X

Jön a derbi

Csütörtökön legyőztük hazai pályán az Udinesét, vasárnap pedig már a Lazio vendégeként szerepelünk a derbin. Sűrűsödik a program, lassan jönnek a nagyobb vadak, akik ellen bizonyítani kell, miközben azért elég nyilvánvalóan látszanak a hiányosságok. Vasárnap 18 órakor a szezon eddigi legfontosabb meccse következik, ahol ezeket a foltokat besatírozhatjuk.

Vannak győzelmek, amiknek nem tud teljes szívvel örülni az ember, erről I. Pürrhosz tudna bővebben mesélni, de abszolút átérezzük mi is. Abraham 36. percben szerzett góljával sikerült legyőzni az Udinesét, de nem teljes az öröm Pellegrini piros lapja miatt. Nem is játszottunk túlzottan jól, de nem lehet azt mondani, hogy érdemtelen volt a győzelem. Zaniolo és Mkhitaryan is eljutott egy-egy kapufáig, ezeken kívül viszont túl sok helyzetünk nem volt. Ami számomra leginkább sajnálatos, az Zaniolo játéka, bár én a világ összes idejét odaadom neki, hogy sikerüljön visszatérnie a játékba. Csütörtökön azonban kilógott a csapatból, támadásban az egyéni megoldásain kívül észrevehetetlen volt, nem volt kulcspassza sem, nem játszott olajozottan.

Pozitívum volt viszont Abraham, aki főleg az első félidőben a szebbik arcát mutatta, és az ő góljával nyertünk. Calafiorit ki kell emelni, nagyon harciasan tartotta meg a labdát, habár ránézésre elég darabosnak és lassúnak tűnik, a tehetsége egyértelmű. Mkhitaryan visszatérése is örömteli, az egész meccs egyik legjobbja volt. Három kulcspasszal a legjobb volt ebben a mutatóban, de emellett például négy szerelése is volt, aminél csak Karsdorpnak van több. A Lazio ellen alighanem ő megy be Pellegrini helyére, és a csütörtöki alapján ez biztató lehet.

Ami viszont nem biztató, hogy hiába állunk be bekkelni sokszor, szemmel láthatóan ez még nem megy nekünk. Félreértés ne essék, nagyon sokat javult a védekezés tavaly óta, már csak annak köszönhetően, hogy nem tolja fel Mourinho  a védőket agyig. Ami persze jön a réven, az elmegy a vámon, de ez már másik kérdés. A hibáinkat hol a szerencse, hol Rui Patricio révén ússzuk meg, de egyértelműen vannak, főleg ami a szélső védekezést illeti. Akár a félterületen, akár a vonal mellett könnyen tud veszélyt teremteni ellenünk az ellenfél, ebben pedig javulni kell.

A legjobb ma lenne ezt kijavítani, hiszen elérkezett a derbi napja. Egy kis érdekesség: Mourinhónak ez lesz a 119. derbije, amin edzőként részt vesz. Tudjátok, hogy én nem feltétlen vagyok a híve, de ez előtt azért fejet hajtok. Ő is és Sarri is most debütál római derbin, és kettejük közül inkább Sarri van most nehezebb helyzetben.

A Lazio jól kezdte a bajnokságot, jöttek szépen a menetrendszerinti Immobile tizenegyesek, előbb az Empoli ellen – akik egyébként már a Lazio ellen is jól néztek ki, nemcsak később a Juve ellen -, aztán a Spezia ellen nyertek összesen kilenc gólt szerezve. Utána a Milan verte őket simán 2-0-ra, majd a Galatasaray 1-0-ra, a legutóbbi két meccsen pedig a döntetlenért is kapaszkodniuk kellett a Cagliari és a Torino ellen. Utóbbi ellen Immobile tizenegyest lőtt a 91. percben. Igazán ritka pillanat ez, szökőévente fordul elő.

Sarriéknál Zaccagni sérülés miatt nem lesz elérhető, a helyén minden bizonnyal az a Pedro lesz, aki a legutóbbi derbin beállította a 2-0-s végeredményt. Rajta kívül mindenki elérhető, és bizony ez egy elég erős kezdőnek tűnik, elöl Immobilével és Felipe Andersonnal, a középpályán Milinkivocs-Szaviccsal, Leivával és Luis Albertóval.  Mourinho ugyebár nem számíthat Pellegrinire, aki egy erősen véleményes második sárga lap miatt eltiltását tölti. Nagy kár érte, habár az Udinese ellen pont nem játszott jól, idén vitathatatlanul a legjobb Roma játékos. Alighanem Mkhitaryan lép be a helyére, szélen pedig El Shaarawy kezd, aki egyelőre szintén meggyőző. Az Udinese elleni számai alapján Mkhitaryan is jól ellesz középen.

Mourinho nem mondott sokat a sajtótájékoztatón a várható játékról, csak annyit, hogy labdával támadni, labda nélkül védekezni fogunk. Erre szerintem számítottunk. Sarri rendszerét nem nagyon tudta még átérezni a Lazio, elég éles váltás ez 3-5-2-ről 4-3-3-ra, amit különösen Luis Alberto és Milinkovics-Szavics szenved meg. A Milan úgy nyert 2-0-ra, hogy a labdát átatták a Laziónak, erre számíthatunk szerintem ma is.  

Az utóbbi éveknek ez a leginkább várt derbije, két sikeres edző ül a padon, végre lesznek szurkolók, és a Roma játéka is jobbnak tűnik valamivel az elmúlt évekhez képest. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, nyerni fogunk 2-1-re, lesz piros lap, és lesz Immobile tizenegyes is.

Curvasud93:
Related Post