X

Potyagólok meccse

Sikerült nyerni Bécsben, és ezzel nagyot lépni a továbbjutás és a csoportelsőség felé. Mivel a másik mérkőzésen a Plzen és az Astra döntetlent játszottak, minden riválisunkkal szemben növeltük az előnyünket, három legyet ütöttünk egy csapásra! Pedig megint komikusan kezdtünk.

 

A két csapat kezdői a következők voltak:
Roma: Alisson; Rüdiger, De Rossi, Juan Jesus; Peres, Paredes, Strootman, El Shaarawy; Nainggolan; Dzeko, Perotti.

Austria Vienna: Hadzikic; Larsen, Rotpuller, Filipovic, Martschinko; Serbest, Holzhauser; Pires, Grunwald, Venuto; Kayode.

 

A hiányzókon kívül kifejezetten erős kezdőt küldött ki Spalletti, látszott, hogy ő komolyan el akarja dönteni a továbbjutást. Konkrét felállásról egyedül a hazaiaknál van értelme beszélni, mert bár papíron mindkét csapat 4-2-3-1-et játszott, Spalletti egy rendkívül rugalmas, változatos hadrendet alkalmazott. Erről majd később.

 

Borzasztóan kezdtünk, rögtön a 2. percben vezetést szerzett Kayode révén a Wien, de nem is akármilyen góllal. Venuto laposan adta középre a labdát, és igen erőtlenül is, nem nagyon kellett izgulnunk, hogy baj lesz belőle. Ehelyett előbb Alisson keze, majd Rüdiger lába előtt slisszant el a labda, az első negyedórában igen aktívan szereplő Kayodénak már csak az üres kapuba kellett gurítani. Ebben sajnos benne volt a brazil kapusunk, Rüdiger nyakába csak azért nem varrnám, mert minden emberi számítás szerint Alissonnak kellett volna fognia a labdát.

Szerencsére hamar sikerült megfordítani a meccset. Előbb Dzeko lőtt egy pontosan ugyanolyan gólt, mint az Inter ellen – ugyanúgy Bruno Peres asszisztjából -, majd De Rossi egy Kayode góljához hasonlót, kicsit közelebbről az üres kapuba. Mondhatjuk, hogyha valamit nagyon nem tudott levédekezni az Austria, akkor azok a jobbhátvéd és a mellette játszó szélső védő közötti kiugratások voltak, ilyenekből egy rakás helyzete volt a Romának, így született az első gól és a második előtti szöglet is.

Feljebb azt írtam, komolyan vette a feladatot Spalletti, azt már nem tudom, hogy a védekezést mennyire veszi komolyan a csapat az Európa Ligában. Az egész sorozatban akkor kerül helyzetbe a Roma, amikor csak akar, egyedül Tottinak lehetne már vagy tizenöt gólpassza. Ennek megfelelően középpályás védekezést a négy meccs alatt nem nagyon láthattunk. Most is így volt, dacára annak, hogy a végig kiválóan játszó Paredes mellett Strootman kezdett.

 

Egész sokáig három védővel játszottunk, ahogy a képen is, bár homályosan, de látszik. Ennek megvoltak a maga hátrányai. Egyrészt Austria kontráknál, mivel láthatóan nagyon távol helyezkedtek a Roma középpályásai a védőktől, könnyen kettő a három elleni helyzetbe kerültek a bécsiek, ami súlyosbítva Juan Jesus esetleges fellépéseivel, plusz De Rossi lassú sebességével sok veszélyt hordozott magában. Másrészt látszik, hogy a támadásépítés is nehéz volt, a védőktől távol helyezkedő középpályásainkra is egy az egyben figyeltek a hazaiak, nem volt kinek megjátszani a labdát. Ilyen helyzetekben De Rossinak kellett fellépnie, de labdavesztés esetén lassan tud csak visszazárni, mögötte pedig kettő a kettő ellen maradnak a védők.

 

 

Ez a kép alig egy perccel később készült, itt már egyértelműen látszik a 4-2-3-1. A különbség az, hogy itt egy védekező szituációt látunk, ahol volt idő a visszazárásra, a sorok rendezésére. Bár a képen nem jól látszik, de az Austria jobboldali szélsője azért tök üres, mert Bruno Peres Rüdiger és De Rossi között helyezkedik, nem pedig a saját helyén. Egyébként az öt középpályásunk szépen elzárja az Austria támadóit a labdától.

 

 

Itt pedig már egy harmadik fajta hadrend, a Spalletti által gyakran használt 4-2-4, habár El Shaarawy nem fért fel a képre. Mivel a Roma nagyon magasan játszott, labdavesztésnél tökig feltolta Spalletti a négy támadónkat, hogy már ott le tudjanak támadni. Ezen most átjutott a Wien, de látható, hogy Paredes és Strootman felveszi középen az embereit, elöl pedig a három támadóra jó elosztásban vigyáz a négy védő. Nehezen tudná megjátszani itt úgy a labdát a hazai csapat, hogy abból ki nem kényszerített hiba nélkül jussanak helyzetbe. Mindebből annyit szerettem volna kihozni, hogy bár reneszánszát éli a háromvédős felállás, a Roma középpályás védekezésének nem válik hasznára.

 

A második félidőben Dzeko megduplázta góljai számát, és a Roma előnyét is. El Shaarawy ívelte fel a labdát a védők közé, és Dzeko a kapufát palánkként használva az üres kapuba juttatta a labdát. A 78. percben megint vicces gól következett, a levegőből oxival készítette le Nainggolannak az Austria védője a labdát, ezzel lett 1-4. A meccs végén még betalált Louie Anderson legjobb barátja, Grünwald is, egy saját csapattársáról lecsorgó labdát lőtt be, szintén komikusan.

 

Összességében voltak tanulságai a meccsnek, és Spalletti nem lehet száz százalékig elégedett. Azt azonban tényleg nem tudom eldönteni, hogy mennyire veszi komolyan a csapat a védekezést, és mennyire csak a támadással történő pózolásra mennek rá. Könnyű csoportba kerültünk, de olyan hibákat követünk el, amiket egy európai középcsapat ellen már nem lesz szabad a legjobb harminckettő között.

 

Curvasud93:

View Comments (19)

  • Élvezetes, sokgólos meccs volt. Nagyon tetszett! (Le a kalappal az osztrákok ultráival, egyrészt a szurkolás miatt, másrészt a földrengés áldozataira való megemlékezésükkel!)

    A továbbjutás sorsa ezzel biztosan eldőlt, innen már nehéz lenne kiesni. Így a februári folytatás borítékolható. Ami azért érdekes lehet a kora tavaszi tabellát megnézve...

          • Megmondom őszintén, nagyon tetszett, amit láttam. A csapat kiválóan teljesített, még ha a védekezést fél vállról is vették. Sokkal lendületesebb, technikásabb csapat az AS Roma, mint az Austria, és ez élőben talán mégjobban kijött. Megkockáztatom, hogy ez az Austria nem lenne simán magyar bajnok. A tegnap látottak alapján.

            Az osztrák szervezés tökéletes volt. Simán bejutottunk, a városban végig Roma sálban jártuk a sörözőket, senki nem szólt egy szót sem, végig barátságokak voltak, érdeklődtek honnan jöttük, még ajándék pohár sört is kaptunk. A stadionban egy motozás volt, semmi időhúzás, szarakodás, középen ültünk egy úgynevezett családi szektroban, sok fiatalkorúval, apukákkal, anyukákkal. Körülöttem mindenhol Austria szurkolók voltak, de semmi különös nem történt, amikor örültem a góloknak. 37.000 voltunk.

            Le a kalappal az osztrák ultrák előtt, végig szurkoltak, éltették csapatukat, énekeltek. Volt hogy a családi szektor szólították meg, és az öregek-fiatalok ismerve a dalokat válaszolgattak. Kurva jó volt a hangulat a hideg ellenére is.

            Sajnos olasz szurkoló nagyon kevés volt, hivatalos csoportot nem is láttam, se zászlók, se szurkolás, nagyon ritkán, de azok is a lengyel, szlovák, magyar romanisták voltak. Sok magyarral összefutottunk.

            A stadionban gyereksört árulnak, 1 fokos azthiszem, nem sok mindenre való, de kint bőven lehetett pótolni a tartalékokat. A stadion maga nagyon rendben van, nyolc éve ott volt az EB döntő.

            Röviden csodás volt!

  • Az approximatív védekezésünket szerintem a sok sérültnek kell betudni. Gondoljunk csak bele, az idén az összes védőnk lesérült legalább egyszer és most is hiányzik kb. két focicsapatra való védő a keretből. Ettől ez még baj, mert az ellenfeleket ez egyáltalán nem érdekli. Például az Austria Wien néha zavarba ejtően gyengének tűnt, de így is találtak ellenünk 2 gólt. Alissonnál meg evidens, hogy hiányoznak a meccsek, az ő szempontjából nézve többet kéne játszania.

    • Az a legtöbb négyvédős csapatnál alapvetés, hogy támadásvezetésnél a három védő lesz. Ez vagy úgy történik, mint Garcia rendszereében, hogy az egyik középpályás lép vissza, és így felmehet a két szélső (a magyar válogatott is ezt játssza Nagy Ádámmal), vagy így, hogy csak az egyik szélső megy fel. Hogy ez mennyire Spalletti szája íze szerint való, akkor tudjuk meg, ha Mario Rui is felépül. Mindkét hátvédünk támadó szellemű, ráadásul Rui történetesen beadni is tud. Dzeko tegnap is rengeteg párbajt nyert meg, ha ráíveljük, 10-ből 6-szor nyeri a fejpárbajokat. Gyanítom, hogy akkor De Rossi zár majd vissza (amivel viszont veszíthetünk egy középpályást). Most persze adott a három középhátvéd miatt, hogy ők maradnak hátul, de ez elég rosszul működik.

      • Minden "modern" szélső védő felmegy a támadásoknál. Függetlenül a taktikai felállástól, tegnap azt láthattuk, hogy az Austria Wien többször zavarba tudta hozni a mieinket. Lehet, hogy ez egy tudatos döntés volt, hogy úgyis verünk nekik 2-3 gólt, nem kell túlerőltetni a védelmi fázist, inkább a támadó játékra kell összpontosítani. De ez "csak" az Austria Wien volt, ebből a szempontból már hétvégén érdekes lesz megnézni, hogy mit csinálunk a Bolognával (apropó Nagy).

        DDR meg izgalmas helyzetben lesz a közeljövőben. Egyrészt lassan lejár a szerződése, most azt mondják, hogy hosszabbítás lesz és nem megy sehova. Másrészt egyre több helyen pedzegetnek olyasmit, hogy a jövőben hátrébb fog szorulni a taktikai felállásban, amit én nem egészen értek. Attól, hogy tud középső védőt is játszani, még nem biztos, hogy ő egy ideális megoldás lenne a Roma számára. Egyébként tegnap konkrétan besz@rtam a röhögéstől, amikor egy helyzetnél kétszer megrúgta a mohikán frizurás néger srácot, ilyet én még életemben nem láttam, nagyon jó lenne ha lehiggadna egy picit.

      • Szerintem Rui egyáltalán nem támadó szellemű, sőt, neki elsősorban majd védekezési feladatai lesznek. Persze, ha tudják Peressel váltogatni egymást, akkor az roppant hasznos lesz. De ne felejtsük, hogy elsősorban egy felállt védelmet a szélen lehet és kell bontani, mégpedig létszámfölénnyel és kis passzokkal/beindulásokkal (ebbe volt nagyon jó a Pjanic-Totti kettős balra húzódva).

        • Tavaly neki volt az egyik legtöbb beadása, és a legtöbb pontos.

          • Emlékeim szerint nem volt soha az a gyors lábú szélső, inkább igazi harcos típus, aki lassú támadásépítésnél hasznos. Felállt védelmekkel szemben felmerészkedik, de a gyors szélsőfelfutások Peres sajátja. Persze sokat lép fel, de elsősorban a védekezés a profilja szerintem.

  • Néhány olasz napilap osztályzatai a mieink tegnapi teljesítményéről:

    IL TEMPO

    Alisson 5,5; Peres 6,5, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 6; Paredes
    6,5, Strootman 6; Perotti 6,5, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 7; Dzeko 7,5.
    Subentrati: Gerson 6, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LEGGO

    Alisson 6; Peres 7, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 6; Paredes 7,5,
    Strootman 5,5; Perotti 6, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 6,5; Dzeko 8. Subentrati: Gerson SV, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 7.

    IL MESSAGGERO

    Alisson 5,5; Peres 7, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 5,5; Paredes
    7,5, Strootman 5,5; Perotti 6, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 6; Dzeko 8. Subentrati: Gerson SV, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 7.

    LA GAZZETTA DELLO SPORT

    Alisson 5,5; Peres 7, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 6; Paredes 7,
    Strootman 6; Perotti 6, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 7; Dzeko 8. Subentrati: Gerson 6, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 7.

    IL CORRIERE DELLA SERA

    Alisson 5; Peres 6,5, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 5; Paredes 6,5,
    Strootman 6; Perotti 6, Nainggolan 7, El Shaarawy 6,5; Dzeko 8. Subentrati: Gerson SV, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LA REPUBBLICA

    Alisson 6; Peres 7, Rudiger 6, De Rossi 6, Jesus 6; Paredes 7, Strootman 6; Perotti 6, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 7; Dzeko 8. Subentrati: Gerson 6, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti.

    CORRIERE DELLO SPORT

    Alisson 5,5; Peres 6,5, Rudiger 6, De Rossi 6,5, Jesus 6; Paredes 7,
    Strootman 5,5; Perotti 6, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 6; Dzeko 7,5. Subentrati: Gerson SV, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 7.

    TUTTOSPORT

    Alisson 5; Peres 7, Rudiger 5,5, De Rossi 6,5, Jesus 5; Paredes 6,5,
    Strootman 6; Perotti 6,5, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 7; Dzeko 7,5. Subentrati: Gerson 6, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LA STAMPA

    Alisson 5,5; Peres 6,5, Rudiger 6,5, De Rossi 7, Jesus 5; Paredes 7,
    Strootman 6,5; Perotti 6,5, Nainggolan 6,5, El Shaarawy 6; Dzeko 7. Subentrati: Gerson 6, Iturbe SV. Allenatore: Spalletti 7.

  • Kicsit vitatkoznék a taktikát illetően.
    1,Ez egy sima 4 védős felállás volt, ami támadáskor 3 védőssé változik a támadások segítése céljából.
    2, Az, hogy 1-2-nél már elsősorban a labdatartás volt a fő szempont nem véletlen: az Austria legnagyobb fegyvere a letámadás, ezért szét kellett húzni a pályát, hogy minél nagyobb utat kelljen megtenni a védekező játékosnak (el is fáradtak a végére). A középpálya így feljebb lépett és elsősorban nem azért, hogy labdához jusson, csak, hogy fussanak a zavaró emberek az Austriánál. A labdafelhozatal elsősorban a szélen történt meg, vagy visszalépett az egész kp és felrúgtuk Dzekora.
    3, Tipikus 4-2-3-1-es felállás csak támadásban működik igazán. Benitez Napolijának is az volt a gondja, hogy folyamatosan le kell támadni és labdát szereznie már az ellenfél térfelén, hogy ne kontrázzák le őket. Ezzel csak az a gond, hogy nincs rendezetlen védelem és ugyanúgy létszámfölénybe van az ellenfél, így a pálya felborul, de ha nincs egyéni villanás, akkor sosem lesz helyzet. Spall ezt nem szereti (nála inkább a csapatszintű megoldások a mérvadóak), ezért nem támadtunk le olyan intenzitással (mondván nem olyan volumenű játékosok), így a labdaszerzések kicsit hátrábbról történtek meg, de sokkal több terület nyílt előre fele a támadóknak. Ez persze nagy kockázatot rejtett magában és nem véletlen, hogy Strootman be kellett sárgulnia (3 falt) és Paredes is közel volt hozzá a sok szabálytalanságával (4 volt neki, ami a legtöbb), de vigyáznia kellett és szépen meg is oldotta (amúgy a spori egy pöcs volt).

    • Spanyol bírók sose voltak jók, elég megnézni miket művelnek ott rendszeresen a nagy csapatok javára a kicsik ellen, ez a "katalán" bíró se volt jó semmire. Bár azt talán el lehet mondani róla pozitívumként, hogy legalább egyik csapat ellen se diszkriminált, szépen megoszlottak a hibái, kitolt mindenkivel.

      • akkor csak én éreztem, hogy kétes szitukban inkább a hazaiaknak kedvezett? Amúgy a gólnál nem mutattak gólvonal kamerát; az létezik, hogy nem létezik, miközben az angol-olasz-talán német ligában már alkalmazzák? Sárgás szitukat volt, hogy továbbengedett (néha adott is), akinek volt sárgája az meg már végzett és még csak nem is beszélgetett vele, hogy lap után nem kéne csúnyán szabálytalankodni. Amúgy nem adta meg Ninja tizijét (vagy szabadját), és a Shaarawy helyzet is fura volt az vagy tizi volt vagy szöglet, de kirúgás sehogy nem jött össze nálam.

        • Igen, ezekre én is emlékszem. Szerintem a gólnál elég szépen bent volt a labda, elsőre talán azért tűnik nehéznek megítélni, mert a labda nem ért földet, de szerintem elég megnézni Bruno Peres lábát és látszik hogy az bizony bent volt. Nainggolant meg tényleg "lecsapták", viszont ha jól láttam a tizenhatoson kívül volt, legalábbis nekem úgy tűnt, szóval "csak" egy szabadrúgást nézett el. De szerintem a legsúlyosabb eset az volt, amikor Perottit visszahúzták a mezénél fogva, ott elfért volna egy piros lap, mert ugyebár egyértelmű gólhelyzet megakadályozása, vagy mi a szösz, legalábbis ezt írják a szabályok.

          Basszus, így leírva tényleg mintha velünk jobban kitolt volna. :) Osztrákok tulajdonképpen csak a sok szabálytalanság miatt panaszkodhattak, amik közül kirí De Rossi őrült produkciója, az akkora baromság volt, hogy szerintem ott bármit adhatott volna.

          Lehet, hogy azért néztem "semlegesnek", mert pont előtte visszanéztük haverokkal a Valencia-Barcát és ott a spori konkrétan kivégezte a Valenciát. Ahhoz képest ez a "katalán" tegnap tök jó bíró volt. :D

          • ahhoz képest igen :) Az Austria gólt megadtam volna én is, csak fura, hogy nincs gólbíró, amikor már egész elfogadottá vált. Ninja talán kívül volt, de azért lefújhatta volna, El Shaarawynal szöglet volt, és Perotti visszahúzásánál én sárga-szabad kombót adtam volna. Ehhez képest fura volt, hogy nem nagyon hergelték fel magukat a mieink.
            Ja és elfelejtettem megemlíteni, ez a szakértői gárda zseniális volt a digin. Már a meccs előtt bejelentették, hogy ki tudja mennyire számítana bravúrnak, ha az Austria hazai pályán győzne? Még meg is érteném őket, ha nem adták volna az odavágót is, szóval látták a meccset. Ez a csapat azonban fényévekre volt ettől.

Related Post