X

Derbigyőzelem

Nagy várakozás előzte meg a derbit, hiszen idén nem pusztán azért nevezhettük rangadónak a találkozót, mert két városi rivális csapott össze, hanem mert a tabella alapján két élcsapat mérte össze a tudását. Két európai kupa szereplő, akik vezetik a csoportjukat, a padjukon az újhullámos olasz edzőgeneráció két talán legígéretesebb alakjával. Sokan esélyesebbnek tartották a Laziót, de végül a templom maradt a falu közepén.

Nekik és nekünk is kellett szorítanunk egy-egy alapember felépüléséért, de végül mindkét edző a legerősebb tizenegyet küldhette pályára. A csapatok így álltak fel:

Roma(4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; Nainggolan, De Rossi, Strootman; El Shaarawy, Dzeko, Perotti.
Lazio(3-5-1-1): Strakosha; Bastos, de Vrij, Radu; Marusic, Parolo, Leiva, Milinkovic, Lulic; Luis Alberto; Immobile.

A kezdőket illetően nem voltak meglepetések, de engem azért meglepett, mennyire átadja Inzaghi a játékot a Roma játékosok kezébe. A Lazio eddig sem tartozott a labdabirtoklást mindenek felett favorizáló csapatok közé, de tegnap a meccs felében abszolút lemondtak erről, jóformán mindig tíz emberrel a labda mögött védekeztek. A meccs legelején Immobile egy kiugratás után lesről szerzett gólt, ez már előre vetítette a továbbiakat. Nagyon úgy tűnt, hogy mindkét edző pontosan tudta előre, mit kell a másiktól várni, és száz százalékig megbízott a saját játékosaiban, hogy a feladatukat végre tudják hajtani, az ellenfél legkisebb hibáját pedig kihasználni.

A Lazio gyors támadásokat vezetett, négy-öt támadóval a négy védő ellen. Ha nem sikerült első szándékból helyzetet kialakítani, meg kellett várni a második hullámban érkezőket, ám azok olyan messze voltak, hogy addigra teljesen vissza tudott zárni a Roma.

Az első félidő abszolút egy kaptafára ment végig, különösképpen Inzaghi részéről. A lehető legtöbb emberrel védekezni, majd labdaszerzés után villámgyorsan átszerveződni támadásba – ez legtöbbször sikeres is volt, és akár ellenszere is lehetett volna a Roma magasan feltolt védekezésének -, majd az egyenlő létszámú támadókkal verni a Roma védelmét. Ez utóbbi már egyszer sem sikerült, és a hatalmas légüres terület miatt, ami a Lazio támadói és középpályásai között keletkezett, innentől kezdve a vendégek támadásai jóformán reménytelenek voltak. Az azonban mindenképpen jelzi az edző és a játékosok közötti összhangot, hogy Inzaghi megbízott bennük annyira, hogy 20-30 másodperces lélegzetvételnyi szüneteteket leszámítva folyamatosan védekeztek az első félidőben.

Ahogy Inzaghi tudta, mivel kell készülnie, Di Francescót sem érte váratlanul a helyzet. Hogy lassítsa a Lazio átrendeződését védekezésből támadásba, a Roma már az első perctől kezdve folyamatosan támadta a kékek játékosait labdakihozatalnál. Tízszer sikerült az ő térfelükön labdát szerezni – többek között Nainggolan gólja is egy Perotti szerelés után történt -, de ha ez esetleg sikertelen volt, a támadásukat így is lelassította. Di Francesco másik ötlete a lehetőségek kidolgozására a Lazio játékosainak kimozgatása volt. Főleg az első félidőben Perotti gyakran mélyen hátrament labdáért, Dzeko kimozgott bal szélre, helyet csinálva az argentinnak, aki középen próbált volna meg lendületből helyzetbe kerülni, ám ezt Leiváék mindig jól kivédekezték.

A Roma (a képen valamiért kék-fehérben) túltöltötte a baloldalt, folyamatos emberfölényben támadtak Kolarovék. Mindkét gól erről az oldalról született.

Gyakran elhangzott a közvetítésben, hogy El Shaarawy mennyire egyedül van a jobb oldalon, de ez egyáltalán nem volt véletlen.  Perotti, Dzeko, Strootman és Kolarov rendre a baloldalon játszott össze egymással, egyrészt azért, mert Bastos és Marusic oldalán sebezhetőbbnek tűnt a védelem, mind Lulic és Radu mellett, másrészt Marusic sokkal többet futkározott fel a támadásokkal, mint a túloldalon Lulic, így ezt az oldalt könnyebb volt bejátszani, és lefárasztani. A Roma mindkét gólja így született, a tizenegyesnél Kolarov tört be négy ember között, Nainggolan gólja előtt pedig Perotti szerzett labdát.

Perotti labdaszerzésének pillanata. Ő, Dzeko és Strootman négy embert foglal le a baloldalon, így Nainggolan előtt óriási az üres terület, majdnem a tizenhatosig viheti egyedül, és még ott sem ütközik nagy ellenállásba.

Utólag úgy érzem, Inzaghi túlságosan egy lapra tett fel mindent, arra, hogy a Roma magasan feltolt védelmét a gyors ellentámadásokkal legalább egyszer meg fogja tudni verni, cserébe viszont végig tudja védekezni a meccset hibátlanul. Di Francesco döntései jobban ültek, és bár Lukaku beállítása frissített egy kicsit a Lazión – ez amolyan Conte-féle csere volt, ő is hasonlóval próbálkozott a Roma ellen -, ha az a teljesen ártalmatlan helyzetben elkövetett Manolas ügyetlenkedés nincs, egyáltalán nem is lenne miről beszélni. Nem lett ez egy fölényes győzelem, de összességében a Roma 90 percen át kézben tartotta a meccset, Di Francesco a cserékre is mindig jól reagált, és egy nyerő taktikát rakott össze első derbijére edzőként. Ezzel a győzelemmel egymás után vertük a Chelsea-t, a Fiorentinát és a Laziót, utóbbiakat pedig meg is előztük végre a tabellán. Vesztett pontok tekintetében csak kettővel jobb az éllovas Napoli, úgyhogy nyugodtan tekinthetünk előre is. Szerdán este pedig újabb rangadó következik, ahol a továbbjutás bebiztosításáért játszunk az Atletico Madriddal.

Curvasud93:

View Comments (43)

  • Alacool! S íme a nagy genovai háromfázisú ánusztágítás a Juventuson! És akkor jön a Barca, hogy rommá lője őket....

  • Kitűnő elemzés kevés dolgot lehet hozzátenni. Valóban mindkét csapat jól kiismerte a másikat és fel is készült becsülettel.
    2 nyalánkságot azonban kiemelnék. Az egyik a Perottitól gyakran látott műfaj: kb. a felezőnél befele mozogva kér labdát és bontja meg a védelmet egy szólóval (ez nagyon látványos volt a Chelsea elleni 2 meccsen). Erre nagyon jól felkészültek (3 ember is szűkítette a belső területet), mert az első félidő közepén volt egy neccesebb labdavesztés belőle, ezután viszont nem is emlékszem hasonló próbálkozásra.
    A másik dolog a szintén hasonló szólóra épülő védelembontás, de ezúttal még hátrábbról. Év eleje óta gyakran lehet látni olyan csapatok ellen különösen, akik a passzsávot védik, hogy valaki hátulról megindul, ezzel elhagy 2-3 vonalban védekező, de tőle messze lévő játékost. Ez általában Manolas szokott lenni, de mivel a görög dinamikus és labdabiztos, ezért erre jobban oda is figyelnek, így már a Fio meccsen is viszonylag gyakran előfordult, hogy Fazio rohan fel a kp-ra labdával és osztja le.
    EDF-től pedig remek volt ez a balszére terelt taktika (Dzeko-Perotti-Kolarov, ami esetleges labdavesztés esetén Strootman lép oda DDR-rel kiegészítve), amivel el lehetett húzni a Lazio védekezését és így volt helye a Nainggolan-El Shaarawy kettősnek, akik mindketten veszélyesek támadásban.

  • Tényleg nincs mit hozzáfűzni, remek elemzés!

    Közben olvasom a Lazio párti kommunikáció panaszait a derby után, mert a legszebb öröm a káröröm és vagyok annyira gyermeteg és gonosz, hogy kiélvezzem. Például szerintük az volt a baj, hogy Rocchi visszafogta őket, hogy "egyoldalúan" vezette a meccset. Hát igen, mennyivel jobb volt, amikor például leütötték Bruno Perest, vagy lerúgták Salahot és semmit se kaptak érte, megértem, hogy az jobban tetszett nekik.

    De a legeslegszebb alibi nem is a bíró volt, tudjátok, hogy valójában miért veszített a Lazio? Mert a labdaszedők nem adták vissza a labdát! Bevallom, hogy az ilyen kifogások, kb. ugyanakkora örömöt okoznak mint Radja gólja! :D

    • Köszönöm.

      Szerintem sok panasz nem lehet Rocchira, de a tizenegyesünk után én kifejezetten úgy éreztem, hogy megsajnálta a Laziót, mezőnyben igaz ártalmatlan helyzetekben, de szinte mindig nekik kedvezett, amíg nem lőttek ők is gólt.

      • Meg elsőre elnézte Manolas kezezését is, bár ott segített neki a VAR.

    • roppant izgis volt a tizi, mert Rocchira rászóltak konkrétan, hogy nézze meg a szitut. Érdekes, hogy pl. 2-0-nál Parolo kezetett egy szöginél, de akkor éppen nem akartak szólni a sporttársnak.
      Amúgy most valóban nem eshet szó Rocchiról, már lassan örülök is, hogy ő vezet nekünk meccset, az utóbbi időben kínosan ügyel arra, hogy ne fújjon ellenünk. Egyébként DDR elmaradt sárgáját, meg Lucas Leiva lapját róhatják föl neki összesen, de egyik sem egy meccsbefolyásoló tényező.

      • Igen, Parolo is kezezett egyet, de őszintén szólva az tényleg vétlennek tűnt, ha jól emlékszem talán a fejéről pattant a kezére? Szerintem az elfogadható, hogy azért nem adott tizenegyest.

        • ja igaz Manolasnal a kéz kereste a labdát, bár próbálta leszorítani.

  • Kiváló elemzés és poszt a szokásos színvonal az oldalon! )
    Szinte mindent leírtatok a mérkőzésről, nagyon nincs mit hozzátenni én mégis megjegyeznék egy apróságot....
    Mikor meghallottam (bár számítottam rá), hogy "drága barátunk" Egri Viktor lesz a kommentátor, mondom magamban megint ennek a fasznak az ostobaságait kell hallgatnunk....ehhez képest már-már pozitívan csalódtam benne, most egészen tűrhetően végezte a dolgát, egy-két ordas nagy fa...tól eltekintve azt kell mondjam, hogy egészen tűrhetően ténykedett.
    Az elmaradt meccsünk pótlásával felléphetünk a Napoli mögé a második helyre, ezt nem kellene elszalasztani.

    • Én úgy vagyok vele, hogy mostanában semmi bajom az Egri Viktorral! Lehet, hogy hozzászoktam az évek alatt? Vagy csak az is lehet, hogy habár néha ordas faszságokat mond ( bár ugye mindenki szokott ilyet), még mindig sokkal jobb mint ott a stúdióban ülő Laczkó Zsolti, vagy Fehér Csabi, vagy neadj Isten a Juhár "összetett mondat" Tomi. Ugyan így vagyok Benitóval is. Lehet, hogy nagy juvés de legalább látszik rajta, hogy szereti és nézi az olaszt focit. Önszántából! Nem azért mert most éppen beosztották dolgozni mert forduló van. pl. : Szántó Dávid...
      Messziről süt róla, hogy fogalma sincs az olasz fociról. Felolvassa azt a pár sor száraz statisztikát, amit elé raknak a nemzeti sportból meg ugye hasonlítgat a "top" klubokhoz, Barszelóna, reál madrid, messzi, cristiano ronaldo...mert azokat ismeri. Mást nem!
      Mostanában már azt csinálom, hogy ha legalább Benito nincs ott nem is nézek semmilyen felvezetést.
      Régóta gondolkozom már rajta, hogy pl. egy Digisportnak nem érné -e meg mondjuk egy Benito mellé beültetni egy teljesen hétköznapi (fanatikus) szurkolót!? Oké, lehet hogy nem tanult szakkomentátor vagy tv-s ember vagy kiöregedett aranylábú magyar focista, de mivel napi szinten olvassa a csapata összes hírét, sokkal többet tudna hozzátenni mint mondjuk egy Fehér Csabi aki elolvassa a nemzeti sportot... Mikor Milan meccs van akkor egy milan szurkeszt, ha Róma akkor rómást, ha Inter akkor interest stb. Legalább hallanánk érdekes sztorikat nem a kva labdatartásról beszélgetnének perceket,.Most őszintén, ki nem szarja le hogy hány % volt a labdatartás a meccsen?!

      • Én is szoktam nézni ezeket a digis műsorokat, szerintem sokkal jobban fel van építve a francia magazin műsor mint az olasz, pont azért amit te is írtál, hogy a szokásos "szakértők" mellett van 2 blogger is akik kifejezetten a francia focit követik, egyik Marseille szurkoló asszem, és egyes hírekhez olyan háttér információkat tudnak mondani amiket újságokban soha nem olvasnál, ettől sokkal érdekesebb is a műsor, ezt az olasz magazinba is alkalmazhatnák.

        • Azért mert a Francia bajnokságot sokkal többen szeretik Magyarországon mint az Olaszt! Ja nem is......
          De ott van a nejmár....

      • Abszolúte egyetértek Veled, minden soroddal!
        Én általában úgy időzítek, hogy 50kor eldurrantok egy cigit, megcsinálom a pattogatott kukoricát és csak akkor ülök be a TV elé amikor már a Roma himnusz megy, ha háromnegyedes a kezdés, akkor is tíz perccel előtte végzem el ezeket. Régóta nem hallgatom/nézem se a felvezetőt se a fél idei/meccs végi értékelőt! Ahogy mondani szokták...jó a hely csak sok a köcsög.

      • Soha nem nézem a felvezetőt, részben mert nem érdekel, részben meg mert nincs tévém :D De régen a SportKlub idején voltak ilyen behívott szurkolók, mondjuk általában "nevesebb" egyének, mint Roma-sként a Magna Cum Laude énekese (ha jól emlékszem) vagy a Lazio oldalán Ganxsta zoli. (mondjuk Gianni volt a legnagyobb, kár, hogy teljesen kikerült már az olasz foci környékéről) De úgy emlékszem, hogy még a párral ezelőtti Popp által vitt blogon olvastam olyat, hogy egy szerkesztőt behívtak (régen volt már, akkor még nem is követtem, de más talán pontosabban tudja). Ha ilyenre kerül a sor én szívesen beugrok :D

        • Jól emlékszel, Popp járt annak idején a Sportklubos műsorban, ha jól emlékszem 1-2 alkalommal.

      • Nezd meg ez van mindenhol. Nornalis elemzok a regi bloggerek. Benito, heinrich, m4en van meg egy tag. PL meccseken kezd lenni par uj arc azok egesz ertrelmesek, de pl sport1 botrany. Fulop jatekost fel nem ismerem Laci vagy Farago orditos Ricsi. Hajdu is kápusnak lehet jo volt de focit amator azinten erti es elemez azon rohogok. Varhidi legalabb taktikat erti, de égy vince otto max celeb musorba jo mehetne ahova kabat.
        Bloggereket a studioba ezt tamogatom, rengeteget none a minoség.

    • A helyére pedig egy bizonyos Damiano Tommasit tartanak az egyik legesélyesebb jelöltnek. :)

        • kirakatembernek jó, bár kérdés, hogy mennyire tudják elrejteni előle az elrejthetetlent.

    • Hála istennek! Megmagyarázhatatlan és döbbenetes, hogy eddig ott volt. Most őszintén, ti már hallottatok olyat, hogy egy labdarúgó szövetség elnökét felfüggeszti a nemzetközi szervezet rasszizmusért? Ez a szerencsétlen meg jóformán meg sem érkezett, máris evvel indított!

      Soha senki sem fogja tudni megmagyarázni, hogy miért várták meg a bajt, hogy elhajtsák ezt a nyomorultat. Az ilyet eleve meg sem kéne választani, de ha mégis megválasztották, akkor a banános szövege után úgy kellett volna valagba rúgni, hogy föld körüli pályára álljon!

      Ez meg ott pofázott, szövegelt, ontotta magából a hülyeségeket. Közben körülötte meg minden dőlt össze. De még most is, miután sikerült történelmi mélypontra taszítani az olasz labdarúgást, még mindig nem fogta be a pofáját, még mindig vádaskodott. :(

        • Na az a másik! Az ha lehet még nagyobb gazember! Jellemző, hogy ő volt Tavecchio első számú szövetségese, a tekintélyes szakember... Basszus, Lotito avval poénkodott, hogy "a vállán vitte Tavecchiót az elnöki székbe" és erre még büszke is volt!

          Utána meg lehetett csodálkozni, hogy miért rakhatja át Lotito elnök úr a meccsek időpontját kénye-kedve szerint? Miért engedheti be egy másik szektorba, az eltiltott szurkolóit? Mit keresett egyfolytában a válogatott körül? Rendes helyen, az ilyen alakokat 2006 után oda sem engedték volna egy stadion környékére, nemhogy ő legyen a góré!

          • Igen, voltak szép történetek...Talán derby-t rakatott át hétfőre, mert szegény Lazio csütörtökön meccset játszott és vasárnapig keveset tudtak volna pihenni...Valami ilyesmi volt nem?
            Jah meg a másik kedvencem, mikor Lotito bácsi megjelent pár éve egy válogatott edzésen, válogatott melegítőbe! :D Wtf????

          • Meg konkrétan megzsarolta az embereket, hogy ha nem a "jó" jelöltre szavaznak, akkor nem lesz pénz, ott van a hangfelvétel arról is. Kíváncsi vagyok, hogy most mi lesz az ő hatalmával, most csökkenni, vagy nőni fog?

  • Pirlo :D :

    „Amikor 2010-ben
    idegenben döntetlent játszottunk Írországgal, azt jelentette, hogy
    kijutottunk a VB-re, így a négy nappal későbbi Ciprus elleni otthoni
    meccsünk már tét nélküli volt. Marcelo Lippi ennek köszönhetően adott
    nekünk egy éjszakára kimenőt Firenzében, és mindannyian elmentünk
    vacsorázni, kivéve Gattuso. Ő nem jött velünk, maradt a hotelban.
    Amikor visszaértünk, egy kissé részegek voltunk, na jó igazából nagyon
    be voltunk rúgva, és beszélgettünk még egy kicsit a társalgóban.
    Egyáltalán nem voltunk fáradtak, azon tanácskoztunk, hogy valamivel el
    kellene ütnünk az időt. Mindenki ugyanarra gondolt: „Menjünk és
    szívassuk meg Gattusot.”

    Ő már
    nagyban aludt az ő kis hálósapkájában. Miközben lépcsőztünk fel Rino
    (Gattuso) szobájába, egyszer csak De Rossi észrevett egy
    tűzoltókészüléket a falon. „Megyek és jól megsz*patom Rinot” – mondta.
    Amikor odaértünk, bekopogtunk a szobája ajtaján, ő pedig amikor
    kinyitotta, dörzsölte a szemét, látszott, hogy nem igazán tudja hol van.
    Ekkor De Rossi előkapta a poroltót és addig fújta vele, amíg be nem
    terítette teljesen a hab, aztán elfutott, hogy elbújjon a szobájában.

    Otthagyott engem egyedül azzal a szörnyeteggel, aki alsónadrágban állt
    ott előttem talpig beborítva a habbal, miközben össze-vissza ordibált.

    Hallgatva az őrjöngését, tudtam, hogy nemsokára felébred és visszanyeri
    az érzékeit. Megpróbáltam elmenekülni, de már késő volt. Amikor egy
    olyan fickó üldöz, mint Gattuso, akkor hiába menekülsz, addig úgysem
    nyugszik, amíg el nem kap. Rino, mint egy felbőszült bika futott utánam,
    aztán amikor elkapott, az egész folyosón át teljes erővel pofozott. „

    • Azt mondjuk megnéztem volna, ismerve Gattuso habitusát, amikor Ibra fejjel belerakta a szemetesbe az öltözőben :D

  • Nyilván eltörpül Tavecchio "szárnyalásához" képest a mi görögünk, de ne menjünk el szó nélkül mellette. Figyeltétek azt az eksztázist, amiben volt a meccs után. Tavasszal minden meccsen úgy nézett ki, mint akin rajta van a komplett világfájdalom. Lord Byron sem csinálta jobban. De mostanában valahogy úgy viselkedik, mint az igazi romanisták, DDR, Flo, Ninja, stb. Remélem ez azt jelenti, hogy megtalálta a helyét Di Francesco keze alatt és élvezi a játékot és már nem a távozáson, hanem a hosszabbításon jár az esze. Ti hogy látjátok ezt?

    • nem így...
      Hosszabban szerintem Manolas hozzáállásával sosem votl baj. Akkor jön elő a hiszti nála, ha frusztrált (pl. nem működik a védekezés). Amikor tavaly a Genoa ellen játszottunk komolyan az egyik legjobb volt, aki mindent megtett, hogy megnyerjük azt a meccset. A végén pedig könnyezve búcsúzott a Capitanotol (jó ez persze extrém, mert majdnem mindenki sírt).
      Szerintem nála semmi összefüggés nincs aközött mennyit akar keresni és aközött, hogy jól érzi-e magát.

      • Ezek szerint nem voltam elég világos. :)
        Én sem hiszem, hogy ez pénzkérdés lenne, mert akkor már rég dobbantott volna, de valahogy mostanában látszik a tűz a szemében. Beleáll a kakaskodásokba, mint anno Moratával Torinóban.
        Mondjuk az is tény, hogy ez mindenkire igaz. Peres is futott, mint gyalogkakukk, pedig tavasszal, csak díszkíséretet adott a gól előtt. Gerson is jobbhátvéd poszton szerelt, stb.

  • Holnap ElSha pihenhet és helyén Gerson kezdhet Madridban. Flonak kissé be van gyulladva térde így az ő játéka kérdéses, kezdőként egészen biztosan nem kap szerepet.

    • Azt is olvastam, hogy Gerson mellett Juan Jesus és Gonalons is játszani fognak. Részemről maximálisan támogatom, hogy a "cserék" is szerepeljenek.

      Meg most kéne nagyon vigyázni Florenzire! Pont ma olvasgattam, valami svéd professzor nyilatkozott az Ibra kapcsán, hogy a szalagsérülések 3/4-e egy éven belül az első sérülés után történik, hogy nem érdemes kapkodni a visszatéréssel. Florenzi szegényke meg nemrég jött vissza, nehogy az legyen, hogy túlhajtják!

      • Így van.
        Nagyon remélem, hogy nyerünk, bár a biztos továbbjutáshoz az x is elég, de én mégis szeretném azt a 3 pontot :)
        Az lenne a legjobb ha a padon szurkolná ki a győzelmet, nem hiányzik, hogy ismét lerobbanjon.

  • Esti kezdőre lehetőségek:

    IL TEMPO
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.
    IL MESSAGGERO
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.
    LA GAZZETTA DELLO SPORT
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.
    LA REPUBBLICA
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.
    CORRIERE DELLA SERA
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.
    LEGGO
    Alisson; Bruno Peres, Manolas, Fazio, Kolarov; Pellegrini, Gonalons, Nainggolan; Gerson, Dzeko, Perotti.

      • SZerintem nem olyan rossz ez, bár nyilván van erősebb is..!
        Ha JJ BP jó napot fognak ki és Gerson akkor azért ez bőven elég lehet, ha pedig baj lenne, akkor egy pihent friss erőként, Fazio, DDR, Strootman, ElSha be tud szállni...
        Kitalálta EDF biztosan, lehet először altatunk aztán utolsó 20 percben fent említett cserékkel megdobja a partyt.
        Én bízom a három pontban!

Related Post