X

Felfoghatatlan

Megbeszéltük, hogy mindannyian írunk egy-egy posztot Totti-ról, hogy valahogy blogunkon is foglalkozzunk a jelentéktelen pletykák, sőt emellett jelentéktelennek tűnő igazolások közben az idei év legtörténelmibb momentumáról a Roma történetében: Francesco Totti visszavonult.

Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán mit írjak, de mindig csak ugyanahhoz a szóhoz jutottam vissza, ami a címben is szerepel. Számomra ez az egész feldolgozhatatlan volt, mert annyival „nagyobb volt nálam”. Amikor megszülettem Totti már kezdő volt a Rómában, amikor elkezdtem követni a focit akkor pedig éppen vissza is vonult a válogatottságtól, és már megjelentek az öregemberező hangok is. Ennek ellenére szerencsére egész nagy részt és sok legendás pillanatot megélhettem ennek a fantasztikus embernek a karrierjéből, de írni bármit erről… valamit ami méltó egy ilyen életúthoz, nem tudnék soha. Talán ezért választotta az előttem szóló is inkább, hogy a nálunk sokkal kompetensebbek szavaival búcsúztassa a kapitányunkat. Aki esetleg megijedt volna a poszt hosszától, vagy lemaradt volna róla, szánjon rá 10 percet, megéri. Egy másik írás amit nem sokkal az utolsó meccs előtt olvastam el ráébresztett, hogy bár pont előtte nem volt időm foglalkozni semmi focival kapcsolatossal, megható pillanatok következnek, az Florenzi verse volt. Itt már éreztem, hogy Totti olyan hatást gyakorolt, annyi emberre, hogy az nekem felfoghatatlan. Ennek köszönhető azonban, hogy ahogy Alessandro mondja: Örökké ott lesz. Egy kicsit ott lesz a pályán mindaddig amíg ott lesznek olyanok akik mellette tanultak. Legtovább talán pont Florenzi.

Amikor néztem a búcsúját nem tudtam mit várjak, de számomra két dolog volt ami leginkább megrázott. Egyrészt ahogy járt körben a stadionban láttam magam előtt amint fiatalként először volt ott és mekkora élmény lehetett, ahogy nekem is, talán nagyobb is. Akkor nem is álmodhatott ilyen pillanatokról, ekkora búcsúról, ilyen karrierről, mert mégis ki tudta volna ezt elképzelni előre? Ő is csak egy srác volt ahogy sok más. Foci nélkül valószínűleg egy benzinkúton végezte volna ahol apróért moshatta volna a szélvédőket, és most tízezrek siratják a stadionban és még többen a világban. A focinak és Rómának köszönheti az eddigi életét, amit ő maga is tündérmesének nevezett.

Sokkal inkább meghatott azonban látni azokat akik nálam sokkal jobban átérezhették ezt a pillanatot. Persze, hogy a szurkolók könnyeztek, zokogtak. De az, hogy a csapattársai, Spalletti, vagy egy Manolas, akinek pár éven kívül semmi köze nincs hozzá, könnyek közt nézte végig a búcsút ébresztett rá, hogy mit is jelenthet ez. Számomra az egész csúcspontja az volt amikor De Rossi átadta azt a plakettet, és ahogy odasétált csak lopva tudott a Totti-ra nézni. Annyi visszafojtott érzelem volt ebben. Ahogy egy 33 éves felnőtt férfi, családapa, világklasszis focista búcsúztatja azt akivel egész életében együtt játszott, és látszik rajta, hogy megviseli, hiszen rá is ez vár. Ő állt az egész átérzéséhez a legközelebb. Ezért tettem be ezt az egyetlen képet, többet felesleges lett volna, hiszen ki ne emlékezne élénken az egész búcsúra, vagy Totti karrierjének leghíresebb pillanataira.

Ahogy Totti mondta, az ő tündérmeséje most véget ér. Én azt remélem, hogy ez nem így van, kívánom neki, hogy megtalálja a mese folytatását. Azt pedig már csak remélem, hogy ez is a Roma színeiben lesz.

GRAZIE CAPITANO

Aleram:

View Comments (186)

    • Jaja. Nekem is nagyon tetszik..Kicit hasonlít a 2 évvel ezelőtti galléroshoz. Amúgy a farkasoso címert szívesen elnéztem/használtam volna rajta, de így is király.

  • Szerintem Totti történetének már soha nem lesz vége, már régen átlépte a határt, simán átment a sportból a legendába.

    Egyébként én komolyan aggódok a Roma miatt, hogy hogyan fogják feldolgozni Totti visszavonulását. Tottinak Trigoriában volt egy külön irodája, nem azért mert ő követelt magának egy irodát, hanem mert nagyságrendekkel több megkeresést kapott ő egyedül mint az egész Roma együtt. A fizetése az évek során egyre csökkent, végül már az olyanok mint Mario Rui is többet kerestek nála. Közben ő hozta a klub bevételeinek a jelentős részét, senkit sem érdekelt a többi játékos, mindenki Tottival volt elfoglalva. A nyári turnék is, amikkel az amcsik ki szokták pótolni a bevételeket, azok is mind arról szóltak, hogy az emberek elmentek megnézni Tottit.

    Pallotta az USA-ból jött, tehát elméletileg érti a sztárok jelentőségét, tudnia kell, hogy kell egy név, ami vonzza a közönséget. Most ki a Roma sztárja? Szerintem senki és attól tartok, hogy belátható időn belül nem is lesz senki, akit Tottihoz lehetne hasonlítani ebből a szempontból.

    Közben látszanak az első homokszemek az amerikai gépezetben, Totti utolsó meccsének a másnapján, a kanadai miniszterelnök ellátogatott az Olimpicoba és kapott egy Totti mezt. Keressetek rá, Trudeau ott vigyorog talpig Totti mezben a képeken. Akkor hol a probléma? Hogy a mezt Pallottától kapta, meg ott volt Baldissoni is, csak éppen Totti nem volt sehol. És innentől kezdve felmerül a kérdés, hogy mit is láttunk.

    Most azt olvastam valahol, hogy Pallotta azt szeretné, hogy Totti menjen a csapattal a nyári turnéra. Jó gondolat, ha ott lenne a lelátón, pláne a kispadon, már az megdobná a jegyeladásokat. De ha sikerülne is rádumálni Tottit, hogy menjen el mosolyogni a csapattal, az csak egy ideiglenes megoldás lenne. A dolog lényege, hogy ha Pallotta komolyan gondolja ezt a Roma dolgot, akkor szerintem muszáj vennie egy új sztárt.

    • És ez a dolog két év múlva még súlyosabb lesz, mikor DDR is szögre akasztja a csukát. Gyanítom itt még egy olyan jelenség mint Totti, majd akkor lesz legközelebb mikor a fia elkezd a nagycsapat közelében játszani. De ugye ez is lutri, vajon van annyira tehetséges mint az apja? A fene se tudja. 11 éves..elvileg 5-6 év múlva kiderül.
      Meg van az a másik srác, Pietro Tomaselli. Na majd max még ő. Ha megérjük.. :)

      • Hát remélem, hogy ez a srác tényleg akkora tehetség mint ahogy látszik. Ha igen, akkor gondolom valami debütálási rekordot is dönthet, szóval ki tudja, lehet, hogy 5 év múlva már láthatjuk is játszani :)
        A kis Totti meg vicces lesz amikor a csapat közelébe kerül majd, szerintem meg fog őrülni mindenki érte, megugrik a Primavera meccsek látogatottsága és mindenki árgus szemekkel fogja majd figyelni :D

        • És bejelenti hogy ő valójában Milan drukker és ott szeretne játszani.... :D :D :D

      • Pietro Tomaselli egy aranyos történet, az apja kiszúrta, hogy az Anderlechtben, ahol játszott, mindig a nagyobb gyerekekkel játszatták és mindig a kezdőben volt, de a nagy tornákra valamiért sose vitték el, a végén rájött, hogy el akarják rejteni.

        Végül az apuka feltett egy videót a youtube-ra és ott kezdődött el igazából a története. Mindenhonnan megkeresték, például a Barca ráküldte a Neymart, a Madrid meg a Zidanet, hogy csábítsák el, de a család haza akart menni Olaszba és végül a Rómában kötött ki. Egy olyan gyerekről beszélünk, akivel a Nike 10 éves korában kötött egy 10 éves szerződést!

        De azért még mindig csak egy kisgyerek, az is lehet, hogy ha megnő akkor tűzoltó, vagy könyvelő lesz, ki tudja? Mindenesetre az egyik lehető legjobb helyen van, hogy a tehetsége ne vesszen kárba.

      • elképesztő, mit tud ennyi idősen. Mondjuk az, hogy valaki "megérje" a felnőttkort futballban több faktor is befolyásolja: sérülés, önbizalom, edző, menedzser, szülők stb. Na Totti pont az ilyen szupertehetségekhez lenne ideális. "Megtanítja" arra, hogyan kezelje a sikert 10-15 évesen (azért alaposan el lehet szállni pláne ebben a korban. Elég csak a fantasztikus Ödegárdra gondolni, akinek büdös volt a Castillia).
        A fiatal Totti meg nyilván nem lesz akkora játékos, mint az apja. Túl nagy rajta a nyomás, nyilván másképp is gondolkodik stb. (nálunk ezt eljátszottuk Contiékkal), ettől függetlenül lehet igazán hasznos a csapat számára.

    • :) Kit tudnal elkepzelni, ebben a szerepkorben, aki megfizetheto is lenne? Varjal meg van! Hozzuk haza szuper Mariot Franciaorszagbol, az NSO garantaltan cikkezne rolunk folyamat! ;)

  • Értem én, hogy mostmár minden kelendő portékánkat pénzzé akarjuk tenni, de Salah és Manolas (ha megy) után miért akarjuk Paredest is elherdálni? Most hívták be nemrég a felnőtt válogatottba, nálunk is bizonyított és Pellegrini mellett elférne egész nyugodtan, mert a hármas terhelésben nagy szükség lesz rá, enm is beszélve a közbe jött sérülésekről. Ilyen Gonalons-okkal akarják befogni a szánkat? Nem kell sem Seri, sem Ganolans, sem senki. Adva van a keret és megvagyunk, ha meg kiegészítő embernek jön valaki, akkor rendben, de olyan kell, aki tűri a padozást. Salah helyére kéne egy ütős támadó, meg Dzeko helyett egy beugró ember/rivális.

    • Parades eladása engem is zavar, nagyon nem értenék vele egyet. Bár persze ha EDF nem használná annyira ahogy Gerson járt, nyilván jobb most pénzzé tenni, csak sajnálom, mert szerintem jó játékos, akinek jövőre jöhetett volna az áttörés. Ha már itt tartunk: szinte új igazolás lesz Gerson! Most már egy éve itt van, megszokta a környezetet, kapott egy edzőt aki szeret fiatalokkal dolgozni, minden adott, hogy megmutassa mit is tud igazán.

    • Paredest én is bírtam, de szerintem többet látunk bele, mint ami benne van. Nem volt alapember, aranyos volt, jó is, de nem olyan hatalmas veszteség.

      Pellegrinitől sokat várok, az EB-n baromi jól játszott, eszes játékos.

    • Érdekes, hogy pont Paredes veri ki a biztosítékot, miközben az argentin egyrészt peremember (persze hatalmas potenciállal), másrészt, ha valakin érzem, hogy zsoldos, akkor ő. Szívbaj nélkül aláírt volna tavaly a juvéhoz (ahol szintén nem kapott volna több játéklehetőséget). Ettől függetlenül szimpi a srác, és kőkemény profi: azt mondták neki menjen a Chievoba. Odament. Aztán elment az Empoliba ott Giacpaolo betette regestanak. Azt is komolyan vette, nem hisztizett most sem, mikor Spall nem adott neki annyi lehetőséget. Egy szó, mint száz értelmes gyerek, aki tisztában van vele, hogy mi a jó neki. Szerintem ezért nem akar oroszba menni, kap egy rahedli pénzt, de az orosz élvonal nem olyan magas színvonalú, csak a nemzetközi mecceken tudná felhívni magára a figyelmet.

      • Én azt olvastam legutóbb, hogy sikerült megegyezniük Paredesel. 20+3,5 milliót kapnánk érte állítólag.

      • Hát azért Ő messze van az igazi zsoldosoktól.... lásd Vucinic, Borriello stb. Szívbaj nélkül aláírt volna a Juvéhoz? És miért nem tette?
        Elhozták Európába, majd megmondták neki hogy először lepasszolunk Chiévóba mert nekünk is meg neked is ez lesz a jó..Nagyon beleszólása szerintem ebbe a dologba nem volt. Majd utána lepasszolták Empoliba, mert nekünk is meg neked is ez lessz a jó. Szerintem ebben megint nem nagyon volt beleszólása. Ő mindeközben nem ficsogott nem duzzogott hanem dolgozott...elég jól!
        Majd visszavitték Rómába és ott sem duzzogott. Ha minden játékos csak ennyit duzzogna nem lenne semmi gond. Gondoljunk csak bele, amióta itt van folyamatosan el akarják adni valakinek, annak ellenére hogy neki esze ágában nem lenne dobbantani meg szerintem a teljesítménye sem adott rá okot. Na de mindegy.... jó lesz pár év múlva a Juvéba. És akkor aztán tényleg egy szavunk nem lehet ha netán odavinnék.

        • Azért az túlzás lenne azt mondani, hogy nem volt beleszólása. Ott van Gerson, akivel ugyanezt az utat akarták bejáratni: aklimatizálódás-1év kölcsön-visszajön padozni. A faterja meg a körülötte lévő hype miatt azonban neki esze ágában nem volt más csapathoz menni. De aztán itt sem volt jó, mert nem kapott elég szerepet. Jött a bünti majdnem eladás meg a primaverázás duzzogva. Ez nem profi hozzáállás.
          Amit Paredes nyom az profi. Nem beszél hanem dolgozik, teszi amiért a fizetését kapja. Ettől függetlenül nem érez semmit Róma iránt (nem is várja el senki). Ettől zsoldos.

  • Közben Manolas kiborította a bilit, állítólag kerek perec közölte, hogy nem megy a Zenitbe. Állítólag azon akadt el a dolog, hogy a rubel-euro átváltási árfolyam hátrányosan érintette volna a játékost és ezen úgy felkapták a vizet, hogy Manolas inkább elhajtotta az egész brigádot. Ha igaz az oroszok képviselői és a játékos ügynöke ma fognak együtt ebédelni, megpróbálják újraindítani az üzletet, de állítólag erre nincs sok esély.

    Szerintem így se rossz. :)

    • Szegény Mancini! Mi lesz így az álomcsapattal? Apropó Mancini, szerintem Manolas meg Paredes is csak addig lesznek ott amíg Mancini..neki meg nem adok sokat, max másfél évet. De lehet hogy sokat mondtam.

    • ez tipikus Manolas lenne. El is tudom képzelni, hogy a lenyalt hajával ott ücsörög a megbeszélésen hawaii-ingben, meg flip-flop papucsban. Aztán egyszer csak elkezd hisztizni, asztalt csapkodni, meg papírokat dobálni. Az öltönyösök, meg döbbenten néznek rá; kivéve a főoroszt, az sztoikus nyugalommal tűri a dolgot, majd felkel, összegombolja a zakóját és csak ennyit mond:
      - Köszönöm a kellemes vendéglátást. Most ha megbocsátanak ki kell mennünk a repülőtérre. A megbízóim szeretik, ha személyesen értesülnek a történtekről.
      (de lehet, hogy ez egy másik film)
      Kövezzetek meg, de én kedvelem a görögöt.

          • Igen, a Zenitnél ez különösen találó. Haverokkal mindig jókat röhögünk, amikor a meccsek előtt rendre megjön a Gazprom reklám a tévében, hogy az oroszok így szenvednek a demokratikus nyugat gazdasági embargójának a csapásai alatt. :D

    • Szerintem ha nem is megy a Zenitbe, akkor sem fog már itt maradni. Szerződéshosszabbítás helyett inkább elküldtük volna Oroszba egy rakat pénzért, de most hogy nem fog összejönni az üzlet, nem hiszem, hogy Monchi azt mondaná, jól van akkor maradj velünk.
      Amúgy én is bírom Manolast de nem lehet tudni, hogy Monchi és EDF hogyan áll a balhéihoz, csak ezért adnánk el vagy valakiből muszáj pénz csinálni, mert ha ez a helyzet és marad a görög, akkor Rüdiger fog elmenni szerintem.

  • Pellegrini szerződésével kapcsolatban is jelentek meg hírek, ha minden igaz 2022-ig ír alá évi 2 milliós fizetésért. Ami bosszantó, hogy 25-30 milliós kivásárlási záradék is belekerült a szerződésbe ami igaz bizonyos "esetekben" tovább nőhet, de ez nagyon karcsúnak tűnik. Ha csak olyan szezonja lesz mint Paredesnek idén már akkor simán kifognak perkálni ennyit, aztán a végén úgy járunk vele mint Pjanical tavaly.

    • Az a baj, hogy már a múlt héten cikkeztek róla, hogy amint aláír hozzánk a Chelsea ad is érte ajánlatot na, hát ezt a "szaros" 30milliót röhögve kipattintják az angolok....

      • Számomra ez érthetetlen. Szerintem túlzás nélkül az egyik legnagyobb olasz tehetség a középpályán akiből simán világklasszis is válhat, és képesek lennénk belőle is egy Bertolacci üzletet csinálni. Ott van a Toro aki 100 millióban határozta meg Belotti árát, ők azért jobban vigyáznak az értékeikre mint mi, ha nála is 25-30 millió lenne már rég valami nagy csapatba rúgná a bőrt, állítólag az Arsenal 40 milliós ajánlatát is visszadobták. Azt reméltem, hogy Pellegrini a Totti, DDR, Florenzi vonalba fog majd tartozni de elég kis esélyt látok erre. :(

  • Van itt most már annyi név gyerekek.....csak kapkodjuk a fejünket :-D
    Deulofeu 15ért jöhetne, nem akar visszamenni a Barcába, megy az ajánlat.
    Digne újfent láthatáron, Jovetic, Dolberg, Seri, Ghezzal, Suso, Zyech.....van miből válogatni de nyilván 80%a pletykának való csak...

    • Deulofeu egy iszonyat idegesítő játékos, ellenünk is mit játszott legutóbb? Egyfolytában erőlteti az 1-1-et, a passz utolsó lehetőségként sem merül fel benne. Konkrétan dühös lennék, ha tényleg ő jönne. Továbbra is Thauvin-t tartom a legjobb megoldásnak, utána Suso, esetleg Berardi, ha leviszik az árát.

      • Deulofeu Angliában tulajdonképpen megbukott, nem? És nem a Chelsearől beszélünk, hanem az Evertonról! Milánóban egy ideig egész jól muzsikált, pontosabban szokás szerint sztárolták a médiában, mint az összes milanista igazolást, de én nem láttam benne semmi extrát. Szerintem ha olcsón jönne, akkor érdemes foglalkozni vele, még fiatal, még lehet sokkal jobb is. De az biztos, hogy Salah például sokkal jobb volt.

    • Nekem Joveticről mindig az jut az eszembe, amikor anno volt egy olyan filozófiai irányzat romanista körökben, hogy ő lehetne Totti utódja. Az ötlet már akkor is egy ipari méretű baromság volt, de a média felkapta. Akkoriban hallgattam egy romanista rádiót és az egyik műsorba betelefonált egy borízű hangú szurkoló, aki kifejtette, hogy szólni kéne a prezidentnek, hogy vegye meg a "Csótevicset", mert az jó, az az új Totti. :D

    • Gonalons meg elviekben jövőhéten érkezik, mind a játékossal mind a Lyonnal megegyeztünk, ÁLLÍTÓLAG! :D

  • Dolberg-ről az Ajax csatáráról van valami hír, tervezzük a leigazolását?? Csak mert ma olyat nyilatkozott állítólag, hogy "Nem tudnék nemet mondani a Roma-nak". Benne mindenképpen látok lehetőséget, jó lenne Dzeko mögé, mellé. Mondjuk az árát nem tudom, de ilyen nyilatkozat után egy próbát megérne.

    • Szerintem ő a legígéretesebb jelölt az eddigi nevek közül csatár posztra, csak sajnos ami tavaly volt Milik az Ajaxban az most Dolberg, ugyan az a kategória mondhatni, Miliktől 30 misiért váltak meg, nem hiszem hogy Dolberget ennél olcsóbban adnák.

      • Ja szerintem sem lenne olcsóbb, piaci ára transfermarkt szerint 14 millió euró, szerintem 30 alatt ellehetne hozni, egy picivel. A csatárgondjainkat meg ezzel szerintem letudnánk pár éve, illetve befektetésnek sem lenne utolsó.

  • Azta srácok mi van itt, egy napra nem nézek ide, és majdnem 50 komment, tetszik a lelkesedés :)
    Közben ha már ilyen jól megy a blog, engem kinézett magának a Napoli, de megyek is tovább kölcsönbe a Reggina-nak, már szinte hivatalos, és fizetés terén én még rubelnek is örülnék :D (nyelvet tanulni megyek amúgy, hogy értsétek a hülyeséget, azért megpróbálok valamilyen szinten itt is aktív lenni, az eddigiek alapján most sűrűbben kellenek majd új posztok)

Related Post