X

Derbigyőzelem

Vasárnap délután derbit játszott a Lazio és a Roma. Mindig nagy várakozások kísérik a Derby della Capitalét, ezúttal ráadásul a tabella állása szerint is rangadó volt, a negyedik fogadta a másodikat. A végén győzött a grinta és a taktika.

 

Mostanában többször is előfordult, hogy bár a Roma jobb helyen állt a bajnokságban, mégis a Laziót tartották esélyesebbnek a szakértők. Garcia második szezonjának utolsó előtti meccsén is az volt várakozás, hogy a Lazio majd megleckéztet minket. Akkor sem, és most sem jött össze.
A csapatok így kezdtek:

Lazio: Marchetti; Basta, Wallace, Radu, Lulic; Parolo, Biglia, Milinkovic-Savic; Felipe, Immobile, Keita.

Roma: Szczesny; Manolas, Fazio, Rudiger; Peres, De Rossi, Strootman, Emerson, Nainggolan, Perotti; Dzeko.

Mindkét oldalon voltak hiányzók, de alapvetően a Romát sújtotta jobban ez a gond. Spalletti nem számíthatott Salahra, Paredes-re, Florenzire, és El Shaarawy is csak a keretbe fért be. Nem tudhatjuk, ennek mekkora része van a kialakított taktikában – vélhetően azért sok, Salah és Florenzi biztos kezdők lettek volna -, de végül maximálisan bejött a kopasz mester számítása.

Edzésekre már kijárnak.

Két ellentétes félidőt láthattunk, az elsőben nem igazán volt játéka a Romának. Úgy éreztem, Spalletti a meccsek előtt komoly döntés előtt áll: vagy pályára küld egy olyan csapatot, amelyik futószalagon szállítja a gólokat, vagy kulcsra zárja a tizenhatosunk környékét, cserébe viszont a De Rossi, Nainggolan, Strootman triótól semmi érdekeset nem várhatunk előre. Dzeko nagyon egyedül volt végig, Perotti nem tudott neki segíteni. Egyszerre két helyen kellett volna lennie, hogy működjön a támadójáték: szélen és középen. Védekezésben viszont tökéletes volt a csapat.

Már rögtön a meccs elején kialakultak a párok és a szerepkörök. Spalletti le akarta zárni a széleket, Keita és Felipe Anderson egész szezonban itt riogatja az ellenfeleket. A jobboldalunkat légmentesen lezárta Rüdiger és Bruno Peres. Utóbbitól azért nem ilyen meccsre számítottam, a kezdő alapján azon a poszton játszhatott, ahol Torinóban tündökölt, ehhez képest előre játékban elég halvány volt. Persze nem tudhatjuk, mennyit vett ki belőle az a könyökös a szemére, de hátul nem volt hibája. Támadásban nem játszott annyira elöl, mint Salah, habár az első félidőben 3-5-2-vel próbálkoztunk, ahol megvoltak a támadófeladatai. A második félidőre aztán változtatott Spalletti 4-1-4-1-re, Nainggolan feljebb mehetett valamivel, aminek köszönhetően Perotti és Dzeko nem voltak olyan elhagyatottak.

 

Romulus és Remus

 

Védekezésben olyasmit láthattunk a Romától, amit emberemlékezet óta nem. De Rossi a fénykorát idézte, Emerson nagyon mélyről nagyon magasra jutott, Nainggolan pedig mindenütt ott volt. A Lazio egyik erénye a szélsők által vezetett gyors kontrajáték, ezt még kicsírázni sem engedte Spalletti. Egész meccsen nem volt helyzete a hazai csapatnak, Immobile lőtt párat kapura, de azok is olyan reménytelen helyzetből jöttek, legalább egy emberrel a nyakában, hogy izgulni egy percig sem kellett.

Inzaghi nem emlékszik az első félidőből egy Roma próbálkozásra sem, viszont cserébe adtak két ajándék gólt a Romának. Így is lehet értelmezni, bár saját magával szúr ki. Csapatszinten és egyénileg is jobbak voltunk, a második félidőben már jöttek a Roma lehetőségek, a túloldalról pedig nem voltak válaszok. Dzeko kétszer is komoly helyzetbe került. Persze lehet azt mondani, hogy kellett Wallace hibája, de addigra már nagyon szorult a hurok a Lazio nyaka körül, Marchetti rossz helyezkedése meg nem ajándék, hanem hiba, amit Nainggolan kihasznált.

 

A vesztes kupadöntő óta ez volt a hetedik derbi, ebből két döntetlen mellett az ötödik győzelemnél tartunk. Jól indította a Roma a decemberi rangadódömpinget, és ne feledjük, nem is egy egyszerű derbi volt, hanem a bajnokság egyik élcsapatát, közvetlen riválisunkat vertük. Érdekes fordulók jönnek, több rendszerhibát is eltüntetett Spalletti, viszont ennek a Roma alaptaktikája volt az áldozata. Nainggolan azt nyilatkozta, a Pescara ellen nehezebb dolguk volt, ami persze csak az amúgy is túltengő indulatok levezetése, de az biztos, a Roma most nemhogy leeresztett, de folyamatosan javult a meccs végéig. Két héten belül fogadjuk a Milant, és megyünk a Juve Arenába, a kezdés nagyon biztató volt.

 

 

 

 

 

Curvasud93:

View Comments (19)

  • Igazán büszkék lehetünk a csapatunkra, nem a klasszikus szép játékkal húztuk be a meccset. Persze a nagy különbség igazán az volt, hogy nálunk nem voltak olyan mértékű egyéni hibák, mint anno a Lazionál, de az azért sokat mondó, hogy eddig a rangadókon szinte tökéletesen záró védelem van nálunk elöl pedig kikényszerítjük a Wallace-féle bakikat (emlékszünk még Koulibalyra?). Az első 15-20 percben látszott, hogy a Lazio próbálkozik, de szépen belassítottuk őket és tulajdonképpen onnantól a mi akaratunk érvényesült. Ebben Banti is nagy segítségünkre volt, mert kedélyesen elbeszélgetett mindig mindenkivel (Spallettivel egy laza 3 perces diskurzust nyomtak tök nyugodtan, mintha egy kávé mellett lettek volna), és ez megtörte a lendületüket.
    Egyénileg Emerson mindenképpen kiemelendő, mert amíg Rüdiger jól használta testi erejét elsősorban Keita ellen, addig a brazilnak ugyanaz a stílusa, mint Andersonnak és mégis képes volt felnőni a feladathoz (teljesen kioltották egymást védekezésben-támadásban). És most jól megkövetem Emersont, mert belátom nem gondoltam, hogy valaha focista lesz (ha Spall Iturbéból is farag valamit, akkor kicseréltetem a Szent Péter szobrot a Traianus oszlopán a kopasz hadvezérre).
    Amúgy Peres kezdetben szerintem a klasszikus posztján játszott ahol szerintem messze a legjobb teljesítményt nyújtotta, csak kevesen voltunk elöl. A második félidőben már feljebb lépett, de nyilván nehezen vette át egy az egyben Salah szerepét (de legalább mélyen tartotta Lulicot, addig sem tudott henteskedni).
    Szóval eddig jó, a Milan ellen talán ez elég lesz bár nekik is az a fegyverük, hogy megölik az ellenfél fociját és valahogy gólt lőnek.

  • Közben Strootmant elmeszelték egy meccsre mert megmosta Cataldi fülét... még szerencse hogy csak egyre...gondolom a Lulic ügyből meg nem lesz semmi...

    • Ez már biztos? Én még csak azt olvastam, hogy lehet, hogy elmeszelik, nem mintha számítana, ha megbüntetik az megint csalás, mint Destronál anno, mert a bíró egyszer már adott neki egy sárgát.

      Lulicnál meg állítólag azon megy a vita, hogy a nagy bosnyák gondolkodó megnyilvánulása sima sértés volt (2-3 fordulós eltiltás), vagy rasszizmus (minimum 10 forduló). Ha hihetünk a La Republicának, akkor már eldöntötték, hogy nem rasszizmus volt.

      • Ha nem rasszizmus, akkor vajon mi? Akkor miért kértek a madarászok rögtön bocsánatot és határolódtak el tőle? Egyébként meg Lulic nem kért bocsánatot, mert az a nyilatkozat csak maszatolás volt. Nem az szerinte a baj, amit mondott, hanem hogy heves volt, meg bla-bla. Vicc!

        • Ne felejtsük, hogy az olasz szövetség elnöke, a korrupcióért elítélt Tavecchio úr, szó szerint arról beszélt, hogy "Opti-Pogba Afrikában banánokat evett", tudomásom szerint ő az egyetlen szövetségi elnök, akit eltiltott a FIFA/UEFA rasszizmusért. Ehhez képest Lulic tényleg nem is volt rasszista. :)

  • Jönnek az első hírek Strootmanról, 2 azaz kettő nap eltiltást fog kapni, így nemcsak a Milannak, a Juvenak se kell majd tartania tőle.

    Ez azért "aranyos", mert miután Banti bíró úr adott már neki egy sárgalapot, a televíziós próbák szabályai szerint már nem lehetett volna megbüntetni még egyszer ugyanazért.

    De ahogy pár éve Destroval is tették, most is megtalálták a módját, hogy Strootmant újra megbüntessék. Ugyanazt csinálták, amit anno Destroval is, feldarabolták a szabálytalanságot több darabra, így a bíró azt hazudhatja, hogy az egyik részét nem látta és csak a másik részért adta a lapot. Konkrétan azt mondják, hogy a vízlocsolásért nem jár semmi (Strootman azért már kapott érte egy sárgát), viszont szerintük Strootman eldobta magát, amikor Cataldi megrántotta a mezét és ez szimulációnak minősül, ezzel a szimulációval pedig Cataldi kiállítását okozta.

    Tehát Cataldi kapott egy napot, Strootman kapott kettőt, mert rend a lelke mindennek. Cataldi, a "kisgyerek", akinél eleve senkit se érdekel, hogy játszik-e vagy nem, aki a többi nagypofájú szájhőshöz hasonlóan először gesztikulálva ordibált és provokálta Strootmant, majd a mezénél fogva rángatta a játékosunkat, neki csak egy nap jár. De a "szimuláló" Strootmannak meg 2 nap.

    Mint anno Destro esetében, most is ki kell emelni a média szerepét, a szégyentelen cirkuszt amit a Roma körül rendeztek ezek a gazemberek. Szegény ártatlan Cataldi vizes lett, az a "rohadt" Strootman lelocsolta, a negyedik játékvezető szerintük ünnepelte a Roma gólját (hülyék, a kijelzőt kérte felemelt kézzel), Bruno Pereshez hozzá sem értek a tizenhatosnál, mert a Rómának amúgy is sok tizenegyest adnak és különben is a brazil biztos egyedül sebesítette meg saját magát...

    Kíváncsi vagyok, hogy most is rá kellett-e szólniuk a bíróra, hogy módosítsa a jelentését, mint anno Destronál, vagy Banti bíró úr "okos" volt és már eleve "okos" jelentést írt.

    Olyan végtelen undort érzek, mint Rocchi bíró úr mesterhármasánál. Egy hányinger az egész, nincsenek szabályok és törvények, csak rosszhiszeműség és rosszindulat. Ilyenkor komolyan felmerül a kérdés, hogy mi a francnak nézzük a focit? Jobb lenne mást csinálni.

    A Roma meg fogja támadni az ítéletet, jó esetben talán egy napot vehetnek le a büntetésből, de szerintem úgysem fognak.

      • És pont a Milannal meg a Juveval fogunk játszani, hát nem érdekes? Hogy micsoda véletlenek vannak!

        Azt se tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Reálisan csak abban bízhatunk, hogy Strootman nélkül is jól fogunk játszani. A fellebbezésnek semmi értelme. Ha jóhiszeműen hozták volna az ítéletet, lenne értelme fellebbezni, de amikor ezekhez kell beadni a fellebbezést... Komolyan ezekkel az "emberekkel" fogunk vitatkozni? Miről? Hogy Strootmant tényleg megrángatta "szegény, ártatlan" Cataldi? Hogy mennyire rángatta meg? Nem rángatta meg eléggé? Meg kellett volna ütnie, akkor szabad lett volna elesni?

  • jé, ti még éltek? :)
    látom, még mindig a szövetségre veretitek, semmit se változtatok :)
    a hétfői fix kettes hendivel
    barátság!)))

    • Élni élünk, de éppen csak. Salaht lerúgta Vermaelen edzésen, Strootmant kivégezte a szövetség csak mert inni adott egy szomjas ellenfélnek, Florenzi "keresztszalagos" lett és mankóval jár... Hagyjuk.

      Inkább azt áruld el, hogy hétfőn lesz-e Bacca, de főleg Bonaventura.

  • hoppá hoppá, csak előkerült egy felvétel mikor szegény Cataldi odagáncsol egyet Rüdigernek még mielőtt Strootman ráspriccelne! :D Jó jó persze ez nem jelent semmit! ....

  • A keret alapján az eddig jól teljesítő Primavera-s srácoknak a Mikulás egy romániai álomutat hozott, ahol példaképeikkel még focizgathatnak is egy egy kicsit. Ja, hogy az ellenfél számára tétje is lesz? Az minket már nem érint :D

Related Post