X

Hello Európa!

Már a sorsoláskor bosszankodtunk, hogy a lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk, a találkozó előtt is féltünk, aztán végül olyan meccset produkált a csapatunk, hogy öröm volt nézni. Tökéletesen volt megkomponálva az egész, minden részletében. Megmutattuk Európának: nyerni jöttünk.

Vizesfiúból Csodagyerek

A mérkőzés szép lassan indult, mintapéldája volt annak, ahogy fogást keresnek egymáson a csapatok, igazából az első félidő teljesen kiegyenlített volt, egyik oldalon sem volt sok lehetőség. Konkrétan a 24. percig kellett várni az első feljegyzett eseményig, amikből mindössze 6 gyűlt össze az első 45 percben, de egyik sem volt igazán nagy helyzet. Többnyire távoli próbálkozások amikből azonban egy, a 32. percben hatalmas gól lett. Emerson Palmieri, a játékos, akit sokan nem értettek, hogy 1: miért vesszük kölcsön 2: miért tartjuk meg 3: egyáltalán mi a posztja a jobb-bal oldalon elöl-hátul, valamint középpályán is kipróbált játékosnak 4: miért nem zavarjuk haza a Porto elleni meccs után, ahogy egész évben, ma is felülmúlta magát, ami kezd már hihetetlenül magas szintet jelenteni. Egy szépen induló összjáték után visszaszerzett egy eladott labdát, majd miután befelé vezette egy kicsit, a gyengébbik lábával egy fantasztikus lövést eresztett meg egyenesen a hosszú felsőbe. Klasszis megmozdulás volt a 22 éves balhátvédtől, amiről az első félidőben azt mondhattuk, hogy két egyenrangú csapat küzdelmében a különbséget jelentette. De aztán jött a második félidő…

Nehéznek ígérkezett, az első 15-20 perc alapján. A Villarreal láthatólag nem akart beletörődni a vendég vezetésbe, folyamatosan a mi térfelünkön pattogott a labda, és bár a védelmünk jól működött, Mario Gasper fejesénél csak (az amúgy néha bizonytalankodó) Alisson védett meg minket az egyenlítéstől. Spalletti is érezte, hogy váltani kell: lejött a megint (sajnos komolyabb eredmény nélkül) nagyot küzdő El Shaarawy, érkezett Salah. Tökéletesen ésszerű csere, mind a védekezésünk stabilabb lett (Bruno Peres kifejezetten lazán kezeli a dolgokat jobb szélen) de a kontráink is komolyabb veszélyt ígértek. Ennek a bizonyítására nagyjából 3 percet kellett várni. Peres nagyszerűen indította Salah-t aki elfutott a szélen, és tökéletesen találta meg a középen helyezkedő Dzeko-t. Edin zavarba ejtően okos megoldással áttette a másik lábára a labdát, ezzel elküldve az amúgy sem túl közel helyezkedő védőt a büfébe egy kis tapas-ért, így szinte zavartalanul guríthatott a kapuba.

Óriási duó! 

Ezután az ellenfél kezdett összeomolni, cseréltek kettőt is, hátha…. egy valamire azonban nem számítottak: Spalletti érdekes módon lehozta Rüdigert, aki helyére Juan Jesus állt be. Nagyszerű -gondoltam – a brazil kap egy kis lehetőséget, játékba lendülhet, míg Rüdiger pihen egy kicsit. Nem gondoltam volna, hogy a célja ezzel a támadások segítése volt: a szintén sok utálatot kapó védő Dzeko elé varázsolta a labdát, aki egy jó levétel után nem hezitált, vagy bénázott mint egy éve tette volna, berúgta és kész. Itt azonban nem állt meg a bosnyák. Érezhetően már romokban hevert a spanyol csapat, egy gyors tempóváltásnak után Nainggolan a bal szélről pár védő laza fogásában találtam megint Dzeko-t, aki fordulásból, embere lába között gurított a hálóba, ezzel beállítva a spanyoloknak párizsiasan ismerős 4 gólos különbséget.

Grazie Roma!

Ez volt a mérkőzés rövid összefoglalója, de még oldalakon keresztül tudnék áradozni a csapatról. Az elején láthattuk, hogy ez a Villarreal nem egy gyenge csapat, a La Liga-ban mindössze 15 gólt kaptak eddig. Mi ennek egy meccsen majdnem a harmadát összehoztuk. Egyszerűen felülkerekedtünk rajtuk, és ahogy kezdtek kijönni a különbségek, nem álltunk meg, hanem egy igazi topcsapatként tovább nyomtunk, és így egyre látványosabb lett a két csapat közti differencia, főleg a mentális tényezők miatt. Persze Dzeko ellopta a show-t, de nem lehet olyan játékost mondani tőlünk, aki ne tette volna hozzá a magáét, a cseréket is beleértve. Az első gólt azért próbáltam kiemelni, mert szerintem döntő jelentőségű volt, egyéni villanás, míg a maradék három klasszikus centergól volt, gyönyörű összjáték eredményeként. Öröm volt nézni a csapatot, ami egyértelműsítette, hogy a Magica Roma a végső győzelemre hajt ebben a sorozatban, nem ok nélkül.

Aleram:

View Comments (19)

  • Azt mondta Escribá, hogy nem mutatja a valóságot a négy gól, olyan értelemben tényleg nem, hogy nem jöttek 3-4 percenként a helyzetek, mint a 4-0-áknál. De Dzeko tegnap világklasszis csatárteljesítményt nyújtott, mindegyik góljánál csúnyán megverte a védőit, akik pedig elég szorosan őrizték. Tegnap a legnagyobbakat idézte.

    • Tényleg nem. De amikor minket ütöttek ki párszor, akkor sem volt akkora a különbség. Végre most nekünk is összejött.

  • Vajon Emerson szerződésében milyen kivásárlási ár szerepelhet? :D gyorsan meg kellene nézni.. :D

    • 2017 jan. 3-án fizettünk ki érte 2 millió eurót. Ezzel hivatalosan is csak a Roma játékosa lett

  • A kedvenc képem a tegnapi estéről, az a Villarreal szurkoló volt, aki kivitt magával egy PSG mezt. :D

  • Közben a Roma stadionjáról érkező pletykák alaposan elrontották a tegnapi meccs örömét. A mai pletykák szerint, a római tanács arra készül, hogy hétfőn visszavonja a 2014-es rendeletét, ami közhasznúnak nyilvánította a projektet és ami a most zajló engedélyezési eljárás alapját képezi.

    A napokban kiderült, hogy az M5S mozgalom képviselőinek a jelentős része ellenzi a projektet, 10 képviselő is nyíltan kinyilvánította, hogy kész negatívan szavazni a projekt ellen. Erősen kétséges hogy a polgármester hajlandó lenne megosztani a többségét a stadion miatt. Eddig gyűjtötték a jogi állásfoglalásokat arról, hogy mit is kockáztatnának, ha visszavonnák az előző adminisztráció döntését és most úgy tűnik, hogy megkaptak egy újabb negatív állásfoglalást, ezúttal személyesen Ferdinando Imposimato is állást foglalt, aki a legtekintélyesebb jogi szakértő a mozgalom berkeiben. A jelek szerint hétfőn fogják "robbantani a bombát", akkorra készülnek a 2014 évi 132-es rendelet visszavonására, amivel teljesen lenulláznák a projektet.

    Ha ez megtörténne a Rómának mindent elölről kéne kezdenie a nulláról! Ez lenne az a bizonyos "game over", ami végleg elásná az egész stadiont. Utána persze minden bizonnyal be lehetne perelni a tanácsot, de ettől a Rómának nem lenne stadionja, maximum egy anyagi követelése, a már amúgy is eladósodott város felé.

    Nem mintha nagy jelentősége lenne, de két pontra hivatkozva szeretnék megfúrni a projektet, figyeljetek mert érdemes. Először is a projekt nem közvetlenül a Roma tulajdona, hanem egy erre a célra létrehozott cégé, amire elsősorban azért volt szükség, hogy a beruházással a klub ne szegje meg az UEFA Financial Fair Play szabályait. E nélkül, a beruházás a Roma költségvetését terhelte volna és a már így is eladósodott klub, minden bizonnyal hosszú évekre kizárta volna magát az európai kupákból.

    A másik pont amire hivatkoznak, még az előzőnél is "viccesebb" és a legaljasabb bürokratikus kifogások kategóriájába tartozik, konkrétan a terület árvízvédelmi besorolásáról van szó. A tervben szereplő munkálatok megváltoztatnák a terület árvízvédelmi besorolását és lehetővé tennék bármilyen típusú létesítmény felépítését. Ezért engedélyezte a projektet a Tevere folyót felügyelő vízügyi hatóság is. De mivel a terület jelenlegi besorolása, a projektben szereplő árvízvédelmi munkálatok nélkül, nem megfelelő, ezért a tanács visszavonná az engedélyt a projektre, ezzel a gyakorlatban nagyon ravaszul megtagadják az engedélyt a szükséges árvízvédelmi munkálatokra is. Sakk és matt.

    Ezek még mindig csak pletykák, de a mostani közhangulat azt sugallja, hogy az M5S mozgalom most fogja beverni a szögeket a stadion koporsójába.

      • Mindegy ezeknek, még 4 évig úgysem lesznek választások és ha addig ez az M5S mozgalom menthetetlenül bemocskolódik, amire az eddigiek alapján minden esély megvan, akkor majd egyszerűen átülnek egy másik zászló alá.

    • Lehet csak én nem látom át a dolgokat, de fel nem tudom fogni, hogy aki egy ilyen projekt ellen van, annak mi a jó és miért csinálja. Az, aki ott ül fennt a polcon, annak nem az a legjobb, hogy fejlődjön elsősorban Róma és vele együtt Olaszország is? Ez az ők dicsőségük is lenne egyben. Egy Torinó, Milánó miért tud a futball nagyvárosa lenni évtizedek és mar mindjárt századok óta? Rómát, mint fővárost biztos az kell jellemezze, hogy a politikusok játszótere. Soha nem álltak oda a focihoz úgy, ahogyan kellene, mert nekik a baszott rögbi is fontosabb volt. Teljesen ki vagyok ábrándulva a városvezetésből..Hogy a picsába lehet, mostmár elnézést, hogy egy stadion megépítési projektjénél ekkora politizálás vegye kezdetét? Le merem fogadni, hogy pár ev múlva a Milánnak is fel lesz épülve az új stadionja és az Inter is magáévá formálja esetleg a G. Meazzat a nagy kínai pénzekből és mi, akik már évek óta saját stadiont akarunk építeni ott buktatnak és húznak vissza, ahol tudnak. Száradna el az egesz politikus a városvezetéssel együtt!!!

      • Számomra ez felfoghatatlan, 1,6 milliárd euró, aminek állítólag a 68%-a utakra, hidakra, metróra, vasútra meg parkokra menne el és ezek a szellemi törpék képesek lennének megfúrni. Végtelenül elkeserítő ez az egész. :(

        • Tényleg én sem értem az egészet, gyakorlatilag gazdasági öngyilkosság, főleg, hogy a klub részére elég komoly kártérítést kell majd fizetni. Mondjuk én még bízok benne, hogy valahogy csak átmegy a dolog. Pallotta azonban nem egy nagy politikus, igaz, hogy az ultrák nem feltétlen szeretik, de a stadion az gyakorlatilag nekik lenne, ezt el lehetne adni. Oda kéne küldeni 10+ ezer embert, a stadion mellé állítani a közvéleményt, az ilyen szolgalelkű szűklátókörű populista nyomorékok összefossák magukat az emberektől, csakhogy hazai példát ne hozzak :)

  • Megérkeztek az első hírek Florenzi állapotáról, Vescovo doktor, a Roma orvosa nyilatkozott a ma elvégzett műszeres vizsgálat után és sajnos beigazolódott a legrosszabb gyanú: a műtött keresztszalag újra elszakadt. Ma azonnal meg fogják műteni, feltárják a sérülést és újra összerakják a keresztszalagot, a műtétet Mariani professzor fogja elvégezni. Florenzi szezonjának vége.

    • Juvésként kívánom és remélem, hogy csak a szezonjának és nem a karrierjének. nagyon nehéz lesz innen visszajönni fizikálisan és mentálisan egyaránt (az talán még nehezebb lesz), de pont nálatok meríthet erőt Strootman visszatéréséből. hajrá Florenzi!

      • Ez egy szörnyűség, számomra ez nagyságrendekkel rosszabb mintha tegnap mi kaptunk volna ki 4-0-ra. Pont Florenzi, a római és romanista "gyerek", aki megvalósította az álmát és a Rómában focizhat. Ráadásul ellentétben Tottival vagy De Rossival, akiket valljuk be nem mindig kedvelnek az ellenfelek, Florenzi egy kimondottan szeretetre méltó személyiség, akit általában még az ellenfelei is szeretnek.

        Utólag egyszerű bölcsnek lenni, de ez történik, amikor elkapkodják a rehabilitációt, mindenki csak hajtja ezeket a srácokat és tessék, itt az eredmény. :(

  • Meglepő meccs volt. Simáztunk egy spanyol élcsapatot, ez erőt sugároz. Ami biztos mi a szezon formájában vagyunk ők lefelé szállnak, ebből kijött ez sima meccs. Ami biztató a szezon egyik legnehezebb részére megvan és begyakorolt egy felállás amit ellenfelek nem ismertek ki és működik. Mindig is az volt a baj, hogy 2 szélső védő ment előre mint a hülye az üres területeken megkontráztak minket. Ezzel az új felállással 3an mindig hátul, szélsők mehetnek fel, stabilitást ad a kp, amit ezért beáldoztunk az egy irányító szélső (Perotti). Jó deal!!! Amit bánok évekig kerestük Flo posztját, mire meglenne a szárnyvédő addigra megsérül ez bosszantó. Nyertünk egy könnyű meccset a nehéz sorozatban. Most bizakodó vagyok, nehogy a Toro visszahúzzon minket a földre, figyelni kell. Hajrá Roma!!!

    • Cseppet sem volt ez könnyű meccs. Ha például Castillejo (vagy ki az isten) az első félidőben hasonló szituációban, mint Emerson beveri, nem tudom, hogy képesek lettünk volna nagyobb nyomás/helyzet kialakítására, mint a Villarreal (magyarul az első gól eldöntötte a meccset). De valóban nagyon tudatosan és szépen játszottunk, úgy tűnik a két hasonló csapatból az nyert, aki nem csak a masszív-csapatmunkára épített, hanem, amelyikben volt némi plusz-valami egyéni megmozdulás.
      Persze annyira nem volt véletlen Emerson gólja sem. A jobb oldalunk teljesen meddőnek tűnt. Peres nagyon magasan volt és alig kapott labdát, Nainggolan pedig inkább középre mozgott, mint a brazil felé. A támadásaink - legyen az épített, vagy kontra - egytől egyig a bal szélen folytak. ElShaarawy vissza lépegetett és Emerson-Strootman futottak be az üres területre. De az egész bal oldal sokkal feljebb volt, mint a jobb (ElSha, Em, Str, Rüdiger). A Villarreal a második félidőben főleg a bal oldalon tili-tolizott, de a jobb oldalon próbált mögé kerülni. Gondolom Rüdiger ebbe is fáradt el, így jött helyette JJ (aki adott egy gólpasszt), de Paredes is itt védekezett.
      Amúgy a felállás valóban új, de nem a védekező szekcióban, ugyanis Garciánál is csak 1 felfutó szélső volt (általában Maicon-Flo) és ha mindkét oldalra azonos képességű labdarúgója lett volna, akkor valószínűleg váltogatták volna egymást (miként már Digne-nél volt példa). Így 3 védekező marad hátul. A kontrákat elsősorban a középpályán kell megfogni és az valóban túl sok futást igényelt az ott lévőktől (ráadásul Strootman még hiányzott). Szóval Garcia rendszere nem volt rossz, ami a védekezést illeti, csak támadásban volt túlságosan kiszámítható.

    • A spanyol élcsapatot túlzásnak érzem azért, 4 csapat egyértelműen jobb náluk, másik 2-3 egyszint velük. Plusz rohadt nagy gödörben vannak az edzőjük kirúgása óta. Persze a fölényes győzelem ténye ettől még nagyon is igaz.

Related Post