X

Magyar sport, foci, kommentálás és szakértők

A blogon a kommentek között ha felmérést végeznénk nem tudom, hogy a legnegatívabb megítélés címet a Lazio, Juventus,  Egri Viktor vagy úgy általában a tévés szakértők nyernék-e meg, de az biztos, hogy szoros a verseny. Emiatt is éreztem azt, hogy mindenképp írok egy értékelőt arról az előadásról amit a Corvinus egyetemen szerveztek, még november végén a háromszoros olimpikon vízilabdázó, Kiss Gergely, valamint 3 sportkommentátor részvételével.

Egész nagy volt az érdeklődés az előadás iránt.

Pontosan nem tudom, hogy mennyire volt sajtónyilvános a beszélgetés, vagy hogy egyáltalán a mi kis közösségünkben publikált beszámoló sajtónak minősül-e, de sok érdekes dolog elhangzott amit úgy gondoltam, hogy szívesen megosztok veletek egy kicsit unalmasabb időszakban. (a részletek nem feltétlen egyeznek meg, nem jegyzeteltem vagy vettem fel az előadást, csak a lényegi részeket szeretném átadni).  

Az előadás kifejezetten jó hangulatban telt, nagy élmény volt például Hajdu B. Istvánt hallgatni, akinek a hangja a FIFA 2007 óta egybenőtt az otthoni nappalival meg persze a nagy sporteseményekkel. Ott volt még Ifj. Knézy Jenő akinek úgy gondoltam, hogy esélyt adok szimpátiám elnyerésére, és bár ez nem sikerült teljes mértékben, az a hatalmas tisztelet ahogy az apjáról beszélt mindenképp elismerésre méltó. Ott volt még a jobb időket is megélt SportKlubtól, a „mémgyáros” Horti Gábor, aki nagyjából azt hozta amit várni lehetett tőle. Nem csak a 20 perces késés miatt, hanem kicsit a komolyabb témák, magasabb kaliberű beszélgetőtársak miatt is kilógott amit ő is megjegyzett néha.

Sok téma felmerült a másfél órás előadás során, a kommentátorszakma érdekességeitől kezdve a politikai forrókását kerülgetve a magyar sport helyzetéig. Először talán a lazább résszel indítva: meglepően nagy felelősség, és nem is a legbiztonságosabb szakma a sporteseményekről való közvetítés. Példának mondták, hogy újoncot soha nem osztanak magyar találkozóra, mivel a játékosok megsértődhetnek (kis közeg, mindenki ismer mindenkit) ahogy általában a személyeskedés még egy Luxemburg meccs után sem megengedett, de persze a szurkolót sem szabad hülyének nézni, látja, hogy mi történik, nem mondhatja Hajdú B. hogy „zseniális játékot produkált a magyar válogatott, talán utoljára Andorrában volt ennyire fantasztikus meccsünk” Egy Újpest-Fradi meccs persze extrán kényes, mert ha ő ott azt mondja, hogy ez bizony tizenegyes volt, akkor nagyon gyorsan elássa magát egy jelentős réteg szemében. Knézy mesélte, hogy egyszer félidőben lesétált a szurkolók közé akik szinte nekitámadtak, kérdőre vonva, hogy mégis miért mondta azt, hogy pirosat ért a szabálytalanság? (mondjuk a verekedéssel semmi problémája nem lett volna) Szintén ő mesélte, hogy egy magyar-román kosármeccs közvetítése közben tiszta víz lett a háta a román szurkolók köpködésétől (itt pedig egy teljesen felesleges románozást ejtett meg). De persze nagyon pozitívan nyilatkoztak a szakmájukról, és dicsekedtek egy sort, hogy David Camerontól kezdve Boris Beckeren keresztül Beckhamig kikkel beszéltek/találkoztak.

A magyar sport és futball helyzetéről (ezt rendszeresen külön kezelték, ami azért elég kifejező) is esett szó, ami kifejezetten érdekes volt, hiszen egy közgazdasági, „haszonmaximalizáló” környezetben egy teljesen más perspektívából értékelték a helyzetet, ami nagyjából két végletként értelmezhető. Dobálóztak a sportnagyhatalom jelzővel, amit Knézy nagyon helyeselt is, de számomra Kiss Gergely véleménye volt a legszimpatikusabb, aki egyrészt megjegyezte, hogy a helyén kell kezelni a dolgot: a riói sikerek pár kiemelkedő embernek köszönhetőek. Ennek ellenére a magyar sport most sajátos, kedvezményezett helyzetben van, és nekik, akik benne vannak, a felelősségük, kötelességük az, hogy ezt most ki is használják, attól függetlenül, hogy ezzel egyetértenek vagy sem. Úgy általában sugárzott róla az a „leszegett fejjel dolgozni” mentalitás, igazából ez is ezt mutatja.

Szerény és értelmes ember benyomását keltette Kis Gergely.

Például, amit nem tudtam, hogy gyakorlatilag az ország összes uszodája 100%-os kihasználtságon pörög, annyira divat lett az úszás és vízilabda, hogy abból bőven lenne még szükség többre, rendszeresen harc van a két sport között, hogy ki kap több időt. Ez egyébként minőségi felhígulást is eredményez, többen sportolnak, de kevesebb klasszist termel ki az utánpótlás. Knézy már sokkal pozitívabban értékelte a kormány munkáját, mivel „a sport olyat tud adni amit más nem” Horti pedig a stadionépítéssel kapcsolatban felmerülő GDP növekedésről, munkahelyteremtésről is beszélt, ami azért elég gyenge lábakon álló érv. Hajdú B. minden ilyen kényes témától, véleménynyilvánítástól távol tartotta magát, de azért abban egyetértés volt, hogy amíg nálunk jó az élsport, Ausztriától például a tömegsportban messze elmaradunk, és erre fontosabb lenne áldozni. (Volt egy kérdés az oktatásra vonatkozóan is, aminél szintén nagy volt az egyetértés, hogy siralmas a szellemi szint sok sportolónál, ami pedig csak a javukra válhatna, így ezt is érdemes lenne fejleszteni.)  Nem jelent meg tehát az a (szerintem) általános „minek még egy stadion?” néphangulat, ami azért érdekesen mutatja, hogy egy rendszer helyzet kedvezményezettjei, még ha nem is értenek vele egyet, mennyivel kevésbé kritikusabbak. Knézy azért elmondta, hogy a bukaresti 3-0, amszterdami 8-1 után már annyira kezdett elege lenni, hogy az egyik meccsen olyat mondott, hogy a félidőben „magas körökből” érkezett az ejnye-bejnye sms, majd a Csank János eset óta pedig nem kap válogatott meccset. Ami azért szerintem elgondolkodtató abból a szempontból, hogy állami szférában előbb veszted el a pozíciódat jogos kritika és véleménynyilvánítás miatt mint az elvégzett munkád erősen megkérdőjelezhető minősége miatt.

Pedig problémák aztán vannak: 10 év alatt 10 helyet tudott a magyar bajnokság mozdulni az UEFA, klubcsapatok szereplése alapján összeállított listáján. Azt is mind visszafelé.

Amelyik kérdésnek kifejezetten örültem, a blog miatt is, az Kiss Gergelytől jött a kommentátorok felé: Miért van szükség arra, hogy a BL (vagy bármilyen) meccsek félidejében a mi aranylábú focistáink nagyban elemezgetnek, és kritizálnak hogy „Ronaldo mozgása ezen a meccsen nem volt tökéletes, Messi-nek itt ezt meg azt kellett volna csinálnia”, lényegében a végére konkrét kérdés sem hangzott el, hanem inkább csak értetlenül állt az eset előtt és ahogy nálunk is előkerült, ezt kifejezetten kínosnak érzi. Ő sem jön ide az egyetemre megmondani a hallgatóknak, hogy márpedig ti rosszul tanultok, mert nyilván ez nem az ő terepe, semmi jogalapja a kritikára. Ez persze nagyon kínos téma volt a többieknek, hiszen annak ellenére, hogy ők is tisztában vannak a helyzettel mégiscsak a munkatársaikról van szó. Inkább megértést kértek, pl egy elemzés során akkor nézzünk el a TV-ről, felejtsük el, hogy ki mondja és hallgassuk meg azt, hogy amit mondanak az jó-e. Ha ott egy 27 soros egyenlet a táblán de már az elején nullával osztanak, azt még Kiss Gergő is megmondhatja, hogy rossz, igaza lesz (na persze mondjuk határértékszámítás lehet és akkor mégse). Valamint felvetették, hogy mégis akkor ki legyen ott a stúdióban, benne van a szerződésben, hogy kell, de hozott anyagból dolgozunk. Hajdú B. mesélte, hogy anno egy dán tévétársaságtól érkeztek ide egy BL közvetítési jog megvásárlásakor (az évszám nagyjából mindegy is) majd eljött a pillanat, hogy „akkor beszéljünk a szakértőkről”. Egy ideális szakértő jó esetben fiatal, hiszen a 30-40 közötti korosztályt érdekli ez igazán (egyben ők a célközönség is – szerk) szóval egy jó megjelenésű, tv-kompatibilis, jól fogalmazó és értelmes figurára van szükség akinek mellesleg nemzetközi tekintélye van az adott sport világában. Ez náluk Laudrup. Na hát itt a probléma, az utolsó magyar nemzetközileg is ismert játékos az Détári volt, de ott ugyebár már az összefüggő beszéd képességével is lehetnek problémák. Persze felmerült, hogy bloggereket is hívjanak, voltak is már ilyen próbálkozások, de ők még kevésbé hitelesek, bár ugye egy csapat szemszögéből mindenképpen jobban tájékozottak. Úgyhogy maradnak azok akiket látunk is, Knézy felsorolt pár nevet akikkel próbálkoztak már, amire a közönség egyre átfogóbb nevetéssel reagált, alátámasztva a problémát.

Nem engedte el azonban a témát Kiss, átvette megint a szót, hogy jó oké, érti ő, hogy nincsenek olyanok a magyar fociban mint vízilabdában, kéziben vagy kosárban, de akkor minek folyton kritizálni? Mert elemezni egy védelem, középpálya működését, egy-egy helyzetet az nagyszerű, de csak az alapozatlan kritika hangzik el folyton. Erre meg már tényleg nem tudtak mit mondani, csak egyetértettek, és mutatták, hogy nem tudnak mit csinálni. Ebből nagyjából az jött le, hogy ágálhatunk bármennyire a közvetítések alatt, de az egyre mélyebbre süllyedő magyar foci (amit most már a sok pénz és protekcionizmus nyújtotta versenyhiány is csak lefele nyom) ahogy nem tud normális edzőket, bírókat, játékosokat kitermelni, szakértőket se fog. (Dárdait meg sajnos nem lehet (még) klónozni.)

Nagyjából ennyit tudtam kiemelni a beszélgetésből, mindenképp nagyon érdekes és tanulságos volt, remélem ha a hangulatot nem is, de a lényegi infókat mindenképp sikerült átadni, akár vitaindítóként is szolgálni.

Aleram:

View Comments (85)

  • Köszönet a posztért. Jó lett volna ezt ott meghallgatni. Érdekes.

  • Köszi a posztot.
    Érdekes lehetett hallani, hogy a nemzetünk sportolói, a sport közvetítésekért "felelős" személyek, hogyan is vélekednek úgy általánosságban a saját ténykedésükről.
    Mindenképpen jónak és fontosnak tartom az efféle fórumokat, talán e téren is előre tudunk lépni, annak ellenére amiket leírtál, hogy igen csak megvannak a korlátai néhány dolognak.
    Elgondolkodtató tartalom, köszi még egyszer! :)

  • Nagy köszönjük ezt a kitekintő posztot. Kiváló!

    Knézy számomra maga a kijózanító torzítás a magyar sportújságíró szakmában. Pontosítva, marhára nem értem, hogy lehet valaki közmédia csatornán sportriporter, miközben súlyos testi sértést követett el a (volt) feleségével szemben. Ebben az ügyben bírósági ítélet is elmarasztalja az ifjú Knézyt, akinek a "a verekedéssel semmi problémája". Véleményem szerint - meglehet, hogy ezt nem mindenki osztja majd - nem kellene a frontvonalba tartani. Nem, hogy válogatott mérkőzést nem adnék neki, egyáltalán közvetítést sem. Persze dolgozzon a nőverő állatja, dolgozzon; de maximum szerkesztői körben, de inkább a szegedi Csillag varrodáján.
    Annyi tehetséges fiatal kommentátor bujkálhat kávéfőzéssel töltve az idejét különböző szerkesztőségekben (pl. Petykó Adrián) őket kellene előtérbe nyomni, nem az ilyen többszörösen megbukott, erkölcsileg nulla, apám hírnevéből éldegélő, öntelt marhákat.

    Kiss Gergőnek teljen igaza van.

    Köszi még egyszer Ádám ezt az írást!

    • Maximálisan osztom a Knézyvel kapcsolatos nézeteidet!
      A hasonló karaktereket (ugyan nem sport) én a Berki, Ambrus stb....kategóriába sorolom és mélységesen felháborítónak tartom, hogy ezen emberek közszereplők lehetnek, bármilyen formában is!

    • Ráadásul Jenci még egy kissé rasszista is :) Amikor a valamelyik vb-n - ha jól emlékszem a szituációra - a nigeriai játékosoknak volt némi elszámolási problémája a vezetősséggel, majd bojkottot hirdettek, akkor Jenőke megjegyezte azért, hogy "tipikus afrikai mentalistás." Nem vagyok habzószájú liberális, sőt helyenlént még szórakoztat is egy jó kis néger poén (amit nyilván nem Bronxban fogok ellőni), de valóban a közmédiában megtartani olyan elemeket, akik szemmel láthatóan nehezen tudják kezelni válságosabb helyzeteket/indulataikat mindenképp elszomorító.
      A másik dolog maga a fórum léte szerintem ebben a formában értelmetlen. Nyilván ezek az emberek a közmédiához kötöttek, így elválaszhatatlan a magyar sport dícsérete az állásuktól (kevés olyan személy van, aki egyáltalán bárminemű kritikát fogalmazhat meg, anélkül, hogy "komolyabb" baja legyen, ilyen mondjuk a Hajdú Pista). Erre roppant izgis sztorim, amikor a Sport7fő indult az M4-en, akkor behívták Faragó Tamást, kíváló vizilabdázónkat, aki valljuk be őszintén elég szókimindó típus (nem Mészöly szinten, hanem értelmesen). Beült vele szemben a NAGYFRADI ügyvezetője Orosz Pali. Hősünk pedig egy laza mondattal az egész honi labdarúgás állapotát csodálatosan leírta, ami valahogy így hangzott: "Szerintem a magyar labdarúgás nem fog érdemben fejlődni, mert a jelenlegi rendszer fenntartása túl sokaknak az érdeke." Pali barátunk mint egy jó vízmelegítő felforrt, de higgadtan válaszolgatott. Viszont azóta Faragónak programot kellett csinálnia magának hétfő esténként.
      Végül a harmadik: kedvenc hvg cikkem a mai magyar labdarúgásról, szerintem ezt is bedobtam már.
      http://hvg.hu/sport/20131015_Kapuraloves_es_nagykero_A_magyar_utanpot

    • Sosem szoktuk ide keverni a politikát, és ez jól is van így!!!! ( Igaz a Viktor Vezér már simán felhúzta volna az új stadiont de ez most mindegy... :D )
      De egy esetleges kormányváltás után ( majd valamikor) szerintem nagyon sokan el fognak tűnni a közmédiából... remélem Knézy is....

    • Örülök, hogy tetszett a poszt, köszönöm mindenki visszajelzését
      Na igen, ezt a részét még be se írtam a Knézy-sztoriba, pedig tényleg vállalhatatlan figura már évek óta, ennek ellenére tényleg csak akkor lesz "baja" amikor még igaza is van. Ráadásul a másik sztori amit már bele se írtam, de eléggé kiakadtunk rajta: Rioban Kokóval jártak-keltek, természetesen újságírói igazolvánnyal, de azt mesélte büszkén, hogy azzal szórakoztak, hogy ne a kapukon, hanem bárhol máshol menjenek be. De olyan szinten, hogy kerítéseket ugrottak át, meg mentek olyan helyekre ahol amúgy semmi keresnivalójuk. Persze két ilyen kaliberű figurát nem fogja nagyon senki elküldeni, de azért elég szánalmas, hogy ezzel dicsekszik, meg szórakozik. Mert persze vicces betévedni a legVIP-bb VIP-be, de így előadva elég nevetséges volt.

  • Szépen összeszedted az ott láttottakat, egy pillanatra még azt is elhittem, hogy ott vagyok. :) Köszönjük szépen.

  • Furcsa ez a közvetítés téma. Elvárható egy bizonyos színvonal, szakértőkkel és félidei, meg meccs utáni elemzéssel, de a színvonal néha tényleg nem üti meg a szintet.

    Szerintem van egy sor probléma a magyar labdarúgás-közvetítéssel és az elemzésekkel. Egyrészt az approximatív tudás, ma már szinte minden információ elérhető egy adott csapatról az interneten. A szurkoló, aki követi ezeket az infókat az mindig tájékozottabb lesz, mint a riporterek, akiknek nem egy, hanem legalább egy fél tucat csapatot kéne követniük. Aztán persze ott vannak az abszolút gyöngyszemek, az "ebből a Milanból nagyon hiányzik Totti", meg a "Juventusban esik az eső".

    Másrészt a hozzáállás, az objektivitás hiánya. Ha valaki szurkolóként lép fel, nem viselkedik semlegesen, az bizonyos szempontból automatikusan hiteltelen is lesz, akkor sem fogom komolyan venni, ha amúgy igaza lenne. Néztetek például Madrid-Barca meccs elemzést mostanában a sport tv-én? Összejönnek a "szakértők" és ott szurkolnak, mintha egy sörözőben beszélgetnének.

    Én több országban éltem, alapvetően olasz és spanyol nyelvű közvetítéseket szoktam hallgatni a magyaron kívül. Az olasz közvetítésnek megvan a saját lexikája, nagyon választékos és a maga módján igényes nyelvezettel közvetítenek. Fényévekkel a magyar közvetítések előtt járnak! Hasonló a helyzet a spanyoloknál is.

    Az abszolút mélypont szerintem a német televíziós közvetítés, egyszer néztem egy meccset, ahol percekig egy büdös szót sem szólt a riporter, már azt hittem, hogy elállítódott valami és a beltéri hangbeállításait bazgeráltam, amikor egyszercsak megszólalt a Hansi. Kiderült, hogy náluk ez normális!

    De a kedvenceim a dél-amerikai közvetítések, azok olyanok mintha énekelnének, vagy verset mondanának. Ha háttal ülsz a tévének, akkor is tudod, hogy mi történik. Csak hallgassatok bele például ebbe:

    https://www.youtube.com/watch?v=JaZ242bexO8

    • emlékszem, mikor még lehett külföldi adókat fogni a Sturm nagy menetelésénél a riporter az osztrákon az eckball-möglichkeit-abschliessen hármassal dolgozott (meg persze a Vastic-Popoviccal), némi tor és offside segítségével.
      Ellenben a szlovén, vagy horváton nagyon tisztességesen átadja a meccs hangulatát, csak abból összesen a "nicsprotinics"-et értettem.
      Amióta streamelek leginkább az arabot próbálom kerülni. Ott lehalkítják a közönséghangokat, a spíkert viszont felhúzzák és megy a kegyetlen alkudozás (vagy leginkább reklamálás) fejhangon.
      Az orosz nálam még nézhető, olyan igazán életvidám, illik a mi mostani meccseinkhez.
      Visszatérve a magyar színvonalra, szerintem akkor kell tisztába lenni az adott csapattal, amikor játszik. Előtte csak megtudta már, hogy mit fog adni. Az M4-en még érteném is, mert sok sportág van, amiből naprakésznek kell lenni, de Digi-Spíler-Sport Tv nagyjából ad 1-1 bajnokságot. Na most, ha abból penge vagy, szerintem akkora gondod nem lehet.
      Apropó Spíler, a minap belefutottam Bornemouth-Arsenal közvetítésbe és először ugyanazt a Sanchez pletykát linkelték be 4 újságból (de egyik sem a hitelességéről híres), majd elmentek reklámozni és felváltva hüvelygomba-tampon-szőrtelenítőt nyomtak. Ezek szerint Vajnáéknák Timi nézi a focit.

      • Reklámok? Anno a Sport tv-én, a vasárnapi focimeccs előtt, valami norvég kézkrémet árultak egy órán át a tv shopban! Nem hazudok, nem túlzok! Valami "szellemi óriás" úgy gondolta, hogy a focimeccs előtti műsoridő egy sportcsatornán lesz a legjobb hely, hogy norvég kézkrémet áruljanak. Mondjuk együtt kórusban: kidobott pénz!!! :D

      • Teljesen random, hogy mi kerül be az angol bajnokik mellé, nem kiemelten értékesített reklámidő, így bármelyik hirdető spot-ja felbukkanhat ott, aki hirdet az adott csatornán. Szóval ez csak véletlen volt, bár tényleg vicces. :) Az élő BL közvetítések, illetve a nagy világesemények (VB, Olimpia) kiemelt, más nem. Természetesen vásárolhat valaki megjelenést konkrét műsorkörnyezethez, de ez nem jellemző az ilyen termékeknél.

        • Ezek szerint, ez a része a reklámpiacnak nincs igazán átgondolva. :D

        • És itt a kulcs: az adott csatornán. Egyáltalán miért reklámoz valaki a spíler tv-n intimbetétet? Gyanítom egybe kifizették Andy minden csatornájára, aztán elosztották. Kérdés, hogy ez megéri-e a reklámozónak? Persze nekem tök mindegy, nem az én pénzem, nem érdekelnek az angol meccsek, sőt még Spílerem sincs.

          • Portfólión hirdetnek, így olcsóbb, mint egy-egy csatornán külön. Mindegy nekik, hogy hol jelennek meg pluszban a tv2 mellett.

  • Nem olyan rég, volt alkalmam váltani pár szót egy közösségi oldalon privátba az egyik digis- kommentátorral, műsorvezetővel. Ő is valami hasonlót mondott ( egyébként tök normális a pali!), hogy valójában folyamatosan keresik azt az embert aki szereti az olasz focit, önszántából is szereti nézni( !!!!), utána is olvas, érti is, meg mondjuk nem fosik be mikor beletolnak 3 kamerát az arcába. Azt mondja, hogy olyan mintha tűt keresnének a szénakazalban....

    • Akkor ha legkozelebb beszelsz vele, szolj neki, hogy olvassak a blogokat, ott lehetne talalni alkalmas embereket.

      • Ezaz, én szívesen megyek, még színájszós is voltam suliban, ezzel már simán verem képzettségben a jelenlegi felhozatal nagy részét :D

  • A Juve ajánlatot tett Strootmanért, 7millió+Mandragora (fingom sincs ki ő...).
    Emerson valószínűleg cselszki vagy pool.

    • Viccesek ezek a hírek... Tisztára nyári hangulatom lett.. :D
      Olvastam, hogy a Zuckerberg bácsi bejelentette, idén hadjárat indul a kamuhírek ellen. Kíváncsi vagyok lesz-e valaha a büdös életbe szankcionálva az hogy az összes lap, oldal teli van hazugságokkal.
      Tegnap ugye még az volt hogy a Róma megvette azt a spanyol srácot a Betis-ből. Tényként hozták le.
      Ma reggel ez volt a főcím, hogy Emerson 25-ért megy a cselszkibe. Ez is tényként. Most így dél körül a főcímből egy kis cikkecske lett egy mellékhasábban. De persze a sok okos szurkoló már elküldte Monchit a halálba, meg ugye amatőr a vezetőség is...
      Amúgy már akartam kérdezni, hogy Emersonnal most mi a tosz van? Még mindig nem 100 %-os? Vagy Difrának nem szimpi? Vagy miért nem játszik?

      • Üde színfoltok ezek a hírek, manapság már csak jókat derülök rajtuk.. :D
        Például ha jól olvastam, akkor a Fáraót eladtuk már a Nápolynak, a Torinónak, Sevillának meg a bundásba is....erről ennyit.
        A Betis-es gyerek amúgy valóban képben van csak ahhoz előbb el kell adni valakit, hogy ki tudjuk fizetni a 15 milliós árat érte.
        A szurkolókkal alapból is van baj, elég sok "fészes" oldalt követek hazai berkeken belül, van már bőven, a legtöbben egymás híreit veszik át és vannak konkrétan akik non stop anyázással töltik a napjaikat, "élmény" olvasni az efféle hozzászólásokat. Eleinte még gondoltam megjegyzek ezt-azt, hogy azért na....de mára már látom, hogy teljesen felesleges még csak elolvasni is őket....
        Szerintem csak szimplán Kolarov a favorit, bár Eme játszhatna egyel feljebb is, csak akkor meg Pero vagy Sári felesleges....
        Ami igaz az igaz, arra a szélre vagyunk páran, de mindezek ellenére sem tartom jó ötletnek, hogy aprópénzért elpazaroljuk tehetségeinket.

        • Ráadásul Pallotta meg mindenki azzal kezdte az évet, hogy bejelentette, hogy nem lesz igazolás, kivéve ha meglátjuk az aldiban az akciós cuccok között Neymart, vagy valami ilyesmi.
          A fb-os oldalak pedig egyenesen siralmasak. Az a pogó ami folyamatosan megy a kommentek között nevetséges. Csak Roma-s oldalakon meg persze megy a retekezazegész, pont ahogy leírtad, elég pontos volt :D Most nem azért, hogy magunkat fényezzem, de ez itt a legvállalhatóbb és értelmesebb Roma-s fórum amit eddig találtam, nem csak a magyarokat figyelembe véve.
          Emerson meg még nem lendült játékba, meg Kolarov nagyon erős ott a baloldalt, ahogy mindenki más is. Eléggé féloldalasak vagyunk most, ha jobban el lenne osztva a játékerő a két szél között akkor jobb csapat lennénk, most így ütik egymást a legjobbak

          • Az nem jelent túl sokat, hisz Rüdiger se eladó..., ebből nem indulhatunk ki!
            Néha jogos a felháborodásunk, ezt nem tagadom, hisz mégiscsak fanok vagyunk, nem "mezei" szurkolók és óhatatlanul is vannak kedvenc, szimpatikusabb játékosok a csapatban. De a gazdasági oldalról a döntések létjogosultságát nem kérdőjelezhetjük meg, mert nem látunk bele a dolgokba, nem tudjuk mi folyik a háttérben.
            A fórumokkal kapcsolatban maximálisan igazat adok Neked, én sem találtam jelen oldalnál jobbat és színvonalasabbat.
            Igen...a bal oldal sokkal húzósabb mint a jobb sajnos....kicsi FLO kevés oda egyedül... :/

      • Ruiz kivárlási árát 30 millió euróra szeretné emelni a Betis egy szerződésmódosítással, mely a játékos ügynöke szerint pozitív tárgyalással zárult. Tehát elviekben már nem 15 milliót kell érte kiadni...
        Nesze neked Eme 20-25...

  • Közben Corvino, a Fiorentina igazgatója is nyilatkozott: "ha Badelj nem újítja meg a szerződését, akkor szerintem a Rómába fog menni."

      • Szerintem meg az első kérdés sokkal inkább az, hogy Badelj szerint is? :)

        • Szerintem szerinte is :)
          Legyünk őszinték...egy középszerű csapat, középszerű középpályása, semmi több. Neki a Roma előrelépés lenne, nem akkora spíler, hogy dúskálhatna az ajánlatokban, meg nem is fiatal már. Nézd meg Kalinicet...azt hitte mekkora király, hogy elmehetett a "juvemilaninter" hármas egyikébe, aztán?....jó nagy kutyaszar! Badeljnek rajtunk kívül nincs sok esélye, hogy előrébb lépjen onnan ahol van. Tehát vagy mi, vagy pár év fior aztán az éppen feljutott B-s csapatokat fogja "erősíteni".

  • "„Álom lenne Antonio Contéval dolgozni” – mondta Fernando Garcia, az AS Romát erősítő Emerson Palmieri ügynöke. A 23 éves brazil balhátvéd azok után került a Chelsea célkeresztjébe, hogy a londoniak nem tudták megszerezni a Juventusból Alex Sandrót.

    Az olasz klub a hírek szerint 30 millió eurót kér a Santos neveléséért, aki nemrégiben épült fel súlyos térdsérüléséből, így a mostani szezonban eddig csak két tétmeccsen lépett pályára a Roma első csapatában.

    „Még semmi sem biztos, jelenleg a megbeszélések szakaszában járunk, illetve felmérjük a játékos értékét. A Chelsea konkrét lehetőség ügyfelemnek, meglátjuk, hogy a két klub közötti tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak” – tette hozzá Emerson menedzsere." - nso

    • Ezt olvastam tegnap én is....nem kommentálnám ezt a fajta ömlengést!
      Szerintem elkönyvelhetjük, hogy eladva!

    • A tavalyi teljesítményét illetve a korát figyelembe véve a 30 misi lóf@sz.
      A sérülését illetve azt a tényt hogy két meccsen játszott eddig figyelembe véve, elmegy...
      Ki tudja lesz-e belőle újra olyan játékos mint tavaly...én azért megvárnám míg ez a dolog kiderül! Év végéig úgy is látni lehet, hogy akkor most újra a régi vagy nem.

Related Post