X

Nápolyi pontszerzés után jöhet a Leverkusen

De Rossi edzői karrierjének legnehezebb megmérettetései következnek. Európa Liga elődöntő a mérhetetlen ideje veretlen Leverkusen ellen, akik nem mellékesen német bajnokok lettek történetük során először. Tehát motivációban nincsen hiány a gyógyszergyáriaknál, a veretlenségi sorozat fenntartása, a bajnoki cím mellé az Európa Liga győzelem begyűjtése.

Persze ehhez DDR csapatának is lesz egy-két szava. A hétvégén Nápolyban sikerült egy kiemelkedően izgalmas bajnokin pontot szerezni. Mindkét csapat vezetett, háromszor volt döntetlen a találkozón, a végeredmény 2:2 lett. Azt gondolom, hogy ebben a mérkőzésdömpingben bőven elfogadható egy nápolyi pontszerzés, még ha ezzel némiképp veszélybe került az ötödik hely.

De most hagyjuk ez, ki le nem sz@rja az ötödik helyet, amíg versenyben vagyunk az EL serlegért. Persze tudom, ez szurkolói hozzáállás, egy átgondolt vezetés minden fronton figyel, emiatt próbálta a klub elérni, hogy később legyen az Atalanta elleni bajnoki, mondanom se kell, a szövetség nem tudta tolerálni a fővárosiak kérését. Köszi. Nyilván nem siránkozni szeretnék, de egy ilyen versenyhelyzetben láttam már olyat, hogy egy adott labdarúgó szövetség a sajátjait támogatta. Pláne úgy, hogy a bergámói srácok is meccselnek ma.

Az elmúlt 365 napban mindössze 2 tétmeccset veszített el a Bayer Leverkusen, és az utolsó, Bochum elleni zakónak is május 27-én lesz egy éve (!). Az első vereség a vizsgált periódusban viszont az AS Roma ellen történt az Európa Liga elődöntőjének első meccsén, Rómában – ma este pedig Európa Liga elődöntőt, annak is az első meccsét vívja majd a Leverkusen és a Roma, ezúttal is Rómában. Hogy mire következtetünk ebből, semmire… pusztán a tényekre hívjuk fel a figyelmet, még akkor is, ha tudjuk az egy nagyon „mourinhos” arculatú csapat volt.

A Leverkusen mindeddig egyetlen egyszer győzte le az AS Romát, még egy 2004-es BL-meccsen, amikor – Panucci mellett – a Farkasok mai edzője, De Rossi is piros lapot kapott. Emellett egy EB döntőt szintén vívott egymás ellen a jelenlegi két vezetőedző. Kicsi a futball világ (is). Persze a költői kérdéseinkre ma még nem kapunk választ, várhatóan a második mérkőzésen derül majd ki, az AS Roma képes lehet harmadik éve nemzetközi kupadöntőbe jutni. Három év alatt a harmadikba…

A mérkőzés előtti interjúban De Rossi beszélt Lukaku és Smalling lehetséges játékáról. A belga bár keveset hagyott ki, nincs tökéletes edzettségi állapotba, az angol védő tegnap már teljes edzésmunkát végzett, de DDR még nem döntött ki fog kezdeni csütörtök este. Kérdésként felmerült a mentális erő, ami most a németek oldalán állhat? Erről az olasz tréner azt mondta, hogy nem hisz az ilyesmibe, és két mérkőzésen szeretnél legyűrni a német bajnokot. Három védős felállásról szintén faggatták az újságírók, erről viszont érdemben nem válaszolt De Rossi.

Elég sokan elmondtak nagyjából mindent erről a mai mérkőzésről, mi se tudunk érdemben hozzátenni már. Várjuk nagyon a találkozót, izgulunk, hiszen a német bajnok az ellenfél, ráadásul egy kiemelkedően hosszú veretlenségi sorozatban van a Leverkusen. DE egyszer minden sorozat megszakad, nem tarthat örökké az a mérhetetlen szerencsesorozat, amit húz magával a Bayer… és csak halkan írom ide, hogy két döntetlen után is tovább lehet jutni, bár ezt egyáltalán nem kívánom, viszont így a német veretlenség megmarad, az olaszok pedig a döntőben találják magukat. Na mit szóltok, nem jó így?

A bukmékerek a németeket tartják még idegenben is esélyesebbnek, a játékvezető pedig a 35 éves francia François Letexier lesz. Az AS Roma csapatának már kétszer fújt a fiatal sporttárs, legutóbb pedig az Atalanta-Liverpool 0:1 játékvezetője volt nemzetközi meccsen. Reméljük, hogy vele többet nem kell foglalkozni. Római oldalon Celik biztosan nem lép pályára piros lap miatt, a túloldalon 3 kérdéses játékos van, akik kisebb sérüléssel bajlódnak. Közvetítés az M4-n lesz, bizony. Szóval 21:00, AS Roma – Bayer Leverkusen EL elődöntő első mérkőzés!

Szentesi János:
Related Post