voltak "helyzeteink", DE és ez a legfontosabb talán a Real kapusnak kb védenie se kellett. Vagy az átvétel volt rossz vagy Gervinhózva kivezettük a labdát, de még veszélyes kapura lövés is csak 0-2 után történt kő kemény 1 db. Értem én, hogy nem akarjuk lerohanni a Real-t, de ha már hazai pályán is a döntetlenért megyünk, akkor ne is akarjunk továbbmenni a BL-ben,

    • Játékban nem volt jobb a Real, mert a mieink csapatként levették a pályáról a kulcsjátékosokat. Még ha sikerült is begyötörniük a labdát, Manolas mindig ott volt és kifejelte. Nekem amúgy Salah tegnapi teljesítményével se volt bajom, Ramos a futásoknál a nyomában se volt és az egyiptomi is többször vette tőle vissza a labdát (akkor meg Ramos nem tudta melyik univerzumban van). Persze a végére elfáradt, de talán jövőre ha Spall vezeti a nyári edzőtábort és nem kapnak minden jó passz után két nap pihenőt ez a dolog is megoldódik.

      A meglepetést szerintem reálisan nézve nagyon kevesen gondolták komolyan. Nosztalgiából bíztunk benne, de a Bayern, Real, PSG, Barcelona szintet még azért nem tudjuk megugrani. Ettől függetlenül nem éreztem, hogy Szczesny jobban elfáradt volna mint Navas. Tettük a dolgunkat és én részemről örülök, hogy nem egy nagy Garcia csörtével kezdtünk, hogy aztán 7:0-val kullogjunk le a pályáról. Itt a legfőbb cél, hogy tartása maradjon a csapatnak, mert most a legfontosabb hogy a bajnokságban jól teljesítsünk. Erre a mérkőzésre szerintem jobb taktikát nem találhatott volna ki a mester. Ha nincsenek bírói bakik, akkor meg is lett volna az eredménye.

  • Szép meccs volt, már abból a szempontból, hogy izgalmas, egész sokáig tartottuk magunkat, aztán jött Ronaldo egyet villant és azzal nem tudtunk mit csinálni. Javaslom mindenkinek nézze meg a gólnál azt a cselt meg azt a kapura lövést, az ilyenekért keres annyit a hajzselés portugál. Jese góljáért kár volt, hát persze, hogy kiosztott egy kötényt és beakadt a kapuba, sikerült az iparos Jeseből életében egyszer Maradonát csinálni, hogy hullana ki a haja. Ezzel nagyjából el is dőlt a továbbjutás, még hátravan egy kirándulás Madridba, ahol majd nagyon észnél kell lenni, különben megint a mi kárunkra fognak brillírozni.

    Garciát lehet szidni, több szempontból meg is érdemli, de akármekkora szerencse is kellett hozzá, vele Rómában akkor is kihúztuk x-re a Barca ellen.

  • nem tudom eldönteni mely nyilatkozatoktól van leginkább hányingerem amik az utóbbi években (mondjuk 2001-óta) folyamatosan elhangzanak...

    " nem volt szerencsénk"
    " a csapat tisztességgel küzdött de nem volt szerencsénk..."
    " nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, az ellenfél viszont igen.."
    " nem kaptunk meg egy jogos tizenegyest.."
    " keményen kell dolgoznunk továbbra is és meg lesz az eredménye.."
    " előre kell tekintenünk..."
    " a csapat mindent megtett de sajnos ez ma nem volt elég..."
    " nem adjuk fel, dolgozunk tovább...."
    " következetesebbnek kell lennünk..."
    "legalább egy gólt érdemeltünk volna..."
    Értem én hogy nem a reált kell nekünk megverni de tartom magam ahhoz hogy ha tegnap tökösebbek vagyunk simán elkaphattuk volna ezt a sztárcsapatot vagy mi ez...
    Én kvra csalódott vagyok annak ellenére hogy simán fel voltam rá készülve hogy lehet hogy nem nyerünk...és akkor finoman fejeztem ki magam.
    Meg most majd akkor mi lesz a visszavágón? Bedobod a meccset a kukába, beállsz védekezni hogy hazagyere egy 3-0-al? vagy belemész egy adok kapokba és lehet hogy megint egy 6-os lesz belőle? vagy mi? csináltunk magunknak egy olyan helyzetet a visszavágóra amiből sehogy se jövünk ki jól...

    • Simán kaparni kell, ahogy tegnap. Aztán meglátjuk mi lesz belőle. Ezzel a hozzáállással nagy zakóba nem fogunk -reményeim szerint- beleszaladni.

      Ha pedig lesz némi szerencsénk, és mi rúgnák az első gólt... akkor dolgozhatnánk tovább!

      :D

      (nehogy komolyan vedd, értem nagyon is hogy mire célzol)

    • Szerintem tegnap a Madrid egyértelműen jobb volt, egyszerűen jobbak a játékosok. Mondhatjuk mi, hogy szerencse, meg pech, de maximum kaphattunk volna egy tizenegyest, ami korántsem volt olyan egyértelmű, meg esetleg rúghattunk volna 1-2 gólt. De ha így nézzük, akkor a Madrid is rúghatott volna 4-et vagy 5-öt!!!

      Madridban meg még csúnyább lehet, ezek mindig is otthon voltak a legerősebbek. Még 1 millió évvel ezelőtt a Puskás öcsi mondta a Bernabeuról, hogy "ott még a 11-es pont is 10 méterre van felfestve és ott csak mi kapunk 11-est." Szóval ha nem leszünk észnél akkorát kaphatunk, hogy ahhoz képest Manchester, vagy Barcelona egy vidám cserkésztábornak fog tűnni!

      Ez van, most ennyire erősek, vagy mi vagyunk ilyen gyengék, szempont kérdése. De ettől még nem kéne elkeseredni, láttunk már csodákat a fociban és ha most nem sikerül a csoda, akkor megpróbáljuk jövőre. :)

  • Mindenki nyugodjon le...fordítottunk mi már 0-2-ről, sztárcsapat ellen, 45 perc alatt is! ;)

    • Jah! Meg végülis van annál sokkal rosszabb is mint a margittól kikapni 2-0-ra...pl. A Midtjylland-tól kikapni 2-1-re....:)

      • Nana, csak óvatosan! A világ egyik leggazdagabb és legnépszerűbb klubjáról beszélünk, ott van a világ egyik legjobb edzője, a "rokonszenves" Fangál Lali! Az olyan okos, hogy saját magát is ő csinálta, most is egyből megmondta, hogy csak pechjük volt. :D A Midtjylland ellen a MU-nak pechje volt!!! :D

        De nincs ott baj, nyáron majd odaviszik a legalább olyan "rokonszenves" Mourinhót, eltapsolnak pár 100 misit focistára és jövőre minden rendben lesz. :D

        A legaranyosabb az egyik magyar MU blog volt, ahol elkeresztelték a dán csapatot "Mutyilandnak" (természetesen még a meccs előtt), mert nehéz leírni a nevüket és nem lehet tőlük elvárni, hogy megerőltessék magukat, vajon a visszavágóra megtanulják leírni, hogy Midtjylland? :D

        Az ilyenekért imádom nézni a focit!!!

        • Miért jó hogy a Mu angol csapat?
          Mert egy kettőre ott vannak Dániába!
          :D
          na jó ez elég fa volt de mi is kaptuk anno az ívet....

        • ... és azért csak pár (és nem maxisok) 100 misit, mert a pénzügyi ferpléj az komoly, nagyon komoly dolog, amit még a MU-nak is be kell tartani. MUhaha

          • Az biza tényleg komoly dolog, mint egy tökönrúgásos ébresztő hajnal fél négykor! UEFA-ék szerint úgy korrekt, hogy a Midtjylland költhet 5 milliót, a MU meg mondjuk 200-at és van pofájuk "fair play"-nek hívni. Merje csak mondani valaki, hogy az UEFA-nak nincs humorérzéke! De nem baj, azért hajrá Kovács néni! :)

  • Rüdiger bekerült a legjobb heti BL tizenegybe. Sokra nem megyünk vele, de mégis valami. Másrészt azt írják a mai olasz újságok, hogy Dzeko iránt a Besiktas és a WestHam is érdeklődik... Nyilván pletyka, ráadásul február közepén, de nem arról volt szó, hogy Spalletti megpróbálja feléleszteni a bosnyák tornyot? Ezek szerint lemond róla a csapat... és beszáll Dzeko is a nemrég feszegetett "Romábaigazolokdeottbénaleszek" sorba?

    • Ajjaj, ezek a pletykák... pontosan ugyanezek a csapatok dobálták Doumbiáért a képzeletbeli huszonmilliókat még alig pár hónapja, szóval tőlük nem tartanék :)

Related Post