X

Minimalista győzelem

Nehéznek ígérkező túrával kezdtük az új évet, még akkor is, ha immár az utolsó tíz Genoa elleni meccsből kilencet sikerült megnyerni. A Luigi Ferrarisban kapott már egy hármast ebben a szezonban a Juventus és a Milan is, de a Napoli is csak egy ponttal távozott a kikötővárosból. Emellett bő két hét szünet és a változás közepén álló keretek vetültek még baljós árnyakként a találkozóra.

A csapatok felállása a következő volt:

Roma: Szczesny; Rudiger, Fazio, Juan Jesus; Peres, De Rossi, Strootman, Emerson; Nainggolan, Perotti; Dzeko.

Genoa: Perin; Burdisso, Izzo, Munoz; Lazović, Cofie, Rigoni, Laxalt; Ninković, Ocampos; Simeone.

A Genoa kerete javában alakulgat, visszatért a csapatba Mauricio Pinilla, de igazából a távozók miatt pöröghettek a fogaskerekek Ivan Jurić fejében. Pár nappal ezelőtt igazolt a Juventushoz az eddigi alapember Rincon, valamint a Napoli elvitte a tavaly remek szezont futó Pavolettit. Spalletti legnagyobb problémája az Afrika Kupán telelő Salah távolléte. Nagyon kellemetlen, hogy minden második évben pont a bajnokság legkritikusabb időszakának számító januárban nem számíthatnak a klubok az afrikai játékosokra, de a jégkorong világbajnokságot is minden évben a legjobb játékosok nélkül rendezik meg.

Ugyanahhoz a taktikához tértünk vissza, amit decemberben alkalmazott a csapat, amikor Salah sérült volt. Három középhátvéddel játszottunk, a két szélső pedig Emerson és Bruno Peres, a két wingback voltak. Manolas még nem volt tökéletes állapotban, ezért Rüdiger és Fazio mellett Juan Jesus kezdett. Ez a rendszer jól reflektál arra, hogy Salah nélkül a támadójáték talán nem olyan erős, hogy kibírja a hátul keletkező átlag két-három tiszta ziccert, és szinte tökéletesen lezárja a kapunkhoz vezető utat. A Genoa a legtöbb támadását a széleken vezette Laxalt és Lazović révén, de jól be tudtuk duplázni a széleket, amikor kellett, miközben középen is maradt elég ember, így pár élesebb beadáson, és lehetetlen szögből érkező lövésen kívül nemigen történt más.

 

Ebbe sérült bele Perin.

Végig több lehetősége volt a Romának, de igazán komoly helyzete alig. Dzeko előtt adódott kettő is, de az egyiknél akkorát védett Perin, hogy beleszakadt a térdszalagja – legalább nem ugyanaz, amelyik korábban -, a másiknál pedig a kapufa mentett. Nem volt még igazán éles a csapat, Perotti például egy labdavezetést sem vállalt egész meccsen, holott tavaly neki volt a legtöbb a bajnokságban. A középpályás védekezés jobban működött, mint általában, a csapat gyakran fennmaradt a Genoa labdakihozatalainál, amelynek jó pár labdaszerzés lett az eredménye. Előre játékban azonban még maradtak kívánnivalók, nagyon pontatlanul passzolt a csapat.

Minimalista győzelem volt, mert mindössze egy öngóllal sikerült nyerni, de Genovában ez bőven elég is. Most már látszik, hogy a Roma tud védekezni is, ha nagyon kell, és Spallettinek az adódott helyzetekre vannak válaszai, rugalmas és felkészült edző. Fazio szezonrekordot állított fel, ő maga 22 Genoa támadást akasztott meg, illetve volt négy megelőző szerelése is. Mellette talán Szczesnynek és Strootmannak sikerült legjobban a mérkőzés, a holland igazi box-to-box teljesítményt nyújtott, a régi Strootmant láthattuk vasárnap. Legközelebb 15-én az Udinese otthonába látogatunk, utána pedig elkezdődik a nagy hajtás, bajnokság mellett Olasz Kupával.

 

 

Curvasud93:

View Comments (63)

  • A legfélelmetesebb, hogy már nem csak csapaton belül megy ez a keresztszalag mizéria....már az ellenfeleink sincsenek biztonságba! Ahová megyünk ott baj lesz...:D Amúgy sajnálom Perint! Rendes gyereknek tűnik!

  • Értékes győzelem volt, örüljünk neki. Szczesny jó volt, de Perin még jobb, amíg szét nem ment a térde szegénynek, jobbulást.

    És ezt kell szem előtt tartanunk, az eredmény csalóka, jobbak voltunk a Genoánál, olcsón megúszták. Mi is megúsztunk egy pár helyzetet, szoros volt, de összességében nem kérdés, hogy ki érdemelte meg a győzelmet. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert nem kéne leírni az egészet annyival, hogy véletlenül nyertünk egy öngóllal.

    Olvastam, hogy hiányzik egy tizenegyes a Genoának, basszus, a rokonszenves olasz sajtóban szinte az volt a főhír a meccsről. Az más kérdés, hogy Faziót is fejbe rúgták a tizenhatoson belül, de a jelek szerint ő fejelt bele a genovai játékos lábába. Ez különösen "vicces" annak a fényében, hogy utána Fazio még kapott egy lapot is, amikor később ő rúgta fejbe az egyik genovait, az nyilván másfajta fejbe rúgás volt? Apropó lapok, a Roma négyet kapott, a Genoa kettőt, mert a jelek szerint a Roma nyilván szabálytalanabb volt? Ezek ilyen "vicces" dolgok. :)

  • Közben olyan hírek jönnek, hogy a Genoa kölcsönvenné Alissont. Nem lenne rossz, de akkor ki lesz a cserekapusunk, Lobont vagy Crisanto? Bár az is lehet, hogy csak kacsa, Lamanna nem rossz kapus szerintem.

    • Nem látok rá sok esélyt, Alisson nagyon közel van itt a kezdőhöz, ráadásul hamarosan jönnek az ő meccsei megint (kupák). És ahogy Gerson se menne sehova máshova a világért se, szerintem a brazil válogatott kapusa se fog (főleg, hogy tényleg nincs alternatívánk, mert akkor meg mi vegyünk? áh túl fura lenne ez)

    • Ráadásul amilyen mázlink van az idén is, szerintem ha kölcsönadnánk Alissont, a lengyel másnap lesérülne.

  • Hatalmas gratuláció Ranierinek, az év edzője lett az öreg. Nagyon megérdemli.

  • Közben egy érdekes hír. A Correo de Andalucía szerint, ami egy helyi sevillai újság, Monchi, a Sevilla sportigazgatója, bejelentette a klub elnökének, hogy a téli átigazolási piac lezárta után a Rómában fog dolgozni. A lap szerint a Roma 2,5 millió eurót fog fizetni a Sevillának, az 5 helyett, amit akkor kéne fizetni ha a vezető azonnal távozna. A Sevilla elnöke állítólag meg szeretné győzni Monchit, hogy maradjon legalább húsvétig, hogy elindítsa a spanyol klub nyári átigazolási időszakát.

    Monchit nem kell bemutatni senkinek, az eredményei beszélnek helyette, a maga nemében páratlanul sikeres, az egyik legjobb sportvezető Európában és a Roma számára komoly eredményt jelentene, ha hozzánk jönne.

    Viszont azt se feledjük, hogy mégiscsak egy külföldiről beszélünk, Olaszország pedig nem egy egyszerű hely. Szóval ez nem egy kockázatmentes igazolás lenne, inkább egy izgalmas kihívás.

    • Nem mintha nem örülnék neki, de nem volt rossz ez a taktika, hogy a Premier League-ről lepattanókat elhozzuk olcsón. Ő biztos Dél-Amerikából hozza majd a Nico Lopezeket.

      • Dél-Amerikából Monchinak nagyon impozáns listája van: Adriano, Dani Alves, Julio Baptista, Fazio... Meg a világ többi részéről se válogat rosszul (Seydou Keita, Rakitic, stb.), állítólag kiépített egy több mint 700 fős megfigyelő hálózatot, ami átszövi az egész világot. Én inkább az olasz üzletektől féltem.

        Meg ott van a korábbi aggályom is, hogy Monchi gyakorlatilag egy újabb "Sabatini" lenne, aki felfedezi és utána haszonnal továbbadja a nagy játékosokat, nem kimondottan egy Real Madrid, vagy Barcelona üzletpolitikája. Persze lehet, hogy pont erre van szükségünk, a Juve nem fog egyhamar összemenni és ha Milánóban egyszer beindulnak a kínai befektetők, akkor nekünk muszáj lesz okosnak lenni, mert szinte biztos, hogy nem mi leszünk a legerősebbek.

        • De Saba-val ellentétben ő képes volt így rendes csapatot is összerakni, és jó pár trófeát bezsebelni a Sevilla-val. Szerintem előrelépés Saba-hoz képest, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. Azt meg tudom, hogy Olaszország egyedi terep, de valamiért úgy sejtem, hogy Spanyolországban sem jótékonykodnak egymásközt a játékosokkal.

          • Mielőtt pezsgőt bontanánk, most azt mondják a Barcát is elkapta a Moncsicsi láz. Jöhet a B terv...

          • Még nem biztos, egyszer már elhajtotta a Barcát. Kérdés, hogy ott mit ajánlanak neki, milyen hatáskört és milyen fizetéssel. Ha hasonlók a feltételek, akkor szerintem is kár tovább foglalkozni vele, sajnos olyan "bolond" kevés van, aki most mehetne a Barcába és inkább hozzánk jön.

          • De ennek a szakmának nem pont ez a szépsége? Mármint hogy szarból építesz várat? Pláne Moncsi pályáját nézve....most ha azt vesszük a Barcánál feljebb nem nagyon van. Ott igazából nem kell neki túlgondolni a dolgokat, odamegy valahová vagy felhív valakit, bemutatkozik, szia itt a barszelóna aztán ennyi...Attól függ ő mit akar. Dolgozni vagy kevés munkával sok pénzt keresni.

    • Jah mondjuk én azt olvastam hogy meg nem nevezett forrásból...:) Az ilyenekkel mindig vigyázni kell de ha tényleg igaz a hír akkor én Pallotta helyében nem nagyon engednék addig költekezni. Vagy a franc tudja hogy Massaranak mi lesz a szerepe ha jön Monchi. Lehet csak titkárnő lesz :) Szerintem ki tudjuk húzni amíg visszajön Salah.

  • Szép összefoglaló, bár mostanában nincs ezzel kapcsolatban könnyű dolgotok, mert roppant egysíkú meccseink lettek. Brusztolós, kemény és sajnos ötlettelen csata (azaz contei), amiben 1-1 egyéni teljesítményre (elsősorban Dzeko fizikai erejére), vagy klasszis megmozdulásra építünk (Nainggolan). Persze ez várható volt Pjanic távozásával és pótlásának hiányával. Viszont csak Salah sérülésével lett látványos, én azonban azt mondom, hogy nem Salah hiánya teszi ezt. Jelen pillanatban ugyanis nincs olyan, aki felállt védelmet képes lenne megbontani egy váratlan passzal (Ninja szépen kibrusztolja ugyan, de alapvetően nem képes karmester lenni). És láss csodát Salah mellett jó ideje nem bevethető Totti, Florenzi (ő sem klasszikus, de benne van váratlan) és Paredes is, amellett Gerson messze nem hozza azt, ami ennyi pénzért elvárható lenne (nem elfeledve az Austria ellen adott gyönyörű passzt). Ezért teljesen érthetetlen, hogy jelenhetnek meg olyan hírek, hogy Badelj érkezésével (aki szintén box to box kp-nak számít) Paredes távozna, most teljesen függetlenül a 2 játékos értékétől. Ezt a tipusú kp jobban hiányolom, mint Fregolit a szélről (attól függetlenül, hogy nincs vele semmi bajom, mert nem ügyetlen). De nekünk nem pótolni kellene valakit, hanem taktikailag sokszínűvé válni és ehhez játékmesterre van szükség.

    • Ugyan ezt gondolom én is, nem értettem a Rincon ügyet, ahogy Badelj-t sem. Strootman, DDR és Radja, vannak különbségek, ki-ki másban nyújt kiemelkedőt vagy épp kevesebbet, de nagyjából ugyan olyan karakter mindhárom, erre keresünk egy negyediket is. Korábban azt gondoltam, hogy Perotti többet fog a középpályán játszani a csatárok mögött, szerintem szinte hibátlan lenne azon a poszton (leszámítva amikor a volt csapata ellen játszik). Ebből semmi nem lett, úgy fest, hogy nem is akarunk kreatív támadó középpályást játszatni.
      Pedig ha Perotti behúzódna középre, akkor a fáraónk is több lehetőséghez jutna, nagyobb eséllyel lendülne formába, mint csereként húsz percekre beállva. Egyébként bírom a mestert, nem cserélném el senkire, ez az egyetlen, amit nem értek, nem szeretek a rendszerében. Radja nálam sosem lesz treq, egy kicsit hátrébb van a helye, De Rossi és/vagy Strootman mellett.

      • Nekem erről kicsit más a véleményem.
        Eddig az volt a baj, hogy mennyi gólt kap a csapat. Most 5 meccsen kapott kettőt, erre nem nem játszunk szépen, hanem kibrusztoljuk a győzelmet. Tulajdonképpen mit is akarunk? Ha támad a csapat, akkor kinyílik és gólt szerez az ellenfél és nem biztos, hogy tudunk többet rúgni, mint ahányat kapunk. Spall megtanította védekezni a csapatot (nem a védőket, a csapatot), tehát alig kapunk gólt és egy-két gólt lőve nyerünk. A rabruhások is a meccseik döntő többségét így hozták és nyertek 17 pont előnnyel bajnokságot. Mivel mindenki ki van éhezve a sikerre és talán Tottit sem ártana valamilyen trófeával elbúcsúztatni, ezért szerintem a Kopasz az egyetlen járható utat választotta. Nagyon bízok benne, hogy sikerülni fog az egyik!

        • Abban van igazság, hogy SES nem tudna akkorát védekezni a szélen, mint Perotti, így ha az argentin behúzódna, bal oldalon bajban lennénk. Viszont ha lenne két Perotti (tehát hoznánk egy hasonló karakterű fegyelmezett de kreatív játékost) akkor Radja nyugodtan vissza léphetne, a védekezés nem borulna, de előre esetleg hatékonyabbak lennénk valamivel. Szerintem van köztes megoldás, kreatív játék és viszonylag stabil védelem, nem feltétlen kell feladni az egyiket a másikért cserébe. Egyáltalán nem rossz ez a keret, van benne lehetőség, csak egy negyedik box-to-box helyett én egy újabb Perotti-t keresnék. Ha felépül Florenzi (jó úton halad), lesz még egy hatalmas küzdőnk, egy futógépünk, aki bevethető középpályán, Szerintem elférne melléjük egy irányító.

          • Még egy gondolat, a Genoa ellen kellett néhány Szczęsny bravúr, egy remeklő Fazio és egy megpattanó labda, hogy meglegyen a három pont. Egy kicsit máshogy alakul, és most arról beszélgetnénk, hogy nincs játék és a pontok se jöttek. Valóban kevesebb gólt kapunk mostanában, de ebben nagy szerepe van annak, hogy jelentősen feljavult néhány egyéni teljesítmény a csapat hátsó felében, és elkerülnek mostanában az elképesztő hibák. (bár Strootman néha még elszór egy-két labdát a 16os körül)
            Egyébként egyáltalán nem vagyok elégedetlen a csapattal, Spalletti iszonyat jó munkát végez ezt nem győzöm hangsúlyozni. Viszont nem bánnám, ha néha előbújna a magica roma, ezért szeretném, hogy kreatív középpályást igazoljunk.

          • Szerintem értem mire gondolsz, de azt is le kell szögezni, hogy ha "kicsit másképp alakul", akkor a Genoa kaphatott volna 3 gólt az első negyedórában, mert ez is benne volt. Ha megnézzük a meccs statisztikáit, gyakorlatilag egyetlen mutatóban volt jobb a Genoa, kevesebb sárgalapjuk volt és ez is egy olyan dolog, amit én szívesen számon kérnék a derék Rizzoli bíró úrtól...

          • Perottinak a legnagyobb erénye a labdavezetés, azokat meg szélről tudja elindítani. Ő egy szélső, csak nem a Gervinho, Cerci féle fejet le, és fuss féle hullámból, ő egy okosabban játszó szélső.

        • Némi félreértésben vagyunk. Kifejezetten örülök, hogy nyerünk, végülis a 3 pont a lényeg. Csak az átigazolási pletykákra és a jövőképre hívtam fel a figyelmet (illetve értetlenkedtem). Az, hogy ezt a fajta nem szép focit toljuk most, az Spalletti éles szemének/belátásának és főleg zseniális szervezésének köszönhetően működik. De! - és itt a lényeg - ez egy átmeneti állapot (Spall sehol máshol nem játszott ennyire defenzíven, sőt ebből úgy sejtem ő sem élvezi). Mi nem vagyunk a juve, mert ehhez a brusztolós focihoz nincs meg a megfelelő keretünk (igazából a juvénak megvolt mindig is a romboló mennyiség, vagy nem volt hármas terhelés), mivel ez sok mozgást, ütközést, koncentrációt igénylő foci (hiszen 1 hiba és gólt kapunk, de támadásban nem vagyunk jók). Ehhez viszont van összesen 3 darab középpályásunk (Paredessel 4). Ezért kötelező egy embert ide beszerezni, és ha már jön egy, akkor miért egy kvázi ugyanolyat, mint a 3 használható emberünk? Miért nem egy teljesen eltérőt, hogy taktikailag nőjön a repertoárunk?

  • Baggio nyilatkozott, megkérdezték tőle, hogy melyik 10-es tetszik neki, hogy ki az aki elvarázsolja, ő meg rávágta, hogy Totti és hogy mekkora teljesítmény, hogy az ő korában még mindig ilyen szinten van. Az újságíró erre gyorsan elkezdte Dybalaról és Bernardeschiről faggatni és Baggio őket is megdicsérte: megmondta, hogy nagy tehetségek és még sokat fejlődhetnek. :D

  • Lehet én vagyok csak tudatlan, de Skorupskival mi a helyzet? Csak mert pl vezeti a shootout listát...

      • Az nem jó... Jövőre jó lett volna egy Allison - Skorupski kettős...

          • Szóval akkor eltékozlunk egy Allison-t... Ezért írtam az első kommentet... :(

          • Igen, el...
            Hosszú távon biztosan nem elégszik meg a másodszámú szereppel! Ha már most ennyiszer kifejti elégedetlenségét, akkor a lengyel megvásárlása esetén szerintem megy kölcsönbe... :/

  • Mai pletykák, az Il Messaggero szerint a Róma stadionja hamarosan meg fogja kapni az engedélyeket és indulhat az építkezés, állítólag megszületett a megállapodás a tanács és a Roma között, ha igaz 20%-al csökkenni fog a beépített terület mérete, maradnak a toronyházak is, de valamivel alacsonyabbak lesznek a tervezettnél.

    Közben Feghouli egyre közelebb a Rómához, a Corriere dello Sport szerint a Roma már megállapodott a játékossal, a West Ham az utódját keresi.

    • Feghoulival kapcsolatban most olvastam, hogy állítólag valami Niang-Feghouli csere is elképzelhető! :-O
      Újabb "régi" kiszemelt Mutinho.

      • Én még csak azt olvastam, hogy Niang lenne a West Ham egyik kiszemeltje Feghouli pótlására. De akkor ezek szerint Feghouli meg a Milanba menne? Zavaros ez az egész.

        Moutinhoval állítólag egy nagy gond van, a 4 milliós fizetése, bár az is tény, hogy 2018-ban lejár a szerződése.

        Közben megint feldobták Badelj nevét, most hirtelen olyanokat írnak, hogy a Roma ki fogja fizetni a 10 milliót, amit a Fiorentina kér.

        • Fene tudja, sok itt a kérdés....mert közben meg úgy néz ki, hogy a Milan megegyezett az Evertonnal Deulofeuval kapcsolatban, mégis elengedik.
          Badeljért ha kifizetünk 10millát, akkor biztosan megőrülök! :/

          • Szerintem Badelj nagyon jó igazolás lenne. Kreatívabb játékos ő mint ahogy itt beállították, és abszolút beleillik Spalletti rendszerébe, ő meg nem akar hagyományos irányítót, akkor mi miért szeretnénk?

          • Őszintén megmondom, hogy nem vagyok teljesen képben kreativitását illetően, ellenérzésemet nem nagyon tudnám megmagyarázni, egyszerűen úgy érzem, hogy nem kell ő nekünk.
            De nyilván Spall az edző, ő jobban tudja mi kell és ki kell a csapatba.

          • Hmm. Megnéztem pár videót Badeljről és böngészgettem a statokat is. Nos a játéka alapján leginkább De Rossira hasonlít.
            Védekezés: védelem előtt elsősorban a 16-osra belépve tisztázás a feladata, illetve a kp-án a csatárokhoz felpasszolt labdák lopása. Kontrák megakasztása.
            Támadás: stabil labdatartó, rövid passzokkal operál, többségében oldalra és hátra, vagy az ellenfél térfelének közepén keresi az elmozgó Borja Valerot (aki, a valódi szervezeő). Illetve nagyon jó a keresztlabdákban és hosszú indításokban (akárcsak DDR csak nem próbálkozik annyit).
            Befejezés: 1-1,2 körüli kulcspassza van (a több éves átlagot nézve), ami azt jelenti a játék szervezésében alig vesz részt (DDR 0,8-1). Gólja van összesen 1 (tavaly is ennyi), és meccsenként átlagban 1x próbálkozik kapura.
            Ezek alapján azt mondom Badelj talán pár méterrel feljebb játszik, mint De Rossi, de ugyanazt a feladatkört tölti ki.

    • Egyébként annak ellenére, hogy volt már itt szó Jeséről, annyira akartuk, hogy tele volt vele minden hírportál, most úgy néz ki, hogy mégsem lesz belőle Las Palmas, mégsem repülünk rá ismételten....tényleg nagyon kellett...!

  • Állítólag Musonda érkezik kölcsönbe, 8 milliós vásárlási összeggel.
    Kétértelmű, hogy csak akkor ha Feghouli nem érkezik, vagy mindenképpen.
    Az egyezséget mindenesetre "tényként" kezelik...

    • Nem feltétlen rossz ez, fiatal játékos, nagyon be is jöhet, tud mind a két oldalon játszani, sőt még középen is, de elvileg Gerson is tudna... Azt hittem amúgy, hogy a brazil megkapja a lehetőséget Salah helyén (ha már a Juventus ellen megkapta. Jézusom az teljesen érthetetlen volt!) de úgy néz ki nem. Feghouli-t meg nem nagyon akarják hozzánk vágni, szóval lehet, hogy Musonda lesz belőle, hátha bejön. Ha meg nem, akkor meg várjuk Salah-Florenzi visszatérését.

      • Gersonra kellene minimum 10 kiló színtiszta izom, ha nem több....

Related Post