X

Bentornato a casa, Luciano!

Hat és fél év után megtörtént az, amit az utóbbi hetekben már sejteni lehetett, és sokan vártak: ismét Luciano Spalletti irányítja a Romát.

A hét közepén hivatalosan is búcsút vettünk Rudi Garciától, akire azt hiszem, emlékezni fogunk. Lehet róla jót és rosszat is gondolni, de az biztos, hogy egy valószínűleg évtizedes rekordot állított fel a Romával, visszatette a templomot a falu közepére, és a klub történetének legtöbb pontját szerezte egy szezonban. Az első idénye mindannyiunknak szép emlék lesz. Azon kívül egy igazi úriember:

Köszönünk mindent, Rudi. Sok sikert, és csak a legjobbakat neked a továbbiakban.

De ahogy Pumba mondja, jobb, ha a farodat mutatod a múltnak. Régi-új mesterünk számára az első feladat rögtön kedvezőnek tűnik. Egy-két nap alatt nem lehet csodát tenni, de talán a Verona ellen erre nem is lesz szükség

Csak két nyeretlen csapat van az európai topligákban, az aktuális ellenfelünkön kívül a Troyes küszködik hasonlóan. 19 forduló alatt 8 döntetlen mellett 11 zakót sikerült elérni. A korábbi sikeredző Mandorlini helyére december elsején érkezett a számunkra is ismerős Luigi Del Neri, de a kinevezése sem változtatott sokat a dolgok menetén, öt meccsen kettő pontot sikerült gyűjteni, 2-7-es gólaránnyal. A góllövés kihívásként jelentkezik számukra, legeredményesebb játékosuk az öreg Toni, aki sérülésektől sújtva 3 dugóval tudta segíteni csapatát.

Utolsó idényében nem rázza annyit.

Ami viszont számunkra érdekesebb, az épp a Roma. Az első korszakában a 4-2-3-1-es hadrendet játszatta Spalletti, és Hidegkuti Nándor után újra behozták a labdarúgás vérkeringésébe a hamis 9-est Tottival. Fontos: nem, nem Guardiola és Messi volt. Ez olyan jól sült el, hogy Totti gólkirály, és európai aranycipős lett, Spalletti Romája pedig négy év alatt nyert két kupát és egy szuperkupát, valamint kétszer is BL negyeddöntőt játszottunk – a korszakos Lyont, és a Real Madridot búcsúztattuk oda-vissza győzelemmel. Azóta sem volt ilyen sikeres korszaka a csapatnak.

Ahhoz kellett a középpályán egy jól védekező De Rossi, és egy afféle hátsó játékszervező Pizarro.  Ha esetleg most is ezt a felállást választaná a kopasz mester, nem tudok elképzelni mást hátsó irányítónak, mint az akkori védekező középpályás De Rossit. A tavalyi szezonban ő adta a legtöbb hosszú labdát, ami pontos lett, tudjuk, hogy fekszik neki ez a szerep. A védekező talán Nainggolan lehet, bár ő inkább egy box-to-box középpályás, meglátjuk.

Nálunk és a Zenitnél is sokszor csatár nélkül játszott, dehát egyrészt Totti már negyven éves, másrészt itt van Dzeko és Sadiq is. A kommentmezőben felmerült a háromvédős felállás, talán ez lenne a legcélszerűbb, lévén a szélsőhátvédeink szenvednek rendesen. Florenzit könnyen el tudnám képzelni wingbackként, de a hírek szerint rá elöl számítana Spalletti – most életbe léphet a sokszor emlegetett párhuzam Taddei-jel.

Ej, ha működne az időgépem!

Kérdéses Gervinho szereplése, valószínűleg neki esett legrosszabban Garcia távozása. 26 góljával a francia edző érájának legeredményesebb játékosa volt, azt rebesgetik az újságok, hogy gondolkozik a távozáson. Spalletti célpontjai az ő posztjára Perotti és El Shaarawy, utóbbinál viszont állítólag megszűntek a tárgyalások. Én azt mondom, maradjon Gervinho. Akiket még emlegetnek, mint Spallo lehetséges vételei, azok Acerbi, Adriano, és a De Sciglio, Santon, Criscito trióból kettő. Olaszosabb csapatot szeretne, ami nem lenne baj, főleg, ha olaszos alatt azt értjük, hogy tud védekezni.

Csak tippelni tudunk a kezdőt illetően, de valami ilyesmit képzelek el: Szczesny – Maicon, Manolas, Rüdiger, Digne – Nainggolan, De Rossi – Florenzi, Pjanic, Salah – Totti. Ilyen kevés idő alatt még nem nagyon nyúlhatott bele semmibe, de az új impulzusok reméljük, segíteni fognak a csapaton. Az első szezonjában egy Reggina elleni idegenbeli 3-0-val kezdett, reméljük most is egy hasonlóan erős rajtot veszünk vele. Aztán pedig jöhet a tizenegy meccses győzelmi sorozat.

 

Curvasud93:

View Comments (85)

  • Nagyon várom ezt a meccset, és ha sikerül megverni azt a Verona-t amit eddig majdnem mindenki megvert, akkor nehéz lesz visszafognom a lelkesedésem.

    Kíváncsi vagyok például, hogy Castan-nal mi lesz most, vajon több lehetőséget kap, vagy kikerül a csapatból teljesen, mi lesz a védelemben, leginkább a jobb-hátvéd poszton? Egy 3-5-1-1-hoz mit szólnátok mondjuk?
    Manolas - Rüdiger - Castan - Florenzi - Nainggolan - De Rossi - Pjanic - Iago/Digne - Salah - Totti/Dzeko(?)/Umar

    • Kíváncsi lennék én is, hogy mire mennénk egy 3 védős felállásban, és lehet nem is lenne rossz, majd meglátjuk, és remélem többet láthatjuk Castan-t.

      • Na végre nagy nehezen sikerült regelni... Miért vonk ilyen balfékek, ha két héttel korábban karácsonykor rúgjuk ki G-cit, még a scudetto-rais cuppanhatnánk, most meg már egy közepesnél nagyobb méretű csoda, pl. 10 win set kéne ehhez. Forza Roma!

  • Hihetetlen,hogy a digi 3 csatornájára se bír odaérni Spalletti visszatérése. 1-esen angol,2-esen juve,3-ason lorient-monaco???? Botrány !

    • Én is pont most néztem délután. Még ismétlésre is a Lazio-Bologna meccs kerül. WTF?!?!?!

    • Angolt még megértem, rangadó, ott van rangadó bőven és még a Juve meccset is megértem, a világ telis-tele van Juve szurkolókkal, pláne most, hogy megy a csapatuknak, őket is ki kell szolgálni. De a Lorient-Monaco? Na az már súlyos, az már olyan, mint a női kosárlabda meccs, a curling, vagy a szánkó verseny, azok se érdekelnek senkit.

      Ha igaz a honlapjukon, a Digisport.hu-n élőben fogják közvetíteni a Roma meccsét, a regisztrált felhasználók számára. De ahogy néztem, ott az van kiírva, hogy "kapható jegyek száma: 500". Szóval igen, az 501-iktől kezdve kínos lesz?

        • Őszintén bevallom, hogy még sosem néztem ott semmit. :)
          De valamiért még régebben beregisztráltam, szóval most beléptem és amikor rákattintottam a meccs linkjére, azt mondta, hogy jöjjek vissza vasárnap 14:55 után. Majd meglátom mit tud, de ha csak 500 felhasználónak szól, az nem tűnik túl soknak.

        • Ja és felül a műsoraink>élő közvetítések menüpont alatt van.

    • Ezek tényleg nem normálisak. Nem elképzelhető, hogy cserélik vasárnapig? Gondolom Garciat és a szenvedést unták meg, mégiscsak a sereghajtó, stb. Jelen esetben akár cserélhetnének is, nemde?

  • Hát azért merem remélni nem úgy állunk fel, hogy elől egy Totti lesz. Az öreg most tért vissza sérülésből és ahogy láttam fejben még tudja hova akarja a labdát tenni, de a lába már nem arra fordul:D
    Amúgy se volt Totti sose jó előretolt éknek ami ebből lenne, ő a középpálya és a csatárok között "maszatolt" viszont azt fénykorában senki a világon nem csinálta nála jobban. Szóval előre a feka gyerek ha így állunk fel, Totti meg majd jön az utolsó 30percre. De én inkább abban reménykedek, hogy több felállást is kipróbál a kopasz, de Totti egyikben se szerepeljen még egy félidőnél többet.

  • Erdekes,hogy Gervinhot mar mindenki elfelejtette. O a legeredmenyesebb es legveszelyesebb jatekosunk a jatekra nezve. Gol + golpassz es a vedekezesbol is kiveszi a reszet rendesen. Oke, hogy Pjanic szerezte a legtobb golt, de abbol 4-et szabadrugasbol, raadasul mostanaban eleg otlettelenul tolja, remeljuk Spalletti alatt o is regi fenyeben tundokol majd, en meg szemely szerint azt, hogy Gervinho ne vesszen mar el a sullyesztoben csak azert, mert Garcia "embere". Az Arsenalban is ficankolt, csak nem ment ugy neki a golszerzes, mint nalunk.

    • Erre fogta magát és lesérült, legalábbis ezt írja például a Gazzetta is. Gervinho nem egy egyszerű eset, vannak vele gondok bőven (fegyelem, motiváció...). Majd meglátjuk mi lesz, de könnyen lehet, hogy Garcia nélkül el fog kallódni. :(

      • Ha Garcia tavozasa miat nem akar jatszani, akkor tenyleg nincs amiert eroltetni a jatekat es celszeru eladni, de en nagyon sajnalnam es van egy olyan erzesem, hogy sokan nem is tisztelik ot elegge. Tavaly az Afrika Kupa utan kicsit ki volt faradva, ami akarkin erzodott volna, de elotte es a szezon vegen, illetve az idei idenyben is huzoembere a csapatnak. Lehet nem a leghiggadtabb megoldasai vannak, de barmikor veszelyes es megteremti azt a pluszt, amire szuksege van a tamadojatekunknak..

  • Mai pletykák, Gervinho lesérült (???), a kínai érdeklődők meg egyre agresszívebben érdeklődnek. Készül a búcsú?

    Állítólag sikerült megállapodni Ashley Cole-al, aki az USA-ban fogja folytatni a "karriervégi levezetést".

    Állítólag Spalletti befagyasztotta az átigazolásokat a vasárnapi meccsig, kért pár napot, hogy kiértékelhesse a keretet, a Verona után lesz egy találkozója Sabatinivel, ahol majd megbeszélik, hogy mi legyen az átigazolásokkal.

    Addig is Dzeko áll Spalletti terveinek a középpontjában, állítólag a bosnyákra is nagy hatással voltak Spalletti személyisége és az első edzései.

    A CorSport szerint egyből jön a szerkezetváltás is, 4-2-3-1 lesz már a Verona ellen is.

    Ma délután 15-kor meg jön az első sajtótájékoztató a kopasszal.

  • Ha hihetünk a híreknek Acerbiért 10 milliót kér a Sassuolo de mi azt sokalljuk. Ez bosszant, hogy a Manolas melletti belső védő poszt az egyik legnagyobb probléma jelenleg és sajnálnak 10-et érte, de Gersonért a 17 és Perrottiért a 12 misi az "aprópénz". Nem biztos, hogy Manolas-Acerbi páros a Benatia-Castan időket idézi majd, de ha Spallettinek van egy elképzelése, és szerinte vele jobban működne a védelem, akkor nem értem. Egyébként nem csodálom, hogy megkérik az árát, mert idén az egyik legjobb védő mutatókkal rendelkezik, másrészt ha minőségi társat akarnak a görög mellé ennél olcsóbban úgy sem találunk.

  • Iszonyatosan örülök Spalletti érkezésének, mint sokan mások, nem egy klasszikus évközi váltás hiszen akkor egy motivátort szoktak találni, aki nem nagy taktikai képességű, csak más felfogású. Szerintem Spalletti nagyon hasonló Garcia modellhez, ezért kíváncsi vagyok idén mire mennénk vele (leginkább a Mazzari-Mancini váltásra emlékeztet a dolog, ők is nagyon hasonlóak). Rögvest utána is néztem milyen felállásokkal dolgozott az öreg, miként Curvasud is tette és azt hiszem hasonló végkövetkeztetésre jutottunk. Az kétségtelen, hogy a 4-5-1 (vagy részletesebben 4-2-3-1) volt a szíve csücske, de most pont egy korai próbálkozását látva leginkább erre tippelek: az Aris elleni 5-1-es győzelemnél Cufre-Bovo-Kuffour-Panucci hátsó sor; Dacourt-Aquilani kp; Taddei-Totti-Mancini hármas előbbre és Montella. Ez nem a hamis 9-es, hanem klasszikus trequartistás felállás. Ez most teljesen ideális lenne Pjanicnak, két szélre Flo-Salah, előre Dzeko (akire végre valóban játszanánk). A hamis 9-es felálláshoz nincs már egy jó Tottink, meg Perottánk (ő kb. ugyananniyra kellett, ahhoz, mint a Capitano). Bezony nem tudnék, most olyan játékosra mutatni, aki tudná hozni azt a mennyislgű futást, szerelést, és közben bemozgást résekben, és gólveszélyt, mint Simon. Talán Nainggolant lehet ennek átképezni, félelmetes lenne, ha a támadóharmadban már meglennének a labdaszerzések.

  • Kíváncsian várom, egyben bizakodó is vagyok. Veronát talán még Garcia motiválatlan brigádjával is megvertük volna. Az első nagy vizsga Juve ellen lesz jövő héten. Szerencsére még 2 hétig heti egy meccs lesz majd utána újra heti 2 Real elleni meccsel bezárólag. Szóval én úgy veszem Saplletti kapott 2 hetet hogy felrázza a brigádot és fejben helyretegye.

  • Nem ide tartozik - azaz a holnapi miatt mégis - de ráérek és statokat nézegetek: nem tudom ki emlékszik még a szépreményű Vivianira? Mármint a mi kp-ra, aki anno a Vasas ellen győztes gólt lőtt azon a kiváló gálaesten. Féltávnál a gyakorlatilag a halott Veronában a liga egyik legjobb teljesítményét nyújtja. 3.6-os meccsenként szerelés mellett, 2.5 labdalopása van és 2.5 kulcspasszot oszt ki meccsenként. Összehasonlításként nálunk ugyanez 2(!) szerelés Manolasnál a legjobb, De Rossinak 2.7 labdaszerzéssel, Pjanic 2.4 kulcspasszal vezet. Ezért is érdemes lesz holnap meccset nézni - már akinek van hol. Mellesleg idén adtuk el potom 4 misiért.

    • Igen, már máskor is írta valaki itt (?) hogy remélhetőleg van rá valami opciónk, mert jól tolja nagyon.
      Az a baj, hogy ez most egyet jelent, és elég annyit mondanom, hogy "átok" és mindenki érti szerintem...

Related Post